Témata
Reklama

Jízdní kola z vesmírného inkubátoru

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel se svojí firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

Sedm let společnost Festka vyvíjí a vyrábí extrémně lehká jízdní kola na míru. Konkuruje bicykly s originálním rámem obsahujícím grafit. V loňském roce v dílně na pražských Vinohradech její produkce dosáhla 200 jízdních kol. Každý rok narůstá výrobní kapacita zhruba o dalších 150 kusů. Kola od Festky v sobě nesou stopy velkého týmu chytrých českých inženýrů z mnoha oborů. Mezi tuzemské zákazníky patří řada významných osobností.

Celkem 90 % rámů a kol firma exportuje do celého světa, 60 % míří k zákazníkům mimo EU do Asie (Šanghaj, Singapur, Kuala Lumpur), USA, Austrálie (Sydney). Své zastoupení má v současnosti také v Kanadě, Jakartě a Šanghaji.

Reklama
Reklama
Reklama

Na počátku byla náhoda

„V roce 2010 jsem se potkal se současným obchodním partnerem Ondřejem Novotným a měli jsme společný zájem, koupi jízdních kol. Chtěli jsme si pořídit taková, která by o nás něco řekla, která nejsou ovlivněna kompromisy masové výroby. Oslovili jsme řadu výrobců u nás i v zahraničí, ale nikdo nebyl ochoten překročit svůj zavedený standard. Cestou za svými koly jsme nasbírali řadu zkušeností, a to nakonec vyústilo v založení společnosti. První dva roky jsme si mapovali trh, hledali zajímavé technologie a poznávali, o čem tento druh podnikání je. V roce 2012 jsme zahájili vlastní vývoj a postupně jsme nabyli schopnost vyvíjet a vyrábět své současné produkty,“ uvádí bývalý profesionální závodník a zakladatel firmy Michael Moureček.

Zakladatel firmy Festka Michael Moureček (vlevo) s obchodním partnerem Ondřejem Novotným

V současnosti tvoří tým Festky 28 lidí. Jejich věkový průměr je 35 let. Tým tvoří lidé různých profesí, kteří vyvíjejí a vyrábějí jízdní kola stále dokonalejších parametrů, nejlehčí rámy dosahují hmotnosti 700 g, a přitom si zachovávají vysokou tuhost.

Sázkou na výrobu z nejmodernějších materiálů a originálními výrobky na míru vyplnili mezeru nejen na tuzemském trhu. Vývoj nového modelu jízdního kola vyjde na miliony korun. Cena na zakázku se pohybuje mezi 80 až 400 tisíci korun.

Spolupráce s profesionály

Prioritou firmy je výměna zkušeností s vysokými školami i výzkumnými ústavy. Festka spolupracuje například s Fakultou strojní ČVUT v Praze. Díky tomu se do vývoje aplikují řešení, která nejsou běžná v masové produkci. Bezpečnost rámů se testuje v německé zkušebně EFBE. Rám musí „přežít“ šest testů, u kterých se postupně zjišťuje zejména únava materiálu, každé kritické místo se testuje na 100 tisíc cyklů v maximálním zatížení. Jedná se o sílu, kterou jsou schopni zřídkakdy vyvinout i ti nejzdatnější jezdci na Tour de France.

Inovace

„Pod křídly Evropské vesmírné agentury se Festce otevřely nové možnosti v oblasti vzdělávání a spolupráce mezi firmami, které jsou zapojeny do výzkumu a výroby unikátních aplikací. V rámci inkubace ESA bic se vyvíjí právě rám z grafitových vláken,“ upřesňuje náš průvodce pan Moureček.

Festka vyrobila bicykl také z recyklovaných kapslí pro firmu Nespresso. Vyřešila otázku, jak vyrobit trubky a jak upravit kvalitu hliníku z těchto kapslí potřebnou pro stavbu rámu.

Za spolupráce s firmou Meopta vzniká karbonový závit, který najde uplatnění v nové generaci rámů a odstraní nepříjemné zvuky středového složení, které cyklisty často trápí. Dnes se pro karbonové rámy používají středová složení, která se do rámu lisují. Toto řešení je náchylné na vodu a nečistoty, které způsobují nepříjemné zvuky.

Výrobní postup

Základní surovinou je karbonové vlákno navinuté na špulce. Postupně se navíjí na ocelový trn a nasytí pryskyřicí. Po vytvrzení v peci a vyjmutí trnu je trubka připravena k dalšímu zpracování. Všechny trubky se nakrátí na potřebnou délku a naprůnikují. Následně se složí a rám kola dostane téměř konečnou podobu. Poté se spoje laminují a na rámu se dotvoří vedení lanek či kabelů pro ovládání přehazovačky nebo brzd. Hotový rám se řádně dočistí a nalakuje. Získá ochranu před UV zářením. Některé rámy se ošetřují jen čirým lakem, jiné se mohou ručně malovat nebo třeba vykládat zlatem.

Výrobní hala

Výrobní portfolio

Dlouhodobě nejprodávanějším modelem je Festka ONE, univerzální kolo, které uspokojí většinu jezdců. Nabízí optimální hmotnost (přibližně 950 g). Vyniká titanovými patkami, které zpřesňují řazení a dodávají rámu exkluzivní vzhled.

Nejprodávanější univerzální jízdní kolo Festka ONE

Letošní bestseller je Festka Scalatore, nejlehčí rám v nabídce Festka, který obdržel prestižní cenu za inovaci a design a zvítězil v kategorii silniční rám roku 2018. Porota ocenila jeho vysokou stabilitu ve sjezdech při nízké hmotnosti řádově 700 g.

Letošní bestseller Festka Scalatore

Kolo Festka Spectre sedlají naši reprezentanti na dráze. Rám má certifikaci UCI (Mezinárodní cyklistická unie). Byl navržen s ohledem na potřeby špičkových jezdců a jeho hlavní předností je unikátní přenos síly z jezdce do rámu.

Festka Spectre pro závodníky

Unikátním kolem je Festka Dopller, které vzniká kombinací titanu a karbonu. Festka jako jediná na světě nabízí rám tohoto typu. Jezdci oceňují vysoké pohodlí. Tento rám patří mezi nejdražší na světě. Jeho cena se může vyšplhat až k hranici 200 tisíc korun.

Festka Dopller patří mezi nejdražší jízdní kola na světě.

Prezentace na veletrzích a výstavách

Své výrobky firma prezentuje na tuzemských i zahraničních veletrzích a výstavách.

Dobré jméno si upevnila zejména na americké výstavě NAHBS, která se zaměřuje na custom kola nejvyšší kvality.

Průmysl 4.0

Podíl robotické práce je na rámech od Festky nižší než u masově vyráběných rámů.

Všechny rámy jsou vyvíjeny s ohledem na možnou automatizaci výroby. Trubky jsou strojově navíjené na ocelový trn. Toto řešení umožňuje ukládat vlákno s maximální přesností oproti ručnímu vrstvení karbonu v případě masové produkce rámů.

Firma plánuje stavbu robotické lakovny. V dalším kroku by se automatizace mohla týkat zkracování a průnikování trubek, o které se postará kooperativní robot.
Veškeré plánování výrobních kapacit se uskutečňuje s ohledem na ekologii a zdraví zaměstnanců.

Plány do budoucna

„Momentálně se soustředíme na zlepšení zákaznického servisu. Brzy otevřeme nový showroom v Praze ve Vršovicích, ve kterém hodláme představit svou vizi prodeje kol a služeb. Cílem je tento koncept ověřit a postupně zavést na dalších místech ve světě. Jako první s tímto konceptem budeme vstupovat do Číny,“ uzavírá Michael Moureček.

Zbyněk Koukolík

zbynek.koukolik@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 180657
Datum: 06. 06. 2018
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Od oprav ke špičkovým portálovým obráběcím strojům

Strojírna Tyc se v současné době zabývá produkcí a vývojem vlastních portálových multifunkčních center. Jedná se o plně řízená obráběcí centra a brusky na rovinné a tvarové plochy. Jako vedlejší činnost společnost nabízí firma modernizaci a generální opravy různých strojů.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Firmy oceňují studentskou mezioborovou spolupráci

Už po patnácté se na Západočeské univerzitě v Plzni uskutečnil ojedinělý výukový projekt DESING, v němž studenti z několika zdejších fakult pracují v multioborových týmech na tématech zadaných průmyslovými podniky. Vyvrcholením jeho, již 15. ročníku, byl jubilejní 10. mezinárodní workshop, který proběhl začátkem dubna ve Vědeckotechnickém parku Plzeň. Čtyři nejúspěšnější plzeňské a dva bavorské studentské týmy tu v anglicky vedených prezentacích představily návrhy svých technických produktů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit