Témata
Reklama

Digitalizace, automatizace, digitalizace

Společnost Festo, stejně jako každý rok, uspořádala pro své zákazníky jednodenní letecký zájezd na veletrh do Hannoveru. Ten letos kromě tradičních témat, jako automatizace a pohony, digitální továrna, energetika, dodavatelský řetězec a výzkum, zahrnoval i CeMat, veletrh manipulační techniky. Nicméně středobodem programu zájezdu byla komentovaná prohlídka stánku společnosti Festo, která zde každoročně uvádí své produktové novinky a představuje koncepční řešení v oblasti bioniky a aplikací na bázi supravodivosti.

Pavel Marek

Patří mezi klíčové osobnosti časopisu MM Průmyslové spektrum, kde řadu let zastával pozici odborného redaktora. Je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po ukončení studia pracoval v Poldi SONP Kladno v závodě Doprava, poté jako konstruktér a projektant ve společnosti ČKD Lokomotivka. Pro MM Průmyslové spektrum pracoval od roku 1999 do roku 2021.

Stánek firmy Festo patří v Hannoveru tradičně k těm větším a letos byla jeho plocha ještě zvětšena přesunutím jednacích prostor do patra ve prospěch rozšíření expozice. I ta oproti minulým rokům doznala změny – podstatně vzrostl podíl exponátů, které nebylo možné si prohlédnout... To je z mé strany samozřejmě nadsázka a měl bych ji uvést na pravou míru. Festo v loňském roce významně investovalo nejen do rozvoje svých výrobních a logistických kapacit, ale právě také do oblasti digitalizace. Řada novinek byla proto z oblasti softwaru, tedy digitálních produktů. Digitalizace prostupuje i stávajícími produktovými řadami, přináší nové služby i nové obchodní modely. Stranou pozornosti nezůstávají ani vlastní firemní procesy a digitalizace se tak promítá do výrobních postupů i do požadavků na nové profese. Koncepce Průmyslu 4.0 se tím naplňuje jak u samotného výrobce automatizačních prvků, tak i u jeho zákazníků. Pojďme si tedy alespoň některé z těchto novinek prohlédnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Letošní komentovaná prohlídka stánku Festo byla z velké části zaměřena na představení novinek v oblasti softwaru a digitalizace. (Foto: autor)

Brána pro internet věcí

Průmysl 4.0, to je také internet věcí vyžadující připojení na síť. Festo proto představilo internetovou bránu CPX-IoT, která se stává cestou k bezpečnému cloudovému řešení, jež umožňuje výrobcům strojů a systémů významně zlepšit celkovou efektivitu jejich zařízení. Síťové propojení „věcí“ tak v budoucnosti zjednoduší podnikatelský život. Úkolem brány přitom je přenášet informace ze strojů do míst, kde je lze analyzovat a vyhodnocovat. Takovým prostředím je například Cloud Festo. V tomto vyhodnocovacím prostoru se nacházejí výrobky a řešení Festo ve formě digitálních dvojčat, zatímco všechny fyzické výrobky (včetně CPX-IoT brány) jsou opatřeny výrobním štítkem s Datamatrix kódem obsahujícím kód výrobku, jenž umožňuje přístup k odpovídajícím informacím. Cloud umožňuje zpracování a vyhodnocení dat, například trendů v oblasti opotřebení včetně varování, diagnostiku a analýzu chyb, sledování spotřeby energie či plánování preventivní údržby. Vše lze pohodlně sledovat v internetovém prohlížeči pro každý výrobek Festo.

Hardware brány CPX-IoT pro internet věcí. (Foto: Festo)

Motion terminal – jediný ventil, který umí všechno

Tomuto trendu plně odpovídá i ventilový terminál VTEM, známý též jako Festo Motion Terminal, který však zachází ještě dál. Jako horká novinka byl technické veřejnosti představen v Hannoveru právě před rokem, v současnosti je již realizováno několik jeho pilotních aplikací i v České republice. O co vlastně jde? V podstatě je to kyberfyzický systém, tedy unikátní spojení pneumatiky, elektrotechniky a softwaru do jednoho celku pod společným krytem. Celek tak má podobu běžného ventilu. Uvnitř se však nachází můstek tvořený čtyřmi sedlovými ventily. Ty jsou prostřednictvím dvojic řídicích piezoventilů ovládány řídicí jednotkou, která je rovněž součástí zařízení. Vše doplňují integrované snímače teploty, polohy a tlaku pro regulaci a diagnostiku. Konkrétní funkci celému zařízení lze přiřadit prostřednictvím řady dostupných aplikací, z nichž lze také doladit přesné parametry systému (například polohování, rychlosti atd.). Odpadá tak nejen potřeba zdlouhavého ladění pneumatického systému, ale vlastně i sama jeho podstatná část, neboť požadované funkce přímo obstará samotný Motion Terminal. Nezanedbatelnou výhodou pro výrobce i uživatele strojů a zařízení je také možnost vzdálené diagnostiky i případného servisního zásahu. Na bázi terminálu VTEM funguje mimo jiné rovněž vystavovaný pneumatický bionický cobot Festo, který přináší nové vlastnosti do oblasti kolaborativní robotiky.

Festo Motion Terminal přináší dosud nevídané možnosti do oblasti konstrukce strojních zařízení. (Foto: Festo)

Individuální řešení z katalogu

Z dalších novinek je možné zmínit novou verzi konfiguračního softwaru Festo Design Tool 3D. Tento software je dostupný v off-line verzi již od roku 2014, avšak současnou verzi je možné prostřednictvím webového prohlížeče používat on-line, bez nutnosti instalace. Webová verze je navíc integrovaná do produktového katalogu Festo v kategorii Ready-to-install solutions, což umožňuje mnohem pohodlnější a efektivnější konstruování, výběr komponentů i objednávání předpřipravených modulů s minimálním rizikem chyb a omylů. K dispozici je samozřejmě CAD model nakonfigurovaného řešení i údaje o ceně a dodacích termínech.

Pavel Marek, Hannover

pavel.marek@mmspektrum.com

www.festo.com/cms/cs_cz

Reklama
Související články
Komunikace hýbe světem

I když se to pohledem ze dne na den nezdá, technika rychle mění náš život. Je až s podivem, jak se nedávné sny stávají skutečností. Naši předkové snili o domluvě na dálku – dnes nás videohovor ani trochu neudivuje. Chytrých zařízení stále přibývá, a i přes jejich pokročilé možnosti je dokáže používat prakticky každý z nás. Změny v průmyslové sféře se nám mohou zdát pomalejší. Jakmile se o ně ale začnete hlouběji zajímat, zjistíte naprostou podobnost se světem civilním. Jak je to s tou komunikací?

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Open House Pfronten 2019

Počátek roku přinesl jednu z tradičních akcí světa obráběčů a obrábění - Open House v závodě Deckel Maho Pfronten společnosti DMG Mori. Mezi sedmi desítkami vystavených strojů bylo možné spatřit dvě světové premiéry i novinku z oblasti kovového 3D tisku. Hlavním letošním tématem ale byla digitalizace a automatizace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nové aplikační centrum pro výrobní stroje

Společnost Siemens otevřela ve svém areálu v Praze-Stodůlkách Aplikační centrum pro výrobní stroje v Praze (Application Center for Production Machines Prague). Centrum zaměstnává vysoce kvalifikované technické odborníky, kteří se specializují na výrobní stroje, jejich automatizaci a využití nejnovějších technologií, jako je průmyslový internet věcí.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Open House Pfronten

Koncem ledna 2018 se konalo pravidelné setkání uživatelů technologií DMG Mori ve výrobním středisku ve Pfrontenu. Akci již tradičně podpořila pobočka DMG Mori Czech, která svým parnerům zorganizovala možnost prohlídky sídla mateřské firmy v tomto bavorském městečku na úpatí Alp.

Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Rozšířená realita v údržbě a vozíky, které nepotřebují řidiče

O tom, že Průmysl 4.0 nemusí znamenat jen planá slova, jsme se přesvědčili v závodě Bosch Diesel v Jihlavě, kam jsme spolu s dalšími odbornými novináři byli těsně před prázdninami pozváni společností Toyota Material Handling.

Průmysl 4.0 - Objevte chytrá řešení pro váš podnik

Pod stejnojmenným názvem se 7. června v respiriu Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC) uskutečnila další z konferencí, která nabídla spektrum otázek a odpovědí k diskutované problematice Průmyslu 4.0.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit