Témata
Reklama

Integrovaný odměřovací systém

S integrovaným odměřovacím systémem nabízí firma Rexroth pro svá kuličková a válečková lineární vedení obzvláště robustní a přesnou metodu polohování ve strojích pro kovozpracující a dřevozpracující průmysl a elektroprůmysl..

U příležitosti mezinárodního veletrhu EMO 2007 byly představeny nové verze těchto odměřovacích systémů procházejících adaptérem, pro velikosti 35 a 65 válečkových lineárních vedení. Díky řešení pomocí adaptéru je možné v případě potřeby senzor oddělit od vozíku a vyměnit. A další nespornou výhodou je snímání bez dotyku a opotřebení jednotlivých členů.

Reklama
Reklama
Reklama
Robustní, přesný a bezúdržbový integrovaný odměřovací systém firmy Rexroth

Základem pro zabudovaný odměřovací systém pro lineární vedení je měřítko s vysoce přesným délkovým dělením. Vestavěné odměřování umožňuje dosáhnout absolutní přesnosti ±5 μm až do délky jednoho dílu 4 500 mm, při rozlišení až 0,25 μm. Právě u delších vedení přichází na řadu další jedinečná výhoda tohoto systému – při použití více vozíků může každý z nich používat odměřovací pásek nezávisle na ostatních.

Hodnoty signálu snímané v reálném čase garantují, obzvláště při vysoké dynamice pohybů, přesné a spolehlivé polohování. Snímače s integrovanou elektronikou mohou dle volby pracovat buď v analogovém (1 Vss), nebo digitálním (TTL) režimu.Třída krytí IP67, použitá u těchto snímačů, v kombinaci se zakrytováním odměřovacího pásku zaručuje vysokou přesnost polohování i ve velmi drsných provozních podmínkách, např. při působení řezných kapalin či dřevitého prachu.Odměřovací pásek měřítka je v té samé délce jako kolejnice a je zabudován na jejím boku v drážce, kde je zároveň překryt páskem nerez oceli přivařeným ke kolejnici. Toto spojení je spolehlivé i při vysokých vibracích, a to až do hodnoty 10 G, a je tedy předurčeno pro použití ve velmi nepříznivých podmínkách. Výhodou této technologie je i to, že svar je těsný, což dokonale chrání měřítko před vlivy prostředí v obráběcích strojích. Indukční odměřovací systém firmy Rexroth pro kuličková a válečková lineární vedení je bezúdržbový. A stejně tak jako u jiných lineárních vedení firmy Rexroth jsou zde prodlouženy servisní a mazací intervaly díky nové koncepci těsnění a mazání.

Dalibor Cába

Bosch Rexroth

petr.kapitanik@boschrexroth.cz

www.boschrexroth.cz

Reklama
Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Střípky ze svátku metrologie

Ještě před letošním svátkem metrologů, jenž se slaví 20. května, se konala tradiční metrologická událost světového rozsahu – veletrh Control v německém Stuttgartu.

Měřicí technika na Control 2015

Letošního stuttgartského mezinárodního veletrhu Control 2015, zaměřeného na problematiku kvality, se účastnilo na 917 vystavovatelů. Jejich setkání s návštěvníky dokumentovalo novinkami a inovovanými technologiemi současnou úroveň dané oblasti, ale bylo inspirativní také pro další rozvoj oboru.

Související články
MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Třikrát "poprvé" na MSV

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh je pro společnost Bosch Rexroth hned v několika ohledech spojen se slovem „poprvé”. Letos poprvé představí všechny své produktové řady, průmyslovou automatizaci a průmyslovou i mobilní hydrauliku. Poprvé se výstavy spoluúčastní také certifikovaní partneři Bosch Rexroth. A stejně tak poprvé představí
hned několik novinek napříč všemi produktovými řadami.

Trendy na MSV: Ve znamení špičkové hydrauliky

Brněnský Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní je již téměř za dveřmi další ročník a s ním i řada vystavovatelů. Pro náš seriál vybíráme ty nejfundovanější z nich, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme oslovili Ing. Filipa Kalaše, jednatele společnosti Bosch Rexroth.

Přesné měření libovolného materiálu nebo povrchu

Společnost Keyence uvedla na trh řadu konfokálních snímačů polohy CL-3000 pro vysoce přesné měření na jakémkoliv materiálu nebo povrchu. Tyto vysoce kompaktní koaxiální laserové snímače polohy pomáhají s takovými úkoly, jako je zlepšování kvality, prevence dodávek nevyhovujících dílů a zvyšování objemu výroby.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Měřicí přístroje pro efektivní výrobu

Jestliže jsou nástroje přesně zaměřeny a seřízeny ještě před samotným obráběním mimo obráběcí stroj, lze následně zkrátit vedlejší neproduktivní časy na stroji a zvýšit tak celkovou efektivitu výroby. Přístroje pro měření a seřizování nástrojů mohou v samotném procesu třískového obrábění zajistit zvýšení produktivity až o 25 %, a to při velmi dobrém poměru cena/výkon. Úspěšné obrábění tedy vyžaduje nejen výkonné stroje, ale i přesně seřízené nástroje.

Velmi přesný měřicí stroj pro výpočetní tomografii

Nový model TomoCheck S HA (High Accuracy) 200 společnosti Werth Messtechnik GmbH se senzorem pro výpočetní tomografii je aktuálně nejpřesnějším souřadnicovým měřicím strojem na světě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit