Témata
Reklama

Dokonalost v kompetenci koncových efektorů

Bez vhodných modulů pro spojení robotických ramen a chapadel nemůže žádný robot plně využít svůj potenciál.

Gabriela Prudilová

U firmy Schunk působí od roku 2007. Na starosti má personalistiku a marketing.

Proto Schunk od roku 1983 rozšířil svá standardní a speciální chapadla o různé moduly, díky nimž je využití robotů efektivnější a produktivnější. Nabízí nejen systémy pro výměnu nástrojů, rotační přívody a kompenzační jednotky, ale také měřicí systémy, kolizní senzory, obráběcí nástroje. Moduly jsou vzájemně konstrukčně a funkčně optimálně sladěné a zajišťují bezpečné spojení robotů a chapadel.

Reklama
Reklama
Reklama

Od jednoho dodavatele po celém světě

Produkty z oblasti robotického příslušenství poskytují celosvětově spolehlivá spojení. Schunk nabízí rozsáhlé portfolio komponent pro robotické aplikace. Předpokladem pro tyto špičkové technologie je neustálá inovační síla. Robotické příslušenství zahrnuje rozsáhlý program modulů pro mechanické, senzorické a energetické spojení manipulačních zařízení a robotů. Rychlovýměnné systémy, rotační přívody, moduly proti kolizím a přetížení, silové senzory, stejně jako kompenzační jednotky a vkládací jednotky zajišťují optimální souhru mezi robotem a chapadlem.

Rychlejší systémová výměna

Použitím výměnného systému se zvyšuje na koncových přírubách flexibilita, efektivita, počet cyklů a procesní bezpečnost aplikace. Pomocí automatických a manuálních výměnných systémů je možné rychleji vyměňovat chapadla, nástroje a jiné efektory. V oblasti automatizace nabízí Schunk velmi široké portfolio komponent pro robotické aplikace s manipulací dílů od nejmenších velikostí až po těžké a objemné. Díky široké nabídce přídavných modulů a příslušenství pro výměnné systémy je k dispozici vhodné řešení pro každou aplikaci.

Pomocí automatických a manuálních výměnných systémů je možné rychleji vyměňovat chapadla, nástroje a jiné efektory.

Automatizovaná precizní výměna nástroje

Při výměně chapadel, nástrojů a jiných efektorů může vhodné robotické příslušenství minimalizovat manuální činnosti nebo je dokonce zcela nahradit. Zatímco kvalifikovaná obsluha bude potřebovat pro ruční výměnu pneumatického efektoru deset až třicet minut, redukuje rychlovýměnný systém stejnou činnost na pár sekund, přičemž vlastní uzamčení a odemčení proběhne během několika milisekund. Montáž rychlovýměnných systémů je jednoduchá a většinou ji lze provést bez přídavné mezidesky díky ISO přírubě. Dále systémy disponují technicky propracovanými uzamykacími systémy a jsou vhodné pro každou aplikaci.
Perfektně integrované přívody médií

Rotační přívody jsou moderním standardem pro použití ve stacionární oblasti (řada DDF-SE) a při automatizování (řada DDF-2). Jsou navrženy pro síly a momenty nové generace robotů. Speciálně vyvinutá těsnění s dlouhou životností a hladkým chodem umožňují použití menších a úspornějších pohonů.

S ocelovou hřídelí je rotační přívod DDF-2 firmy Schunk navržen cíleně pro vysoké síly a momenty vyskytující se u moderních robotů

Kompetenční náskok u rotačních přívodů

S ocelovou hřídelí je rotační přívod DDF-2 firmy Schunk navržen cíleně pro vysoké síly a momenty vyskytující se u moderních robotů. Speciálně vyvinutá těsnění s dlouhou životností a hladkým chodem snižují počáteční krouticí moment. Rotační přívody umožňují nekonečnou rotaci pro úhly větší než 360°, přivádějí média k optimálnímu napájení efektorů. Ocelová hřídel zabezpečí přenos vysokých sil a momentů.

Pro vyrovnávání odchylek polohy a tolerance robotů a obrobků nabízí Schunk rozsáhlý program kompenzačních jednotek.

Moudřejší ustoupí

Spojování, montáž, vkládání, zakládání a vyjímání obrobků jsou v automatizaci každodenní výzvy. Aby nedošlo k poškození nástrojů nebo obrobků, zajišťují kompenzační jednotky s rotační a úhlovou kompenzací požadovanou flexibilitu mezi např. roboty a nástroji. Tím lze zabránit poruchám výrobních systémů způsobeným tolerančními nepřesnostmi a zvýšit spolehlivost procesu.

Kolizní senzor a ochrana proti přetížení v jednom – jednotka OPR – je koncipovaná speciálně pro použití na malých robotech.

Pro vyšší procesní bezpečnost a ochranu výrobních prostředků

Pro vyrovnávání odchylek polohy a tolerance robotů a obrobků nabízí Schunk rozsáhlý program kompenzačních jednotek. Ty pomohou zabránit poškození zařízení a zároveň slouží pro větší efektivitu a bezpečnost procesu. Vyrovnávají tolerance u polohových odchylek v osách X, Y, Z a mechanicky zabezpečí návrat do výchozí středové polohy. Navíc pomocí snímačů monitorují odchylky polohy a uzamčení.

Šestiosý silový a momentový senzor FT je se svým vysokorychlostním výstupem dat aktuálně nejvšestranněji využitelným silovým a momentovým senzorem pro průmyslovou automatizaci.

Tělesný strážce pro výrobní zařízení

Kolizemi a přetížením na robotech mohou vznikat škody na nástroji, obrobku nebo výrobním zařízení. V automatizovaném manipulačním procesu jsou monitorovací moduly účinným nástrojem pro bezpečnou výrobu a zamezení nákladným výrobním prostojům.

Pružně a rychle s automatickým návratem do výchozí polohy

Kolizní senzor a ochrana proti přetížení v jednom – jednotka OPR – je koncipovaná speciálně pro použití na malých robotech. Díky minimálnímu reakčnímu času zabraňuje modul spolehlivě škodám způsobeným kolizí nebo přetížením. Automatický návrat do výchozí polohy zajišťuje po nouzovém vypnutí rychlé znovuuvedení robota do provozu bez manuálního zásahu. Při kolizi a přetížení zabezpečí odpružení. Kompenzuje tolerance u polohových odchylek v ose X, Y, Z a umožňuje automatické nebo manuální vynulování.


Flexibilní odjehlovací vřetena jsou schopna téměř zcela nahradit manuální odstraňování otřepů v automatizované výrobě.

Inteligentní a přesné zachycení sil a momentů

Pro změření přesné hodnoty směřuje trend k inteligentním silovým a momentovým senzorům, které napomáhají robotům k potřebnému jemnému citu. Vyskytující se procesní síly jsou senzorem přesně zaznamenány a přeneseny do řídicí jednotky. Tím umožňují velmi přesné přizpůsobení dráhy robota. Výsledkem jsou konstantní síly a tím konstantní výsledky výrobního procesu.

Šestiosé měření sil a krouticích momentů

Šestiosý silový a momentový senzor FT je opravdový univerzální talent. Se svým vysokorychlostním výstupem dat, čtyřmi možnými komunikačními protokoly, dálkovým monitorováním přes LAN a konfigurací přes webové rozhraní je aktuálně nejvšestranněji využitelným silovým a momentovým senzorem pro průmyslovou automatizaci. Umožňuje přesné měření ve všech šesti stupních volnosti, snadno se ovládá a vyznačuje se minimálními náklady na uvedení do provozu. Navíc poskytuje vysoké rozlišení naměřených hodnot a rychlý přenos dat pro kontrolu v téměř reálném čase.

Tiché vysokofrekvenční vřeteno pro odjehlování

Flexibilní odjehlovací vřetena jsou schopna téměř zcela nahradit manuální odstraňování otřepů v automatizované výrobě. Pro flexibilní a roboticky řízené odjehlování pracují vysokofrekvenční vřetena s velmi vysokými otáčkami a jsou tak velmi tichá. Podle velikosti jsou vřetena flexibilní v axiálním a radiálním směru.

Objevte technický náskok

V automatizovaném odjehlování přesvědčují odjehlovací vřetena Schunk, která mají nastavitelný kompenzační zdvih, u typu FDB radiální a u typu FDB-AC axiální. Obě zajišťují maximální flexibilitu, jak při roboticky řízeném odjehlování, tak i jako stacionární jednotka. Flexibilita těchto vřeten umožňuje při odjehlování a leštění dosáhnout optimálních výsledků. Programování a uvedení do provozu je velmi jednoduché. Navíc jsou použitelná jako roboticky řízené nebo stacionární jednotky.
Originál pro zajištění dokonalosti

S originálním příslušenstvím Schunk je rozšířena rozmanitost a oblast využití standardních modulů pro širokou škálu aplikací. Originální příslušenství garantuje nejvyšší funkčnost, spolehlivost a absolutní přesnost. Nejvyšší kvalita a nejdelší životnost stojí rozhodně za vyzkoušení. Příslušenství jsou systémově kompatibilní pro všechny standardní produkty Schunk. Navíc se snadno do stávajících zařízení a systémů instalují.

PRŮMYSLOVÉ CHAPADLO PRO KOLABORATIVNÍ PROVOZ

Průmyslové chapadlo Co-act EGP-C je bezpečné již ze své podstaty. Je certifikováno a schváleno pro kolaborativní provoz německou úrazovou pojišťovnou DGUV. Certifikát zjednodušuje bezpečnostní posouzení u kolaborativních aplikací a zkracuje časovou náročnost. Kompaktní dvouprsté paralelní chapadlo opatřené ochranným krytem proti nárazu pokrývá široké spektrum využití – od montáže malých dílů v elektronickém a spotřebním průmyslu až po montážní aplikace v automobilovém sektoru. Tento typ chapadla je již prakticky použit ve firmě Schunk v testovacím provozu na kolaborativním pracovišti při montáži chapadel. Tam přebírá obsluha montáž a kontrolu kvality, zatímco robot s chapadlem odstraňuje zbytky lepidla. To zlepšuje ergonomii a minimalizuje riziko zranění spolupracovníka. Co-act EGP-C splňuje požadavky normy ISO/TS 15066 a je konstruováno tak, že k poranění člověka nemůže dojít. Bezpečné omezení proudu zaručuje, že požadavky na kolaborativní aplikace jsou spolehlivě splněny. Chapadlo lze ovládat velmi jednoduše přes digitální I/O. Díky napětí 24 V DC je vhodné mimo jiné i pro mobilní využití.

Chapadlo Co-act EGP-C firmy Schunk je určeno k uchopování a manipulaci malých a středních dílů. Tím, že má bezpečné omezení proudu, je vhodné k využití v kolaborativním provozu.

Zjednodušené bezpečnostní posouzení

Kolaborativní chapadlo Co-act EGP-C se bude dodávat jako kompletně smontovaná jednotka s vhodným rozhraním pro koboty výrobců KUKA, Fanuc nebo Universal Robots. Rozhraní pro roboty dalších výrobců jsou možná na vyžádání. Navíc jsou naplánované programovací bloky pro všechny běžné koboty, které ještě více zredukují náklady na uvedení do provozu. Kompletní řídicí a výkonová elektronika je zabudována uvnitř chapadla, čímž nezabírá žádné místo v rozvodné skříni.

Bezkartáčové a tím bezúdržbové servomotory stejně jako výkonné křížové válečkové vedení zajišťují vysokou účinnost a dělají z něj dynamického a výkonného experta pro náročnou manipulaci malých a středních dílů. V rozsahu přípustných délek prstů dosahují prsty chapadla přes celý zdvih téměř konstantní uchopovací sílu a rychlost. Aby mohla být spolupráce s obsluhou plynulá a intuitivní, je chapadlo vybaveno LED osvětlením v barvách semaforu, které signalizuje uživateli aktuální stav modulu. Certifikované chapadlo malých dílů se začalo prodávat v první polovině roku 2018 ve velikosti 40 se zdvihem čelistí 6 mm a maximální hmotností obrobku 0,7 kg. Uchopovací sílu lze nastavit pomocí ovladače v několika stupních. Následují další velikosti.

Schunk

Gabriela Prudilová

gabriela.prudilova@cz.schunk.com

http://www.cz.schunk.com

Reklama
Související články
Autonomní uchopování

Průmyslové uchopování prochází zásadními změnami. Zatímco doposud bylo nutné ručně definovat pozice uchopení a vkládání obrobků, jejich tvar i odpovídající uchopovací parametry, upínací systémy budoucnosti dokážou zajistit širokou škálu upínacích procesů samy. Specialisté uchopovacích systémů ve firmě Schunk představují první řešení.

Automatizované odjehlování

Pro dosažení perfektního finálního produktu musí být spolehlivě odstraněny ostré hrany, nerovnosti nebo přebytky materiálu, které vzniknou během obrábění nebo odlévání. Potřebnou citlivost bylo možné doposud zajistit většinou jen manuálním opracováním. S automatizovanými procesy mohou nyní uživatelé posunout odjehlovací proces na novou úroveň. Dodavatel upínací a uchopovací techniky, firma Schunk, nyní rozšiřuje své portfolio o nástroje pro robotické opracování, konkrétně robotické odstraňování materiálu. Tím chce dosáhnout nejen perfektních výsledků, ale zároveň zvýšit efektivitu, uspořit náklady a ulehčit pracovníkům.

Specializovaný upínací systém nulového bodu

Moduly upínacího systému nulového bodu jsou již řadu let ve výrobě považovány za efektivní optimalizaci přípravných časů. Univerzálně použitelné standardní upínací moduly v různých velikostech dovolují téměř nekonečnou rozmanitost v upínacích řešeních. Nyní jde Schunk ještě o krok dále: moduly speciálně navržené pro konkrétní průmyslová odvětví nebo aplikaci, přenášejí výhody technologie do nových oblastí použití - od leteckého průmyslu a aditivní výroby, až po výrobu nástrojů a forem.

Související články
Velký zdvih pro kolaborativní použití

Chapadlo Co-act EGL-C firmy Schunk je milníkem na cestě ke komplexní spolupráci člověka s robotem. Celosvětově první chapadlo s velkým zdvihem vyvinuté pro kolaborativní provoz dosahuje uchopovacích sil až 450 N a to v kombinaci s velkým zdvihem 42,5 mm na prst. Inteligentní silák pracující s napětím 24 V je vhodný pro manipulaci s obrobky o hmotnosti až 2,25 kg a může být flexibilně použitý při široké škále aplikací. Navíc bude chapadlo již v době uvedení na trh koncem roku 2019 vlastnit certifikát pro kolaborativní aplikace (HRC) od DGUV.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Maximální výkon na kuželových stopkách

Hydraulický upínač Tendo E compact firmy Schunk se simultánním kontaktem na kuželové a čelní ploše uzavírá mezeru, která vzniká mezi přírubou upínače a čelem vřetena u strojů s rozhraním BT s dvojitým kontaktem.

Elektrické odjehlovací vřeteno pro roboty

Za pomoci robotů lze mnoho kroků následného zpracování provádět přesněji, rychleji a efektivněji. Pneumatické nástroje firmy Schunk jsou nyní doplněny o elektrické odjehlovací vřeteno RCE. Energeticky úsporný, nastavitelný nástroj je všestranně použitelný a poradí si se širokou škálou obrobků.

Tajemné obráběcí věže a pyramidy

Na první pohled nenápadné, při bližším ohledání však všestrannější než jakékoliv jiné upínací zařízení. A proč jsou tyto upínací věže a pyramidy považovány za tajemné? Pravděpodobně proto, že na každém stroji mění svou „tvář“. Efektivním použitím zmnohonásobí počet obrobků v prostoru stroje, a nabízejí tak ideální podmínky k redukci prostojů a vysokou flexibilitu bezobslužných strojů – za předpokladu, že jsou vhodně zvolena upínací zařízení.

Automatizované výrobní buňky si navrhl sám

Ing. Zdeněk Krátký začal s výrobou nástrojů už téměř před dvaceti lety. Dnes vlastními nástroji vyrábí díly na zakázku. Zajímavé na tomto příběhu je zejména to, že zakázky rostou tak rychle, že si jen za poslední dva roky pořídil pět strojů Fanuc Robodrill. Uvnitř každého stroje se podle vlastního návrhu nachází robot, který obstarává výměnu přípravků s obrobky. Uchopovací a upínací techniku zabezpečil dlouholetý partner, společnost Schunk.

Zerobot - efektivní způsob automatizace

V minulém příspěvku (www.mmspektrum.com/180112) jsme popsali tzv. nulový bod upínání (Zero point systém). Ukazuje se, že při dnešních trendech, kdy automatizace a zejména pak robotizace opět zažívají velkou renesanci, je výhodné spojit Zero point systém a robot. O trendech takového spojení pojednává tento příspěvek.

Zvyšování výkonů motoru tvorbou povlaku žárovým nástřikem

Snížení hmotnosti vozidla a ztrát třením v pohonném agregátu může pomoci při zlepšování celkové účinnosti vozidla, což je jeden z důvodů, proč mnoho výrobců přešlo na bloky motoru z hliníkové slitiny namísto tradiční litiny. Primární výhodou hliníku je nižší hmotnost. Typické hliníkové slitiny nemají sice obdobné vlastnosti z hlediska opotřebení jako litina, přesto mnoho automobilek věnovalo spoustu času hledání konstrukčních řešení pro odstranění tribologických nedostatků, které se dostavily s hliníkovými bloky válců.

Automatizace ve světě obrábění

Poslední dobou se čím dál častěji setkáváme s výrobci, kteří mají dostatek práce i dostatek prostředků na nákup nových strojů, ale nemají dostatek pracovníků na rozšíření výroby o další stroje nebo jen o další směnu. Je to jednoznačný důsledek dlouhodobého ekonomického růstu, kdy je velice důležité zaměřit se na efektivní využívání strojů i pracovníků. V Kovosvitu MAS jsme tento požadavek trhu analyzovali a založili novou divizi MAS Automation, která se cíleně orientuje právě na automatizaci a robotizaci pro obráběcí stroje.

Spolehlivá zpětná vazba z přední linie

Při řešení monitoringu pro manipulaci, montáž a robotiku došlo v uplynulých letech ke sku-tečným vývojovým skokům. Komponenty jsou stále výkonnější, kompaktnější a univerzálněj-ší, čím dál častěji jsou součástí aktorů a lze je velmi snadno programovat. Tento článek nabízí vhled do programu standardizovaných snímačů pro upínací techniku a uchopovací systémy.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit