Témata
Reklama

Dragon 5 - Revoluční změny v podání TU Brno Racing

V tabletovém vydání MM Průmyslového spektra jste si mohli přečíst o tom, jak se dělají studentské formule v Praze. V tomto článku se přesuneme do Brna a podrobněji vás seznámíme s týmem TU Brno Racing.

Je složen převážně ze studentů Fakulty strojního inženýrství, vznikl v roce 2010 a letos v červnu odhalil zbrusu nový, pátý model své formule, příznačně pro Brno nazvaný Dragon.

Reklama
Reklama
Reklama

Formula Student

Pro připomenutí vysvětleme, o čem Formula Student vlastně je. Jak již název napovídá, jedná se o mezinárodní konstrukční soutěž, ve které mají studentské týmy za úkol navrhnout a postavit funkční prototyp závodního vozu formulového typu a následně na závodech změřit své síly s týmy z celého světa. Za více než třicet let existence můžeme nyní mluvit o celosvětové soutěži, které se účastní přes pět set univerzitních týmů.

Cost report - aneb statická prezentace

Soutěž začíná technickou přejímkou, kde se kontroluje soulad s pravidly a prověřuje se bezpečnost vozu, což je podmínka pro účast v dynamických disciplínách. Těm předcházejí statické disciplíny. Formula Student totiž ani zdaleka není jen o jízdných kvalitách vozu. Porovnává se konstrukce a návrh vozidla, náklady na stavbu vozu (pomocí normalizovaných cen za výrobní procesy a nakupované díly) a také bussines prezentace, kde se hodnotí obchodní plán pro rozvoj firmy zabývající se výrobou a prodejem prezentovaného prototypu.

Dragon 4 na trati nejúspěšnějšího závodu v Maďarsku

Divácky atraktivnější jsou dynamické disciplíny. Studentské formule se porovnávají ve čtyřech kategoriích – první je akcelerace na 75 metrů, pak se na kruhovém testu ukážou kvality podvozku, dále následuje krátký závod na trati vymezené kužely a vrcholem je vytrvalostní závod na 22 km. Vytrvalostní závod má velký vliv na konečné umístění týmu, protože představuje více než třetinu bodů, které lze ze všech disciplín získat, a hodnotí se při něm také spotřeba prototypu.

TU Brno Racing

Tým byl založen 10. října 2010. V první sezoně vložila do nového týmu důvěru firma Bosch, která je dodnes jeho generálním partnerem a bez níž by se projekt patrně nerozjel. V létě roku 2011 se tak tým vydal vstříc prvnímu závodu na slavný Silverstone ve Velké Británii.

Trať je kvůli bezpečnosti vytyčená kužely

O rok později se zúročily získané zkušenosti při návrhu Dragona 2, který se již zúčastnil tří závodů – opět FS UK a premiérově závodů v Maďarsku a v Itálii, kde se poprvé povedlo dokončit všechny disciplíny a také poprvé uspět v dílčích disciplínách.

Poslední kontrola před startem

Ve třetí sezoně se konaly další premiéry. Tou nejvýznamnější byla účast na nejprestižnějším závodu Formula Student v Německu na okruhu Hockenheimring. V té době také začal psát svou historii závod v České republice, kde tým TU Brno Racing nemohl chybět. Závěr roku pak obstaral opět maďarský závod. Nejlépe se v této sezoně zadařilo na domácí půdě v Hradci Králové, kde si tým poprvé připsal zisk více jak šesti set bodů.

Pracoviště pilota v brněnském monopostu

V loňské sezoně bylo možné spatřit TU Brno Racing na stejné trojici podniků jako v roce 2013. Již začátek úvodního závodu v Německu ukázal, že se tvrdá příprava vyplatila. Dílčí výsledky v úvodu závodu dokazovaly, že se tým ve své čtvrté sezoně zařadil do širší špičky tohoto prestižního kolotoče. Sedmá pozice na Skidpadu (kruhový test) a příčky těsně za TOP 10 ve dvou statických disciplínách byly pevnými důkazy posunu týmu kupředu. Bohužel skvěle rozjetý závod zhatila závada na elektronice, která znamenala konec ataku nejvyšších met.

Jen pár dní dělilo německý závod od toho českého a bylo třeba závadu odhalit a odstranit. To se podařilo, a tak mohl tým před domácím publikem zaútočit na přední příčky.

Akcelerace na cílové rovince na okruhu Hockenheimring

Odměnou za úsilí v loňském roce byl závod v Maďarsku. Zde získal tým z jednoho závodu rekordních 698,9 bodu (z 1 000 možných), což znamenalo krásné 7. místo celkově a posun mezi nejlepší stovku univerzit.

Dragon 5

Pro letošní sezonu vzniká pátá generace Dragona. Tým se sice drží osvědčené koncepce z trubkového rámu, jednoválcového motoru a třináctipalcových kol, ale tím výčet podobností spíše končí.

Základem vozu je trubkový rám, u něhož došlo ke zjednodušení zadní zástavby, díky čemuž se podařilo ušetřit další kila na váze. Další změna v konstrukci rámu je zapříčiněna úpravami na hnacím ústrojí. Letos poprvé bude tým využívat motor Husqvarna FE 501 dopovaný turbodmychadlem vlastního návrhu. S touto změnou koncepce souvisejí i změny přímo uvnitř motoru, jako změna kompresního poměru či vlastní návrhy pístu, ojnice a převodovky pro přenos většího momentu a lepší průběh hnací síly. Pro přenos výkonu je důležitá také upravená spojka. S umístěním turbodmychadla souvisí i úprava sání a výfuku. Na sání tak navíc přibyl třeba mezichladič stlačeného vzduchu a na výfuku uklidňovací komora. Kvůli většímu průtoku chladicí kapaliny byla upravena vodní pumpa, která musí chladit i turbo. O mazání se postará nová olejová pumpa. Kvůli přeplňování dochází také k přechodu na jiné palivo Ethanol E85, které se vyznačuje vyšší rezistencí k samozápalům.

Z hlediska podvozku je základní změnou přechod na novou značku pneumatik – Continental – a ty budou obuty opět na magneziových discích. Dále došlo ke zkrácení rozvoru formule a redesignu kinematiky podvozku. O zpomalování formule se stará brzdový systém s kotouči podle vlastního návrhu o rozměrech 210 milimetrů na přední nápravě a 200 milimetrů na zadní. Do kotoučů se „zakusují“ vpředu 4pístkové a vzadu 2pístkové brzdiče.

Šťastný tým po posledním závodu loňské sezony

Od loňského roku k Dragonovi neodmyslitelně patří aerodynamický paket, který kvůli změnám pravidel také doznal výrazných změn. Snahou omezení pravidly je snížení přítlaku, ale cílem mladých konstruktérů je samozřejmě pravý opak. Zadní křídlo se tak sice kvůli pravidlům zúžilo, ale toto se snaží studenti kompenzovat zvýšením počtu elementů na tři. Přední křídlo se oproti loňskému roku výrazně liší, již na první pohled je složitější. K většímu přítlaku by měl přispět i jiný tvar podlahy. Letos byl kladen důraz také na práci s prouděním vzduchu k chladičům a okolo karoserie. Stejně jako loni jsou všechny zmiňované díly laminovány z karbonových tkanin. Nově bude umístěn také palubní displej přímo na volant.

Render letošního vozu Dragona 5

Důležité pro vývoj hnacího ústrojí byly hodiny strávené na motorové zkušebně, kde za pomoci více jak 55 senzorů sledujících nejrůznější parametry fungování motoru byla odladěna jeho palivová a předstihová mapa. Mohlo by se zdát, že práce týmu skončila a nyní se čeká na start sezony, ale opak je pravdou. Nastalo nejnáročnější období pro tým, ale také pro Dragona 5 – důkladné testování. Všechny úpravy a vylepšení byly prováděny s jediným cílem – zařadit TU Brno Racing na špičku výsledkových listin a navázat tak na úspěšný loňský rok.

Úvod letošní sezóny pro brněnský tým obstará na přelomu července a srpna FS Germany, kde TU Brno Racing letos již zazářil v předkole registrací. Následovat bude nejbližší závod – FS Hungary v maďarském Györu. Dva týdny po něm se koná FS Czech Republic, která se letos stěhuje z Hradce do Mostu na tamní autodrom. O závěr sezony se postará FS Italy, kam se tým vrátí po dvouleté pauze.

Filip Červenka

cervenka@tubrnoracing.cz

Něco navíc…

Den s TU Brno Racing můžete prožít na níže uvedeném videu

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 150737
Datum: 24. 06. 2015
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Nováček v soutěži se chystá na novou sezonu

V tomto vydání vám představíme další z řady studentských formulí. Tentokrát nahlédneme do ostravské dílny týmu VŠB – Technické univerzity Ostrava. Studenti Fakulty strojní se tam s vervou pustili do stavby nového monopostu studentské formule #2 pro závodění na rok 2016!

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Studentská formule pro světové autodromy

Ve středu 22. května letošního roku se mohli příznivci rychlých aut zúčastnit slavnostního odhalení formule Vector 05, kterou sestavili studenti VŠB – Technické univerzity Ostrava. Cílem studentského týmu Formula TU Ostrava bylo postavit již pátý monopost konkurenceschopného závodního vozidla kategorie pro spalovací motory a získat zkušenosti ve využití standardních a nestandardních technologií, a samozřejmě vyhrát na mezinárodních závodech Formula Student.

Související články
Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Český mozek pro světové vozy

Rozhodnete-li se pořídit si nový vůz, pravděpodobně nebudete znát člověka, který rozhodl o konkrétním dílu, jež bude součástí automobilu. Pokud však tím vozem bude Škodovka, pak je velmi pravděpodobné, že mužem, který o mnohém ve vašem voze rozhodoval, je Ing. Radek Urbiš, PhD., MBA.

Český mozek pro německé inovace

Ing. Petr Grulich pracuje jako poradce a podporovatel vývojových týmů pro speciální technická témata ve společnosti Robert Bosch GmbH v německém Stuttgartu. Ačkoli to podle jeho jména nepoznáte, je Čech. Tento rodák z České Lípy je absolventem Ústavu mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulty strojní ČVUT. Je jedním z těch „našich“, díky nimž v zahraničí začínají chápat, že Česko není jen o pivu a hokeji.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

Studentská formule: Víc než zábava

Vysoká škola + praxe během studia = hladký vstup do zaměstnání. Tato rovnice rozhodně platí v případě studentů VUT v Brně, kteří při studiu žijí druhým životem: konstrukcí, vývojem, vylaďováním a managementem projektu formule Dragon 6. Jedná se o projekt celosvětového ohlasu, do nějž je pod jménem Formula Student (formulastudent.com) zapojeno 530 univerzitních týmů, a ten z Brna, jenž si říká TU Brno Racing, patří mezi elitu. Neváhali jsme, vydali se do areálu Fakulty strojního inženýrství VUT a dílnu Dragon 6 navštívili; průvodcem nám byl team leader Tomáš Kolečář, student 4. ročníku FSI VUT.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

Příklady táhnou aneb mladí budiž inspirací

Před dvěma lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra přinášeli rozhovory s úspěšnými absolventy technických škol, kteří našli uplatnění v zahraničí na zajímavých postech. Nyní se k této koncepci v rámci kampaně podpory technického vzdělávání vracíme a zaměříme se na tuzemské pozice.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit