Témata
Reklama

Dobrá nebo špatná?

Práce s daty je jedním z nejdůležitějších témat pro malé a střední podniky. Důvodem je digitalizace a Průmysl 4.0. Ale musíme začít od píky, musíme vědět, že se můžeme spolehnout na informace v datech uložené a adekvátně posoudit jejich kvalitu. Další díl seriálu z produkce společnosti Controller Institut upozorňuje na problematiku práce s daty v digitální době.

ČÁST 6. JAK SPRÁVNĚ POSOUDIT VÝZNAM DAT?

Mnoho společností v minulosti z různých důvodů zapomnělo dbát na kvalitu a čistotu dat. Neuvědomily si ani nezkoumaly, zda jejich ERP systémy fungují optimálně. S digitalizací procesů a rychlým vzestupem umělé inteligence (AI) se tento fakt stává ještě více rizikovým. Protože je vědecky prokázáno, že špatná kvalita dat ovlivňuje efektivitu a výsledky, a to i v systémech AI, jako jsou samoučicí stroje, je čas stát se aktivními. Nejde jen o vlastní data, je potřeba mít jistotu i o kvalitě informací z dalších zdrojů, od třetích stran.

Jakých je pět rozhodujících výkonnostních parametrů pro data?

Reklama
Reklama
Reklama

Důslednost

Sady dat v různých systémech si nesmějí vzájemně odporovat. V praxi vedou duplicitní ukládání dat do několika datových sil a manuální přenos v nejlepším případě „pouze“ k další práci při zadávání dat. V nejhorším případě dochází k chybám, například při přenosu dat objednávky do softwaru pro zajištění kvality. Pokud duplikáty zůstanou neobjeveny, dojde rychle k chybným interpretacím. Například pokud je jeden dodavatel v systému označen víckrát, pokaždé jiným číslem, a data pak nejsou agregována, neznáme klíčové údaje, jako je třeba objem zakázek pro jednání o slevách.

Konzistentnost

Údaje musejí splňovat požadavky systémů a procesů, například v odpovídajícím standardizovaném formátu. Klasickým případem je formát datum a měna. U časových razítek je neméně důležité zajistit, aby kromě hodin a minut bylo také zaznamenáno příslušné časové pásmo. Nakonec rozdíl mezi osmi hodinami v Šanghaji a osmi hodinami v São Paulu je dvanáct hodin.

Přesnost

Data musejí být přesná. Přesněji, musejí být dostatečně přesná. Konec konců, ne každý obchodní proces vyžaduje vysoce přesná data až na desetinné místo. I zde by se společnosti měly nejprve ptát: jak přesná musejí být měření a další údaje? Požadovaná přesnost by pak měla být zachována na systémové straně příslušnými pravidly a kontrolami údajů.

Správnost

Kromě toho, že jsou data aktuální, toto kritérium poukazuje na další důležitý aspekt: správnost ve smyslu spolehlivosti údajů. Současná diskuze o falešných zprávách to ještě více akcentuje: „špičková“ informace o hospodářských potížích dodavatele nemusí být nutně správná. Zdroje, z nichž společnosti získávají informace důležité pro podnikání, musejí být proto srozumitelné a důvěryhodné.

Olga Cechlová, jednatelka společnosti Controller Institut„Správně spravovaná data pomáhají digitalizovat procesy.“

Aktuálnost

Moderní technologie dnes umožňují trvalé propojení mobilních zařízení s backendem. Jsou situace, kdy jsou real time data nepostradatelná – potřebujete vyrábět, vykrýt potřebu zákazníků, nebo i jen zaparkovat?

Trvale udržitelné řízení kvality dat pomáhá třemi způsoby: šetří náklady na chyby, zvyšuje důvěru ve vlastní data a umožňuje lépe se rozhodovat. Když už tedy ta dobrá data máme, přichází další úkol. Umět je správně využít a vytěžit. Je potřeba schopnost práce s daty upevňovat v různých částech firmy. Historicky se data těžila zejména ve financích a controllingu, což už není dostatečné. Je potřeba rozhodovat se víceúrovňově, umět si poradit i s daty např. v marketingu, výrobě, prodeji, HR apod. a mít v každém týmu zástupce, který má k datům a analýzám blízko. Tato nová kompetence zaměstnanců bude v budoucnosti nabývat stále více na významu.

Controller Institut

Olga Cechlová

helena.sochrova@controlling.cz

https://www.controlling.cz/

Reklama
Související články
Jak digitalizace mění pracovní náplň

Budou některá zaměstnání, jež vyžadují plánování a operativní rozhodování, díky automatizaci založené na umělé inteligenci v budoucnosti dokonce zbytečná?

Zombie se probouzí

Podnikové ekonomy rozhodně nečekají klidná léta. Globální recesi a dluhovou krizi můžeme protentokrát pominout, faktické hrozby mohou být mnohem přízemnější. Jednou z nich bude zcela nepochybně znovuobnovená vláda fixních nákladů. Další díl seriálu v režii odborníků z Controller Institutu poukazuje na problémy spojené se zaváděním automatizace a dalších nástrojů Průmyslu 4.0.

Vymačkejte z dat to nejlepší pro váš byznys

Řízení podniku v rychle se měnící době vyžaduje rozsáhlé analytické, manažerské i finanční schopnosti. Controlling, systém moderního řízení podniku, který rozvíjí společnost podle stanovených cílů, pomáhá dosáhnout podnikatelských záměrů (zejména zisku) a zajišťuje dlouhodobou existenci firmy, se pro stále více firem stává nezbytnou pomůckou k úspěšnému podnikání. Seriál, který připravují odborníci z Controller Institutu, si klade za cíl představit způsoby zapojení controllingu do úloh souvisejících s financemi, účetnictvím a kontrolním systémem neboli co mohou controlleři nabídnout své firmě, která zřejmě bude požadovat více specializací, více znalostí, více profesionality?

Související články
Setkání výrobních ředitelů

Výrobní ředitelé průmyslových podniků jsou denně stavěni před problémy, které musejí zvládat efektivně řešit. Stojí někde v polovině pomyslné pyramidy podnikové hierarchie, kdy musejí vyhovovat požadavkům shora a proměňují je v praxi, komunikují nastalé změny svým podřízeným a zase "nahoře" vysvětlují, proč se např. nepodařilo požadované výsledky dosáhnout. Leckdy uvítají radu od zkušenějšího kolegy, či možnost porovnání, jakým způsobem to dělají v podobném provozu. Debatu nad tématy, která spojují většinu průmyslových podniků, každoročně zprostředkovává společnost Controller Institut, poskytovatel vzdělávacích služeb v oblasti controllingu a financí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

Moderní vědecké řízení podniku, část 4. Desatero 4 a 5

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme čtvrtou a pátou tezi.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí, Část 6.

Pokračujeme v transformačním procesu montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku, a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. V minulém vydání jsme se zabývali motivací, ale i talenty, které neumíme využít. Dnes, v závěrečném dílu našeho seriálu, se zaměříme na principy vlastní transformace a přechod do skutečné akce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit