Témata
Reklama

Komplexní automatizace výrobních objektů (2. část)

V minulém vydání jsme vám přinesli článek popisující automatizaci jednoho z největších světových výrobních komplexů na výrobu barevných obrazovek - Phillips Picture Tube Technology Centre Hranice. Dnes se budeme zabývat programovým vybavením a hierarchií komunikačního systému.

Vzhledem k tomu, že celý systém bude řídit a trvale monitorovat nepřetržitě pracující technologie, je vyžadována nejvýkonnější dostupná komunikační technologie. Páteřní síť využívá 1Gbit ethernetovou technologii, propojení na operátorské stanice a kontroléry pak 100Mbit ethernetovou technologii. Komunikační systém distribuovaných vstupů a výstupů využívá celosvětově standardizovanou komunikační technologii Profibus (Process Fieldbus). Systémem sběrnic Profibus jsou přenášeny informace od vstupů technologických hodnot do procesních kontrolérů a po jejich zpracování jsou přenášeny zásahy řídicího systému na akční členy technologie. Současně sítěmi Profibus komunikují i lokální operátorské panely. Sítě jsou realizovány především pomocí optických vláken, některé sítě uvnitř budov jsou realizovány metalickými kabely.
Reklama
Reklama
Reklama

Programové vybavení

Velká rozmanitost a značný rozsah všech funkcí pro řízení celého komplexu areálu Philips Hranice na Moravě si vyžádaly již na počátku tvorby programového vybavení rozsáhlou analýzu s cílem zajistit co největší standardizaci a modularitu při následné tvorbě řídicího SW. Výsledkem této analýzy se stala standardizovaná řešení řízení jednotlivých komponentů vzduchotechnických jednotek i jednotek samotných a dále pak jednotný koncept zobrazování, používání signálních barev při vizualizacích a způsobech animací technologických stavů pro celý závod. Vznikla tak knihovna modulů jak v části PLC softwaru, tak na úrovni vizualizace pomocí ovládacích stanic WinCC a lokálních operačních panelů OP27. Tyto vzorové programové moduly vytvořené SW specialisty jsou po schválení zákazníkem týmem programátorů již rutinně používány, čímž se výrazně zkrátí celková doba tvorby SW a zajistí se především jeho jednotná koncepce, opakovatelnost i snadná údržba.
V rámci automatizace budov areálu Philips je mj. řízeno cca 200 vzduchotechnických jednotek, z nichž některé jsou jednodušší, jiné naopak, především v tzv. čistých provozech, jsou natolik rozsáhlé, že jejich řízení by si bez použití vysokého stupně modularity a standardizace řídicích programů vyžádalo především značné časové náklady.
Programové vybavení je zpracováváno na platformě standardních programových prostředků firmy Siemens (WinCC, Step 7, CFC, WinCC a ProTool). Struktura programového vybavení je vysoce přehledná při využití dostupných struktur uvedených programovacích jazyků. Servisní funkce, jako je nastavování požadovaných parametrů pro jednotlivé prostory, nastavování regulátorů apod., je možno realizovat z centrálního velínu nebo z operačních panelů, které jsou umístěny na všech k tomu určených ovládacích místech v celém areálu závodu.

Hierarchie systému

Hierarchie monitorování je rozčleněna tak, aby umožňovala operativní řízení na úrovních areál - hala - sekce haly - funkční celek - komponent funkčního celku. Operátorovi je tímto systémem "navigace" umožněna snadná lokalizace poruchy zařízení a operativní zorganizování příslušného servisního zásahu.
Hierarchie ovládání je rozčleněna na úrovně sekce haly - funkční celek - komponent funkčního celku, čímž je dostatečně umožněno v případě potřeby uvést do požadovaného stavu např. všechny vzduchotechnické jednotky v jedné sekci výrobní haly.
Při tvorbě SW budou zohledněny náročné požadavky zákazníka na vysoký komfort obsluhy, zejména:
  • servisní funkce, jako je nastavování požadovaných parametrů pro jednotlivé prostory, nastavování regulátorů apod., je možno realizovat jak z centrálního velínu, tak i z operačních panelů, které jsou umístěny na všech rozváděčích v celém areálu závodu;
  • možnost okamžitých operačních zásahů i servisních zásahů do všech automatických sekvencí;
  • zotavení řídicích funkcí po výpadku napětí pro řídicí systémy, kdy se na vyžádání operátora veškeré řízené procesy nastaví do stavu, ve kterém se nacházely před výpadkem napájení;
  • důsledné protokolování nejen všech poruchových funkcí, ale i všech ručních zásahů do řízených procesů;
  • dokumentace a dlouhodobá archivace veškerých provozních stavů spolu s jednoznačnou identifikací operátorů pracujících na jednotlivých pracovištích;
  • řízení budov bude schopno práce v plně automatickém modu s předem nastaveným regulačním režimem pro jednotlivé sekce objektů, včetně automatického útlumu funkcí jednotlivých vzduchotechnických jednotek v noci a dále pak o víkendech, svátcích atd.
  • Reklama
    Vydání #4
    Kód článku: 10407
    Datum: 11. 04. 2001
    Rubrika: Výroba / Automatizace
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Šetřete svoje síly!

    Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

    Když jde o prostor…

    Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

    Pro ergonomickou obsluhu strojů

    Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

    Související články
    Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

    Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Chytré stroje přivádějí továrny k životu

    Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

    Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

    Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

    Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

    Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

    Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

    V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

    Požadavky pro chlazení elektrických rozváděčů

    V elektrickém rozváděči jsou umístěny elektrické prvky, při jejichž činnosti se část elektrické energie přemění ve ztrátové teplo. Množství ztrátového tepla závisí především na typu elektrického zařízení a jeho velikosti. Představíme-li si elektrický rozváděč jako uzavřený prostor s vnitřními zdroji tepla, umístěný v prostředí o určité teplotě, je nutné se ptát, při jakém teplotním rozdílu mezi vnitřní a vnější teplotou bude skříň rozváděče schopna odvádět veškeré teplo z rozváděče do okolí pouze volným prostupem tepla přes stěnu rozváděče bez dalších technických opatření. V tomto článku se seznámíme s okolnostmi, které významně ovlivňují návrh chlazení elektrických rozváděčů a následný výběr systému chlazení.

    Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

    Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

    Strojové učení pro senzory

    Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

    Praktický výzkum nám dělá svět lepším

    Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

    Solární článek Amorton na Amperu

    Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

    Harmonizace ve svařování

    Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit