Témata
Reklama

V jaké kondici se nyní nachází vaše firma a jak máte zakázkově pokrytou druhou polovinu roku 2020 a výhledy na začátek příštího roku? Část 2.

Tento článek je součástí seriálu:
Fórum výrobních průmyslníků
Díly
Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Miroslav Černý, jednatel a spolumajitel, Chodos Chodov


Jsme významně exportně zaměřená firma a v březnu se v podstatě zastavila obchodní činnost. Byly přerušeny přejímky, expedice, a tedy i fakturace hotových strojů. V současné době již opět uzavíráme kontrakty se zahraničními partnery a situace se začíná stabilizovat. Druhou polovinu roku máme objemově již z 85 % pokrytou. Podepsaný kontrakt přechází až do poloviny roku 2021. Problémem zůstává přerušení cash flow. Finanční stabilizaci očekáváme na konci roku. Výhled vidíme optimisticky, ale situace velice zasáhla běžný chod společnosti. Přesto jsme si udrželi všechny zaměstnance, nikoho jsme cíleně nepropustili, jelikož věříme ve stabilizaci a udržení našeho tradičního vlastního výrobního programu pod značkou Chodos. Krize také prověřila pevné základy naší společnosti a naši sílu překonávat i těžké situace.

Reklama
Reklama
Reklama
Radovan Karas, ředitel závodu, Hanza Mechanics Kunovice

Naše firma je na startovní čáře revitalizace. Po třech problematických letech jsme nastolili cestu zpět k ziskům, sáhli si na rekordní obraty v březnu a dubnu tohoto roku a vytvořili plán rozvoje. Poté se nám začaly projevovat negativní dopady pandemie. Přizpůsobili jsme se okolnostem a zaměřili se na klíčového zákazníka a jeho potřeby. Výhled zakázek stále není zcela optimální a pracujeme spíše s pesimistickým scénářem nižších prodejů. Využili jsme však tuto útlumovou dobu k úspěšnému prototypování a vzorkování pro tři nové zákazníky a tři nové zcela odlišné obory, využívající významných akvizic švédské mateřské firmy Hanza AB. Tyto úspěchy na poli vzorkování považuji za velký příslib do příštího roku a obrovskou příležitost, kterou chceme využít.

Olga Kupec, jednatelka a majitelka, Abydos

Firma se těší dobré finanční kondici, a tak se i ve složitém covidovém období podařilo z vlastních zdrojů financovat investice do robotizace výroby. Zakázky druhé poloviny roku jsou nad očekávání dobré, a opět nás tak začíná limitovat pracovní síla. Na pracovním trhu je jasně cítit absence zahraničních pracovníků.
Rok 2021 je z pohledu zakázek pro nás zatím ještě dost daleko, ale zaznívají první zprávy, že by i nadále měly být zakázky stabilní a na dobré úrovni. Největší neznámou jsou dopady přicházející další vlny onemocnění covid-19. Pro nás je největší prioritou přestát toto období ve zdraví, a proto zaměstnancům nabízíme preventivní zdravotní program.

Lucie Vehovská, obchodní ředitelka a spolumajitelka, Strojírna Vehovský


Současné období se vedle své složitosti vyznačuje především obrovskou nejistotou. Chod naší rodinné firmy je plánovaný z měsíce na měsíc. Stále se nám daří oscilovat kolem spočteného bodu zvratu a věřím, že tomu tak bude i nadále až do konce roku 2020. Pokud setrváme v černých číslech, považujeme takové výsledky aktuálně za pozitivní. Jsme optimističtí i s výhledem do budoucnosti. Troufám si říci, že pokud bychom se neocitli v situaci, v jaké nyní jsme, nezačali bychom přemýšlet jinak. Zůstáváme pozitivní a máme nové nápady, kam naši firmu dále směřovat. Dokonce letos realizujeme dvě významné investice. Věřím, že i ty pro nás budou přínosem a otevřou se nám dveře k novým, zajímavým projektům či trhům. Je potřeba vydržet, žádný propad přece netrvá věčně.

Jan Vrba, jednatel a spolumajitel, Ace-Tech

Prozatím se naše firma nachází v dobré kondici, nicméně je již poslední měsíc patrný úbytek nových projektů a výrazně vyšší tlak na cenu ze strany zákazníků. Jsme projektově orientovaná firma, takže nás situace okolo covid-19 v počáteční fázi nepostihla, ale jak jsem uvedl, v současné chvíli pociťujeme postupné snižování aktivity ze strany zákazníků, kteří omezují dlouhodobější investice. Tím dochází ke snižování možností výroby pro naši firmu. V každém případě se snažíme být pozitivní, vyvíjíme aktivitu pro zajištění výroby tak, abychom nemuseli omezovat chod firmy a stávajícím zaměstnancům zajistili stabilní práci. To se nám díky špičkovému technologickému vybavení, výrobním možnostem a orientaci na high-tech produkty daří.

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 201040
Datum: 09. 10. 2020
Rubrika: Redakce / Názory
Seriál
Firmy
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Vrátíme se po odeznění hygienických opatření v souvislosti s covid-19 do „normálního stavu“, jaký byl před krizí, nebo se firemní procesy a postupy trvale změní? Pokud ano, jaké změny očekáváte?

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké poznatky z aktuální situace ohledně zmírňování následků šíření covid-19 si přinášíte do svého manažerského přístupu vedení firmy?

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

O budoucnost českého průmyslu strach nemám říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Při příležitosti konání MSV v Brně oslovila redakce MM Průmyslového spektra výraznou osobnost českého byznysu – prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka.Povídali jsme si s ním o tom, žese našemu průmyslu mimořádně daří, jaká jsou největší rizika pro další růst tuzemské ekonomiky, jak vnímá státní podporu v oblasti podnikání a proč fandí Evropské unii, přestože si myslí, že je to byrokratický moloch.

Fórum výrobních průmyslníků

Jak zásadně ovlivňuje vaši výrobu totální nedostatek materiálových vstupů a jak tomu čelíte? Jste nuceni kvůli tomu omezovat výrobu? Promítáte skokové navýšení cen surovin do výsledných cen vašich produktů a jak na to reagují odběratelé?

Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem se po 15 měsících od vypuknutí pandemie koronaviru tento stav projevuje ve vaší společnosti – jak z pohledu objemu zakázek, jejich realizace a ekonomiky jako takové (např. vlivem navýšení cen vstupních materiálů, nedostatku některých komponent)? Dokážete predikovat, jak se bude situace ve vaší komoditě vyvíjet ve druhé polovině roku, na čem bude záviset?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit