Témata
Reklama

Slyšíme-li slovo „dvojčata“, představíme si mnohé, od úplně stejných dětiček ve stejných šatičkách až po smutně proslulé newyorské mrakodrapy. Málokdo z nás by si však představil dva malé chlapce – Petra a Pavla Bařinovi – kteří, místo aby běhali za míčem, sedí u stolu a vybaveni stejnými pájkami tvoří různé svíticí nebo hýbací doplňky ke svým hračkám...

Uběhla řada let. Z bratrů jsou dospělí muži, ale vášeň pro elektrotechniku sdílejí dodnes. Jejich působištěm je společnost Continental Automotive, kde Pavel pracuje jako Test Engineer pro testování desek plošných spojů a Petr vede tým v oddělení Smart Automation.

K elektronice jsme byli vedeni odmala,“ vzpomíná Petr Bařina. „Táta je po celý náš život opravářem praček. Vystudoval silnoproudou elektrotechniku a již od základní školy jsme si doma pájeli třeba žárovičky do lega, aby nám svítil majáček.“

„Trafo páječku jsme měli oba dva už na základní škole a velmi nás to bavilo,“ doplňuje bratra Pavel. „Stejně tak nás velmi bavilo zapojovat zásuvky nebo světelné vypínače. Vždy, když táta doma dělal nějakou elektroinstalaci, tak nás měl oba při ruce.

Reklama
Reklama
Reklama
Vášeň pro elektrotechniku sdílejí Petr a Pavel Bařinovi dodnes. (Zdroj: Continental Automotive)

Svět je „malej“

Elektrotechnika se také pro bratry stala profesionální dráhou.

„Bylo to v roce 2008, kdy nás do Continentalu přivedla možnost praxe,“ říká Pavel Bařina. „Byli jsme studenty druhého ročníku průmyslové školy a v době maturit jsme si všichni měli zařídit 14 dní praxe v oboru elektro. Naši rodiče nám řekli, že v blízkém Brandýse nad Labem je firma Continental, kde se vyrábějí autorádia. Protože jsme z Čelákovic, Continental se nám zamlouval.“

„Svět je ‚malej‘,“ pokračuje Petr, „a tak zrovna v té době náš otec opravoval pračku pánovi, který byl dlouholetým pracovníkem Continentalu. Slovo dalo slovo a praxe byla dohodnutá. Dodnes jsme kolegovi velmi vděční.“

I další kroky dvojčat byly společné. Oba po střední škole vystudovali na FEL ČVUT bakalářský obor Aplikovaná elektronika a následně navazující magisterský obor Elektronika.

„Na magisterském studiu jsme si uvědomili, že by bylo fajn mít praxi v oboru a už v letním semestru jsme si domluvili stáž – opět v Continentalu,“ říká Pavel. „Tentokrát už jsme se věnovali složitějším problémům, několik týdnů jsme strávili i v laboratořích, kde jsme se poprvé setkali například s rentgenem elektronických součástek, ale poznali jsme i další oddělení firmy.“

Nepřeberné možnosti

Po úspěšné stáži dostali oba z Continentalu nabídku na brigádu a tehdy se jejich cesty poprvé „rozdělily“. Petr šel do oddělení náběhu nových projektů, které zajišťuje projektovou koordinaci od stavby nové výrobní linky přes objednávání materiálu až po uvedení projektu do sériové výroby. Pavel nastoupil do oddělení kvality, kde se také podílel na projektu přístrojů pro japonskou automobilku.

„Pracoval jsem na projektu palubních přístrojů pro Toyotu a díky tomu poznal celý proces výroby,“ vzpomíná. „Hodně jsem spolupracoval s oddělením metrologie, takže jsem se dozvěděl třeba to, jak se ověřuje kvalita plastových dílů.“

Netrvalo dlouho a bratři se opět pracovně setkali – v jedné kanceláři, na stejné pozici.

„Šlo nám především o to, abychom dělali to, co jsme devět let studovali. Proto jsme rádi přijali pozice Test inženýrů pro oblast ICT,“ objasňuje Pavel.

„Elektronika nás velmi baví a oba jsme hned věděli, že v tomto oboru chceme i pracovat. Continental má pro své zaměstnance nepřeberné možnosti v oblasti elektroniky, takže nebylo co řešit…,“ dodává Petr Bařina.

„Od letošního ledna se naše cesty znovu rozešly a již nepracujeme v jednom týmu,“ říká Petr s úsměvem. „Pro Continental je to asi dobře, protože jsme hrozně upovídaní a pořád si musíme hned všechno říct. (smích) Nejvíce se teď oba věnujeme Průmyslu 4.0.“

Opět spolu?

Kam povedou cesty elektronických dvojčat dál? Že by mimo Českou republiku...?

„Zahraničí nás zatím moc neláká. Oba máme čerstvě narozené syny. Takže bychom rádi byli s rodinou v ČR. Až budou děti větší, tak nás ale třeba zahraničí bude lákat více,“ říká Pavel. „Mě osobně hodně zajímá návrh elektronických obvodů s jednočipy a jejich programování. Proto bych se jednou chtěl zabývat právě tímto návrhem. Aktuálně jsem ale zařazen do ‚talent programu‘, který je určen pro lidi, kteří by mohli v budoucnu vést tým lidí jako teamleadeři. Zároveň se ze své aktuální pozice budu moct již brzy posunout na pozici ‚seniora‘.“

„Vzhledem k tomu, že jsem se od nového roku již posunul na vyšší pozici – teamleadera, beru to teď tak, že se chci v této pozici ‚zabydlet‘,“ svěřuje své plány Petr. „Chci být dobrým vedoucím a oporou pro svůj tým. Chci být vždy každému v týmu nápomocen a zároveň dokázat vhodně směrovat nápady celého týmu pro lepší a efektivnější výrobu v našem závodě. Jakmile tyto činnosti budu zvládat levou zadní, tak pak třeba to zahraničí.“

„Odmalinka jsme měli vždy společné veškeré zájmy,“ uzavírá za oba Pavel. „Je tedy jasné, že bychom určitě chtěli své cesty opět spojit, ale na druhou stranu pořád oba pracujeme v jednom závodě a společně se i nadále budeme setkávat u různých nových projektů.“

Vera.Kubinova@continental-corporation.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 200329
Datum: 04. 03. 2020
Rubrika: Servis / Technické školství
Autor:
Firmy
Související články
Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

České a slovenské odborné školství

Přinášíme vám pohled na problematiku školství a jeho vliv na tvorbu vyspělé ekonomiky očima dvou odborníků - slovenského výzkumného pracovníka a podnikatele prof. Milana Gregora a podnikatele a neústupného reformátora českého školství ing. Jiřího Rosenfelda. S oběma dotyčnými jsme v předchozích vydáních realizovali profilové rozhovory mapující jejich dosavadní profesní příběh. Oblast školství jsme z nich vyjmuli pro tento komplexní pohled, který ve společném regionálním kontextu spatřujeme za velmi poučný a inspirující. Názory vycházejí a jsou opřeny o bohaté zkušenosti jejich působení jak na akademické půdě, tak i v byznyse.

Související články
Česko-francouzskou cestou vzhůru

Kombinace magisterského titulu z oboru Industrial Engineering na VUT a inženýrského diplomu ze školy Arts et Métiers – to je dokonalý startovní můstek pro uplatnění ve špičkových zahraničních firmách. Pro brněnskou rodačku Pavlínu Trubačovou to byl začátek profesní cesty do CERNu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Promluvy Štefana Kassaye: Moudrost života

Podstata názoru uvedeného v tomto titulku se v různých souvislostech a za rozličných okolností opakuje od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Pro mnoho z nás je to nejen téma konverzací na způsob „aby řeč nestála“, ale je to i náplň naší práce.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Promluvy Štefana Kassaye: Potřeba znalostí

Znám mnoho lidí, kteří vystudovali několik univerzit, včetně zahraničních. Po absolutoriu získali vysokoškolské diplomy s příslušnými akademickými tituly, v řadě případů následně i vědeckými hodnostmi. Při setkáních v kampusech či jiných místech akt vzájemné výměny vizitek často promění smysl samotného setkání.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit