Témata
Reklama

Digitalizace ve vyhodnocování stavu strojů

Posuzování stavu strojů bez nutnosti odstavení je dnes důležitější než kdy dříve. SKF proto vyvinula systém SKF Enlight založený na sběru dat pomocí mobilních zařízení a jejich ukládání a analýze v cloudové aplikaci, který je vhodný pro potřeby globálního průmyslu. Nové řešení zvyšuje účinnost kontroly a snižuje náklady na údržbu. Provozovatelům také poskytuje v reálném čase rozsáhlá data o výkonnosti a spolehlivosti strojů.

Systém SKF Enlight spojuje jednoduchost intuitivního ovládání aplikací v systémech iOS nebo Android na standardních mobilních zařízeních s možností přístupu k vlastním pracovním postupům a schopností shromažďovat data z široké škály zdrojů a snímačů. Aplikace DataCollect se na pozadí připojuje bezdrátově ke cloudu společnosti SKF. Všechna data z kontrol jsou nahrávána a bezpečně ukládána k posouzení a analýze.

Reklama
Reklama
Reklama

Ruční snímač a aplikace pro vyhodnocování dat

Součástí systému je robustní a zároveň jednoduchý ruční snímač SKF Enlight QuickCollect sloužící k monitorování širokého rozsahu událostí rotačních částí strojů, které se vztahují k vibracím a teplotě. Snímač přenáší data bezdrátově do aplikace v mobilním zařízení a poskytuje tak nejen okamžitou diagnostiku stroje, ale i možnost uložit a sdílet data pro další analýzu.

Aplikace pro SKF Enlight QuickCollect umožňuje analýzu na místě, a to na základní úrovni. Rozšíření o aplikaci SKF DataCollect poskytuje rozšířené diagnostické možnosti, upravitelné formuláře pro sběr všech typů inspekčních a procesních dat a možnost připojení na dálkové expertní služby SKF.

Ruční snímač SKF Enlight QuickCollect

Možnosti systému SKF Enlight

Při použití je systém schopen připojit se přímo k široké paletě snímačů, což umožňuje shromažďovat a nahrávat fotografie a videa spolu s údaji o teplotě, vlhkosti, vibracích a celou řadu dalších provozních parametrů. Formuláře systému SKF Enlight lze také odpovídajícím způsobem přizpůsobit shromážděným údajům, což umožňuje používat různé kontrolní protokoly, například v závislosti na provozních hodinách stroje, nebo ihned navrhovat nápravná opatření v případě zjištění hodnot mimo toleranční limity.

Systém SKF Enlight zvyšuje účinnost kontroly, snižuje náklady na údržbu a poskytuje rozsáhlá data o výkonnosti a spolehlivosti strojů.

Nyní je tedy možné monitorovat stav strojů bez nutnosti extenzivního zácviku nebo diagnostických znalostí. Kombinace snadno použitelného snímače a mobilní aplikace umožňuje rychle a snadno zjistit stav vašich strojů a sdílet inspekční a procesní data a data o stavu stroje v celé společnosti. Navíc také lze připojit se přímo na diagnostická centra SKF pro získání expertní analýzy a doporučení.

V minulosti sběr strojních a procesních dat vyžadoval nákladné zařízení a závisel na vysoké úrovni odborných zkušeností obsluhy, nutných pro pochopení těchto dat a pro efektivní diagnostiku problémů strojů. SKF Enlight QuickCollect je zkonstruován tak, aby usnadňoval sběr a interpretaci těchto cenných strojních dat a napomohl tak při optimalizaci výkonnosti provozovaných rotačních zařízení,“ říká Jan Klement, technický ředitel SKF CZ.

SKF CZ

dominika.hanova@skf.com

www.skf.com/cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 170911
Datum: 12. 09. 2017
Rubrika: Výroba / Údržba
Autor:
Firmy
Související články
Nový zdokonalený vizuální IR teploměr

V katalogu výrobků společnosti Fluke Corporation se objevil další přírůstek v kategorii vizuálních IR teploměrů.

Jak sledovat Big Data rychlostí formule 1

Velmi rychlé zpracování dat je ve formuli 1 zcela zásadní. To platí nejen pro telemetrii během závodu, ale i pro výzkumná pracoviště, kde se testují pohonné jednotky pro závodní vozy. Inženýři z týmu Scuderia Ferrari mohou nyní díky kombinovanému hardwarovému a softwarovému řešení od SKF sledovat výkon v jednotlivých zkušebních komorách pohonných jednotek v reálném čase.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Související články
Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Prediktivní údržba zvyšuje efektivitu

Přes nesporné výhody prediktivní údržby je její aplikace do praxe průmyslových podniků zatím spíše sporadická. S přechodem na prediktivní údržbu pomáhá společnost SKF nejen svým zákazníkům, ale vše zavádí i ve svých závodech.

Utěrky v zátěžovém testu

V provozovnách a výrobních zařízeních v průmyslovém a živnostenském odvětví se objevují nečistoty nejrůznějšího druhu. Mnoho firem se při čištění strojů a pracovišť spoléhá na textilní utěrky pro opakované použití.

Jak změnit Big data na Smart data

Sběr dat je jedna věc, avšak dát jim smysl je to, co přidává hodnotu. V moderní průmyslové hantýrce se jedná o změnu dat z „big data“ na „smart data“.

Asset management průmyslových podniků

Velkým tématem průmyslových podniků na celém světě je řízení provozních nákladů, neboť firmy si uvědomují, že účinná správa provozních prostředků v průběhu celého životního cyklu může snížit celkové náklady na vlastnictví a přinést tak velkou hodnotu.

Precizní čištění při nízké teplotě

Výrazný nárůst požadavků na čistotu automobilových součástek, zejména ve výrobě motorů a převodovek, je přisuzován novému trendu – downsizingu. Důraz je kladen nejen na obsah zbytkových nečistot, ale také na stále vyšší univerzálnost motorů.

Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Pracovní oděvy stále více podléhají módě

U pracovních oděvů pro řemeslné a průmyslové použití je v současnosti trendy „ležérní“ móda. Kalhoty do pasu a kargo kalhoty se těší rostoucí oblibě. Tento módní trend využívá ve svých aktuálních kolekcích také společnost Mewa.

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Správné praní pracovních oděvů

Stejně jako jiné oděvy, tak i pracovní kalhoty, bundy nebo trička musejí být pravidelně čištěny. Jednoduchý pracovní oděv mohou sice vyprat zaměstnanci doma v pračce, ale vzhledem k různým druhům znečištění to není vždy vhodné. Optimální výsledky v této oblasti přináší průmyslová péče.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit