Témata
Reklama

Indický trh očima účastníků mise

31. 01. 2001

Bezprostředně po ukončení obchodní mise jsme její členy požádali o krátké shrnutí jejich postřehů z osobních setkání se zástupci navštívených výrobních firem či organizací, bombajské představitele Czech Trade a Strojimportu pak o stručnou charakteristiku specifik, které s sebou obchod s indickým partnerem přináší.

Ing. Zdeněk Holý

Ředitel svazu SST
Indický trh s obráběcími a tvářecími stroji, za který jsem kompetentní hovořit, je specifický a odlišný. Především v tom, že převážná část strojírenské produkce se orientuje na automobilový průmysl, z čehož vyplývají technologické požadavky a způsob, jakým je stavěna výrobní základna vyznačující se vysokou specializací. Ta spočívá v tom, že podniky, které jsme navštívili, vyrábějí nízký počet typů komponent, avšak na vysoké technologické úrovni. K tomu buď využívají vysoce moderní výrobní prostředky, nebo dokážou účelově aplikovat starší výrobní park. Místní partneři přikládali naší návštěvě velký význam, ve všech navštívených firmách jsme byli přijati hlavními inženýry, kteří během vzájemných rozhovorů pokládali velmi fundované otázky na možnosti dodávek našich technologií a na druhé straně nám ukázali i technologie, které oni zavedli, s vysvětlením, co je k tomu vedlo a proč právě jsou takto aplikovány. Zvláštností, která nezapadá do části segmentu automobilového průmyslu všech ostatních navštívených firem, byla návštěva firmy Larsen & Turbo, jež vyrábí vysokotlaké nádoby, tlakové kolony pro chemický průmysl, parní kotle apod. Jedná se o výrobky těžkého strojírenství, které u nás bohužel po transformaci již zanikly. Při návštěvě kovárny jsme byli překvapeni vysokou automatizací celého výrobního procesu; od okamžiku výroby oceli v samostatné ocelárně až po opracování klikových hřídelů - vše je soustředěno v jednom kombinátu.
Reklama
Reklama
Reklama

Ing. Vladimír Jeništa

Czech Trade Bombay
Problémem, který si čeští podnikatelé v souvislosti s Indií neuvědomují, je to, že obchodní vztahy se uskutečňují především díky osobnímu kontaktu. Tzn. že do Indie musí přijet, vybudovat si zde osobní vztah, případně pozvat potenciálního partnera do Čech. Druhou záležitostí, která se nedá v obchodě překlenout bez povšimnutí, je korupce, a to ve vztahu ke státním firmám. Pokud se jedná o statní firmy, je třeba najít Inda, jenž působí jako prostředník mezi českým podnikatelem a státní indickou firmou a který problém korupce za český subjekt "vyřeší". To má podstatný vliv na výši jeho provize. Třetí záležitost se týká obchodních podmínek, kdy je třeba být vždy velmi obezřetný, mít tzv. peníze na své straně. Indický partner vám bude do očí říkat, že kontrakt uzavře pouze s přítelem, ale pokud mu dáte sebemenší příležitost, on jí ze své podstaty využije ve svůj prospěch, přičemž takto ztracené finance je takřka nemožné získat zpět. Platebních instrumentů je celá řada, zmínit lze například u indické strany velmi používaný nástroj, kterým je dokumentární akreditiv. Tato tři fakta bych na základě svého působení na indickém trhu považoval za klíčová.

Ing. Vladimír Novák

Generální ředitel Šmeral Brno, a. s.
Naše společnost Šmeral Brno, a. s., považuje indický trh za velmi perspektivní. V současné době plníme kontrakt na dodávku zařízení pro indického zákazníka v objemu necelých 2 mil. USD.
Z cesty mám jeden zásadní poznatek: Jestliže v předchozím období se zájem indických zákazníků soustředil na nákup second handů převážně ze zemí bývalého Sovětského svazu, tak při naší cestě do Indie uplatňovali naši indičtí partneři zcela konkrétní požadavky na nové automatizované linky. Naprostá konkrétnost v jednání s řadou partnerů svědčí o tom, že mají zcela konkrétní představu, co budou vyrábět, a hledají odpovídající dodavatele. Řada poptávek, které jsme obdrželi, ať již přímo v Indii, nebo následně, nám potvrzuje velký potenciál, který v sobě indický trh pro naši firmu skýtá. V současné době již vedeme konkrétní jednání s několika indickými firmami.

Ing. Jan Rott

Representative of Strojimport Mumbai
Zejména je třeba zmínit dlouhodobou tradici československo-indických obchodních vztahů, započatou v 60. až 70. letech minulého století. Aktivně jsme spolupracovali při výstavbě místních závodů strojírenské produkce, a to dodávkami obráběcích strojů, energetických zařízení atd. Tyto výrobky díky své uznávané kvalitě přináší reference pro další obchody. Indičtí obchodní partneři se vyznačují vysokou odborností, dále pak vstřícným přístupem při jednáních a řešení obchodní problematiky. Přítomnost reprezentanta naší firmy formou místní kanceláře v kombinaci s dlouholetou zavedenou spoluprací s indickými zástupci vytváří výhodné předpoklady pro podporu prodeje. Současná konjunktura v oblasti investic do nových technologií a obnova stávajícího strojního parku je šancí pro české výrobce obráběcích a tvářecích strojů.
K nevýhodám obchodního partnerství s indickým klientem často patří dlouhá doba od nabídky do uzavření kontraktu, která přestavuje jeden až tři roky v závislosti na objemu obchodu. Vysoká konkurence, přítomnost zahraničních firem na místním trhu a vzrůstající konkurenceschopnost z hlediska ceny a kvality strojů ze strany místních výrobců je skutečností, se kterou se denně setkáváme.

Ing. Jan Rýdl

Předseda představenstva TOS Varnsdorf, a. s.
I když jsem byl v Indii již potřetí, byla to první cesta zaměřená na soukromý sektor. Moje první překvapení souvisí se srovnáním státní a privátní firmy. Obě sice vyžadují stejnou technickou a kvalitativní úroveň dodávek, ale zatímco ve státním sektoru se většinou setkáte s nepružným byrokratickým přístupem, který prodlužuje jednání o obchodním případu často i na několik let, a s potřebou zprostředkovatelů, kteří daný projekt drží při životě, soukromá firma preferuje přímý kontakt s výrobcem a "tah na branku". Úroveň řízení těchto firem si, pokud jde o motivaci lidí a tlak na kvalitu produkce, nezadá s úrovní vyspělých západoevropských firem. Rozšířeno je zejména svěřování vlastnictví procesů pracovním týmům, týmová práce i vizuální management, které umožňují výrazně snižovat počet řídicích stupňů. Je jen otázkou času, kdy k podstatně levnější pracovní síle přibude srovnatelná produktivita práce a kdy indická produkce dostane novou dimenzi konkurenceschopnosti. Mimochodem, již dnes má například firma Bharat Forge z Púny 52% podíl na americkém trhu v dodávkách náprav pro trucky.
Velice zajímavá je strategie změny chování a návyků indické městské populace. Zatímco mimo fabriku se divíte, "jak v tom mohou žít", zejména v soukromých firmách řád a pořádek působí cíleně na obecnou změnu chování. Nebude to rychlý proces, ale je vidět, že působí. Rychle se vytváří střední vrstva obyvatel, která časem v indické společnosti převládne, a ta bude chtít stejné technické vymoženosti, na které jsme zvyklí my v západním světě. A to je spotřební potenciál srovnatelný s Evropou. A my, čeští výrobci, máme velkou příležitost se na uspokojování této poptávky podílet. Na trhu nás znají a o naše produkty mají zájem. Náš problém je v efektivním marketingu, který nám chybí nebo který je omezen jen na tradiční segmenty svázané se státem řízenými podniky. A to je možná to jediné zklamání, které si z této cesty přivážím. Ztratili jsme čas, ale ne příležitost.

Ing. Milan Veverka

Ředitel pro strategii a marketing Kovosvit MAS, a. s. (v době konání mise)
Především mne překvapila obdivuhodně vysoká míra znalosti anglického jazyka a jeho plošné používání jak v podnicích, které jsme navštívili, tak i ve veřejném životě jako celku. Jinými slovy, kohokoliv na ulici oslovíte, odpovídá vám bez problému v angličtině, a to i tam, kde to nečekáte. Tento fakt vnímám jako potenciálně silnou výhodu. Dalším pozitivním postřehem je smysl pro moderní myšlení v podnicích a managementech, se kterými jsme měli možnost se setkat - veškeré námi navštívené podniky uvažují globálně, disponují poznatky moderního řízení, ctí japonskou filozofii disciplíny, kvality a úspěchu Kaizen, jejich myšlení a zkušenosti mají rozměr světové úrovně. Samotní manažeři pak jako základ svého úspěchu nestaví do první pozice otázku levné pracovní síly, ale um hry se slabými a silnými stránkami potenciálu své národní ekonomiky. Nepřehlédnutelným faktem je také kombinace již uvedeného se silným sklonem a vlivem k IT aplikacím, typickým pro Indi posledního desetiletí. Velkou devízou Indie je lidská trpělivost, výdrž a zdání bezkonfliktnosti, které dle mého snad pramení též i z podstaty náboženství většiny indického obyvatelstva. Závěrem bych pak uvedl možná trochu nebezpečné opojení z očekávaného růstu automobilového průmyslu v Indii, které ale nemusí nastat v takové míře, ve které se všeobecně očekává.
Zpracoval Roman Dvořák
Poděkování organizátorovi
Slova díků a uznání ze strany účastníků obchodní mise patří řediteli zastoupení agentury Czech Trade v Bombaji panu Ing. Vladimíru Jeništovi s chotí, a to za precizní přípravu a následnou realizaci všech uskutečněných obchodních setkání a prezentací v Novém Dillí, Bombaji a v Púně.
Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 10197
Datum: 31. 01. 2001
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Než obr dosedne

Dva hangáry – jeden obrovský, architektonicky unikátní, druhý menší, zbrusu nový a též architektonicky výjimečný. A u nich potřebné zázemí. To je velmi stručně řečeno dnešní podoba sídla plně české společnosti Job Air Technic, kterou jsme měli možnost navštívit v severomoravském městě Mošnov.

Související články
Zcela jiné možnosti s aditivními technologiemi

Nadnárodní společnost General Electric napříč všemi svými dceřinými společnostmi neustále prohlubuje obrovské know-how. Vlastní zkušenosti s vývojem aditivně vyráběných částí zejména pro potřeby leteckého průmyslu přesahující již dvě dekády daly podnět ke vzniku zákaznického centra. GE Additive otevřela v roce 2017 zákaznické centrum (Customer experience center – CEC) kousek od Mnichova, kde firmám nabízí pomoc s nelehkými začátky s aditivními technologiemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Pro ty opravdu dobré

Vytvořit technologický postup a naprogramovat výrobu aromalampy. Tak znělo zadání letošního, již šestého ročníku soutěže Siemens Sinumerik Cup v CNC programování pro střední školy a odborná učiliště. Letošní ročník lze právem označit za výjimečný.

Strojírenské fórum 2019: Zaostřeno na inteligentní výrobu

Letošní podzimní, v pořadí již 10. Strojírenské fórum, bylo opět příležitostí pro setkání špičkových odborníků (nejen) z oblasti výroby. Odehrálo se 19. listopadu v prostorách FEKT VUT v Brně.

Nový závod na výrobu CNC brousicích strojů

Asi před půl rokem, když jsem připravoval rozhovor o unikátní brusce na sklo (viz MM Průmyslové spektrum č. 7-8/2019), jsem navštívil výrobní závod společnosti Fermat Machine Tool v pražské Hostivaři. Dnes bychom však v této lokalitě montážní linku s rozpracovanými CNC brousicími stroji hledali marně. Společnost totiž 24. října slavnostně otevřela svůj nový výrobní závod v Radějovicích, malé obci jižně od Prahy.

Ložiska s českou značkou

Značka ZKL se v poválečném Československu prakticky stala synonymem pro ložiska. Jak to vlastně tenkrát bylo? A co znamená značka ZKL dnes?

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Pro krásu jejich karoserií

Budova, jejíž výška přesahuje 35 metrů. To je nová autolakovna, kterou letos v srpnu slavnostně otevřeli ve společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Průmyslu zpracování plastů se otevírají nové možnosti

Společnost Engel, která si v letošním roce připomíná 30. výročí bezsloupkových vstřikovacích lisů, představí na veletrhu K 2019 řadu moderních technologií a automatizačních řešení. Jedním z hlavních témat letošního „káčka“ je také cirkulární ekonomika.

Modernizace nezávislé emisní laboratoře

Centrum vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT v Praze ve spolupráci s TÜV Süd Czech dokončilo počátkem letošního roku rozsáhlou modernizaci emisní laboratoře v Roztokách u Prahy. Pracoviště bylo počátkem června v rámci tiskové konference představeno zástupcům odborného tisku.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit