Témata
Reklama

Funkční chromování

Počátky technologie chromování se datují do poloviny 19. století. V letech 1848–1849 se to poprvé podařilo Junotovi de Bussymu, a tak byl odstartován pomyslný „souboj“ vědců v oblasti vývoje galvanického vylučování chromu.

Přestože od začátku průmyslového využití chromování (Finkův patent v roce 1920) uplynulo bezmála 88 let, není mechanismus vylučování chromu zcela objasněn. Používaný oxid chromový se ve vodě rozpouští na kyselinu chromovou. Chromanové anionty nezůstávají v roztoku v této jednoduché formě a částečně přecházejí v polychromany. Z těchto roztoků se nedaří elektrochemicky přímo vyredukovat kovový chrom a k jeho vyloučení dochází až po přidání určitých typů látek – katalyzátorů. Tyto umožní a urychlí průběh vylučování chromu, ale nespotřebované zůstávají ve své původní formě v roztoku a znovu se zúčastní dalšího vylučování. Jejich spotřeba se prakticky omezuje pouze na výnos. Volba těchto katalyzátorů se ukázala být klíčovým momentem k dosažení vysoké kvality a výhodné ekonomiky v technologii funkčního chromování.

Reklama
Reklama
Reklama
Při funkčním chromování jsou vytvářeny tvrdé a otěruvzdorné povlaky chromu.

Jednotlivé složky chromovacích lázní

Chromovací lázně se dělí podle účelu na lázně pro dekorativní chromování, pro speciální chromování a pro funkční chromování. Nosnou a základní složkou chromovacích lázní je oxid chromový. U funkčního chromování se jeho koncentrace pohybuje v rozmezí 200–300 g.l-1. Optimální koncentrace je 250 g.l-1, neboť při této koncentraci je nejvyšší katodový proudový výtěžek. Snaha snížit výnos šestivalentního chromu do odpadních vod a pohybovat se v koncentracích oxidu chromového v rozmezí 150–200 g.l-1 si vynutila nové typy katalyzátorů, které však v provozní praxi neměly úspěch.

Katalyzátory jsou velice důležitou složkou chromovacích lázní. Jejich správná volba a následně jejich koncentrace výrazně ovlivňují chod a ekonomiku lázně. Bylo zjištěno, že primárním katalyzátorem jsou sírany, které se do lázně přidávají ve formě kyseliny sírové. Je paradoxní, že i znečistění používaného oxidu chromového sírany vlastně působí katalyticky.

Mimo sírany mají katalytický vliv jednoduché fluoridy a také komplexní soli obsahující fluoroboritanový nebo fluorokřemičitanový aniont. Přítomnost těchto látek v lázni sice zvýší katodický proudový výtěžek, ale také výrazně zvýší agresivitu elektrolytu vůči základnímu materiálu. Dochází ke zvýšenému rozpouštění železa do chromovací lázně a tím postupně k jejímu znehodnocování. Navíc nárůstem znečistění lázně balastními kovy dochází ke zvyšování svorkového napětí a tím zvýšené spotřebě elektrické energie.

Nejnovějším trendem v oblasti vývoje katalyzátorů jsou organické sekundární katalyzátory. Jedná se především o alkyl sulfonované kyseliny a jejich deriváty. Jsou používány v kombinaci s primárním katalytickým účinkem síranů. Počátek jejich používání lze datovat ke konci 70. let minulého století. Jako první je do svých lázní použila firma M T Chemicals a později také LPW. Jejich aplikace znamenala výrazný posun v technologii funkčního chromování. Došlo k dalšímu zvýšení katodového proudového výtěžku, možnosti použití teploty při chromování až na 80 ºC, možnosti použití katodové proudové hustoty až 100 A.dm-2, aniž by došlo k napalování vylučované vrstvy chromu. Vůči základnímu materiálu, se na rozdíl fluoridových katalyzátorů, chová neagresivně. Chromovací elektrolyty obsahující organické katalyzátory tvoří v současné době absolutní špičku v technologii funkčního chromování.

Nedílnou součástí chromovacích elektrolytů jsou chromité ionty. Při chromování se 10–30 % z celkově dodaného proudu spotřebuje na redukci šestivalentního chromu na kov. Jde o katodický proudový výtěžek, který v porovnání s jinými galvanickými lázněmi je velice nízký. Dalších cca 30 % proudu se spotřebuje na redukci šestivalentního chromu na třívalentní, který se již dále na kovový chrom neredukuje a zůstává rozpuštěn v elektrolytu. Zbytek dodaného proudu se spotřebuje na vývoj vodíku.

Důležité pro proces ovšem je, že třívalentní chrom v roztoku je zpětně na anodách, a to cca s 30% účinností, opět oxidován na chrom šestivalentní. V elektrolytu se ustaví rovnováha mezi redukcí a oxidací při koncentraci okolo 5 g.l-1 oxidu chromitého. Toto množství je považováno za optimální pro průběh chromování. Jeho nedostatek či případně přebytek působí negativně a značně snižuje tvorbu chromového povlaku ve stíněných místech, tj. v místech s nízkou proudovou hustotou. Při nasazování nového chromovacího elektrolytu je nutné si optimální koncentraci oxidu chromitého vytvořit. Jedním ze způsobů je přídavek redukční látky, např. kyseliny šťavelové (z přídavku 1,8 g se vytvoří 1 g oxidu chromitého). Druhý způsob je elektrochemický, kdy lázeň tzv. rozpracováváme, tj. provádíme elektrolýzu při nízké proudové hustotě (2–5 A.dm-2), kovový chrom se za těchto podmínek nevylučuje, ale na katodě probíhá redukce šestivalentního chromu na třívalentní, který zůstává v roztoku.

Jak již bylo uvedeno, v průběhu chromování dochází ke značnému vývinu vodíku, který uniká z lázně do ovzduší. Současně s sebou vynáší značné množství chromovací lázně ve formě kyselého a velmi agresivního aerosolu. Ke snížení úletu aerosolu jsou do lázně přidávány speciální tenzidy, které vytvoří na hladině lázně nízkou pěnu, kde se podstatná část aerosolu zachytí. Přídavek tenzidů výrazně sníží požadavky na množství odsávané vzdušiny nad lázní.

Nechtěnou složkou chromovacích lázní pro funkční chromování jsou balastní kovy, které se do lázně dostanou rozpouštěním základního materiálu chromovaných dílů. Jedná se především o železo a některé těžké kovy. Do bilance kovových nečistot se započítává i rozpuštěný třívalentní chrom. Pokud je v chromovací lázni současně prováděno i zdrsňování před chromováním, výrazně narůstá obsah rozpuštěného balastního železa. Nárůst těchto nečistot způsobuje snížení proudového výtěžku, snížení vodivostí lázně, zvýšení svorkového napětí a tím podstatné zvýšení spotřeby elektrického proudu čili nákladů. Za kritickou se považuje koncentrace balastů v rozmezí 17–20 g.l-1. Při této koncentraci lázeň prakticky přestává chromovat.

Povlaky vytvořené chromováním HEEF 25 se vyznačují minimálním koeficientem tření.

HEEF 25

HEEF 25 je moderní proces funkčního chromování s obsahem pouze síranového a organického katalyzátoru s vysokým katodovým proudovým výtěžkem. Proces neobsahuje fluoridy. Úpravou koncentrace lázně a parametrů vylučování lze technologii aplikovat pro běžné funkční chromování, duplexní funkční chromování či pro chromování hlubotiskových válců.

Vícevrstvé chromování vede ke zvýšení korozní odolnosti. Proces nevyžaduje žádné zvláštní technologické požadavky a lze ho používat ve všech běžných zařízeních pro funkční chrom.

Přednosti procesu HEEF 25:

  • vysoký katodový proudový výtěžek (23–28 %). Dobu chromování lze při srovnání s běžnými síranovými lázněmi zkrátit o cca 50 %;
  • úspora nákladů na elektrickou energii o cca 45 % při srovnání s běžnými síranovými lázněmi;
  • leptací účinky vůči oceli jsou srovnatelné s konvenčními elektrolyty;
  • lázeň má dobrý rozptyl a rovnoměrné rozdělení kovu;
  • všechny komponenty lázně jsou kompletně rozpustné i při pokojové teplotě, a tak je bez problémů možné provádět běžné čistící a regenerační procesy;
  • vyloučený chromový povlak je mikrotrhlinkový. V závislosti na použité technologii je počet mikrotrhlinek v rozmezí 300–800 na lineární centimetr;
  • vyloučený povlak je lesklý o tvrdosti cca 1 000 HV 0,1 (950–1 050 HV 0,1);
  • vyloučený povlak má vysokou odolnost proti opotřebení a otěru.

Ing. Ladislav Obr, CSc.

Atotech CZ

www.atotech.cz

ladislav.obr@atotech.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 80425
Datum: 23. 04. 2008
Rubrika: Trendy / Povrchové úpravy
Autor:
Firmy
Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Ako zvýšiť kvalitu povrchových úprav

Dokonale čistý a odmastený povrch dielov je základnou črtou pre všetky povrchové úpravy, ktorý má veľký vplyv na výslednú kvalitu produktu. Predovšetkým rôzne spôsoby nanášania kovov si vyžadujú starostlivú prípravu povrchu, aby sa zabránilo vzniku škvŕn, ktoré vznikajú v dôsledku povrchovej kontaminácie počas tvárnenia kovov.

Stříkání a lakování - trendy jsou nepochybné

Nutnost zvyšovat technicko-ekonomickou úroveň firmy je na denním pořádku. Inovace zvyšují podnikovou konkurenceschopnost, kterou lze spatřovat zejména ve flexibilitě, tvorbě přidané hodnoty, efektivnosti a kvalitě. Také v oboru povrchových úprav je trendem automatizace a robotizace.

Související články
Šetrné a účinné čištění těžko dostupných míst

Klasické postupy čištění ve vodě se dostávají na hranice svých možností, když jde například o kapilární struktury nebo komplexní geometrie. Za takové situace se nově na scénu dostávají tzv. CNP technologie (Cyclic Nucleation Process). Tato technologie pracuje na principu cyklické nukleace (tvorby krystalových zárodků z přesycených roztoků).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kompozitní povlaky jako možná náhrada za povlaky na bázi CrIV

Tento příspěvek se týká oblasti povrchových úprav, zejména elektrolyticky vyloučených kovových povlaků, a to způsobu vytvoření kompozitní povrchové úpravy na bázi niklu s vysokou odolností proti opotřebení. Výsledkem provedeného výzkumu je technologický postup závěsového pokovení pro nový kompozitní povlak NiP-XLS, který by mohl nahradit povlaky na bázi CrIV.

Komplexní způsob kontroly procesu odmaštění

Článek pojednává o možnostech komplexní kontroly procesu odmaštění v průmyslových aplikacích, tj. především o možnostech kontroly stavu povrchu výrobků před procesem odmaštění a po něm a o kontrole stavu odmašťovacích kapalin pomocí UV-VIS spektroskopie.

Zvýšení výkonu u tribo stříkání

Stříkání práškových barev systémem tribo je založeno na fyzikálních principech, které do značné míry určují výsledné parametry stříkacího zařízení. Výrobce stříkacích pistolí je postaven před úkol navrhnout optimální konstrukci, která bude poskytovat nejlepší možný výstup, jakým je dostatečně nabitý prášek, který vystupuje v požadovaném množství a s použitelnou rychlostí z ústí nabíjecí trubice. Jak název napovídá, nabíjení prášku tribo je založeno na principu tření.

Předúprava oceli nízkoteplotním plazmatem pro zvýšení pevnosti lepeného spoje

V příspěvku jsou shrnuty výsledky výzkumu vlivu plazmochemické předúpravy vzorků oceli DC01 na výslednou pevnost lepeného spoje. Pro předúpravu povrchu vzorků oceli byla použita RF štěrbinová tryska generující plazma. Jako pracovní plyn byl použit argon a argon v kombinacích s dusíkem nebo kyslíkem. Vliv plazmové předúpravy na povrch oceli byl vyhodnocen pomocí měření kontaktních úhlů a výpočtu volné povrchové energie. Po slepení vzorků oceli pomocí běžně užívaného lepidla Weicon Flex 310M HT200 byly testovány výsledné vlastnosti lepeného spoje pomocí standardních mechanických odtrhových testů podle ČSN EN 1465.

Vývoj epoxidových barev na konstrukce

Trendem dnešní doby je snižování nákladů na nátěrové systémy na konstrukce. Tyto systémy jsou ve většině případů složeny ze základní nátěrové hmoty (NH) epoxidového typu a vrchního polyuretanového emailu. V rámci úspory nákladů byla vyvinuta NH, která plní funkci obou těchto nátěrových hmot, to znamená, že má antikorozní vlastnosti, splňuje funkci vrchní NH a je možné ji aplikovat pouze v jedné vrstvě.

Plazmová předúprava povrchu - povrchová energie versus adheze

V oblasti úprav povrchů materiálů je obecně přijímáno, že povrchová energie je jedno z rozhodujících kritérií pro adhezi nátěrových hmot, barev, lepidel nebo speciálních povlaků. Čím vyšší je povrchová energie, tím lepší by měla být přilnavost. Na základě získaných výsledků z oblasti předúpravy povrchu plazmatem nebo ionizací však nebyla prokázána přímá korelace mezi volnou povrchovou energií materiálů povrchově upravených různými technologiemi a výslednou adhezí nátěrové hmoty nebo lepidla.

Čištění energetických zařízení

Vnitřní povrchy otopných a chladicích systémů jsou během svého provozu postupně pokrývány, vlivem chemických a fyzikálně chemických reakcí, pevnými úsadami nečistot, minerálů a korozních produktů. Vzniklé látky jsou tepelným izolantem a brání přestupu tepla. To má za následek omezení účinnosti systémů, zvýšení energetických a tlakových ztrát ale i omezení možnosti regulace a celkově snížení účinnosti těchto systémů.

Maskování pro povrchové úpravy

Před mnoha lety, než jsem se začal zabývat povrchovými úpravami a maskováním, jsem netušil, jak komplexní obor to je a co všechno zahrnuje. Problematika je natolik obsáhlá a speciální, že by si zasloužila samostatný studijní obor na univerzitě. Zkusím proto v tomto článku popsat alespoň část svých dosavadních zkušeností a poznatků z mojí univerzity života.

Tryskání a hlavní příčiny, které snižují životnost ocelových konstrukcí

Nové metody abrazivního tlakovzdušného tryskání, které oproti tradičním technologiím staví na přesném nastavení a elektronické kontrole procesu, jsou určeny pro dokonalou a včasnou přípravu povrchu ocelových konstrukcí před nanášením povrchových úprav. Jsou spolehlivější, rychlejší, tím i výrazně úspornější v provozních nákladech a také v celkové ekonomice technologie.

Funkční materiály pomocí depozice atomových vrstev

Depozice atomových vrstev (ALD – Atomic Layer Deposition) je technologie využívající depozice tenkých vrstev na povrch substrátu s přesností v atomovém měřítku, založená na řadě reakcí výchozí látky v plynném stavu s povrchem substrátu. Většina ALD reakcí používá dvě chemické látky, které se nazývají prekurzory.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit