Témata
Reklama

Dokonalé stroje na dosah celé Evropě

Slavnostní atmosféru zažívala od 26. do 29. června průmyslová zóna městečka Neufahrn poblíž Mnichova. Modré balonky, modré slunečníky, modré závěsy i koberec – a samozřejmě hlavně velké modré stroje. To vše znamenalo, že zde právě probíhá oficiální otevření nového Technologického centra společnosti Prima Power.

První den celé třídenní akce, kdy probíhala slavnost korunovaná přestřižením pásky, zde bylo možné potkat starostu města Neufahrn, top manažery společnosti, ale také hosty z řad nejvýznamnějších zákazníků a novináře z celého Německa i za zahraničí, včetně MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama

Prima Power

Pro oko českého pozorovatele byl velmi zajímavý fakt, že se slavnostního aktu zúčastnili též protestantská farářka a katolický kněz, aby novému technologickému centru požehnali. Dostalo se nám vysvětlení, že v Německu i Itálii to je při otvírání průmyslových (i jiných) budov pravidlem – ať už je management jakéhokoli vyznání, přízeň „nejvyššího konstruktéra“ je při byznysu určitě vždy užitečná.

Při slavnosti, korunované přestřižením pásky, zde bylo možné potkat starostu města Neufahrn, top manažery společnosti, hosty z řad nejvýznamnějších zákazníků i kněze a farářku.

Jedním z manažerů, kteří pronesli v průběhu slavnosti řeč, byl Paolo Musante, generální ředitel společnosti Prima Power. Řekl: „Nové technologické centrum bude sloužit jako středisko excelence a bude silně zaměřeno na spokojenost zákazníků, protože právě odsud můžeme svým zákazníkům nabídnout vysoce efektivní podporu, zejména pro průmyslové oblasti jižního Německa, Rakouska a Švýcarska.

Mnichov jako mezinárodní dopravní uzel je výborně spojen s evropskou železniční a dálniční sítí a má druhé největší letiště v Německu. To je pro nás velmi důležité jako pro celosvětově aktivní společnost, zejména proto, že nyní můžeme dosáhnout relativně rychle a snadno na své zákazníky z jiných evropských zemí.“

Řezání, ohýbání i virtuální realita

Celý zdejší areál má rozlohu 1 800 m2, přičemž zhruba na polovině této plochy leží rozsáhlé Předváděcí centrum, které bude sloužit předvádění strojů a jejich kombinací, studiím proveditelnosti, včetně možností, které nabízí virtuální realita, a též školením či tréninkům a pořádání konferencí. Objekt samozřejmě obsahuje též zázemí pro zaměstnance a návštěvníky, a kanceláře. Kromě kanceláří jsou k dispozici dvě konferenční místnosti s přímým výhledem na demonstrační centrum. Jsou určeny hlavně pro akce, návštěvy, setkání, semináře, ale i školení pro inženýry Prima Power a zaměstnance obecně.

Celý zdejší areál má rozlohu 1 800 m2, přičemž zhruba na polovině této plochy leží rozsáhlé předváděcí centrum.

V Neufahrnu dnes pracuje 55 lidí, z nichž 35 se zabývá zákaznickou podporou. V souvislosti se strategií růstu je cílem společnosti mít do roku 2020 v nové dceřiné skupině tým 70 zaměstnanců. Rozšiřující se firma předkládá kromě prodeje a služeb i aplikačního a školicího personálu nejmodernější kompetenční centrum.

Předváděcí centrum bude sloužit ukázkám strojů a jejich kombinací, studiím proveditelnosti, včetně možností, které nabízí virtuální realita.
Automatické ohýbací centrum je důkazem, že Prima Power je velmi silná v oblasti automatizace.

Blízko k zákazníkům

Vybudování nového technologického centra umožnilo společnost Prima Power přestěhování svého německého zastoupení z Frankfurtu do blízkosti Mnichova. To pro ni představuje především podstatné přiblížení se zákazníkům, nejen těm německým, ale i těm v rámci celé Evropy. Mimo jiné je ve hře nezanedbatelný fakt, že centrum leží pouhých 15 minut od mnichovského letiště

O

d kanceláří a jednacích místností v patře je dokonalý výhled na halu se stroji.

Celková investice do nového sídla, včetně stavebních prací, strojů instalovaných v technologickém centru, činila čtyři miliony eur. Investice se však bezesporu vyplatí, protože oblast D-A-CH je pro skupinu strategická. Představuje totiž jeden z nejdůležitějších trhů v Evropě.

V České republice letos společnost Prima Power připravuje realizaci několika velkých projektů, které budou kombinovat flexibilní výrobní systémy, linky a automatické sklady.

Co jsme – mimo jiné – v Neufahrnu viděli

Vlajkovou lodí firmy jsou 3D lasery. Jedním z nich je Laser Next 1530-3D. Patří k těm, které jsou určeny pro automobilový průmysl. V tomto segmentu má totiž Prima Power celosvětově vedoucí postavení. Právě nyní je na stroji upevněn střední sloupek karoserie. Tento stroj je jedním z velkých, které vznikají v Itálii. Menší 3D lasery, určené převážně pro letecký průmysl, jsou vyráběny v USA.

B1 Combi Genius je stroj, kombinující řezání 2D fiber laserem a servo-elektrické vysekávání. Střední a větší firmy, které dosud měly tyto technologie řešeny odděleně, z důvodu zefektivnění výroby velmi často pořizují tyto kombinované stroje. Na trhu zpracování plechů jsou nyní kombinace velmi „trendy“. Jiná kombinace od Prima Power – Stroje B2 Shear Genius – poskytuje servo-elektrické vysekávání se stříháním. Důležité přitom je, že je využívána servo-elektrická technologie, která je oproti dříve používané hydraulice až o 64 % úspornější. Díky využití technologie stříhání je také šetrnější, co se týče spotřeby materiálu.

Automatické ohýbací centrum BCe Smart 2220 je důkazem, že Prima Power je velmi silná v oblasti automatizace. Zdejší odborníci jsou schopni postavit linku, na jejímž začátku je plech navinutý na svitku a na konci vychází hotový komponent. Automatické ohýbací centrum BCe Smart 2220 v produktivitě nahradí 4 ohraňovací lisy, a navíc nepotřebuje lidskou odbornou obsluhu, stačí obsluha nekvalifikovaná.

Prima Power je globálním dodavatelem ve výrobě high-tech laserových technologií a technologií na zpracování plechu. Její produktové portfolio je jedním z nejkomplexnějších v oboru. Zahrnuje stroje pro řezání laserem, svařování a vrtání (2D/3D), servo-elektrické vysekávací stroje, stroje kombinující vysekávání s laserovým řezáním, stroje kombinující vysekávání a stříhání, ohraňovací lisy, automatická ohýbací centra a technologické linky a pružné systémy výroby (FMS).
Prima Power je strojírenskou divizí společnosti Prima Industrie, která má více než 1 700 zaměstnanců celosvětově a výrobní závody v Itálii, Finsku, USA a Číně a vysoce specializovanou prodejní a servisní síť ve více než 80 zemích světa.

Centrála společnosti v italském Torinu byla postavena v roce 2016 a jde o unikátní, ekologicky řešenou moderní budovu.
V Česku provozuje společnost servisní kancelář v Jihlavě, přičemž pro Česko a Slovensko pracuje celkem 15 servisních pracovníků.

Hana Janišová, Neufahrn

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 180947
Datum: 05. 09. 2018
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Související články
Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Loňské rekordní výsledky českého průmyslu obráběcích strojů

Při příležitosti nadcházejících veletrhů MSV a IMT v Brně jsme se zeptali ředitele Svazu strojírenské technologie Ing. Oldřicha Paclíka, jak vnímá současnou společenskou krizi v Evropě, geopolitické změny a jejich dopady na světové hospodářství, jak si v této nelehké době stojí české strojírenství a jaký vidí další vývoj v tomto důležitém segmentu našeho hospodářství.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit