Témata
Reklama

Employer Branding II: Vše, co o vaší firmě potřebujete vědět

Ani nejlepší obchodník na světě nedokáže prodat něco, čemu sám nerozumí, natož pak personalista práci ve firmě, kterou vnímá ze svého subjektivního pohledu. Ten se samozřejmě může diametrálně lišit od pohledu řadového zaměstnance.

Ve druhém díle se zaměřujeme na „Analýzu firemní kultury“.

Témata seriálu:
1. Jak na firmu, kde chce pracovat každý
2. Analýza firemní kultury
3. Úspěšná strategie
4. Kariérní web a sociální sítě
5. Tištěná reklama
6. Stále žhavá značka

Reklama
Reklama
Reklama

Magnet na talenty

Pokud chcete být žádaným zaměstnavatelem v regionu, musíte vědět vše o své firemní kultuře a mnoho o lidech, kteří s vámi každý den pracují.
Proč si nezvolili jinou firmu v průmyslové zóně blíže svému bydlišti? Proč nejdou ke konkurenci, která platí o dvě stě korun měsíčně více?
Mnoho firem se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a my vás nyní provedeme cestou, jak vytvořit z vaší firmy magnet na talenty.

Jak na to?

V první fázi svého průzkumu byste se měli zamyslet nad vaší současnou situací, tedy jaká atmosféra panuje ve firmě. Pokud není příliš dobrá a nikdy jste se nezajímali o názory svých zaměstnanců, je potřeba jít na tento typ rozhovorů zlehka – zaměstnanci by mohli pojmout podezření, že se na ně něco chystá. Pokud je atmosféra otevřená, pouze zpracujte metodiku, s jakou k rozhovorům budete přistupovat. Aby byla analýza úspěšná a dozvěděli jste se o vaší společnosti co nejvíce, je k tomu potřeba několik kroků.

V první řadě byste měli informovat všechny zaměstnance o tom, že takovýto průzkum bude probíhat a za jakým účelem. Naši klienti nejčastěji jako důvod uvádějí chuť stát se lepším zaměstnavatelem, jak pro současné, tak i pro budoucí zaměstnance. Je dobré také zvážit pomoc externího dodavatele. Nejsem příznivcem personálních auditů formou dotazníků z toho důvodu, že téměř v každé firmě, kde již takový průzkum proběhl, se minimálně jednou stalo, že data zaměstnanců unikla k vedení dříve, než to bylo plánované. Ideální formou, i když časově náročnější, je osobní rozhovor se zaměstnanci, který probíhá anonymně, za zavřenými dveřmi a mezi čtyřma očima. Externí spolupracovník by měl před začátkem rozhovoru ujistit každého zaměstnance o maximální diskrétnosti a zpracovávat jednotlivé výpovědi v jeden celek.

Analýza firemní kultury

Nebojte se špatného

V rozhovoru vždy dojde na to dobré i na to špatné. Dobrý analytik by měl být schopen svými otázkami držet obě linie, a ne sloužit pouze jako vrba pro sdělení, co vše zaměstnancům vadí.

Po předložení závěrečné zprávy se postavte k problémům čelem. Vnímejte zpětnou vazbu, i když ne vždy pozitivní, jako výzvu se zlepšit. Nejčastěji se setkáváme s problematickou komunikací a neztotožněním se zaměstnanců s hodnotami firmy. V druhém případě lze nápravu sjednat poměrně jednoduše tím, že společně se zaměstnanci vytvoříte hodnoty, které budou všem blízké, a oni budou ochotni se jich držet. V prvním případě by vám z analýzy mělo vyplynout i to, kde to takzvaně drhne. A na tomto místě je poté dobré sjednat nápravu. Ukažte svým zaměstnancům i celkové znění výsledků, nenaberou poté dojmu, že jste našli kostlivce ve skříni a chcete ho zamést zpátky pod koberec.

Otázky, které by neměly být opomenuty

Jak na vás působila atmosféra ve firmě, když jste sem přišel?
Změnilo se něco v průběhu?
Co vás motivuje k dobrému výkonu?
Jaká změna ve firmě by vám udělala radost?
Myslíte, že je tato firma v něčem výjimečná?
Je zde něco, co jinde nemají?
Proč by měli mít lidé zájem o to, pracovat v této firmě a stát se vaším kolegou? Vnímáte něco, co mají zaměstnanci společné?

A k čemu to vlastně je?

Když znáte své výhody i nevýhody, můžete sestavit strategii, která vám pomůže zajistit si nové kvalifikované zaměstnance nebo udržet ty klíčové. O tom, jak se taková strategie připravuje, budeme informovat v příštím díle seriálu.

EmBrand

Jáchym Důjka

jachym.dujka@embrand.cz

Reklama
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Související články
Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Výběr nejlepšího vývojáře

V mnoha strojírenských firmách, které jsem navštívil, mají inovace rozděleny na dvě části: CI (Continual Improvement) - kontinuální zlepšování, a R&D (Research and Development) - výzkum a vývoj. Oddělení CI se obvykle stará o drobnější technická a organizační zlepšování v procesech a v provozech. Souvisí s lean managementem, metodou Six Sigma a metodou kaizen (každý den na každém pracovišti jedno malé zlepšení). Oddělení R&D má za úkol, často ve spolupráci se strategickým marketingem, vyvíjet nové produkty - výrobky nebo služby. Strategický marketing ve spolupráci s topmanagementem zase vymýšlí nové obchodní modely. Zřejmě v podnicích nenajdete oddělení, které by nemuselo něco zlepšovat a inovovat. Které aktivity jsou nejnáročnější? Asi změna konceptu - skoková inovace. Ale jak na trhu práce najít člověka, který to bude umět?

Česká manažerská asociace slaví třicátiny

Co všechno se pojí s 30 lety, která má letos za sebou Česká manažerská asociace? Jsou to její členové, příznivci, finalisté a vítězové soutěže Manažer roku, který ČMA pořádá již 27. rok. Tedy osobnosti, které tvořily a tvoří její profil. Patří k nim i Ing. Ivo Gajdoš, výkonný ředitel asociace, který s ní prožil kus svého života.

Jak má být organizován úspěšný R&D?

Jaké modely řízení R&D se osvědčily? Alfou omegou pro výzkum a vývoj jsou rychlost, správnost bádání, produktivita výzkumníků a rozumné náklady. V této době je tím hlavním kritériem čas, protože když konkurence vyjde s novou inovací o čtvrt roku dříve, může na sebe strhnout trh. Uvádí se, že když přijdete s inovací jen o 10 % lepší než konkurence, můžete získat o 50 až 100 % vyšší tržby i ziskovost. Jak tedy řídit R&D, aby to vše fungovalo a nedocházelo ke ztrátám?

Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Manažer roku: lídři nových technologií

Manažeři, podnikatelé, leadeři mají do poloviny března možnost přihlásit se do soutěže Manažer roku, vyhlašované Českou manažerskou asociací. Novou kategorií je pro nynější 27. ročník Manažer digitálního věku.

Jak organizovat inovace v podniku?

Dnešní turbulentní doba převrací vše dřívější naruby. Fiktivní umělý lineární svět se boří a skutečný nelineární svět se etabluje. Paradigmata se mění, vznikají nová, padají dogmata, některé axiomy i tabu. Všechny tyto změny se pochopitelně dotýkají i práce oddělení R&D.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit