Témata
Reklama

Firemní strategie pro internet

V následujícím článku naleznete některé náměty a návody, jak se zachovat, abyste byli úspěšní i při podnikání na internetu, který se stává obchodním médiem současnosti.

Prvním předpokladem jakýchkoliv obchodních aktivit je dostat se vůbec do sítě a dát o sobě vhodným způsobem vědět. Existuje několik cest, jak to udělat. Nepříliš vhodnou formou je hromadné rozesílání elektronické pošty neboli SPAM. Provozuje se to tak, že nějakým způsobem získáte elektronické adresy firem nebo jejich zaměstnanců a pošlete jim všem stejnou informaci či nabídku. V podstatě je to totéž jako rozházet do schránek letáky. Na internetu se to ovšem považuje za drzost a nemá to dobrou odezvu, takže je vhodné se takového kroku vyvarovat.
Další formou je vytvoření WWW prezentace. Toto lze plně doporučit, ale je třeba si také uvědomit, co má být obsahem. Mělo by tam být především:
  • kdo jsem a jak je možné mne kontaktovat;
  • co vyrábím nebo nabízím a jak si to lze objednat nebo koupit;
  • zákaznická podpora a servis;
  • jiné užitečné informace nebo zajímavosti;
  • dobrá navigace, stručná informace, jasná a srozumitelná.
  • Naopak na WWW prezentaci bychom se měli vyvarovat velkých grafických souborů - např. obrázků nebo animací (vyvolají problémy některých uživatelů se stažením takovéto informace), mnohostránkových popisů výrobků nebo produktů (většinou je nikdo nebude číst) a samozřejmě složitých struktur (není možné nic jednoduše a rychle najít).
    Reklama
    Reklama
    Reklama

    Jak získat čtenáře svých WWW stránek?

    Mnoho firem se domnívá, že někomu zadá svoji internetovou prezentaci a má vystaráno, ale opak je pravda. Základním předpokladem k tomu, aby prezentace plnila svůj účel, je, aby měla své čtenáře.
    V tomto směru je třeba podniknout některé kroky:
  • adresu svých WWW stránek zviditelnit na všech firemních materiálech;
  • vložit informace o svých WWW stránkách do významných vyhledávacích serverů (jde především o Alta Vistu, Yahoo, HotBot, Seznam, Atlas, Centrum apod. - vložení je vždy bezplatné);
  • využít prezentací spřátelených firem a umístit na nich odkazy na svoji firmu (většinou se řeší recipročně umístěním odkazů na ně ve své prezentaci);
  • využít reklamních bannerů (reklamních proužků) na velmi navštěvovaných serverech (to již stojí peníze);
  • využít reklamy v televizi nebo tisku.
  • Jak si čtenáře udržet?

    Tento problém je podstatně složitější než jednorázově čtenáře přilákat. Existují však některé metody, které to umožňují. Jednak jde o pravidelnou aktualizaci informací v uvedených termínech, dále je vhodné umístit rubriku zajímavostí - např. informace o počasí, sportu, událostech nebo např. postupnou publikaci receptů pro vaření, pokud jde o potravinářskou firmu, nebo zajímavosti z oblasti fotografických technik, pokud jde o výrobce filmů apod. Dalším "lákadlem" jsou různé soutěže, jako postupné zveřejňování informací, hledání informačních prvků v prodejnách, hledání informací o výrobcích, slosování a výhry atd.

    Zpětná vazba

    Toto je věc, kterou nezajistí žádné jiné reklamní médium v takové formě jako WWW prezentace. Zpětná vazba umožní nejen "hustit" informace do zákazníka nebo perspektivního zákazníka, ale i naopak získat informace o tom, co se mu líbí a co ne, co chce a co nechce, jak je spokojen apod.
    Jako součást prezentace vytvoříme dotazníky, z nichž postupně získáme některé informace, o které máme zájem.
    Problém přinutit čtenáře vyplnit dotazník se řeší většinou slosováním vyplněných dotazníků. Výsledky hodnocení těchto dotazníků mohou sloužit k rozhodnutí o zavedení dalších služeb, jako např. elektronický prodej, support prostřednictvím WWW či elektronické pošty, zprovoznění diskusních skupin, elektronických konferencí apod.

    Plánování a hodnocení

    Toto je pochopitelně jednou ze základních věcí, které je třeba provádět. Je třeba si na počátku ujasnit, co vlastně od internetu chci, jaké očekávám přínosy a kolik mne to bude stát. Potom v pravidelných intervalech hodnotím, zda to splnilo očekávání, a pokud ne, tak proč. Tento interval by měl být asi 6 měsíců až jeden rok.
    V závěru bychom vám chtěli popřát mnoho úspěchů při obchodním používání nových elektronických technologií. Je třeba mít ovšem na paměti, že zpočátku by měly být jen doplňkem vašich stávajících obchodních a marketingových postupů a praktik. Časem se pak ukáže...
    Reklama
    Vydání #6
    Kód článku: 10629
    Datum: 06. 06. 2001
    Rubrika: Informační technologie / E-business
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Nejčastější problémy v řízení skladového hospodářství

    Ať už se jedná o materiál potřebný pro výrobu, o polotovary nebo o uskladněné hotové výrobky, řízení skladových zásob je ve výrobních podnicích důležitou součástí firemních procesů, která s sebou nese také nemalé náklady.

    Mít, či nemít ERP, to je otázka!

    Investice do podnikového informačního systému je imperativum současnosti. Skoro se zdá, že firma bez ERP nemůže existovat. Přínosy implementace pro řízení podniku jsou ve většině případů nesporné a zásadní. Zavedení ERP je ale zároveň finančně i časově náročná záležitost. Nejde pouze o nákup univerzálního a samospasitelného softwaru nebo hardwaru, ale o výsledek společné práce dodavatele systému se zákazníkem.

    Současná tendence při práci s plechy a kovy? Automatizace procesů

    Neúprosný trend dnešních dní velí: preciznost především. Právě přesnost je totiž u odvětví, ve kterých se pracuje s kovy a plechy, hlavním jmenovatelem úspěchu. Navíc je nutné držet krok s trhem, tedy připravit výrobky k prodeji v co nejkratší době a s co nejnižšími náklady. Není proto divu, že společnosti stále častěji automatizují své firemní procesy.

    Související články
    Úspěšný sběr zakázek pomocí Online - trhu

    Internet dnes poskytuje dodavatelům celou řadu způsobů prodeje. Ale ne všechno vede k úspěchu. Nejlépe to ví Daniel Störzner z firmy LCP GmbH. Jeho podnik specializující se na přesné obrábění laserem vzrostl díky internetu téměř dvojnásobně.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

    Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

    Blockchain je veřejný

    Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

    Přesolená polévka a podnikové plánování

    Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

    Udržitelnost v oblasti procesní výroby

    Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

    Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

    Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

    Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

    Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

    Pomocník pro řízení strategické změny

    Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

    Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

    Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

    Vznik chytrého průmyslu

    Digitalizace a mobilita mají v průmyslu stále větší význam. Počet zařízení připojených k internetu neustále vzrůstá a konektivita roste nejrychlejším tempem právě ve výrobě. V průběhu několika uplynulých let zaujala společnost SKF přední místo v tomto odvětví a téma Průmyslu 4.0 posouvá do oblasti „smartifikace průmyslu“.

    Štíhlá a digitální

    Štíhlé výrobní procesy představují revoluční způsob, který umožňuje mnoha předním podnikům identifikovat a eliminovat plýtvání ve výrobním řetězci s cílem zefektivnit procesy a zkrátit výrobní cykly.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit