Témata
Reklama

Každý výrobní ředitel řeší otázku, jak navýšit produktivitu výroby, aniž by utrpěla její kvalita. Před stejným problémem jsem stál i já, když jsem před osmi lety začal řídit výrobu české části společnosti Colop, produkující razítka a ruční tiskárny. Níže nabízím několik tipů, jak se dá pomocí opatření ve výrobě navýšit produktivita - a v důsledku i obrat - o více než 100 %. Věřím, že většina těchto v praxi vyzkoušených rad bude užitečná i pro řadu jiných průmyslových oborů, než je výroba našeho typu.

Když jsem se stal výrobním ředitelem, vyzkoušel jsem si postupně práci na všech pracovištích v továrně. Po celý rok jsem takto trávil část pracovního dne. Velice mi to pomohlo v mnoha směrech. Za prvé jsem se velmi detailně seznámil s výrobním postupem každého našeho produktu, takže jsem dodnes schopen z hlavy říct, kolik jsme ho schopni za jednu směnu udělat. Za druhé mě nikdo ze zaměstnanců neopije rohlíkem, když mi tvrdí, že něco nejde. A za třetí jsem si doslova na vlastní kůži vyzkoušel, jak důležitou roli v produktivitě zaměstnanců hraje ergonomie jednotlivých pracovišť.

Reklama
Reklama
Reklama

V hlavní roli ergonomie

Stačí dvě hodiny sezení na nevhodné tvrdé židli, která nejde pořádně nastavit, a bolí vás záda. I krční páteř máte v jednom ohni. Bylo mi jasné, že židle budeme muset vyměnit. Osvědčilo se mi koupit na zkoušku tři druhy židlí vždy v několika exemplářích, ty vyzkoušet v praxi a rozhodnout se, která bude v našich výrobních podmínkách na hale nejlépe fungovat.

Pro práci v sedě bych osobně doporučil výškově nastavitelné židle s podsedákem, se zátěžovými písty, opěradlem a kolečky bez brzd. Do roka je pak třeba intenzivně využívanou židli vyměnit.

Podobně jsme postupovali i při výměně pracovních stolů. Jako klíčová se ukázala také světla. Příslušný odborník nám navrhl a nainstaloval ledkové osvětlení se světlem co nejpodobnějším tomu dennímu. Nevhodné je žluté světlo ze žárovek, a ještě horší jsou zářivky, které blikají, kmitají a vydávají teplo.
Všechna zmíněná opatření se výrazně podepsala na zvýšení produktivity, ale také zdravotního stavu a pracovní spokojenosti zaměstnanců.

Vhodné je ledkové osvětlení se světlem co nejpodobnějším tomu dennímu. (Zdroj: Colop)

Zmapovat výrobní tok

Také se mi velmi osvědčilo zmapovat si detailně výrobní tok a pak jej výrazně zreformovat. Pomocí takzvaného „špagetového systému“ jsme si zjistili, kolikrát za den zaměstnanec musí jít na určité paletové místo, kudy a kam přenáší různé věci a nástroje. Přišli jsme na to, že v tom panuje poměrně velký chaos a neefektivita. Například zaměstnankyně při přípravě materiálu na montáž každý den nachodila 10 000 kroků, její produktivita pak byla v důsledku o dvě hodiny nižší. Nebo zaměstnanci museli zbytečně přecházet mezi oběma našimi halami či si chodit pro každý pásek zvlášť do 70 m vzdáleného skladu.

Tato modelace se dá udělat buď jednoduše na papír a pomocí barevných pásků na podlaze, nebo s využitím 2D kreslicích počítačových programů, například DraftSight. Výsledkem u nás byla podstatná změna, kdy jsme jednu z hal určili jako halu předvýrobní. V druhé hale pak probíhá montáž koncových výrobků, tedy razítek. Za druhou halou je expedice, mezi oběma halami jsou pak umístěny sklady, které je zásobují.

Ve výsledku se zmapováním a reformou výrobního toku podařilo ušetřit 20 až 30 % času zaměstnanců, a tím i příslušně navýšit produktivitu.

Efektivní outsourcing

Osvědčuje se nám ty nejjednodušší práce, tedy hlavně některé předvýrobní operace, outsourcovat a neplýtvat na ně časem zkušených interních zaměstnanců. I v této oblasti ale může docházet ke značné neefektivitě.

Jedním z úkolů, které jsem dostal po svém nástupu, bylo lépe zkoordinovat právě tuto externí montáž s interní. Předvýrobní komponenty se tehdy montovaly brigádním způsobem různě po jednotlivcích a po domácnostech. Logisticky to byla noční můra, panoval v tom chaos, navíc se množily problémy s reklamacemi.
Řešení jsme zvolili takové, že jsme místo jednotlivců najali dvě externí firmy. Jedna z nich zaměstnává hendikepované, druhá důchodce, jsou tak schopny dosahovat poměrně nízkých nákladů. Tyto firmy nám pomáhají vykrývat špičky, navíc jsou daleko efektivnější z pohledu kvality i logistiky. Místo složité distribuce dílů po jednotlivcích přijede jedno nákladní auto a firma si vše odveze, pak vrátí hotové komponenty. Zatímco dříve logistickou přípravu pro outsourcing zajišťovali tři naši zaměstnanci, dnes na to stačí jeden. Výsledkem je nejen vyšší produktivita, ale i zvýšení kvality předvýrobních operací.

Ve skladu je vhodné maximálně vizualizovat – třeba nalepit díl zvenku na bednu. (Zdroj: Colop)

Podpora pro zlepšováky

Často jsou to sami zaměstnanci na dělnických pozicích, kdo na základě svých dlouholetých zkušeností navrhne možnosti zefektivnění a úspor. U nás jsou lidé pro přijaté zlepšovací návrhy motivováni finančně nebo poukázkami, také vyhlašujeme nejlepší návrh roku s výraznou finanční prémií.

A funguje to, díky těmto návrhům už se nám podařilo uspořit poměrně vysoké náklady. Například jedna naše vedoucí pracovní skupiny z pracoviště o čtyřech zaměstnancích navrhla, že při změně operací by na stejnou práci bez problémů stačili tři lidé. Skutečně se to potvrdilo a stejný systém jsme pak zavedli na pěti dalších pracovištích, což vedlo ke značným úsporám.

Edukace místo kárání

Velmi se mi vyplatila edukace klíčových lidí (seřizovači, vedoucí výroby, mistři, předáci) ohledně ekonomiky výroby. Pravidelně je seznamuji s tím, z čeho se skládá nákladová cena našich produktů, jak se tyto náklady navýší při prodloužení času výroby či větší zmetkovitosti a podobně. A také s tím, co to může znamenat pro jejich vlastní prémie či prémie jejich týmů. Výsledky se dostavily velice rychle. Například zmetkovitost při montáži se nám zmenšila z 3 % na 0,8 %.

Funguje mi to velice dobře i při reklamacích. Než se po lidech vozit a nadávat jim, raději se zaměstnanci hledám kořeny problémů a způsoby změny práce, aby se už reklamace do budoucna neopakovala. Zaměstnanci nesmějí mít pocit, že je jdete trestat. Pak se uzavřou, budou zatloukat a o příčinách problému se nedozvíte nic.

Vzájemná zastupitelnost

Také bych doporučil vystřídat občas lidi na jednotlivých pozicích, aby u nich moc nezačal fungovat autopilot a nedělali svou práci bez přemýšlení. Pak dělají chyby, které by u nich jinak byly nemyslitelné. Kromě produktivity a kvality je střídání vhodné i ze zdravotních důvodů – místo sezení například zase nějakou dobu stát a naopak.

Když u nás začíná nový zaměstnanec, vždy ho rovnou zaučíme na třech až pěti pracovištích, aby existovala vzájemná zastupitelnost. U nás navíc nevyrábíme na sklad, ale na zakázky, takže nápor na jednotlivých pracovištích se mění a 50 až 60 % lidí fluktuuje mezi nimi. V praxi s tím právě díky důrazu na zastupitelnost nebývá problém.

Pozor na chaotický sklad

Nepřehledné a chaotické sklady jsou bohužel problémem řady průmyslových firem. Takový sklad je pak samozřejmě žroutem produktivity, protože neúměrně navyšuje časové náklady.

Poradil bych, abyste ve skladu vizualizovali, cokoliv je možné. Nám se u malých dílů osvědčilo nalepit díl zvenku na bednu, aby hned bylo jasné, o co jde. Ano, máme EAN kódy a scannery, ale tento vizuální systém přesto výrazně pomáhá. Hlavně u paletových míst, kde je více artiklů.

Díky zlepšovacím návrhům se daří uspořit poměrně vysoké náklady. (Zdroj: Colop)

Co udělat jako první?

Pokud zavedete všechna opatření uvedená výše, na produktivitě a nákladech by se to mělo výrazně projevit, tak jako u nás. Na závěr možná ještě rada pro někoho, kdo nyní nastoupil jako nový výrobní ředitel nebo kdo je na dané pozici již déle, ale nyní chce sáhnout k radikálnější reformě. Co udělat jako první?

Detailně bych si prošel všechna pracoviště a nafotil bych si vstupní stav. První týden bych monitoroval situaci, snažil bych se vnímat atmosféru, náladu mezi lidmi, možné doutnající problémy.

Začal bych si sepisovat největší slabiny výroby. A to v oblasti technologické, technické, logistické i kvalitativní. Při tom bych vycházel mimo jiné z nejčastějších reklamací.

Určitě bych se podíval na stroje, nástroje, výbavu, šroubováky, nůžky. To vám hodně prozradí. Je výbava zánovní, nebo naopak stará, opotřebovaná?

A jak to vypadá s ergonomií? Jak kvalitní jsou v hale světla? Jak to vypadá po konzultaci se závodním lékařem s nemocností zaměstnanců? Stěžují si často na karpály, záda, krční páteř, kolena?

Na základě zjištěných problémů bych pak rozjel konkrétní změny, jak jsem je popsal výše.

Tak hodně štěstí a úspěchů ve výrobě a ať se vám daří produktivitu dále navyšovat.

Jan Šimral

Colop CZ:

Reklama
Vydání #11&12
Kód článku: 201130
Datum: 09. 12. 2020
Rubrika: Výroba / Věda, Výzkum, Inovace
Autor:
Firmy
Související články
Deset zastavení s JK: 3P - Pozoruj/Pochop/Podnikej

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Jánem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Inovace podnikatelského modelu, Část 1. Role inovací v podnikatelském prostředí

Současná doba paralyzující naše osobní a profesní konání nám jasně ukázala realitu, se kterou se budeme setkávat stále častěji. Nastavila zrcadlo důsledků našeho, často konzervativního, přístupu k otázce dlouhodobé inovační strategie, a to jak z pohledu diverzifikace produktového portfolia, tak i marketingové a obchodní podpory zaváděných inovací. V tomto novém světě se musíme naučit žít a odolávat jeho často nepředvídatelným nástrahám.

Související články
Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma anketní otázky se týká oblasti procesů neustálého zlepšování, které zvyšuje efektivitu činností a samozřejmě - finanční úspory. Jakým způsobem jsou vaši zaměstnanci do těchto procesů (např. podávání zlepšovacích návrhů) přizváni a jak na dosaženém výsledku participují?

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

Ne solidarita. Trendem je relokalizovaná síť

V posledních letech došlo k výjimečnému povědomí a upřednostňování kultury na pracovišti ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců. Kultura je „osobností“ společnosti, včetně očekávání, chování, praktik a dalších norem, které ovlivňují interní interakce lidí i jejich jménem. Ignorovat tento fakt je možné jen na vlastní nebezpečí. Nedávný výzkum společnosti Hired totiž zjistil, že firemní kultura je druhým nejdůležitějším faktorem, který uchazeči zvažují, zda vůbec pracovat pro společnost.

Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma ankety se týká otázky bezpečnosti práce. Jaký byl ve vaší firmě rok 2019, co se týče úrazů s pracovní neschopností, a jaká opatření pro zlepšení stavu a realizaci případného auditu zavádíte pro letošní rok?

Inovační workshop v Plzni

V polovině listopadu v plzeňském kongresovém centru Primavera uspořádaly společnosti Autodesk a CAD Studio poslední z řady podzimních inovační workshopů určených pro management výrobních firem. Jednalo se o úspěšnou inovační roadshow, která odstartovala v polovině října na zámku Gbelany nedaleko Žiliny, a pokračovala v Brně, Ostravě a nakonec i v Plzni.

Moderní vědecké řízení podniku, část 4. Desatero 4 a 5

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme čtvrtou a pátou tezi.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit