Témata
Reklama

Efektivní využití hotmeltu? Především pravidelná údržba

Požadavky na plynulost výroby se stále zvyšují. Stroje a výrobní linky dosahují pořizovacích hodnot desítek milionů korun. Klade se tedy důraz na to, aby jejich využití bylo co nejvyšší, plynulé a bez neplánovaných odstávek. Ty tvoří další nechtěné náklady, plynoucí z pozastavení výroby, a navíc mohou ohrozit podnik z hlediska hodnocení, pakliže funguje jako dodavatel prestižních zákazníků s přísnými nároky na včasnost dodání. Z vlastní zkušenosti víme, že většina případů poruch lepících systémů vzniká v důsledku neznalosti, nesprávné obsluhy či nedůsledné údržby. Pojďme si tedy povědět více o tom, co je podstatné pro udržení životaschopného systému průmyslového lepení.

Jan Kaše

Vedoucí marketingu společnosti Kaletech.

Požadavky na plynulost výroby se stále zvyšují. Pořizovací hodnoty strojů a výrobních linek dosahují desítek milionů korun. Klade se tedy důraz na to, aby jejich využití bylo co nejefektivnější, plynulé a bez neplánovaných odstávek. Ty totiž tvoří další nechtěné náklady, a navíc mohou ohrozit podnik z hlediska hodnocení, pakliže ten funguje jako dodavatel prestižních zákazníků s přísnými nároky na včasnost dodání. Z vlastní zkušenosti víme, že většina případů poruch lepicích systémů vzniká v důsledku neznalosti, nesprávné obsluhy či nedůsledné údržby. Pojďme si tedy povědět více o tom, co je podstatné pro udržení životaschopného systému průmyslového lepení.

Reklama
Reklama
Reklama
Tavné zařízení pokryté zaschlým lepidlem. Selhání obsluhy a údržby. (Zdroj: Kaletech)


Lepení tavnými lepidly (hotmelt) je oblíbený způsob spojování materiálů. Jeho výhodou je snadnost, rychlost a efektivita daná relativně nízkou cenou nanášecího zařízení a minimálními nároky na obsluhu. Právě ona snadnost obsluhy, kdy zařízení stačí na konci směny vypnout a před začátkem další práce včas zapnout, často svádí k dojmu, že údržba je celkem nepodstatná a lze ji bez následků ošidit.

Povrchní pohled, nikoliv realita

Snadnost obsluhy svádí k dojmu, že lepidlo lze věčně znovu roztápět, a navíc se přece pořád dosypává nové, takže o nic nejde. Když se však podíváme pod pokličku, zjistíme hned několik háčků, které tuto strategii nahlodají. Především je potřeba zbourat představu, že tavná lepidla se nahřívají na teplotu, při které vydrží nahřátá neomezeně dlouhou dobu. Tavné lepidlo je v podstatě roztavený plast s několika přísadami, jako je olej, pryskyřice a plnivo. Zejména poslední dvě přísady však způsobují, že lepidlo dříve nebo později při styku s horkým povrchem degraduje, napaluje se na něj. Ano, existují lepidla, která téměř nedegradují, ale v našich zemích je zvykem na spotřebních materiálech šetřit a tato nedegradující lepidla nejsou nejlevnější. Takže obvykle používáme lepidlo, které je plné přísad, jejichž hlavní úlohou je snížit cenu. A jak to v životě bývá, žádná sleva není zadarmo, takže vedlejším efektem je napalování lepidla na stěny tanku, hadic či uvnitř aplikační hlavy a časté zanášení filtrů jak v tavné jednotce, tak v hlavách. Vůči tomuto efektu pak nejsou imunní ani bohaté firmy, které na ceně lepidla nešetří. Jakmile se přesuneme od obyčejného lepení kartonových krabic do průmyslového lepení v automobilovém průmyslu, průmyslu stavebních hmot, ve zdravotnictví, polygrafii nebo používáme „samolepkové“ lepidlo typu PSA (které je samolepkové proto, že obsahuje hodně pryskyřice), jsme opět v situaci, kdy se lepidlo s chutí na všechny povrchy napaluje.
Závažnost efektu napalování významně ovlivňuje spotřebu lepidla. Pokud se lepidlo po natavení rychle odebírá čerpadlem z tanku a aplikuje se na výrobek, má jen málo času k napálení se na stěny. Takže se nabízí řešení doplňovat lepidlo jen po malých dávkách a problém je výrazně omezen. Ano, pokud do hry nepřibereme tzv. lidský faktor. Obsluha linky si většinou chce situaci zjednodušovat, takže tank naplní lepidlem až po okraj, mnohdy i přes něj. A místo jednoho problému tu hned máme dva – kromě napalování lepidla v tanku se granule z přeplněného tanku rozsypou na plechy kolem víka tanku, jenže ty jsou taky rozehřáté, lepidlo se roztaví a zateče pod plechy. Z hlediska obsluhy i údržbářů to není problém, protože zatečené lepidlo není vidět až do doby, kdy se po nějakém čase objeví loužička lepidla pod tavnou jednotkou. Jenže to už je lepidlem zničená izolace tanku. Lepidlem jsou obaleny i elektrické kabely a nezbude než jednotku odstrojit, lepidlo pracně odstranit, vyměnit drahou izolaci, kabely, které se nepodařilo vyprostit „živé“, a celý prostor jednotky vyčistit. A protože taková práce údržbáře nebaví, musí se na to zavolat servis dodavatele, navíc linka po dobu servisu stojí.

Jako další faktor působí aplikační teplota lepidla. Čím vyšší je teplota lepidla (nezávisle na jeho typu a ceně), tím intenzivněji k napalování dochází. A co víc, napalování i snížení životnosti filtrů i hlav se se zvyšováním teploty zvyšuje exponenciálně. Proto, pokud potřebujete snížit viskozitu lepidla, raději oslovte dodavatele lepidel, jestli by nenašli ve svém sortimentu vhodnější lepidlo, než abyste trvale používali ve výrobním procesu teploty nad 190 °C.
Často se dá kvalita nánosu lepidla ovlivnit průměrem trysky, změnou tlaku na čerpadle nebo pokročilejším řízením dodávky lepidla (u zubových čerpadel) stejně dobře jako jednoduchým zvýšením teploty.

Jaké jsou tedy rady pro efektivní využití hotmelt systémů?

Pokud to aplikace dovoluje, je vhodné používat co nejnižší teploty. Volba co nejčistšího lepidla, ideálně typu Metallocene, také zabezpečí efektivnější využití hotmelt systémů. Důležité je pravidelně kontrolovat filtry, čistit je a včas je měnit. Na panelu tavné jednotky nastavte „uspání“ do stavu se sníženou teplotou a ujistěte se, že je před odchodem ze směny lepička vypnutá. Je potřeba vyškolit a motivovat obsluhu, aby nepřeplňovala tanky. Každé přelití roztaveného lepidla přes tank by měla obsluha okamžitě odstranit nebo hlásit údržbě (navíc se tento problém dá technicky řešit automatickým doplňováním lepidla). Dále by údržba měla provádět úkony údržby předepsané v manuálu každého stroje. Je nutné jim vysvětlit, že tím ušetří svůj čas, protože doba pravidelné údržby je zdrží méně než opravování nenadálých poruch (které vždy přijdou v nejméně vhodnou dobu). Pokud nemáte dostatečné kapacity údržby, domluvte se svým dodavatelem na pravidelnou údržbu jeho servisními techniky a nejméně jednou za dva roky nechejte tavnou jednotku repasovat.

Jednoduchá bilance a problémům odzvonilo

Nejlepším způsobem, jak řešit problém, je očekávat ho předem a bezpečně se mu vyhnout. Pokud nevíte, jak správně zacházet s lepicími systémy, nechte si poradit od profesionála. Ušetříte si tak spoustu potenciálních stresů a peněžních výdajů. Udělejte si jednoduchou bilanci, kolik vás stojí lepidlo, neplánované odstávky při poruchách, zmetky při včas neodhaleném ucpání trysky, kolik platíte za servis a repase aplikačních hlav a napálených tanků, a porovnejte to s náklady na lepší lepidlo a pravidelnější a vyškolenou údržbu. Zjistíte, že čísla hrají jednoznačně ve prospěch prevence.

Jan Kaše

https://www.kaletech.cz/

Reklama
Související články
Digitalizace správy a servisu strojů

Novinky v oblasti správy a servisu strojů pro zpracování plechů a profilů představila společnost Trumpf na pravidelných dnech otevřených dveří koncem roku 2019. V následující reportáži představíme hlavní novinky pro uživatelé digitálního prostředí TruServices.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Související články
Systémy automatického lepení

Automatizace, zkracování výrobních časů a šetření nákladů je každodenním tématem výrobních podniků. Každá vteřina uspořeného času či materiálu, totiž může v dlouhodobém časovém horizontu znamenat konkurenční výhodu, která je klíčová pro přežití projektu. Vedle úspor se také kladou stále vyšší nároky na kvalitu, opakovatelnost a univerzálnost procesů. Hesla typu "zlaté české ručičky" již bohužel nejsou tak aktuální jako dříve a bylo možná vhodnější razit hesla jako "zlatí roboti". Těm je totiž jedno, zdali je pondělí ráno či pátek odpoledne, svoji práci odvedou vždy stejně. Oblast průmyslového lepení není výjimkou, naopak s automatizací výroby si velmi rozumí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Možnosti a způsoby průmyslového lepení

V oblasti spojování materiálů je lepení jednou z nejběžnějších metod, kterou každý známe z domova například v podobě sekundového lepidla či lepicí pásky. Průmyslové lepení je oproti běžnému lepení mnohem komplexnější proces, neboť jsou na výsledný spoj kladeny přísnější požadavky. Pojďme se tedy podívat, jak a co se lepí za zavřenými dveřmi továren.

Čtyři oblasti lepení, kde to půjde lépe

V průmyslovém světě se neustále hledají progresivní technologie pro zlepšení efektivity a kvality výroby. Technologie strojního nanášení tavného lepidla výrazně posunula hranice toho, co je v průmyslu možné.

Žhavé trendy v oblasti lepení uvidíte na MSV

Ani letos nebude na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně chybět v pavilonu A2 sekce Packaging Live. Zde bude k vidění živá ukázka balicí linky, na které se podílí několik předních technologických společností. Generálním partnerem letošního ročníku je společnost Kaletech, která průmyslovým podnikům dodává technologie pro nános tavných a studených lepidel. V lince pro uzavírání krabic představí hned několik nejnovějších zařízení pro lepení (nejen) v obalovém průmyslu.

Tam, kde o lepení vědí vše

Blížíte-li se, nejprve po dálnici, a následně po čím dál užších silnicích, do obce Planá u Třemošné, získáte spíše dojem, že jste na výletě v přírodě, než že míříte na návštěvu firmy, která je dodavatelem špičkových technologií pro lepení. Na místě pak uvidíte perfektně zrekonstruovanou budovu bývalého pivovaru, smějící se na vás z upravené zahrady. Stále ještě nic nenasvědčuje tomu, že uvnitř na vás čeká svět lidí, kteří o průmyslovém lepení (a především o tom tavném) vědí doslova vše – firma Kaletech.

Profesionální lepení nemusí být drahé

Švýcarský výrobce technologie pro nános lepidel Robatech představil novou tavnou jednotku ze své dílny - Easy. Jedná se o nejmenší tavnou jednotku z jeho portfolia, která si klade za cíl přiblížit se více zákazníkovi a snížit pořizovací náklady na systém lepení.

Jak ušetřit za energie: Úspory při aplikaci lepidla

Téma úspor a snižování nákladů je stále velmi aktuální v celé společnosti. Řeší jej státy, výrobní podniky, rodiny i jednotlivci. V době nedostatečného zásobování a rostoucích cen energií je optimalizace výrobního procesu obzvláště důležitá. To platí i pro průmyslové lepení. Efektivitu tohoto procesu lze významně ovlivnit nejen optimalizací množství použitého lepidla, ale také snížením spotřeby elektrické energie a stlačeného vzduchu.

Jak při aplikaci lepidla uspořit energii?

Pro světové značky jako Camel a Winston vyrábí společnost JTI Switzerland ve svém závodě v Dagmersellenu 47 milionů cigaret denně. Na šesti balicích linkách se ve dvousměnném provozu balí vždy 50 kartonů cigaret do přepravního kartonu. Když firmu poprvé oslovil výrobce lepicích technologií Robatech s možností snížení úspory energie ve výši 30 %, byl zdejší management s rozhodnutím o implementaci opatrný.

Paletizace pomocí tavných lepidel

Průmyslová a potravinářská výroba vyžaduje v současné době stále více logistiky. To s sebou přináší zejména nutnost balení spojeného s manipulací ve skladech. V principu to znamená, že každý kus zboží je nutné fixovat k paletě tak, aby byla zajištěna efektivní a bezpečná manipulace.

Sprejování tavných lepidel

S tavným lepidlem neboli hotmeltem se už asi každý z nás někdy setkal. Od jednoduchého lepení tavnými tyčinkami přes ruční pneumatické aplikátory až po velmi sofistikované aplikace pomocí nanášecích hlav ovládaných moderními řídicími systémy výrobních linek.

Mercedes mezi hotmelt lepičkami

Průkopníkem v řešeních je již 47 let Robatech, známá švýcarská firma. Svými inovacemi, jak v oblasti konstrukční, tak v oblastech elektroniky/konektivity, si vydobyl místo světové dvojky v oboru hotmelt lepení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit