Témata
Reklama

Investiční pobídky

Investiční pobídky představují nezbytný a efektivní nástroj ke zvýšení přílivu a zlepšení struktury přímých zahraničních investic do ČR.

Investiční pobídky (IP) definuje OECD jako "specifické výhody nabízené vládou dané země za účelem získání zahraniční investice". Investiční pobídky se dělí na fiskální (např. daňové úlevy), finanční (dotace) a regulativní (např. specifické ekonomické či celní zóny). Díky postupující globalizaci ekonomiky v posledních dvaceti letech roste objem přímých zahraničních investic (PZI) i objem poskytovaných investičních pobídek. Vzhledem k nesporných přínosům PZI pro rozvoj hostující ekonomiky, a to zejména té, která prochází transformací či restrukturalizací, roste také objem poskytovaných IP. Tento nárůst můžeme demonstrovat na příkladu USA, kde pro výstavbu nové automobilky Honda byly v 80. letech poskytnuty IP ve výši 4000 USD na jedno pracovní místo a v 90. letech to byly pro podobné projekty firem BMW a Mercedes-Benz pobídky ve výši 100 000 až 150 000 USD.
IP jsou poskytovány v podstatě ve všech zemích EU, OECD a samozřejmě i v rozvojových zemích. Jsou využívány bez ohledu na politické uspořádání nebo specifickou ekonomickou politiku státu. V USA byly nabízeny za vlády republikánů i demokratů, ve Velké Británii zaznamenaly IP velký rozvoj za vlády Margaret Thatcherové, a to zejména na pomoc restrukturalizaci Walesu, Skotska a některých méně rozvinutých regionů Anglie. Největší úspěch přinesly IP zemím, jako je Irsko, Portugalsko nebo Španělsko, kde pomohly v tradičně zemědělských oblastech rozvinout vysoce exportně orientované sektory průmyslu s vysokou přidanou hodnotou, např. automobilový průmysl, mikroelektroniku nebo vývoj softwaru. V Maďarsku se podařilo vytvořit předtím téměř neexistující výrobu osobních automobilů a rozvinout výrobu elektroniky.
Reklama
Reklama
Reklama

Aplikace investičních pobídek

Co se týká aplikace IP, většina států poskytuje určitou kombinaci pobídek, která vychází z dané situace v zemi a z jejích možností. V EU poskytují daňové pobídky země, jako Irsko, Francie a Lucembursko. Německo nebo Velká Británie naopak více využívají přímé dotace. V Asii je to navíc ještě rozšířená pobídka v podobě bezcelních zón a podobných regulatorních opatření. V ČR je systém IP kombinací fiskálních a finančních pobídek, kde hlavní pobídkou je sleva na DPPO (daň z příjmu právnických osob). V rámci daňové soustavy je to sice nesystémový prvek, nicméně přesto považuji tuto pobídku pro ČR v současné etapě rozvoje za nejvýhodnější. Za prvé rozpočet ČR neumožňuje poskytovat tak štědré dotace jako v Německu. Za druhé tuto pobídku firma čerpá úměrně rozvoji svých aktivit. Tato pobídka tedy firmy v rámci nadnárodních korporací stimuluje k přenosu větší části výroby i zisku do ČR. Je také třeba zdůraznit, že pro státní rozpočet je to náklad pouze hypotetický. Ze zkušeností CzechInvestu vyplývá, že asi 70 % společností, které IP získaly, by bez jejich poskytnutí do ČR neinvestovala a daňová povinnost by tedy vůbec nevznikla.

Faktory pro umístění investice

Firmy, které v ČR získaly IP, zvažovaly jako konkurenční lokality zejména Polsko, Maďarsko, ale i Německo. Tedy země, které poskytují IP ve stejné nebo ještě větší míře než ČR. Z průzkumu, který pro společnost PricewaterhouseCoopers provedla firma Opinion Windows, vyplývá, že hlavními faktory pro umístění investice do ČR jsou cena pracovní síly, vzdělanost a kvalifikace pracovní síly, investiční pobídky a geografická poloha. Další faktory, jako naše makroekonomická a politická stabilita, jsou podmínkami zcela nezbytnými a bez nich by ČR nebyla vůbec zvažována. Pro pochopení významu IP je třeba vnímat tento faktor v celém procesu investičního rozhodování, který je velmi komplexní. Samozřejmě že nikdo v ČR neinvestuje jen proto, že získá pobídky, ty však hrají roli ve finální fázi, kdy se rozhoduje mezi dvěma až třemi lokalitami s velmi podobnými podmínkami a IP pak mohou zvrátit pomyslný jazýček vah. Po sedmi letech práce v oblasti PZI mohu zodpovědně prohlásit, že pokud by IP na světě vůbec neexistovaly, pak by si ČR vedla velmi dobře. Komparativní výhody, kterými disponujeme, by vedly k tomu, že bychom zcela přirozeně byli lídrem v oblasti PZI. Realita však je a bude zcela jiná, a proto nemá cenu se touto hypotézou zabývat. Přínosy PZI pro hostující ekonomiky jsou tak výrazné a poskytování IP tak nezbytné, že všechny pokusy limitovat IP na půdě WTO dosud zkrachovaly. A to už vůbec nemluvím o jejich zrušení. EU se snaží IP určitým způsobem regulovat, ale i to naráží na odpor členských států.

Podmínky pro získání IP

Je třeba si uvědomit, že cílem pobídek není býti "Mikulášem", ale stimulovat firmy k realizaci přínosných investičních projektů v ČR a nikoli v konkurenčních zemích. Po zkušenostech s pilotními projekty byly investiční pobídky schváleny v podobě zákona 72/2000.
Základní podmínky pro získání investičních pobídek:
  • investice do zpracovatelského průmyslu ve výši minimálně 350 mil. Kč (případně 100 mil. Kč v okresech s mírou nezaměstnanosti přesahující o 35 % průměr v ČR),
  • nabytí či vytvoření nového závodu, rozšíření nebo modernizace již existujícího závodu,
  • nejméně 40 % z celkové částky musí být investováno do strojního zařízení,
  • minimálně 145 mil. Kč investice musí být kryto vlastním jměním firmy,
  • výroba musí být šetrná k životnímu prostředí.
  • Hlavními výhodami tohoto systému jsou:
  • plošně poskytované pobídky pro určitý druh investic ve zpracovatelském průmyslu po splnění stanovených podmínek - tedy nezávislost na zemi původu investice;
  • udělení IP podle předem známých pravidel a následná transparentnost celého systému.
  • Určitou nevýhodou se může jevit fakt, že díky plošnému poskytování tyto pobídky mohou využít i firmy, které by v ČR investovaly i bez jejich získání. Takových případů je však minimum.

    Rozšíření systému IP v ČR

    Na svém zasedání v červnu letošního roku schválila vláda dva nové programy, a to Program na podporu strategických služeb a Program na podporu vzniku a rozšíření technologických center a rozšířila tak existující systém investičních pobídek pro zpracovatelský průmysl. Tyto programy nám umožní nadále rozvíjet a zkvalitňovat již existující infrastrukturu České republiky, která je stále pověstná svojí kvalifikovanou pracovní silou a právě tyto projekty povedou k vyšší vzdělanosti, k vylepšení jazykových znalostí a komunikačních dovedností zaměstnanců. Budou příležitostí například pro čerstvé absolventy vysokých a středních škol a umožní práci na částečný úvazek.
    Investoři do strategických služeb, kam patří např. centra zákaznické podpory, centra sdílených služeb, centra pro výrobu softwaru, expertní a řešitelská centra pro informační a telekomunikační technologie a high-tech opravárenská centra, tak budou moci získat přímé státní dotace jednak na podnikatelskou činnost, jednak na školení a rekvalifikaci zaměstnanců. Dotace bude rozložena na dobu deseti let a vypočítá se buď podle investice do hmotného majetku, nebo do mezd. Její výše bude také záviset na regionu, kde bude centrum stát; obecně může jít o podíl na investici v rozpětí od dvaceti do padesáti procent.
    Program na podporu vzniku a rozšíření technologických center je určen pro předvýrobní inovační aktivity, nikoliv pro základní výzkum. Podporu může získat firma investující do výstavby centra a do zaškolení personálu.
    Hlavní podmínky udělení dotací dle nového programu
    1. strategické služby:
  • minimální výše investice 50 mil. Kč (v oblastech s vyšší nezaměstnaností 25 mil. Kč)
  • vytvoření nejméně 50 pracovních míst pro osoby s trvalým pobytem na území ČR
  • min. 50% exportní orientovanost
  • min. 25 % investice musí být financováno z vlastních zdrojů
  • zachování investice po dobu 5 let
  • 2. technologická centra:
  • minimální objem investice 15 mil. Kč
  • vytvoření nejméně 15 pracovních míst pro osoby s trvalým pobytem na území ČR
  • podíl externích zaměstnanců centra nesmí překročit 40 %
  • min. 25 % investice musí být financováno z vlastních zdrojů
  • 50 % produkce z vývoje musí být exportováno
  • zachování investice po dobu 5 let
  • Do současnosti získalo IP 122 společností, z toho dvě z oblasti strategických služeb, které se zavázaly investovat nejméně 5,6 mld. USD a vytvořit téměř 38 000 nových pracovních míst. Počet nepřímých pracovních míst, které vzniknou díky multiplikačnímu efektu, se u těchto projektů pohybuje ve výši od jedné poloviny až do trojnásobku přímých míst. Přibližně 10 % pobídkových investorů pochází z ČR, jako například firmy Pegas, Setuza, Lovochemie nebo Karsit.

    Vliv investičních pobídek na příliv investic do ČR

    Přímé zahraniční investice (PZI) do ČR se od roku 1993 do roku 1997 pohybovaly ve výši mezi 1 až 2,5 mld. USD ročně. V roce 1998 začala rostoucí tendence a objem PZI se téměř zdvojnásobil na 4 až 6 mld. USD ročně; v letošním roce očekáváme rekordní příliv investic v rozmezí 6 až 8 mld. USD. Pro tento vývoj jsou dva hlavní důvody. Prvním a co do objemu přílivu nejdůležitějším je privatizace cestou prodeje strategickému zahraničnímu investorovi. Privatizace bankovnictví, telekomunikací, energetiky apod. výrazně zvýšila objem přílivu PZI. IP pak byly jedním z faktorů, které naopak velmi pozitivně stimulovaly zvýšení přílivu tzv. investic na zelené louce. Tyto investice, kde investor postaví nový závod, který vybaví moderními technologiemi, mají na restrukturalizaci průmyslu dokonce ještě větší dopad než pouhý transfer majetku.
    Zavedení IP mělo mimo jiné také významný psychologický dopad, protože pro investorskou komunitu znamenalo jasný signál - ČR má o PZI zájem a podporuje je. Jsem proto přesvědčen, že nepřímo takto IP pozitivně ovlivnily i úspěšnost privatizací. Zájemci totiž mohli očekávat zvýšení přílivu investic do výrobní sféry a následný růst hospodářství.
    Reklama
    Vydání #11
    Kód článku: 21129
    Datum: 13. 11. 2002
    Rubrika: Management / Finance
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

    Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

    Internetový vyhledávač dotací

    Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

    Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

    Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

    Související články
    Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

    Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

    Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

    Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

    Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

    Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

    Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

    Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

    Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

    Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

    Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

    Jiný pohled na věc?

    Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

    Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

    Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

    Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

    Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

    Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

    Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

    Finance pro podnikání - Podpořit špičkovou strojařinu

    V moravské obci Traplice již dlouhou řadu let sídlí společnost Mipexa. Tým zdejších pracovníků dnes tvoří 65 lidí, kteří obsluhují téměř 40 produktivních CNC strojů. Firma se specializuje na sériové obrábění odlitků, výkovků a dělených materiálů.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit