Témata
Reklama

Fenomén otáčení

Najít v přírodě cokoliv, co se mechanicky otáčí, je velmi obtížné. Otáčení však hraje roli v celé historii našeho průmyslu. Bez otáčení by nebyl vynalezen soustruh, bez soustruhu by nebyly vyrobeny písty, bez pístů by se nepodařilo spustit parní stroj, bez páry by nezačala éra techniky…

Podívejme se na roli jednoduchého otáčení či spíše kyvu v automatizaci výroby. Pro tuto funkci se velmi často používají pneumatické pohony, neboť jsou robustní, výkonné a přesné. Pro automatizaci strojů lze vybírat ze dvou různých konstrukčních principů.

Sortiment příslušenství znamená efektivitu

Zejména do oblasti manipulace se skvěle hodí pohony s ozubenými převody. Obsahují dva ozubené hřebeny a mezi nimi pastorek. Pohony tohoto typu jsou zajímavé především kvalitou pohybu a rozsahem výbavy. Příkladem je výrobek firmy Festo s názvem DRRD. Hlavní valivé ložisko je již na první pohled velmi robustní – svým průměrem zabírá celou šířku tělesa pohonu. Předepnutí je dnes už samozřejmostí. Rotující předmět tak během pohybu opisuje velmi přesně a bez vůlí takřka dokonalou kružnici, o schopnosti přenášet velké zatížení ani nemluvě.

Reklama
Reklama
Reklama
Kyvný pohon s mechanickým převodem DRRD

Seřiditelné dorazy, interní hydraulické tlumiče a mnoho dalších drobností je dnes prakticky standardem. Podívejme se na méně obvyklé, avšak o to užitečnější možnosti výbavy.

Tlumiče nárazu mohou být umístěny vně – v praxi to vede k tomu, že až do poslední chvíle sílu do ozubení přenášejí oba hřebeny a pohon tak dotlačuje zátěž maximálním momentem až na doraz (interní dorazy nejprve zastaví jeden z hřebenů a v poslední části pohybu, dané vůlemi v ozubení, působí pouze jeden z hřebenů). V praxi to dovoluje použít poloviční velikost pohonu.

Vnější umístění tlumičů nárazu znamená možnost použít poloviční velikost pohonu.

Veřejnosti málo známá je varianta se třemi polohami, kdy píst s velkou plochou a dvěma seřiditelnými tyčemi umístěný v nástavbě dokáže přemoci oba hřebeny a srazit je do místa, které se nachází blízko středu pohybu. Toto místo lze ve značném rozsahu definovat seřízením zmíněných tyčí.

Při umístění na koncovou část manipulátoru uspoří mnoho starostí sada pro upevnění s průchody energií – při objednávce stačí vybrat, kolik si přejete elektrických a pneumatických přívodů, a o převod jejich rotace pak není třeba se starat. Jsou zkrátka vyvedeny na otáčející se přírubu, na kterou se pohodlně připojí všechny potřebné hadice a kabely, například pro chapadlo.

Pohony DRRD lze libovolně polohovat mezi třemi různými pozicemi.

Sortiment příslušenství je široký jako nikdy v historii. Můžeme zmínit mechanické západky (například pro bezpečné zastavení), snímání poloh magnetickými či indukčními čidly, výstup hřídelí s perem nebo přírubou, ochranu proti nepříznivému prostředí utěsněnou variantou, velký počet adaptačních sad pro kombinaci s nejrůznějšími pohony a další.

Průchody energií ušetří mnoho práce a zjednoduší situaci na stroji.

Jednoduchost, nenáročnost a menší pracnost – cesta k úsporám

Pohony s mechanickým křídlem jsou konstrukčně jednoduché, ale velmi náročné na technologii ve výrobě. Lze je proto vyrobit levně, ale to dokáže jen málokdo. V posledních dvou letech vystoupila do popředí nová řada DRVS, při jejímž vývoji konstruktéři hledali cesty, jak omezit obrábění na minimum. Výsledkem je pohon, který lze vyrobit s polovičními náklady v porovnání s jeho předchůdci.

Při nákupu výrobku se vždy vyplatí pohlížet na něj komplexně, tedy nejen na cenu, ale i na celkovou náročnost při aplikaci. DRVS je efektivní v obou těchto směrech. Příslušenství slouží k upevnění libovolnou metodou (přírubová montáž, patky apod.), hřídel s perem lze doplnit o nástrčnou přírubu. Kuličková ložiska zabezpečí přesný pohyb bez vůlí, jejich nosnost je vysoká a dovolí značné zatížení.

Pohon DRVS s mechanickým křídlem

Kromě tlumičů nárazu lze na pohon umístit také snímání koncových poloh. Jedná se o doslova převratné uspořádání, které významně zkracuje čas potřebný pro seřízení. Namísto běžných mechanických držáků a magnetických či indukčních čidel, tedy množství dílů a pracného nastavování polohy, se zde jedná o jediný díl – snímací nástavbu, kterou stačí umístit na pohon. Nástavba obsahuje nejen potřebné snímání, ale i tlačítko a dvě LED. K nastavení snímaných poloh stačí prakticky jen stisk tlačítka. Nastavit obě polohy je tak otázkou doslova sekund. Ušetří se i na instalaci, neboť oba signály vedou společným kabelem. V případě potřeby lze snímání zmíněným tlačítkem naprogramovat a změnit funkci spínací na rozpínací nebo dokonce přepnout z PNP na NPN.

Inovativní snímání poloh přináší značné úspory.

V on-line katalogu firmy Festo najdete mnoho dalších informací o možnostech, které kyvné pohony nabízejí. Nejsnazší cestou k čerpání informací jsou názorné animace všech dostupných funkcí s českým popisem. Budete-li pro svoje zařízení potřebovat kyvný pohyb, určitě zde najdete vhodné řešení.

Festo

Ing. Zdeněk Haumer

vaclav.lacina@festo.com

www.festo.cz

Reklama
Související články
Pevné základy, tedy výrobky pro každého

Globální trh klade stále větší nároky na všechny výrobce. Vyrábět levně, rychle, ale současně kvalitně. Je možné takové protiklady vůbec skloubit? Je ještě nějaká další cesta, jak snížit výrobní náklady a ceny? Jednu z nejúčinnějších odpovědí na tuto otázku najdete v sortimentu nových pneumatických ventilů firmy Festo.

Komplexní přístup je klíčem k úspěchu

Úspory všeho druhu jsou důležité kdykoliv a kdekoliv. Šetřit se vyplatí tehdy, postupujeme-li komplexně, tedy se zahrnutím všech aspektů. Ten, kdo kupuje nejlevnější věci, obvykle prodělává při jejich využití. V oblasti automatizace to platí jednoznačně – ten, kdo ustrnul a nevnímá integraci digitální techniky do všech procesů kolem nás, nemůže v budoucnosti uspět.

Samozřejmě, opět komunikace!

Jedním z nejčastěji používaných výrazů dnešní doby je komunikace. Potřebujete vylepšit výsledky, zdokonalit spolupráci, optimalizovat procesy na firmě? Posilte komunikaci. Tentokrát se však zaměříme na komunikaci ve smyslu toku dat v průmyslové výrobě, a to zejména v její základní a nejnižší části – na úrovni jednotlivých komponentů ve strojích a zařízeních.

Související články
Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Úspory ve všech směrech

Náš trh v oboru automatizace zaznamenává stále rychlý růst. Z hlediska vybavení, složitosti a komfortu se nejrychleji zvyšuje poptávka v extrémních oblastech – na jedné straně po sofistikovaných výrobcích s mnoha chytrými funkcemi, na straně druhé po nejlevnějších a nejjednodušších prvcích s funkcemi pouze základními.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Továrna budoucnosti otevřena v Německu

Technologický podnik, který otevřela společnost Festo v německém Scharnhausenu, je názornou ukázkou automatizace budoucnosti. Továrna, kde automatizační společnost vyrábí ventily, ventilové terminály a elektroniku, je charakterizována úspornými a energeticky efektivními procesy, výrobky nejvyšší kvality, výslovným zaměřením na zákazníka i udržitelnou a zelenou výrobou.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit