Témata
Reklama

Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

06. 06. 2018

Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

Vývoj systému se v posledních letech soustředí právě na takovouto kombinaci technologických řešení a pro uživatele se tak Surfcam stává skutečně komplexním CAM systémem.

Reklama
Reklama
Reklama

Charakteristika systému Surfcam

Surfcam je dnes celosvětově známý jako jeden z nejrozšířenějších CAM systémů. V České republice tomu není jinak a systém se tak řadí ke standardu v oblasti CAM produktů. Jedná se o CAM systém nabízející uplatnění v takových CNC technologiích, jako je frézování od 2,5osých přes tříosé až po pětiosé frézky, dále pak soustružení využitelné nejen na dvouosých soustruzích, ale i na strojích s protivřetenem a více hlavami, které je možné synchronizovat. V jednom obráběcím postupu je rovněž možné kombinovat soustružení s poháněnými nástroji s využitím dalších možností, jako je například možnost plynulého řízení osy B, synchronizace obrábění, řízení lunet a koníků, což je předpokladem pro výrobu velmi složitých dílů.

Surfcam rovněž nabízí drátové řezání, které lze plnohodnotně používat pro výrobu součástí ve dvou a čtyřech osách s využitím pokročilých funkcí umožňujících s velkou uživatelskou jednoduchostí vyrábět složité součásti s nepravidelným tvarem.

Tvorbu obráběcích drah nástrojů dokáže dnes Surfcam kombinovat s tvorbou měřicích cyklů, které díky reálnému měření na CNC stroji a následnému vyhodnocování výsledků o měření završují celý technologický proces výroby realizovaný na CNC strojích. Než je však obrobek nasazen do reálného obrábění, má uživatel možnost využít jak standardní simulaci obráběcího procesu, tak i plnou simulaci pracovního prostoru stroje, která je součástí každé licence systému Surfcam.

Surfcam je umožňuje plynulé obrábění v 5 osách, komplexní soustružení, drátové řezání i měření.

Automaticky nebo manuálně

Uživatelé se často setkávají s opakujícími se činnostmi, jako jsou například vrtání děr, hrubování kapes, dokončování vnějších tvarů atd. Surfcam díky vlastním inteligentním procesům a počáteční angažovanosti uživatele dokáže efektivně automatizovat tvorbu takovýchto rutinních operací. Jedná se o využití strategií obrábění, které na základě předem nastavených pravidel a rozhodovací logiky výrazně snižují čas přípravy obráběcích procesů a rizika chyb.

Uživatel v první řadě používá nástroj pro tvorbu strategií, který nabízí obrovské možnosti pro definování uživatelských zkušeností. Rovněž se však nabízí možnost využít spoustu předem připravených strategií od společnosti Vero Software. V další fázi je tak možné využívat plně automatizované procesy, což vede ke značnému ušetření práce s rutinními operacemi. Díky této logice je automatické obrábění velmi snadno proveditelné bez nutnosti profesionálních znalostí dalších programátorů.
Opakující se činnosti lze samozřejmě tvořit i manuální metodou, ale pokud jsou správně využívány automatické strategie obrábění, pak se díky výraznému zkrácení času přípravy NC programu může programátor více věnovat například tvarovému obrábění.

Pro rutinní operace je možné využívat plně automatizované procesy.

Produktivní obrábění

Je to již mnoho let, co Surfcam jako první nabídl sofistikovanou technologii produktivního hrubování, která je založena na udržování konstantního zatížení nástroje během celého průběhu obrábění. Tato technologie od úplného začátku zvyšuje životnost nástroje a minimalizuje riziko jeho poškození. Díky tečným pohybům a konstantnímu zatížení může nástroj obrábět ve velkých hloubkách a rozložit tak zatížení nástroje na celou délku břitu, což má za následek výraznou úsporu času obrábění.

Za dobu, co je technologie produktivního hrubování v praxi využívána, byla obohacena o spoustu praktických vylepšení, která ji posunula výkonnostně ještě dále. Přestože produktivní hrubování systému Surfcam se už stalo moderním standardem frézovacích procesů, nově se setkáváme s produktivním hrubováním pro soustružení. Produktivní hrubovací technologie v oblasti soustružení je založena na obdobném technologickém principu, byť namísto frézovacího nástroje je využíván soustružnický nůž.

Produktivní obrábění se rovněž dostalo na špičkovou úroveň i v dokončovacích procesech. Díky tečnosti a logice skladby dráhy nástroje dokáže Surfcam dokončovat produktivněji a s vyšší životností nástroje a stroje.

Produktivní obrábění je dostupné nejen pro frézování, ale i pro soustružení či dokončovací operace.

Výhody kombinace obrábění a měření

Dnes již nenastávají situace, kdy je nutné během výroby na CNC stroji přerušit proces obrábění, vyjmout obrobek a přemístit jej k měření na odpovídající typ měřicího zařízení. Takovéto situace v minulosti výrazně narušovaly průběh celého výrobního procesu, zvlášť ve chvíli, kdy se jednalo o rozměrnější a těžší obrobky, které komplikovaly i samotnou manipulaci.

Surfcam proto kombinuje špičkové metrologické nástroje a know-how od firmy Hexagon s nejmodernějšími zkušenostmi v oblasti výroby od Vero Software a díky těmto aspektům nabízí plnohodnotné a snadno použitelné řešení pro uživatele, kteří chtějí rychle a efektivně vytvářet měřicí cykly společně s tvorbou drah nástrojů a s cílem generovat spolehlivé výsledky měření obrobených tvarů. Tato metoda nabízí bezkonkurenční jednoduchost použití a sofistikované generování dráhy sondy pro měření rozmanitých typů dílů, a to vše při zachování nezávislosti na výrobci sond instalovaných na stroji.

Po reálném měření na CNC stroji lze vyhodnotit výsledky měření v podobě zpětné vazby ze stroje, která je následně v systému Surfcam analyzována a dále generována ve stylu plnohodnotného CMM reportu, spolu s grafickými informacemi o odchylkách, které jsou zobrazeny v CAD modelu. Programátor nebo obsluha stroje tak mají ideální možnost okamžitě reagovat na výsledek měření, bez toho, aby byl jakkoliv narušen výrobní proces.


Surfcam kombinuje špičkové metrologické know-how od firmy Hexagon se zkušenostmi v oblasti výroby od Vero Software.

Hlavní novinky aktuální verze a budoucí vývoj

Kromě několika již zmíněných nově zařazených funkcí obsahuje aktuální verze systému Surfcam desítky novinek a vylepšení. Mezi obecné novinky lze především zařadit zdokonalení práce a zrychlené regenerování již vytvořených drah nástrojů. Od nové verze obsahují veškeré funkce obrábění grafickou nápovědu v dialogových panelech, která výrazným způsobem zjednodušuje uživateli orientaci v průběhu nastavení jednotlivých operací.

Jednou z významných novinek v oblasti soustružení je možnost plynulého řízení osy B, která je využitelná u soustruhů s programovatelnou B osou. Plynulé víceosé obrábění zaznamenalo rovněž velké zlepšení i v oblasti frézování, konkrétně u pětiosého hrubování, které nyní dokáže plynule hrubovat v pěti osách s využitím polotovaru získaného po předchozích operacích.

Novinek je a bude v systému celá řada, ale na závěr je jistě zajímavé zmínit jednu z chystaných funkcí. S postupným nástupem hybridních technologií kombinujících přidávání materiálu a třískového obrábění připravuje firma Vero Software funkce umožňující řešit tento typ technologie a uživatelům tak nabídnout ještě větší všestrannost využití systému Surfcam.

3E Praha Engineering

denisa.fouckova@3epraha.cz

www.3epraha.cz

Reklama
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Související články
Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit