Témata
Zdroj: Habilis Steel

Hodinky, nebo číselníkové úchylkoměry?

Dnes nejspíše neexistuje strojírenská výroba, kde by se „hodinky“, jak je mnohdy toto měřidlo nazýváno, nepoužívaly. Stejně tak jako „šupléra“ –označující posuvné měřítko– se slangový název „hodinky“ dostal strojařům pod kůži tak, že při použití odborně správného výrazu – číselníkový úchylkoměr – často zaváhají, oč vlastně jde. Pojďme se tedy podívat na hodinky, které jsou nepostradatelným pomocníkem každého strojaře, ale čas měřit neumí.

Reklama

Ve strojírenské výrobě je běžnou praxí neustálé kontrolování parametrů výrobku nebo součástek, s přesností na setiny či tisíciny milimetru. K tomuto účelu slouží úchylkoměry, které umožňují přesné měření rozdílu mezi skutečnými a požadovanými rozměry, či dalšími vlastnostmi daného předmětu. Nejčastější využití najde číselníkový úchylkoměr zejména při měření obvodové házivosti obrobku, vyrovnání obrobku, nastavení přípravků apod.

Specifikum tohoto měřidla spočívá v tom, že s ním nelze naměřit absolutní rozměry, ale pouze rozdíl mezi nastavenou a měřenou hodnotou. Kromě strojírenství nacházejí úchylkoměry uplatnění také v dalších průmyslových odvětvích, ve fyzikálních laboratořích, na výrobních linkách i v běžných dílnách.

Analogová měřidla jsou vybavena ciferníkem a ručičkami podobně jako hodinky nebo stopky, čas však neměří. (Zdroj: Habilis Steel)

Číselníkové úchylkoměry se používají nejen samostatně, ale také v kombinaci s dalšími typy měřidel, jako jsou např. dutinoměry, tloušťkoměry, hloubkoměry a další. Díky těmto kombinacím lze snadno rozšířit možnosti využití mnohých měřidel. Úchylkoměry jsou také velmi často používány při výrobě zakázkových měřidel pro specifické aplikace, a to zejména v leteckém a automobilovém průmyslu.

Reklama
Reklama
Reklama

Základní rozdělení úchylkoměrů

Hlavním principem základního úchylkoměru je přenos naměřeného lineárního pohybu měřicí hřídele či výkyvné páčky na rotační pohyb ručičkového ukazatele pomocí mechanické převodovky. Ukazatel se pak otočí na odpovídající hodnotu odchylky na kruhové stupnici.

Podle systému indikace naměřené hodnoty v základním pojetí rozdělujeme úchylkoměry na digitální a analogové. Stále častěji využívané digitální verze úchylkoměrů zobrazují naměřenou hodnotu na displeji přístroje.Tím je zabezpečen nejen jednoduchý odečet naměřených hodnot, ale také potřebné snížení chybovosti, neboť obsluha se nemusí orientovat v jemném dělení ciferníku analogového přístroje.

Reklama

Digitál je „in“

Další výhodou digitální varianty je pak bezesporu možnost přenášet naměřená data do počítače, tabletu či mobilu. Takový úchylkoměr musí být vybaven vysílačem Bluetooth či Wi-Fi a spárován s kompatibilním přijímačem signálu.

Jednotlivé modely úchylkoměrů se od sebe liší především rozsahem a přesností, druhem převodu, rozměry číselníku a dále také doplňkovými funkcemi. Rozdíly jsou také v odolnosti použitých materiálů, přičemž existují i speciální nárazuvzdorné modely či modely s krytím až IP65 vhodné pro obzvlášť náročné provozy, kde se měřidlo dostává do přímého kontaktu s vibracemi, nárazy, prachem či kapalnými látkami. Typickým zástupcem úchylkoměrů odolných vůči prachu a vodě je např. typ Insize 2115, který je jedním z nejžádanějších ve své kategorii.

Stále populárnější digitální měřidla ukazují naměřenou hodnotu na displeji a zároveň ji mohou přenášet do počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. (Zdroj: Habilis Steel)

Jak docílit co nejlepšího výsledku při měření

Základním předpokladem pro maximální přesnost měření je čistota zkoumaného předmětu i perfektní stav samotného úchylkoměru, který by neměl vykazovat známky znečištění, poškození ani koroze. Úchylkoměr je při měření většinou pevně umístěn ve stojánku či jiném držáku. Při kontrolním měření se přístroj nastaví na nulovou hodnotu a při dalších měřeních už zkoumáme jen odchylku od této nastavené hodnoty. Při sériové kontrole stejných předmětů je praktické nastavit si na okraji analogového ciferníku dvě toleranční zarážky, které vymezují velikost přípustné odchylky od požadovaných rozměrů. Tuto funkci umožňují i digitální verze úchylkoměrů.

U analogových přístrojů je důležité zkontrolovat i stav ciferníku a ukazatele, který se musí pohybovat plynule a nesmí být zkřivený nebo se dotýkat skla. Páčkové číselníkové úchylkoměry musejí mít dostatečně utažené rameno páčky.

Důležitá je také teplota měřených předmětů i okolního prostředí, která by se měla pohybovat kolem 20 °C.

V rámci popisu vybraných modelů jsou na stránkách e-shopu firmy Habilis Steel i produktová videa s doporučeními pro měření číselníkovými úchylkoměry Insize. (Zdroj: Insize)

Prodej, kalibraci měřidel, výrobu speciálních měřidel a další služby zajišťuje společnost Habilis Steel – distributor měřidel značky Insize pro Českou a Slovenskou republiku.
e-shopu je kompletní nabídka měřidel, k popisu vybraných modelů jsou připojena i produktová videa s doporučeními pro měření číselníkovými úchylkoměry.

Související články
Kontrola rotačních součástek v sériové výrobě

Hřídelové a kotoučové součástky patří k nejrozšířenějším ve strojírenství. S nástupem elektromobility jejich podíl zřejmě ještě poroste. Sériová výroba běžně pracuje v sekundovém taktu, a stejně tak rychlá musí být nově i kontrolní technika. Stoprocentní kontrola se již stává samozřejmostí.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Přesné měření libovolného materiálu nebo povrchu

Společnost Keyence uvedla na trh řadu konfokálních snímačů polohy CL-3000 pro vysoce přesné měření na jakémkoliv materiálu nebo povrchu. Tyto vysoce kompaktní koaxiální laserové snímače polohy pomáhají s takovými úkoly, jako je zlepšování kvality, prevence dodávek nevyhovujících dílů a zvyšování objemu výroby.

Související články
Plováčkové průtokoměry na olej

Výrobou přístrojů pro polní instrumentaci se dlouhodobě a úspěšně zabývá celosvětově působící společnost Kobold Messring. Do jejího hlavního programu patří průtokoměry, teploměry, hladinoměry a tlakoměry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Velmi přesný měřicí stroj pro výpočetní tomografii

Nový model TomoCheck S HA (High Accuracy) 200 společnosti Werth Messtechnik GmbH se senzorem pro výpočetní tomografii je aktuálně nejpřesnějším souřadnicovým měřicím strojem na světě.

Měřicí přístroje pro efektivní výrobu

Jestliže jsou nástroje přesně zaměřeny a seřízeny ještě před samotným obráběním mimo obráběcí stroj, lze následně zkrátit vedlejší neproduktivní časy na stroji a zvýšit tak celkovou efektivitu výroby. Přístroje pro měření a seřizování nástrojů mohou v samotném procesu třískového obrábění zajistit zvýšení produktivity až o 25 %, a to při velmi dobrém poměru cena/výkon. Úspěšné obrábění tedy vyžaduje nejen výkonné stroje, ale i přesně seřízené nástroje.

Měřicí technika se stává součástí výrobních strojů

Vzhledem k tomu, že jednou z aktivit České metrologické společnosti, z. s., je mimo jiné také sledování prezentace aktuálních metrologických novinek, trendů vývoje a zastoupení metrologie na veletrzích pořádaných v České republice i v zahraničí, navštívili jsme mimo jiné veletrh Toolex 2017, který se již po desáté konal v polském městě Sosnowiec na třetím největším výstavišti v Polsku – Expo Silesia.

Jak dokonale měřit průtok

Pro měření průtoků v průmyslových závodech nebo pro testování složení protékající tekutiny dnes existuje řada snímačů průtoku a průtokoměrů, které lze použít v nejrůznějších pracovních prostředích. Mnohé z nich pocházejí z dílny společnosti Kobold Messring GmbH.

Konfirmace měřidel

Příspěvek se zabývá problematikou zajištění návaznosti měření a rozebírá obvyklé metrologické čin-nosti, které jsou za tím účelem prováděny. Zákon o metrologii i běžná praxe zmiňují jako základní postupy kalibraci nebo ověření stanovených měřidel. Kalibrace je postup vedoucí k dosažení způsobilého měřidla ve dvou logických krocích podle definice VIM. Vždy musí být zjištěn aktuální stav měřidla – provádí se zkouškou, která ověří, zda je měřidlo způsobilé plnit dané specifikace, či nikoliv. Nezpůsobilé měřidlo se musí kalibrovat nebo vyřadit. O výsledku je vydán doklad (kalibrační certifikát), jímž je potvrzena způsobilost z dřívější kalibrace nebo způsobilost dosažená kalibrací novou. Zvláštní pozornost je věnována kalibraci měřidel řízených softwarem, např. u souřadnicových měřicích strojů.

Optický CMM skener

Firma Creaform letos v dubnu představila nový model 3D skeneru MetraScan 3D, který díky svým inovacím a parametrům nastavuje nový standard v oblasti metrologie a laserového 3D skenování.

Střípky ze svátku metrologie

Ještě před letošním svátkem metrologů, jenž se slaví 20. května, se konala tradiční metrologická událost světového rozsahu – veletrh Control v německém Stuttgartu.

Multisenzorová souhra - měřicí stroje s pevným portálem

Po mnoho let se souřadnicové měřicí stroje společnosti Werth Messtechnik GmbH osvědčují při měření s více snímači umístěnými na dvou nezávislých osách. Nebezpečí kolize mezi snímačem a obrobkem se tak podstatně sníží, protože senzory, které nejsou používány, jsou zasunuty.

Expimer - expresní zařízení pro rychlé stanovení materiálových vlastností

Expimer, prezentovaná instrumentovaná měřicí soustava pro stanovení mechanických vlastností materiálů indentační metodou, může být alternativním způsobem, jak rychle definovat materiálové vlastnosti. Celý proces spočívá v tom, že na základě parametrů získaných v průběhu makroprocesu automatizovaného vtlačovaní indentoru kulového tvaru (ABI) do povrchu materiálu bez porušení konstrukce, lze rychle zjistit požadované materiálové vlastnosti. Tato metoda je jedinečná vzhledem k jednoduchosti, rychlosti vyhodnocení, manipulovatelnosti a užitečnosti pro stanovení mechanických vlastnosti materiálů během jejich vývoje, výroby a zejména v pracovních podmínkách provozu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit