Témata
Reklama

Jak na náročnou výrobu?

Podívejme se na dva příklady z praxe renomované české strojírenské společnosti.

Příklad první: Soustružení lanových bubnů

Obrobit lanový buben je složitá a nákladná záležitost. Proto společnost Slovácké strojírny, závod 08 TOS Čelákovice vyrobila plně výkonný soustruh připravený na obrábění lanových drážek dle požadavků renomovaného odběratele

Byly dodrženy technologické požadavky splňující náročné obrábění při hrubování a následném dokončování lanových drážek. Konkrétně šlo o odskok nástroje bez poškození obrobku během jednotlivých řezů při závitování. Dále pak o následný návrat nástroje do poslední nebo zvolené třísky, aniž by bylo nutné projíždět již vykonané řezy závitů. Mezi požadavky patřily však i plynulá změna otáček během závitového řezu pomocí overide otáček, programové nebo ruční zapnutí, či rozmítání otáček během závitování.

Uživatelský cyklus odladěný dle požadavků a zkušeností obsluhy usnadňuje zadávání jednotlivých parametrů přímo z výkresové dokumentace pomocí dialogové obrazovky. Umožňuje tak jednoduchou a rychlou obsluhu jak pro hrubovací, tak pro dokončovací operaci lanových drážek, a to včetně celého profilu rádiusu lana a rádiusových přechodů.

Stroj a jeho výbava

SUA 170 Numeric má 6 000 mm mezi hroty a točný Ø 1 230 mm nad suportem.
Výbava stroje v těžkém provedení:

  • Tuhé lité lože s povrchovou úpravou, WF kalením a broušením
  • Tuhé vřeteno velikost A2 15 s vrtáním 242 mm
  • Hlavní výkon motoru při S1 – 51 kW
  • Maximální krouticí moment na vřetenu 12 000 Nm
  • Tuhý těžký koník s průměrem pinole 220 mm a s kuželovou dutinou Ø 120 mm
  • Saně s pravoúhlým kaleným vedením příčných saní na kalených lištách s kuličkovým šroubem o Ø 50 x10 mm
  • Tuhá ruční otočná hlava PARAT velikost 5, usazená na Hirtově ozubeném věnci. S patentovaným přívodem chladicí kapaliny k nástrojové destičce
Reklama
Reklama
Reklama

Příklad druhý: Broušení železničních os

Popularita osobní ani nákladní železniční dopravy neklesá. Díky zvyšování komfortu přepravy, napřimování tratí, a tím zkracování času nutného pro přepravu, se poptávka po železniční dopravě spíše zvyšuje.

Komfort přepravy není určován pouze přístupem k internetu či podávanou kávou. Souvisí též s plynulostí jízdy a snižováním hluku. To vše je umožněno i díky vyšší technologické úrovni a kvalitě opracování důležitých součástí kolejových vozidel. Jednou z nich jsou bezesporu nápravy.

Společnost Slovácké strojírny, závod TOS Čelákovice se dodávkám strojů na opracování náprav věnuje již několik desetiletí. Zkušenosti, které za toto období odborníci z firmy nasbírali při výrobě strojů do Čech, Německa, Ruska či Irska, umožnily postupně stroje zdokonalovat až do současné úrovně.

Hlavním představitelem strojů na obrábění náprav je bruska BUC 63C/3000 PROFI. Jedná se o univerzální, hrotovou brusku pro dílce max. průměru 630 mm a délky 3 000 mm v provedení s polokapotáží nebo plnokapotáží. Řízení stroje zajišťuje řídicí systém Sinumerik 840Dsl dodaný firmou Siemens. Systém je vybaven všemi potřebnými technologickými cykly. Obsluha tak nemusí vytvářet vlastní technologii, vše má připravené dopředu. Pomocí editovatelných parametrů lze technologické programy upravovat, aniž by obsluha musela zasahovat přímo do cyklů a orientovat se v nepřehledných programech v ISO kódu.

Součástí stroje je širokorozsahové měřidlo pro měření průměrů do 250 mm. Měřidlo dokáže měřit až 15 sedel nápravy. Z důvodu vyšší přesnosti a eliminace možných chyb probíhá měření každého sedla ve třech řezech. Systém umožňuje průměrování takto naměřených hodnot. Obsluha si může navolit pořadí broušených, a tedy i měřených sedel, popř. některé sedlo vynechat. Tuto funkci s výhodou využívají opravárenské firmy.

Příjemným bonusem stroje vybaveného tímto měřidlem je možnost měření polotovaru. Na základě změřených přídavků změní řídicí systém parametry technologického cyklu a ušetří čas, který by obsluha strávila při proměřování všech průměrů mikrometrem a zapisováním hodnot do řídicího systému. Navíc je tím minimalizována možnost chyby obsluhy při zapisování dat. Možnost automatického korigování stroje dle naměřených hodnot, to znamená plně automatizovaný cyklus obrábění s možností zadat limitní hodnoty, při kterých se další opracování zastaví a stroj čeká na pokyny obsluhy.

Důraz je kladen na vysokou bezpečnost, kvalitu a evidenci všech údajů souvisejících s opracováním. Stroj a měřidlo nepracují odděleně, ale tvoří naopak jeden celek, jehož výstupem jsou protokoly každé nápravy. V protokolech lze dohledat naměřené hodnoty všech nabroušených částí (vlastní průměr, kruhovitost, válcovitost, házení). Pro každou nápravu je dále uloženo výrobní číslo, přesné datum a čas opracování, jméno operátora apod. Data lze archivovat na externím počítači, který může být dodán se strojem.

Kvalita, rychlost, přesnost. To jsou důvody, proč se firmy pro výrobu dvojkolí či celých kolejových vozidel opakovaně obracejí s požadavkem na dodání uvedených strojů právě na Slovácké strojírny, závod 08 TOS Čelákovice.

TOS, umístění na MSV: hala P, stánek 50

Lenka Jarešová, Ing. Milan Maixner

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Přes miliardu obratu v ocelařině

Firma Brück AM ze Zámrsku v loňském roce oslavila jubileum 20 let od doby, kdy byl zahájen provoz v první hale fabriky, která v současné době dává práci 250 lidem z regionu. A co více si mohli akcionáři jako dárek k výročí přát, než nejvyšší výnosy v historii jejich firmy.

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Automatizace výroby s minimálními personálními nároky

Ať už s možností frézování, nebo soustružení, 4osého, nebo 5osého obrábění, s výměnou palety, či bez ní, s kruhovým zásobníkem palet, věžovými upínacími přípravky pro vícenásobné upínání obrobků, automatizací a progresivním ovládacím panelem, univerzální 5osá obráběcí centra lze flexibilně přizpůsobit a rozšířit pro každou aplikaci.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit