Témata
Reklama

Inovovaná konstrukce obráběcích strojů

SPACE Turn je název zcela nové koncepce obráběcích strojů, kterou zavádí do výroby japonská firma Okuma Corporation. Slovo SPACE v názvu vychází ze složení prvních písmen slov charakterizujících tuto koncepci: Speed-Power-Accuracy-Compact-Environment.

Nejprodávanější řadou CNC soustruhů Okuma je typově nejrozsáhlejší řada LB, která zaznamenává stále rostoucí prodej, a to především v odvětví výroby dílců pro automobilový a letecký průmysl. Obliba této typové řady soustruhů proto znamenala v rozsáhlé inovaci firmy Okuma promítnutí všech nových prvků do této řady CNC soustruhů jako první.
Při konstrukci bylo přihlédnuto k možnosti konfigurovat stroj podle požadavků zákazníka a zákazník si může doslova stroj sestavit podle svých představ. Přitom není omezen tím, že kterékoliv příslušenství či provedení stroje nebude pro něho dostupné i později. To je důležité pro rozsah počátečních investic, které musí zákazník do CNC technologie vložit. K dispozici jsou v současné době tyto typy: SPACE Turn LB200, SPACE Turn LB250/OGL5 (s integrovaným manipulátorem polotovarů), SPACE Turn LB300 a SPACE Turn LB400. Všechny typy mohou být dodány v provedení "C" (s koníkem), "T" (bez koníku), "M" (s poháněnými nástroji - soustružení, vrtání, frézování a závitování otáčkami 6000 min-1 a osou C s přesností polohování 0,005°), "W" (s pomocným vřeteníkem s dokonalou synchronizací pro spolupráci s hlavním vřeteníkem), "Y" (s osou Y na revolverové hlavě) a v kombinacích provedení "MY" a "MW". Délka soustružení je podle typu od 150 - 1250 mm.
Reklama
Reklama
Reklama

Nová konstrukce lože

Stroje jsou navrženy jak pro velmi náročné hrubovací operace, tak i pro vysoce přesné dokončování těch nejsložitějších tvarových ploch, a to pro obrábění dílů jak tyčového, tak i přírubového charakteru. Zcela novou, unikátní konstrukcí šikmého lože, které nese jak vřeteník, tak i speciální sestavu všech suportů, bylo dosaženo ještě větší tuhosti kompletního rámu a neobvykle vysoké teplotní stability.To se projevilo na parametrech přesnosti stroje, který zvládá bez problémů odchylku od přesnosti jmenovité hodnoty obrábění do max.+5 µm (LB200) a +8 µm (LB300/400) po dobu 23hodinového provozu. Hodnoty přesností kruhovitosti obráběných průměrů jsou běžně dosahovány v celkové toleranci 0,3 µm (LB200) a 0,55 µm (LB300/400) při drsnosti povrchu 0,3 µm. Tak jako u všech strojů firmy Okuma i zde je použito špičkových technologií pro konstrukci (FEM,CAD/CAM) a je zde celá řada unikátních patentů, které dávají těmto strojům zcela novou užitnou hodnotu.

Vřeteník

Vřeteník stroje je řešen jako bezpřevodový, bezúdržbový integrální vřeteník (bez vibrací), který je včleněn do tělesa vřeteníku, jako rotor motoru s maximálními otáčkami 10 000 min-1. Vřeteník lze dodat se standardním průchodem pro tyč, se zvětšenou průchodností "Big Bore" a ještě větší průchodností "Super Big Bore". Akcelerace na maximální, resp. minimální otáčky je 1,9 s.
VAC motory na všech osách jsou samozřejmě digitální a přesnost polohování osy C je 0,005° při maximální rychlosti otáčení 200 min-1.

Revolverová hlava

28 celosvětově chráněných patentů bylo uplatněno při konstrukci superkompaktní NC robustní, velice tuhé a rychlé 12polohové revolverové hlavy (typ V12 nebo VDI12), která se může pohybovat se zrychlením až 0,7G v osách XZ při maximální rychlosti 25 m.min-1 v ose X a 30 m.min-1 v ose Z. Indexace mezi dvěma sousedními polohami je 0,1s a revolverová hlava je nezdvihová. Veškerý pohyb revolverové hlavy zajišťuje speciálně vyvinutý PREX motor (zcela nová generace motorů bez permanentních magnetů), který také umožňuje použít maximální otáčky 6000 min-1 pro poháněné nástroje, a to v obou směrech rotace. Počet poháněných nástrojů není limitován.

Řídicí systémy

Zcela nová je i nastupující generace řídicích systémů OSP U100L CNC, které znamenají další zvýšení komfortu obsluhy stroje, jeho programování a komunikaci s okolím. Grafický barevný 14" LCD monitor obsluhy je samozřejmostí. Vysoká vyspělost a spolehlivost tohoto řídicího systému jsou podloženy i 24měsíční zárukou.

Vybavení a příslušenství

Již ve standardním provedení těchto strojů nabízí firma Okuma v této špičkové kategorii strojů nebývalou úroveň vybavení a příslušenství. Standardně jsou všechny stroje dodávány s hydraulickým koníkem včetně otočného hrotu a sklíčidlem 6, 8, 10", které lze ovládat pedály nebo M kódem. Pro rychlé zaměřování nástrojů je k dispozici manuálně výklopné rameno se senzorem "Touch Setter M" (automatické na přání), držáky nástrojů vnějších a vnitřních, redukční pouzdra a držáky vrtáků Top Drill. Řídící systém OSP U100L má standardně integrován dialog v podobě CAM, umožňující velmi jednoduché a efektivní programování stroje za provozu. Perfektní osvětlení pracovního prostoru zaručuje úsporné, ale výkonné zářivkové těleso. Pohled do pracovního prostoru během práce je zajištěn velkoplošným bezpečnostním průhledovým oknem, které je třívrstvé (polykarbonát/resinová vložka/tvrzené sklo).
Pro komunikaci s různými periferními zdroji informací je k dispozici rozhraní RS232 a vestavěná disketová jednotka 3 1/5" ve formátu DOS. Ve standardní výbavě také neschází kompletní autodiagnostika stroje a PLC včetně možností testování a úprav, dále "MAC-MAN" komplexní sledování průběhu výroby včetně možnosti komunikace např. s vnější sítí LAN a sledování životnosti nástrojů "Load Monitor". Pro dokonalou orientaci v chybových stavech je k dispozici rozsáhlý systém nápovědy.

Zvláštní příslušenství

Zvláštní příslušenství strojů je velmi rozsáhlé. Zahrnuje například:
  • 4 typy dopravníků třísek;
  • libovolný podavač tyčového materiálu;
  • automatické vyjímání obrobků (lopatka);
  • manuální a automatické lunety;
  • různé systémy chlazení;
  • systémy měření obrobků;
  • systémy robotizace a manipulace;
  • pružné výrobní systémy;
  • programovatelný koník;
  • automatické otevírání dveří;
  • zvýšení výkonu vřeteníku;
  • zvýšení otáček vřeteníku;
  • programovou paměť 256/512/4200 kb;
  • 3 typy DNC komunikace atd.
  • Reklama
    Vydání #5
    Kód článku: 10518
    Datum: 09. 05. 2001
    Rubrika: Výroba / Obrábění
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Prestižní ocenění Zlatá medaile

    Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

    Brousicí centrum pro hospodárnou výrobu

    Brousicí centrum UW II F od firmy Saacke v mnoha detailech předčí očekávání svých zákazníků. Z hlediska výkonnosti, velikosti a hmotnosti se řadí mezi již zavedené typy brusek UW I F a UW I D a vytváří tak ideální podmínky pro maximální přidanou hodnotu.

    Produktivní vrtání otvorů do hliníku

    Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

    Související články
    Úspora vedlejších časů

    V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Univerzální brusky pro broušení na kulato

    Úzké tolerance a obtížně obrobitelné materiály - pro hospodárnou výrobu velmi přesných válcových obrobků vertikálním, vnějším a vnitřním broušením na kulato je zapotřebí pokroková strojní technologie. Společnost Okamoto nabízí široké portfolio řešení, která vyhovují všem požadavkům průmyslové výroby. Příkladem jsou univerzální CNC brusky IGM4VSP a UGM5V, které při broušení na kulato dosahují přesností v řádu mikrometrů.

    Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

    Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

    Automatizovaná upínací technika

    Optimalizované technologie a procesy zajišťují ve výrobních firmách stále větší produktivitu. To platí i pro centrické svěráky, které se používají například pro stacionární upínání kulatých a čtvercových obrobků na nejrůznějších obráběcích strojích.

    Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

    Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

    Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

    Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

    Progres v navyšování podílu na trhu

    Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

    Chytré měření upínací síly

    Společnost Kelch uvede ve 3. čtvrtletí 2018 na trh novou generaci přístroje Safecontrol 4.0. Osvědčený systém měření upínací síly ve vřetenu obráběcího stroje je kompletně přepracován a poskytuje nyní uživatelům prostřednictvím vlastní aplikace maximální flexibilitu. Další výhodou je vysoká spolehlivost a v neposlední řadě moderní ergonomický design a jednoduché ovládání.

    Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

    Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

    Proč používat strategii trochoidního frézování?

    Strategie trochoidního frézování byla na trh díky svým výhodám uvedena už před několika léty, ale přesto se často setkáváme se zákazníky, kteří používají výhradně tradiční metody obrábění. Důvodem nejsou nedostatečné možnosti strojového parku nebo absence kvalitního CAM systému pro programování. Důvodem je nejčastěji obecná neznalost této strategie frézování a konzervativní myšlení.

    Technologie pro firmu s dobrou tradicí

    Společnost Jihlavan je tradičním výrobcem letecké i pozemní hydrauliky. Má vlastní vývoj leteckých hydraulických přístrojů. Navíc vyrábí pro významné evropské společnosti přístroje dle jejich dokumentace. S jeho výrobním ředitelem Liborem Babákem jsme si povídali zejména o technologiích a trendech a „vychytávkách“ v této oblasti výroby.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit