Témata
Reklama

Hydraulika pro obráběcí stroje

03. 09. 2008

Společnost Argo-Hytos, vystavující na letošním MSV společně se Svazem strojírenské technologie v rámci veletrhu Imet, představí novinky určené pro obor obráběcích a tvářecích strojů.

Letos tomu je 52 let, kdy ve Vrchlabí byla založena vývojová skupina, jejímž hlavním úkolem bylo vytvořit řadu typizovaných hydraulických prvků. V té době byl závod TOS ve Vrchlabí součástí velké skupiny podniků vyrábějících obráběcí stroje, proto není divu, že vývoj směřoval k užití v tomto oboru. Tak vznikla na konci padesátých a na začátku šedesátých let kompletní řada, počínaje čerpadly přes řídicí prvky až po hydromotory. Později přišla éra hydraulických NC os, pro něž byly vyvíjeny servoventily řad SV4 a SV6 a kompletní servopohony. Zahájení výroby stavebnicových agregátů řad SA3 bylo také inspirováno požadavky výrobců obráběcích strojů.

Společnost Argo-Hytos prošla od té doby nepřehlédnutelným vývojem. Zejména se rozvinula aplikační oblast mobilní hydrauliky, tradici obráběcích strojů však chce zůstat věrná. Konstruktéři vycházejí ze získaných znalostí a zkušeností s konstrukcí a projektováním hydraulických systémů pro obráběcí stroje. Stejně tak nelze – na pomyslné cestě k úspěchu – opomenout i další významná kritéria, ke kterým rozhodně patří přiměřený poměr mezi cenou a výkonem, servis včetně poradenství, flexibilita a vysoká kvalita.

Reklama
Reklama
Reklama
Hydraulická jednotka pro ovládání nástrojového vřetene

Hydraulická jednotka pro ovládání nástrojového vřetena

Jednotka je navržena dle přesné specifikace zákazníka a v CNC strojích je osazována v různých modifikacích úspěšně již téměř deset let. Nástroj je v tomto případě odepínán hydraulikou a upínán pružinou, hydraulika jistí upnutí.

Celý cyklus trvá cca 60 s, přičemž výměna nástroje cca 9 s. Celá jednotka je navržena do zástavbových rozměrů 160 x 350–400 mm. Důraz je kladen na minimální výkon motoru 0,25 kW při zajištění odepnutí nástroje v čase 0,5 s. To je řešeno vhodnou kombinací geometrického objemu čerpadla a hydraulického akumulátoru.

Kotoučová pila na kov

Hydraulický agregát pomocných funkcí kotoučové pily na kov a řízení rychlosti posuvu kotouče do řezu je řešen na základě úzké spolupráce se zákazníkem, který kromě technické specifikace funkce poskytl poněkud netradiční zástavbový prostor.

Výkon elektromotoru 1,5 kW, dvojité čerpadlo o celkovém průtoku 10 dm3.min-1 pro pracovní posuv a rychloposuv. Jednotka v plném osazení ovládá dva svěráky, podávání materiálu a přísuv pily do řezu.

Hydraulická jednotka kotoučové pily

Jednotka sloupové pásové CNC pily

Dalším příkladem je hydraulická jednotka výkonné sloupové pásové CNC pily. Špičková, plně vybavená pila má všechny funkce, vyjma pohonu pilového pásu, ovládané hydraulikou – od svěráků doplněných všemi vedlejšími funkcemi přes napínání a vedení pilového pásu až po přesné řízení přísuvu pilového pásu do řezu v závislosti na materiálu a jeho měnícím se profilu. Celá jednotka o výkonu 3 kW s trojitým čerpadlem je řešena s ohledem na zástavbový prostor. Pro zajištění požadované teplotní bilance je nádrž (vzhledem k omezeným rozměrům) opatřena žebrováním.

Obdobně jsou hydraulické systémy pro brusky, soustruhy a obráběcí centra plně podřízeny technickému zadání zákazníka a řešeny s ohledem na ideální zástavbové rozměry. Samozřejmě se přitom vychází z typizované stavebnice hydraulických prvků, což umožňuje dosažení příznivé ceny. V těchto případech jde o ovládání pomocných funkcí jako upínání a posun materiálu, zpevňování os, vyvažování vřeteníku, řízení rychlosti nástroje do řezu a podobně.

Hydraulická jednotka výkonné sloupové pásové CNC pily

Hydraulická jednotka obráběcího centra

Novinkou je návrh hydraulické jednotky obráběcího centra, která je opět vestavěna do omezeného prostoru stroje 200 x 300 x 300 mm. S ohledem na toto omezení je řešena v provedení s ponořeným elektromotorem o výkonu 1,1 kW s průtokem 2,6 dm3.min-1, kde byly využity zkušenosti z oblasti manipulační techniky. Tam jsou tzv. „podolejové“ agregáty standardem. I zde jde o stavebnicovou konstrukci umožňující řadu variant a „opcí“.

V plné verzi zajišťuje agregát upínání nástroje, ovládání otočného stolu, aretaci stolu a vyvažování vřeteníku.

Jak je z krátkého výčtu realizovaných aplikací patrné, společnost Argo-Hytos nabízí velmi flexibilní řešení přizpůsobené danému stroji na základě vlastních stavebnicových systémů.

Hydraulická jednotka obráběcího centra

Soňa Fišerová

Argo-Hytos

s.fiserova@argo-hytos.com

www.argo-hytos.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 80952
Datum: 03. 09. 2008
Rubrika: Trendy / IMT 2008
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Související články
Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit