Témata
Reklama

Hydraulické komponenty pro mobilní aplikace

07. 11. 2001

Firma Parker Hannifin se zabývá výrobou hydraulických komponentů již od 20. let minulého století. Tradičně široký výrobní program umožňuje stavbu kompletních hydraulických systémů pro všechny aplikační oblasti na základě pouze vlastních produktů s využitím vlastního, trvale vyvíjeného know-how.

Prvky, které nejvíce charakterizují systémy mobilní hydrauliky, jsou vícesekční šoupátkové rozváděče pro řízení směru pohybu hydraulických motorů.
Reklama
Reklama
Reklama

Typy rozváděčů

a) Ventily pro systémy s čerpadlem s konstantním geometrickým objemem (konstantní průtok)
Vyrábí se ve 2 provedeních - ventily s otevřenou (CFO), nebo uzavřenou (CFC) středovou polohou. CFO ventily se používají v případech nekomplikovaných obvodů, kde se nepředpokládá funkce více sekcí v jednom okamžiku. Na druhou stranu CFC ventily se používají pro aplikace s vysokými nároky na řízení v jednom okamžiku při použití čerpadla s konstantním geometrickým objemem. Mezi CFO ventily patří řady HV07, F130CF a H170 CF pro průtoky do 170 l/min a tlaky do 320 barů. K ventilům typu CFC patří řady VPL, L170LS a HV08 pro průtoky do 300 l/min a tlaky do max. 350 barů.
b) Ventily pro systémy s čerpadly s proměnným geometrickým objemem (CP,CPU- konstantní tlak)
Používají se v případech, kdy jsou kladeny vysoké nároky na řízení více spotřebičů v jednom okamžiku s minimálním vzájemným ovlivňováním jednotlivých sekcí. Signál z ventilu odlehčuje čerpadlo (systém CPU) v situaci, kdy aktuátor dosáhne klidové polohy nebo dojde k jeho zablokování.
c) Ventily pro systémy s čerpadly s proměnným geometrickým objemem (load-sensing)
Dodávka čerpadla je řízena pomocí hydraulického signálu, který je přiváděn z pracovních hrdel ventilů. To umožňuje udržovat konstantní tlakový rozdíl mezi výtlakem čerpadla a tlakem load-sensing signálu. Tlak čerpadla se tak přizpůsobuje sekci s momentálně nejvyšším zatížením. To přispívá k menší energetické náročnosti systému, brání přehřívání oleje a tím zvyšuje životnost celého systému. Ventily Parker s load-sensing jsou vybaveny speciálním okruhem, který umožňuje nepřetržitou cirkulaci LS signálu, aniž by docházelo k odběru signálního oleje z pracovního hrdla. Výhodou je rychlejší reakce čerpadla, zvláště v provozu za nízkých teplot. Ventily mohou být vybaveny kombinací tlakového kompenzátoru a tlakově vyvážených šoupátek pro hydraulické nebo elektrohydraulické řízení. To přináší velmi dobré pracovní charakteristiky jak pro zvedání, tak spouštění. Pro systém load-sensing Parker nabízí následující řady ventilů: VPL, L90LS, K170LS, K220LS, HV08 a M400LS, a to pro průtoky až 450 l/min a tlaky do 350 barů.

Volitelné prvky jako součást ventilů

Všechny řady ventilů mohou být ovládány ručně, pneumaticky, hydraulicky nebo elektrohydraulicky. Součástí ventilů může být řada volitelných prvků, jako jsou:
  • hlavní redukční ventil;
  • individuálně nastavitelné redukční a antikavitační ventily u hrdel;
  • samostatné plnicí ventily protitlakovými ventily;
  • široký výběr šoupátek pro různé aplikace;
  • široká nabídka ovladačů šoupátek;
  • napájecí mezisekce pro provoz s více čerpadly;
  • ventily omezující tlak na hodnotu nižší, než je normální pracovní tlak v systému;
  • systém pro snímání nárůstu odporu proti pohybu (stabilizační efekt, zklidnění provozu stroje);
  • blokovací funkce při přetížení nebo dosažení předem určených hodnot;
  • vyřazování mechanického ovládání při provozu na dálkové ovládání.
  • Modulární, stavebnicová koncepce umožňuje sestavit ventil splňující veškeré požadavky na funkci systému. Vysoká přesnost výroby zaručuje dobré provozní charakteristiky, minimální průsaky, snadný servis, nízké ovládací síly.

    Nové řady axiálních pístových čerpadel

    Parker disponuje širokou nabídkou čerpadel a motorů . Vedle tradičně používaných řad axiálních pístových čerpadel, jako jsou řady F1 plus, V12, PAVC nebo již v minulosti představená řada PV plus, jsou od druhé poloviny roku k dispozici nové řady P2 a P3. Vyrábějí se ve čtyřech velikostech 60, 75, 105 a 145 cm3/ot. Provozní tlak max. 320 barů. Řada nabízí všechny typy regulací vhodné pro mobilní aplikace. Modulární konstrukce umožňuje do budoucna snadno adaptovat další typy regulací. Řada je nápadná extrémně úzkým tělesem . To ji předurčuje pro mobilní aplikace s omezenými zástavbovými možnostmi. P3 se liší od P2 lopatkami na bloku válců, které se uplatňují v aplikacích vyžadujících vysoké samonasávací otáčky nebo při provozu ve vysokých nadmořských výškách. Výrazným prvkem rozvodu kapaliny je tzv. předkompresní komůrka, redukující tlakové pulzace až o 50 %. To se výrazně projevuje ve snížení hluku celého systému a dále v nižším zavzdušnění kapaliny.
    Další velmi zajímavou řadou čerpadel je F2 plus. Hlavním rysem jsou dva nezávislé průtoky generované čerpadlem. K dispozici jsou dvě provedení s poměry průtoků 54/52 cm3/ot. a 69/36 cm3/ot. Maximální provozní tlak je 350 barů. To umožňuje s použitím bloku BPV-F2 využívat až tři různé průtoky při stejných otáčkách pohonu. Čerpadlo dále může být využíváno tak, že je odebírán pouze jeden průtok o vysokém tlaku a po jeho dostatečném poklesu se připojí druhý průtok. To omezuje nebezpečí poškození PTO (výstupu) převodovky a zároveň poskytuje optimální pohonnou funkci.

    Nová generace regulačního hydromotoru

    Výraznou novinkou je nová generace regulačního hydromotoru V14. Je určen jak pro otevřen, tak pro uzavřené obvody. Motor je vyráběn ve velikosti 110 cm3 s regulačním poměrem 5 : 1. Maximální pracovní tlak je 420 barů, krátkodobě až 480 barů. V porovnání s předchozí řadou V12 přineslo snížení hmotnosti rotujících dílů nárůst otáček. Devítipístkové provedení společně se snížením třecích odporů zlepšilo záběrové parametry. Pevná, kompaktní konstrukce společně s hladšími průtočnými cestami přispěly ke snížení hlučnosti. Dále se zmenšily rozměry a vylepšila výkonová hmotnost.

    Kombinovaný vratný a sací filtr

    Firma Parker Hannifin věnuje výraznou pozornost vývoji v oblasti filtrace. Filtry jako stěžejní prvek z hlediska spolehlivosti a životnosti hydraulických systémů procházejí kontinuálním vývojem. Vylepšování na první pohled vzájemně protikladných požadavků, jako jsou zvyšování průtoku a jímatelnosti, redukce tlakového spádu, se daří především aplikací dnes již třetí generace materiálu Microglass. Novinkou je řada SRA - kombinovaný vratný a sací filtr. Filtr umožňuje odběr filtrovaného oleje pod tlakem 0,5 baru ze zpětné větve otevřeného obvodu do sání čerpadla uzavřeného hydrostatického obvodu a je určen pro průtok do 130 l/min při filtrační schopnosti 20 mikronů a 110 l/min při filtrační schopnosti 10 mikronů. Filtry řady SRA tedy zaručují kvalitní filtraci dvou obvodů pomocí jednoho prvku. Filtr je určen pro montáž na víko nádrže.
    Reklama
    Související články
    Řízení pohybu

    Díky ročnímu obratu přes 13 miliard dolarů je společnost Parker Hannifin velkým hráčem na poli technologií a systémů pro řízení pohybu, který poskytuje specializovaná řešení pro komerční, mobilní, průmyslové a letecké obory.

    Modulární lisovací systémy

    Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

    Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

    Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

    Související články
    Průmyslový veletrh Hannover Messe 2015

    Významný světový průmyslový veletrh Hannover Messe 2015 letos proběhne od 13. do 17. dubna. Pod hlavičkou Hannover Messe se spojí deset vedoucích veletrhů na jednom místě ‒ v Hannoveru: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation (MDA), Energy, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, SurfaceTechnology a Research & Technology.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Nová norma stanovuje nová měřítka

    Dřívější normy hydraulických hadic byly spíše než na jejich použití zaměřeny na jejich konstrukci. Nová norma ISO 18752 zavádí jiný přístup.

    Jednotky pro chlazení oleje v hydraulických okruzích

    Ve výrobních oblastech průmyslu se pracovní podmínky liší natolik, že se provozní flexibilita chladicích jednotek stává jedním ze základních požadavků. Bez ohledu na to, zda je teplota vstupní vody +30 nebo +5 °C a venkovní teplota +45 nebo -25 °C, jsou jednotky Hyperchill díky svému technickému provedení a širokým možnostem speciálního vybavení schopny poskytovat nepřetržitý a efektivní výkon.

    Industry 4.0 potřebuje produkty s chytrým řízením pohybu

    Termín Industry 4.0 odkazuje na současný trend digitalizace a s ní související automatizaci výroby. Typicky je popisována jako počítačově řízená výroba nebo, jinými slovy, sloučení tradiční automatizace s informačními technologiemi.

    25 let na českém a slovenském trhu

    Doménou mezinárodní společnosti Parker Hannifin Corporation jsou technologie a systémy pro řízení pohybu. Její počátky spadají do druhé dekády 20. století – etablovala se roku 1917 v USA. Na český a slovenský trh vstoupila v roce 1991. Ve fiskálním roce 2015 pak činil roční obrat celé společnosti 13 miliard USD.

    Aplikace systémů řízení vzduch/voda ve výrobních závodech

    Automobilový průmysl patří mezi hlavní hnací motory naší ekonomiky. A nejen naší - celosvětově se ročně vyrobí přes 80 miliónů osobních a malých nákladních vozidel. Všechny tyto dopravní prostředky se vyrábějí na moderních automatizovaných linkách, kde část procesu zajišťují roboty a část lidská pracovní síla. Tato součinnost se využívá i při výrobě karosérii vozidel.

    Místo převodovky řemenové pohony

    Synchronní řemeny se v mnoha průmyslových odvětvích prosazují jako nejlepší volba.

    Lineární vedení NSK s vylepšeným těsněním

    Společnost NSK představila na veletrhu EMO 2019 optimalizovanou řadu válečkového vedení RA s vylepšeným těsněním. Lineární vedení RA jsou vybavena novými těsněními V1 a vylepšeným krytem, které pomáhají prodloužit životnost a spolehlivost obráběcích strojů.

    Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

    Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

    Kuličkové šrouby, ložiska a lineární vedení pro obráběcí stroje

    Mezi exponáty z bohaté nabídky firmy NSK na letošním veletrhu EMO 2019 v Hannoveru se objeví mnoho špičkových produktů určených pro obráběcí stroje, včetně nedávno uvedené řady kuličkových šroubů podle normy DIN a nové řady vysoce odolných a přesných kuličkových šroubů.

    Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

    Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit