Témata
Reklama

Horkovzdušné vytápění průmyslových prostorů

Vytápění průmyslových prostorů přináší určité problémy a je úplně jedno, o jak velké plochy jde. Bohužel i v dnešní době musí mnoho podnikatelů a firem využívat prostory, které jsou hlavně z pohledu finančních nákladů na vytápění neekonomické a velmi drahé.

Finanční náročnost se bohužel v budoucnu ještě zvýší se zvyšováním cen energie. Určitým řešením pro firmy, které mají z vlastní podnikatelské činnosti upotřebené motorové oleje, jsou horkovzdušná kamna KH 040, vyráběná společností Labit.
Reklama
Reklama
Reklama

Kamna na upotřebené oleje

Tato kamna dokážou ekologicky využít (spálením) nejen samotné upotřebené oleje, ale i oleje smíchané s naftou, případně s příměsí hydraulického oleje a brzdových kapalin. Samozřejmě je možné použít jako palivo i lehké topné oleje, ale finanční úspora není potom tak výrazná.
Spalováním použitého oleje se využije a zhodnocuje nebezpečný odpad. To znamená, že finanční efekt ekologického spalování odpadu je dvojnásobný. První úsporou je, že majitel kamen nemusí platit za likvidaci nebezpečného odpadu, druhou úsporou je získané teplo pro ohřev vzduchu v průmyslových prostorech. Majitel kamen tak ušetří na nákladech za vytápění klasickými palivy.

Proces zapalování a hoření

Pro zapálení a rozpálení spalovacího prostoru je třeba 0,25 až 0,3 l nafty nebo petroleje, které obsluha nalije na spalovací litinovou pánev. Pro vlastní zapálení je nejvýhodnější použít papírovou kuličku. Pak již stačí zapnout hlavní vypínač kamen a nastavit přepínač provozu do polohy "zátop". Celý další proces spalování je již řízen a kontrolován automatikou kamen. Po zapnutí hlavním vypínačem se automaticky zapne menší ventilátor, který začne dodávat vzduch do spalovacího prostoru, kde dochází k hoření nafty. Po dosažení určité teploty se následně spustí zubové čerpadlo, které dodává palivo pro spalování z nádrže. Spaliny odcházejí přes tepelný výměník do "T-kusu" se stabilizátorem tahu, který může být již kolenem o průměru 150 mm napojen do samostatného komínového průduchu. Komín musí být proveden podle ČSN 73 4210 jako třívrstvý s minimálním vnitřním průměrem 150 mm o minimální účinné výšce 5 m. Druhý ventilátor se zapíná později, až když je spalovací prostor dostatečně vyhřátý a přepínač provozu musí obsluha přepnout do polohy "provoz". Tento ventilátor nasává vzduch z okolního prostoru, prochází přes výměník a kolem stěn kotle a výstupní mřížkou vyfukuje ven z kamen vzduch ohřátý na 55 až 85 °C. Spotřeba paliva je 3,3 až 3,7 kg.hod-1, výkon ventilátoru je 2300 m3.hod-1, dofuk teplého vzduchu je do vzdálenosti 6 až 8 m od výstupní mřížky.
Provoz
Skutečná výstupní teplota ohřátého vzduchu závisí na několika parametrech:
    1) na nastaveném jmenovitého tepelném výkonu - výkon 35 kW je možno nastavit s rozsahem ± 10 %;
    2) na teplotě nasávaného vzduchu z prostoru pro ohřev;
    3) na kvalitě použitého paliva (na druhu oleje a na obsahu vody).
Jestliže je v oleji obsažen větší podíl vody, dochází při odpařování paliva k nežádoucímu ochlazování spalovacího prostoru. Na to je třeba pamatovat již při čerpání oleje ze zásobníku do nádrže, případně je možno vodu odpustit odkalovacím šroubem ve dně nádrže.
Takto zapálená kamna mohou hořet a topit na jedno naplnění nádrže cca 12 hod. Je samozřejmostí, že je možno kdykoliv při provozu doplnit palivo do nádrže a kdykoliv odkalit vodu z nádrže. Ohřívač však nesmí být zapalován, pokud je teplý.
Kamna je třeba při odstavení odpojit od elektrické sítě, ale nelze je vypínat vytažením z elektrické zásuvky. Odpojení od sítě je možno provést až po dohoření a vychladnutí ohřívače. Po vypnutí kamen ovládacím tlačítkem je totiž zastaven pouze přívod paliva do spalovacího prostoru a automatika dále řídí a kontroluje proces dohoření a vychladnutí kamen. Zcela jasným signálem vychladnutí pro obsluhu je vypnutí obou dvou ventilátorů.

Palivo

Jako palivo pro horkovzdušná kamna KH 040 lze použít upotřebené ropné mazací oleje, tj. mazací uhlovodíkové oleje s obsahem typických příměsí, které vznikly nebo byly do olejů vneseny v důsledku jejich používání jako maziv, což mohou být např. produkty parciální oxidace oleje nebo látky vnesené z otěru mazaných částí. Tyto oleje lze použít buď samostatně, nebo ve směsi s naftou. Použité oleje musí být prosté všech atypických příměsí. Viskozita paliva má být v rozsahu max. SAE 90. Bohužel není možné ekologicky spalovat veškeré oleje, například oleje s obsahem polychlorovaných bifenylů a chloru. To znamená, že jako palivo nelze použít ložiskový olej s přísadou OL-PO, řezné oleje OR-P3, OR-P2DS, OR-PUDS, koncentrát vysokotlakých přísad KETOL PP a obráběcí koncentrát AKVOL.

Zabezpečení provozu

Celý provoz kamen snímá a hlídá několik čidel. Provoz je zcela automatický a je řízen v závislosti na teplotě pláště spalovacího prostoru. Jestliže dojde k hlášení poruchy některým z čidel, automatika zastaví chod kamen, stejně jako při vypnutí ovládacím tlačítkem. Jednotlivá čidla hlídají přehřátí kamen, předávkování palivem nebo náhlý výpadek proudu. Palivový systém je vybaven přepadovou trubkou, která při zablokování přívodu paliva do kotle vrací palivo zpět do nádrže. Při přehřátí spalovacího prostoru kamen dojde k automatickému snížení množství přiváděného paliva. Po snížení teploty pod kritickou mez je dodávka paliva obnovena na původní hodnotu.
Jako každý výrobek i horkovzdušná kamna je třeba řádně udržovat a čistit. Čistit je nutné zejména spalovací pánev, přepadovou trubku, vnitřní části spalovacího kotle a jednou za topnou sezonu výměník, přívodní palivové potrubí a nádrž. I v tomto případě platí zásada, že v jakém stavu je výrobek, takovou službu od něj lze očekávat. Pokud bude mít uživatel kamna v co nejlepším pořádku, vrátí se mu vložená práce spolehlivostí a ekonomičností provozu.

Další možnosti využití

V základním provedení lze použít kamna k vytápění různých průmyslových prostor - například montážních, továrních a servisních hal a dílen, opraven atd. Výkon vestavěného ventilátoru a dofuk teplého vzduchu do vzdálenosti až 8 m od kamen zaručuje cirkulaci tepla, a tím rychlé vytopení i větších prostorů. Na požadavek zákazníka je možno také provést rozvod teplého vzduchu vzduchotechnickým potrubím. V těchto aplikacích musí být do potrubí přidán potrubní ventilátor. Obě možnosti se mohou zkombinovat a pak lze jednak vytápět prostor, v němž jsou kamna umístěna, jednak lze část vzduchu zároveň odvádět jinam. V současné době se připravuje typ kamen, který bude doplněn o teplovodní výměník, přičemž větší část tepelného výkonu zůstane využita pro ohřev vzduchu a menší část pro ohřev vody. Teplou vodu bude možné použít k přímému napojení na ÚT a vytápět související prostory, například kanceláře, sociální zázemí atd. Výše uvedený výčet možností dává určitou představu o využití horkovzdušných kamen KH 040.
Závěrem bych chtěl uvést, že jde o český výrobek, jehož provozování bylo povoleno těmito státními úřady České republiky: Strojírenským zkušebním ústavem, s. p., autorizovaná osoba 202 v Brně, který dne 20. 3. 1998 udělil certifikát výrobku číslo B-30-00158/98 a Rozhodnutím Ministerstva životního prostředí ČR ze dne 23. 4. 1998. Kromě toho byl kontrolou ITI TÜV, pobočka Brno, dne 21. 9. 1998 výrobku udělen Inspekční certifikát evid. č. 0400/90/98/BT/IC/S. Svými rozhodnutími tak tyto instituce potvrdily ekologickou nezávadnost výrobku.
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 10720
Datum: 11. 07. 2001
Rubrika: Trendy / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Související články
Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MM Podcast: Glosa - Hra o energii o třech dějstvích

Mysleme na to, že Evropa je nyní blíže okamžiku bodu zvratu, protože již několik let trvající trend postupného poklesu konkurenceschopnosti tohoto regionu se dostane do ještě strmější trajektorie. Toto obrovské riziko zde reálně hrozí, a pokud na něj nebudeme reagovat a věnovat se jeho řešení, hrozí nám obrovské sociální problémy, které jsme zde za posledních několik desetiletí neřešili. A válka na Ukrajině, která není jeho prvotní příčinou, tento trend dále eskaluje.

MM Podcast: Glosa - Green Deal je mrtev, ať žije Green Deal!

V rámci tzv. Zelené dohody přijala Evropská komise návrhy na uzpůsobení své politiky v otázkách klimatu, energetiky, dopravy a zdanění, tak aby se státy mohly podílet na snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Komise plánovala do roku 2050 vytvořit z Evropy první klimaticky neutrální kontinent. Vše ale bylo postaveno na dodávkách ruského plynu. S ohledem na eskalaci studené války a nestabilitu dodávek ropy a zemního plynu na Green Deal ve stávající podobě zapomeňme. Vracíme se k pálení uhlí, mazutu a kdoví čeho ještě...

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 3. díl: Energetický mix České republiky

V minulém díle jsme upozornili na tu skutečnost, že elektromobily lze za vozidla s nízkými anebo nulovými emisemi skleníkových plynů považovat pouze podmíněně a že jednou z takových podmínek je energetický mix dané země. To jsme ilustrovali na rozdílných emisích bateriových elektrických automobilů mezi Řeckem (155,3 g CO2/km) a Švédskem (4,1 g CO2/km). V tomto díle se zaměříme právě na energetický mix, jak všeobecně, tak v souvislosti s očekávaným postupným přechodem na elektromobilitu.

Inženýrská akademie ČR - Energie pro udržitelný život

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro naše čtenáře zvlášť zajímavé.

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 2. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 1. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Úspory naruby - Obraťme toky řek

Při útlumu uhelných a jaderných elektráren a s nárůstem podílu obnovitelných zdrojů energie, především slunce a větru, nastal problém s přenosem a akumulací jejich elektrického výkonu mimo špičku zatížení elektrizační sítě. Tento problém však mohou i v Česku do značné míry a levně vyřešit stávající vodní díla (přehrady, jezy a hráze včetně turbín a kanálů a regulací) s využitím stávající přenosové soustavy.

Úspory naruby - Lži o úsporách v domácnostech

Poté, co již máme jasno, jak je to s úsporou v případě úsporných světelných zdrojů. Víme čím, jak a kde svítit, přinášíme další díl seriálu Úspory naruby. Tentokrát se podíváme na zoubek spotřebičům v domácnosti.

Úspory naruby - Zákaz výroby a dovozu halogenových žárovek

Pod tímto nadpisem redakce připravila sérii zásadních článků o odvrácených stranách tzv. úspor, jejichž skutečné výsledky jsou často přinejmenším sporné.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit