Témata
Reklama

Inovativní pohony

11. 07. 2001

Všude tam, kde je zapotřebí rychle a spolehlivě manipulovat i s těmi nejmenšími součástkami, musejí být komponenty zařízení montovány na malém prostoru, a tak přesně, jak je to jen možné.

Toto dvojnásob platí pro pneumatické pohony a komponenty pro manipulační úlohy. Na následujících řádcích se vám pokusíme přiblížit podstatu jejich inovací tak, jak je řeší firma Festo.
Reklama
Reklama
Reklama

Mimořádně plochý lineární pohon

Konstruktér, který musí ušetřit prostor na montážní výšce, může využít bezpístnicový pneumatický lineární pohon, jehož montážní prostor je téměř stejný jako jeho zdvih. Jde o lineární pohon označený SLG, u něhož jsou pohon a vedení uloženy paralelně, ale přitom v jednom hliníkovém profilu. To vše dohromady dává mimořádné plochý, krátký a přesný pohon.
Spolehlivý princip lineárních válců s tvarovým spojením pístu s jezdcem a precizním vedením v kuličkových pouzdrech se uplatňuje i u těchto nových pohonů typu SLG. Dodávají se tři stavební velikosti s výškou pouze 15, 18,5 nebo 25,6 mm při průměrech pístu 8, 12 a 18 mm. Standardní zdvihy dosahují 500, 700 a 900 mm. Zdvihy lze zhruba nastavit po celé délce a poté jemně seřídit přesně na požadovanou hodnotu.
Potřebný montážní prostor byl celkově důkladně redukován: Snímače koncových poloh, a dokonce i tlumiče nárazu, jsou plně integrovány do tělesa jednotky, čímž odpadly přídavné vnější držáky a úchyty. Pohon lze přišroubovat pomocí pravidelně rozmístěných průchozích otvorů.
Napájecí vzduch je možné přivést zepředu, zezadu nebo ze strany, jednostranně či oboustranně. V zájmu ochrany proti korozi jsou jezdec a vedení vyrobeny z nerezavějící oceli. Spojení jezdce a pístu bylo tak zjednodušeno, že případné údržbářské práce lze provádět bez přestavování koncových poloh. Zátěž se upevní a vystředí na pojezd nebo na jeho vnější úzkou stranu. Lineární pohon SLG lze pro kombinace X-Y spojit s dalším SLG nebo prostřednictvím adaptační desky také s miniaturními saněmi Festo s pístnicovým pohonem, typ SLF a SLT.
Stručný souhrn výhod lineárních jednotek SLG:
  • lze je montovat do mimořádně plochého a krátkého prostoru;
  • jsou velmi přesné díky vedení v kuličkových pouzdrech;
  • libovolné nastavování zdvihu také pod tlakem;
  • přímé upevňování zátěže na dvou stranách;
  • bezproblémové seřízení vedení a pohonu;
  • variabilní připojení vzduchu;
  • integrovaný tlumič nárazu a snímání polohy.
  • Maximální výkon miniaturních saní

    Společnost Festo představuje pneumatické dvojčinné miniaturní saně s rozsahem zdvihu až do 100 mm pro upevnění zátěže a pro montáž do manipulačních os. Tyto malé jednotky s vysokou přesností vedení jsou výhodnou alternativou k dříve používaným celkům smontovaným z jednotlivých elementů (pohon a vedení). Pro dosažení co nejrozmanitějších možností montáže se nabízejí tři různá provedení. Všechny varianty mají společné některé znaky:
  • přesnost v řádech µm díky novému valivému vedení ve tvaru U a životnosti přes 20 milionů cyklů;
  • rozsáhlé možnosti montáže, upevnění a připojení hadic;
  • prostorově úsporné snímání polohy s přibližovacími čidly integrovanými v senzorových drážkách.
  • Silné miniaturní saně typ SLT mají dva paralelní písty a ve středu uložené vedení. Odolávají velmi vysokým podélným, příčným i bočním silovým momentům. Čelní plochy lze použít pro připevnění součástí a pro kombinaci s dalšími saněmi, chapadly, otočnými pohony nebo bezpístnicovými pohony. Příkladem použití je krátká Z-osa v manipulačních systémech. Pohony s dvojitým pístem o průměru 2 x 6 až 2 x 25 mm dosahují při 6 barech (teoretických) posouvacích sil od 34 do 590 N. Standardní zdvihy začínají u 10 mm a končí až na 200 mm. Nastavení koncových poloh se provádí dorazovými šrouby nebo - od průměru pístu 10 mm a od zdvihu 30 mm - pomocí samostatně nastavovacího tlumiče nárazu.
    U plochých minisaní typ SLF je jezdec umístěn vedle pohonného válce. Díky tomu se dosahuje velmi malé montážní výšky, a to pouhých 11, 15 a 20 mm při průměrech pístu 6, 10 a 16 mm.
    U miniaturních saní typu SLS je jezdec umístěn nad pohonem. Montážní šířka je tak snížena na 16, 20 a 24 mm při průměrech pístu 6, 10 a 16 mm.
    Reklama
    Vydání #7,8
    Kód článku: 10716
    Datum: 11. 07. 2001
    Rubrika: Trendy / Pneumatika
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

    Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

    Přichází doba zmenšování

    Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

    Bílá kniha - zónová bezpečnost

    Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

    Související články
    Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

    Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

    Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

    Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

    Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

    Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

    Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

    Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

    Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

    Olejové vývěvy pro chemické aplikace

    Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

    Modulární lisovací systémy

    Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

    Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

    Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

    Pneumatické válce certifikované dle ISO

    Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

    Chvění zakázáno

    Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

    Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

    Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit