Témata
Reklama

Inovace v průmyslovém podniku

Inovace - pojem, který je skloňován ve všech oblastech odborného i politického života. Je však vysvětlována a chápána různě. Někdo se cítí jako ryba ve vodě při teoretizování, někdo ho používá a ani neví, co tento pojem znamená, někdo mlčí a skutečně inovuje. Tento příspěvek je nutné chápat jako další názor a podělení se o zkušenosti s inovacemi ve firmě Kuličkové šrouby Kuřim.

Prof. Jiří Marek

Je profesorem na Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky FSI VUT v Brně. Zastával manažerské pozice ve výrobních společnostech Toshulin, KŠ Kuřim a TOS Kuřim. V praktické a pedagogické činnosti je zaměřen především na konstrukci obráběcích strojů a obráběcích center pro rotační i nerotační obrobky, teorii konstrukčního procesu a životního cyklu produktu a v neposlední řadě na systémovou metodologii. Jeho dlouholetou snahou je spojovat teorii s praxí do vzájemně se respektujícího celku. Je členem řady odborných organizací, členem redakční rady MM Průmyslového spektra a spoluzakladatelem MM Science Journal. Je autorem celé řady monografií, mj. i legendární knižní edice Konstrukce CNC obráběcích strojů (MM publishing).

Za prosperující průmyslový podnik lze považovat takový, který dociluje zisků a má silné postavení na trhu, a to i v dobách, kdy se ostatním podnikům nedaří. To je možné pouze tehdy, probíhá-li ve firmě důsledný a řízený inovační proces. Cílem inovačních aktivit byl, je a vždy bude zákazník, který je ochoten za inovovaný produkt zaplatit. K čemu je geniální vynález, který nikdo nekoupí a který bude v šuplíku? Při inovacích je třeba se rychle a správně rozhodovat. To platí zejména u velkých a středních firem, kde je klasická organizační struktura. Než se odpovědní pracovníci sejdou a rozhodnou, je konkurence již o „deset“ kroků dále. Je žádoucí namísto workshopů a meetingů zvýšit úroveň strategického myšlení představitelů firmy, která spočívá v tom, že z inovačního procesu se stane zvyk a trvalá schopnost vedoucí posléze ke konkurenční výhodě.

Reklama
Reklama
Reklama

Co rozumíme inovací

Inovace velmi zjednodušeně znamená novotu (změnu), kterou musí jednotliví aktéři vynalézt a prosadit ji jak v podniku samém, tak i navenek podniku. Inovace neznamená jenom nový produkt (výrobek nebo službu), ale i novost procesu v podniku a změnu strategie firmy v prodeji. Není možné úspěšně zavést inovaci produktu, aniž by v podniku nebyla současně s tím provedena inovace procesů a změna strategie. Jedno bez druhého nemůže existovat. Pokud vytvoří skupina nadšenců v podniku nový produkt, neprosadí jej, pokud se nepřipraví i inovace, např. výroby a montáže a následně prodeje. Stává se často, že geniální produkty nespatří světlo trhu, protože dojde k nepochopení a nepřipravení návazných procesů uvnitř firmy. Dobrých nápadů jsou ve firmách plné šuplíky. Teprve zaplacený nápad uvedený v život za přijatelný výrobní náklad, v dostatečné kvalitě a hlavně včas za efektivního využití podnikových znalostí ‒ to je ta pravá inovace.

Inovační kavárna je v nice na chodbě a podle potřeby zde diskutují též samotní vývojoví pracovníci, případně kdokoliv z firmy. (Foto: autor)

Těžkosti při inovacích

Inovace se nedá nařídit ani okopírovat, ta se musí žít celou bytostí, celým srdcem a prolínat firmou. Velkou chybou některých manažerů snažících se aplikovat úspěšné metody používané například v Toyotě je jejich bezhlavé kopírování. Vše není jenom o systému a způsobu inovování, je to hlavně o pracovníkovi, jeho loajálnosti k firmě a postojům k ní. Do duše Japonců v Toyotě mnoho lidí nevidí, a proto nelze bezhlavě kopírovat jejich některé postupy. Inovátoři jsou v dobrém slova smyslu devianti – tzv. „inovační devianti“. Prosazují svoje, i když část firmy mnohdy jde proti nim. S inovací souvisí také množství otázek, které se okamžitě vynoří:

• Kdo určí, jak má vypadat inovovaný produkt?
• Komu a kdy budeme inovovaný produkt prodávat?
• Jakými cestami a kanály produkt uplatníme na trhu?
• Má naše firma potřebný inovační potenciál?
• Je inovace vůbec potřeba?
• Je marketing ten správný nástroj pro zjištění potřeb zákazníka?
• Je inovací jenom superdílo?
• Jak je to s úspěšností inovací?
• Kdy se vložené prostředky vrátí?

Finanční kapitál uvolněný do inovací se nemusí vrátit vůbec. Počet neúspěchů při inovacích často převyšuje úspěchy. Nicméně toto je skvělou příležitostí pro poučení a pro odstartování nových inovačních procesů.

Kdo jsou podnikoví inovátoři?

Inovátoři jsou talenti, které je nutné rozvíjet a dát jim svobodu v jejich činnosti i za cenu, že někdy mají zdánlivou výhodu nad ostatními. Jak je odhalit? Jak je najít? Mnohdy kolem nich chodíme ve svém vlastním podniku a ani je nevidíme. To, zda takové lidi najdeme, je otázkou náhody anebo systematického testování. Člověk jako jediný na rozdíl od různé techniky (CAx technologie apod.) se dokáže poučit ze své činnosti a může na základě toho přijmout opatření pro svoje další činnosti.
Podnik není výkonný podle toho, jaké má prostředky, ale jaké má lidi. Lidé pracující v podniku a za zájmy podniku jsou jeho nejcennějším kapitálem. Je proto velkou chybou v dobách krizí pod pláštíkem zeštíhlování a šetření zbavovat se lidského kapitálu. Při řízení inovací je nutné změnit postoj managementu spočívající v tom, že se nechává ukolébávat momentálním úspěchem. I přesto, že se firmě daří, je nutné neustále modelovat situace ohrožení podniku, zvažovat rizika a v neposlední řadě hlavně inovovat a zamýšlet se nad hledáním nového produktu a inovací všeho ve všem. Umět odhalit mnohdy slabé, někdy skryté signály, které zákazník vysílá ve svých potřebách, a umět je vyhledávat je to, co umí málokdo. Jenom taková inovační činnost má smysl, za kterou je zaplaceno. Správný obchodník (spíše marketingový mág) je ten, kdo umí tyto mnohdy neslyšitelné náznaky trhu odhalit, pochopit a hlavně pak uvést v život tím, že v podniku domluví realizaci nového anebo zcela customizovaného produktu.

Inovační strategie

Soustavnou a trvalou inovací rozumíme nejenom inovaci produktů a procesů, ale také rozvoj lidských talentů, managementu a podnikatelského systému. Strategie firem, jak ji mnohdy někteří chápou, jsou činnosti napsané na papíře s cílem něčeho dosáhnout, něco udělat. Strategie není to, co je napsáno, strategie je to, co se dělá. Při inovační činnosti je třeba dívat se také jinam a netradičním pohledem – třeba do boku. Pak se mnohdy záhy ukáže, že je nutné strategii změnit. Velká loď je těžko manévrovatelná. Často ji připomínají některé firemní strategie. Tato strategie má velkou setrvačnost a než firma změní směr, může dojít ke katastrofálním následkům. Při působení dodatečného bočního tahu (inovace) však může dojít ke zvětšení manévrovací schopnosti tohoto mnohdy těžkého kolosu (firmy). K tomu, aby se dala realizovat inovace, je třeba také kapitál.

Firma s inovací má lepší manévrovatelnost

V inovačním procesu se mnohdy dostáváme do rozporů způsobených zákazníkovým požadavkem na produkt, představou o ceně a technickými možnostmi realizace. Při inovování se používá někdy informací z jiného odvětví (průmyslu), které může dávat signály o tom, kterým směrem se vydat – jakou zvolit strategii, kterou spoluvytváříme se zákazníkem. Někdy postačí k velkým a komerčně úspěšným inovacím netradiční vztah se zákazníkem, náhoda anebo jenom štěstí. A jak je známo, štěstí přeje připraveným a náhoda také.

Firma s inovací má lepší manévrovatelnost

Inovační proces v KSK Kuřim

Majitel KSK Kuřim spolu s vedením si uvědomují komplexní důležitost inovačního procesu pro přežití a rozvoj firmy. Proto není rozvíjen jenom produkt, ale i výrobní a montážní proces. Do rozvoje výrobní základny byly investovány nemalé finanční prostředky, čímž bylo umožněno aplikovat moderní přístupy při třískovém obrábění. Ruku v ruce s tím bylo nutné provést inovaci všech předvýrobních podnikových procesů, a to zejména:

• obchodněnabídkový proces;
• vývojový proces;
• konstrukčně-technologickou přípravu výroby.

Ve vývojovém procesu jsou zavedeny dva velmi inovativní prvky. Tou první „inovací“ je filozofie statutárního ředitele Ing. Miroslava Ostrého, který říká, že je nutné, aby vývojáři nebyli zbytečně zatěžováni operativou, a proto musí dojít k tzv. „odbřemenění vývoje“. K tomu je mimo jiné využíváno měsíční vnitropodnikové přefakturování nákladů na činnosti, kterou si jiné útvary objednají u vývojářů a která nesouvisí přímo s jejich prací. Druhou jeho „inovací“ je zřízení tzv. Inovační kavárny. Zde jsou spolu s technickým ředitelem v pravidelném týdenním rytmu při šálku dobré kávy realizovány schůzky, kde se diskutují inovace napříč celou firmou. Pro dokumentaci významných návštěv a osobností v Inovační kavárně, které jsou spjaty s inovacemi, je zřízena kniha návštěv. V tuto chvíli máme dva zápisy, a sice od R. Dvořáka (MM Průmyslové spektrum) a prof. J. Košturiaka (IPA).

Závěrem

Je více než zřejmé, že inovační proces je nesmírně náročný, komplikovaný a citlivý na realizaci. Nesmí se s ním otálet, jinak firma „zahyne“ a nebude přinášet užitek nejenom majiteli a zákazníkům při plnění jejich potřeb, ale i okolí, kde se nachází. Inovativní a úspěšná firma tak přinese zaměstnanost, bude odvádět daně a tím bude i celospolečensky přínosná. Cílem tohoto textu bylo přispět do diskuse o inovacích, které lze nyní opět v rozšířené míře zaregistrovat v časopisech a médiích.

prof. dr. ing. Jiří Marek

Kuličkové šrouby Kuřim

jiri.marek@ks-kurim.cz

www.ks-kurim.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 150133
Datum: 11. 02. 2015
Rubrika: Servis / Inovace
Firmy
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Související články
Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Veletržní kaleidoskop

Strojírenské veletrhy jsou přehlídkou novinek a inovací v široké paletě oborů. Nejinak tomu bylo i letos v Brně, kdy akce opět poskytla návštěvníkům ucelený pohled na současnou úroveň strojírenství. Přesto, že od konání veletrhu již určitá doba uběhla, na aktuálnosti prezentovaného to bezesporu nemá žádný vliv. Nabízíme výběr zajímavostí z výrobní a měřicí techniky.

Zákaznické dny v Bielefeldu

Před prázdninami se konaly tradiční zákaznické dny v montážním závodě DMG Mori v Bielefeldu. Na pozvání brněnské pobočky DMG Mori Czech se této akce se zúčastnilo též na 50 hostů z České a Slovenské republiky. Všichni účastníci společně odletěli do Paderbornu nacházejícího se nedaleko výrobního závodu.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Zero point - efektivní způsob upínání obrobků

Soustava stroj–nástroj–obrobek předurčuje, jak přesné a kvalitní bude obrobení polotovaru obrobku. K významným, ale bezesporu velmi podceňovaným prvkům tohoto procesu patří také upínání obrobku. O trendech v upínání obrobků pomocí technologických palet pojednává tento příspěvek.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Nástroje pro přesné a výkonné obrábění

Společnost WNT v nedávné době uvedla na trh celou řadu novinek v oblasti technologie obrábění, které mají pro své uživatele řešení pro svoji univerzálnost v použití, stabilitu procesu obrábění, ekonomičnost provozu a v neposlední řadě procesní spolehlivost.

Na cestě ke zrození stroje, část 7: Realizace

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 6: Projekce

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje výrobu obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a jež po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit