Témata
Reklama

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Edge computing je model, který posouvá samotný výpočet co nejblíže ke koncovému uživateli.

Edge computing znamená překročení hranic konceptu spouštění vlastních aplikací na cizích serverech. Ve skutečnosti může znamenat nutnost spouštět aplikace, jako jsou kontejnery ve veřejném cloudu i v privátním podnikovém cloudu, a někdy též na zařízeních, která ani nejsou v datacentru.

Rozdělením podnikových případů užití pro edge computing na dvě široké kategorie získáváme možnost dalšího dělení na specifické vzory na základě cílů. První širší kategorie zahrnuje případy, kde se daná organizace zaměřuje na poskytnutí cloudového přístupu napříč technologickým prostředím celé organizace. Druhá kategorie pak zahrnuje případy užití, kde je kritická doba odezvy.

Proč využívat edge computing? Protože firma tak může rozšiřovat svůj byznys buď skrze novou, vylepšenou zákaznickou zkušenost a služby, nebo chce vstoupit na nové trhy. Pokud se podíváme na využití edge computingu pro umělou inteligenci a strojové učení, mohou organizace získávat data v reálném čase, analyzovat je a rychle tento nový vhled proměňovat v kroky směřující k inovaci existujících aplikací nebo reagovat na potenciální problémy na výrobní lince, což může vést ke snížení nákladů.

Mimo přínosy, jako je kratší doba odezvy, je také možné využít edge computing pro zajištění dodržování zákonů, které určují, že data nesmí opustit region, ve kterém vznikla. To je pro některé druhy průmyslu nesmírně důležité.

Reklama
Reklama
Reklama

Blíže k uživateli

Edge computing ve skutečnosti není koncový stav, do kterého se snažíme dostat. Je to model, který posouvá samotný výpočet co nejblíže ke koncovému uživateli. Uvážíme-li například zásady pro uchování dat nastavené Evropskou unií, edge computing umožní nasadit do podnikového hybridního cloudu kontejnerovou platformu Kubernetes nebo Red Hat OpenShift tak, aby celé skupiny kontejnerů mohly běžet naprosto odděleně a pouze tam, kde to zákony dovolují.

Edge computing se tak stává řešením pro některé aktuální výpočetní problémy, se kterými se podniky zejména s příchodem globálního podnikání setkávají. Není tak něčím, co by si objednal CIO jen proto, že jde o populární slovní obrat.

Například o 5G se často mluví ve spojení s edge computingem. Proč? Protože propojení technologií 5G a edge computingu je to, co umožňuje masivní růst mobilních sítí a jejich transformaci na datové kanály nové generace, které jsou dostatečně propustné na to, aby zvládly provoz systémů a aplikací kritických pro podnikání.

Autonomní řízení

Pojďme si vzít jako příklad autonomní řízení. V případě AI/ML algoritmů kompletně uzavřených ve vozidle se budou stavy selhání pravděpodobně vyskytovat především z důvodu, že jednotlivé systémy mají zásadně omezený pohled na svět, a kvůli případným softwarovým chybám v kódu. V případě využití edge computingu mohou být AI/ML algoritmy ovlivněny zvenčí – systémy běžícími v cloudu. Ty budou stále dostatečně blízko, aby mohla komunikace probíhat téměř v reálném čase, ale dost daleko na to, aby pro řešení problémů nabídly výpočetní zdroje schopné uspokojit průmyslové nároky. To také nabízí možnost integrace dalších datových zdrojů do procesu: data z dalších aut, informace o počasí, dopravní podmínky, případně cokoliv dalšího, co může při využití v AI algoritmu zvýšit bezpečnost a spolehlivost.

Vozidlo samotné může být součástí tohoto bezdrátově propojeného systému. Může nahrávat data do cloudu a automaticky stahovat aktualizace, což zajistí, že celé flotily vozů mohou být udržovány na stejné verzi softwaru.

Open source a automatizace

Možnosti, které edge computing přináší, mají potenciál transformovat celá průmyslová odvětví. Podniky ale rychle zjišťují, že neexistuje jediný dodavatel, který by byl schopen poskytnout kompletní řešení pro edge computing. K úspěchu potřebujete i tzv. ekosystém partnerů, tedy spolupráci s řadou partnerů: dodavatele hardwaru, řešení pro platformu, softwarově definované sítě (SDN), koncovou aplikaci, middleware, integrátora služeb atd. Řetězení a propojování těchto rozličných částí je jednodušší, pokud využijeme open source, jelikož se vyhneme tomu, že se každá jedna implementace edge computing řešení stane unikátním uzavřeným softwarovým projektem. Open source je nutným předpokladem pro to, aby vybudování komplexního řešení pro edge computing bylo proveditelné, udržitelné a přívětivé pro spolupráci jednotlivých technologických partnerů.

Je tomu tak proto, že edge computing z dlouhodobého hlediska znamená výrazné navýšení počtu serverů spravovaných IT týmy. S tím, jak toto číslo poroste a tyto systémy se stanou významně distribuovanými, automatizace správy těchto serverů a služeb, které poskytují, se stane klíčovou. Model softwarových operátorů poskytujících služby v rámci Kubernetes clusteru je dokonale předurčen pro tento úkol.

Premisa operátorů je pro edge computing extrémně důležitá, protože nejspíše nedisponujete personálem, který by mohl ručně spravovat koncové servery v odlehlých lokalitách. Operátory s možností automatických aktualizací nabízí ohromný přínos pro správu infrastruktury. Věřím, že v dohledné době uvidíme stále více vylepšení v oblasti správy infrastruktury bez nutnosti lidského zásahu.

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 201026
Datum: 09. 10. 2020
Rubrika: Trendy / Restart průmyslu
Autor:
Firmy
Související články
Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Související články
Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

MM Glosa: Eine große Katastrophe

V Německu to stále vře. Vedle obav z politických iniciativ a churavějící ekonomiky řeší naši západní sousedé i otázky rasismu. Skupina vědců, jejichž úkolem bylo zkoumat, jak kdysi dávno žili dinosauři, se raději zabývá otázkou, zda jména dinosaurů odpovídají dnešnímu duchu doby. Zatímco dinosauři kdysi obývali Zemi bez zájmu o politickou korektnost, jejich jména jsou nyní předmětem vášnivých debat, zdali nejsou rasistická nebo sexistická…

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Kristova léta

Ke svému závěru se nachýlil rok, ve kterém stále rezonovaly všechny krize, které si Evropa nashromáždila za předchozí období. Některé státy se jejich důsledky popraly celkem se ctí, jako například Polsko, další se vrátily do předcovidové úrovně a bohužel Česká republika jako jediná stále lapá po dechu. Proč? Co je důvodem?

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Je něco shnilého ve státě dánském

Historička ekonomie Antonie Doležalová tvrdí, že to, co prožíváme, je příležitostí. Čas prý ukáže, jestli bude promarněná, nebo využitá. My Češi jsme byli obdivováni pro svůj podnikatelský zápal. Jak jsme pilní a pracovití. Jak jsme jednotní a soudržní. Jak umíme odhodit své osobní zájmy ve prospěch celku. Jak jsme kulturní a vzdělaní. Jaká je ale současná realita?

MM Podcast: Glosa - Nároková ekonomika

Aplikovaný výzkum musí ekonomiku primárně posouvat k vyšší přidané hodnotě. Je však třeba stávající přístup hodnocení změnit optikou dlouhodobé efektivity a rentability investovaných prostředků, a to jak účelově, tak do místa určení. Mám tím na mysli například tvorbu dopravní, energetické či digitální infrastruktury nebo transformaci hospodářství na nízkouhlíkové. Bez dotací se totiž firmy na zelenou ekonomiku nepřetransformují.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit