Témata
Reklama

Komplexní servis nástrojů - cesta ke zvyšování produktivity

05. 09. 2018

V oboru péče o nástroje – tool managementu – je zúročeno již 17 let zkušeností. Výdejní systémy TM byly opatřeny novým funkčním inovativním designem i se statusovou LED signalizací jednotlivých zásuvek. Komplexní paket služeb Gühring Tool Management Service (GTMS) díky své jednoduché modulové hierarchii může sloužit v každém podniku.

S ohledem na zmíněné dlouholeté zkušenosti nabízí celý tým odborníků společnosti Gühring podnikům optimalizaci hospodaření s nástroji ve výrobě. Přitom je nejprve na základě důsledných analýz proveden rozbor stávajícího stavu. Celý systém se pak převede na zcela transparentní platformu a provede se jeho optimalizace. Výsledky jsou vždy překvapivé. Dochází k markantní redukci nákladů na nástroje, jsou také sníženy prostoje výrobních strojů a zvětšuje se podíl přeostřovaných nástrojů. Tato služba představuje obrovský potenciál k úsporám ve výrobě. Software systému GTMS je připraven pro snadnou implementaci do Průmyslu 4.0 a uživatelské přístupy na obrazovce byly vylepšeny za účelem zjednodušení při vysokém komfortu ovládání.

Reklama
Reklama
Reklama

Přínosy výdejních systémů

Výdejní systémy snižují náklady:

  • neomylně kontrolují odběry a vracení nástrojů, včetně obsluhujících osob, zamezí se ztrácení nástrojů;
  • přednostně vydávají přeostřené nástroje před novými, což vede k plné vytíženosti renovovaných nástrojů;
  • permanentně kontrolují stav skladu, upozorní na nástroje s min. stavem;
  • nástroje jsou vždy k dispozici a výroba se nezastaví;
  • díky optimalizaci nástrojů snižují vázaný kapitál a hodnotu skladu;
  • snižují personální náklady při správě a nákupu nástrojů.

Výdejní systémy šetří čas:

  • díky přiřazení nástrojů nákladovému středisku je obsluha vybírá pouze ve třech krocích z automatu;
  • nástroje jsou k dispozici 24 hodin denně;
  • lze přiřadit výkres a řezné podmínky ke každému nástroji;
  • výdejnu je možné spravovat i externě prostřednictvím vzdálené správy.

Díky inteligentnímu a uživatelsky příjemnému TM softwaru Gühring jsou výdejní systémy obsluhovány jednoduše, rychle a intuitivně pomocí dotykové obrazovky a čtečky čárových kódů.

Možné způsoby využívání výdejních systémů

Poskytování služeb výdejních systémů lze podle přání a možností uživatelů realizovat od nejjednoduššího zakoupení výdejny (výdejna i nástroje jsou ve vlastním používání uživatele) přes vybudování konsignačního skladu u uživatele až po logistický a technologický nástrojový management.

Výdejní systémy jsou sice předurčeny především pro řezné nástroje, ale jejich praktické využití v průmyslu je v podstatě neomezené. Mohou sloužit například jako výdejny běžného dílenského nářadí, pro pracovní a ochranné pomůcky i jako mezisklad výrobních polotovarů.
Výdejní systémy jsou modulárně rozšiřitelné s možností volby velikostí zásuvek včetně jejich vnitřního uspořádání.

Výdejní systémy jsou modulárně rozšiřitelné s možností volby velikostí zásuvek včetně jejich vnitřního uspořádání.

Služby tool managementu

Cílem služby Tool Management Service je poskytovat konečným uživatelům řezných nástrojů všechny možné dostupné prostředky potřebné ve výrobních procesech pro odlehčení výroby od správy nástrojů i od úkolů a služeb, které netvoří hodnoty. Tyto prostředky jsou pak klíčem pro zlepšení technologií, kvality, zkracování termínů výroby a snižování nákladů při současném zvyšování produktivity.

Mezi hlavní výhody pak určitě patří snižování vázaného kapitálu ve skladových zásobách nástrojů. Dalším důležitým faktorem je snižování personálních nákladů díky ušetření pracovníků v oboru péče o nástroje. Vyčíslitelné náklady na nástroje mohou být snižovány díky vynikající transparentnosti. Další úspory jsou možné vzhledem k průběžným procesním a nástrojovým optimalizacím při současném zavádění nových progresivních technologií.

Výdejní systémy snižují náklady – neomylně kontrolují odběry a vracení nástrojů včetně obsluhujících osob. Zamezí se tak ztrácení nástrojů.

Logistický tool management

Firma Gühring spravuje v České republice pomocí automatických výdejen nástrojů více než 50 konsignačních skladů. Více než polovina z těchto aplikací je provozována formou tzv. logistického tool managementu, kdy Gühring je centrálním dodavatelem všech zákazníkem definovaných nástrojů, měřidel, brusiva, ochranných pracovních pomůcek atd. Správu těchto konsignačních skladů zajišťuje Gühring pomocí vlastního oddělení tool managementu složeného z vlastního pick-up servisu, odbytu, servisních techniků, technologů atd.

V rámci logistického tool managementu jsou rovněž v pravidelných intervalech konány racionalizační porady zaměřené na nejdražší, nejobrátkovější a nejproblematičtější položky v procesu zákazníka s cílem jejich optimalizace a dosažení úspor v nástrojových nákladech.


Gühring

Václav Polívka

julie.uhlikova@guehring.de

www.guehring.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 180913
Datum: 05. 09. 2018
Rubrika: Trendy / IMT 2018
Autor:
Firmy
Související články
Automatizace výroby s minimálními personálními nároky

Ať už s možností frézování, nebo soustružení, 4osého, nebo 5osého obrábění, s výměnou palety, či bez ní, s kruhovým zásobníkem palet, věžovými upínacími přípravky pro vícenásobné upínání obrobků, automatizací a progresivním ovládacím panelem, univerzální 5osá obráběcí centra lze flexibilně přizpůsobit a rozšířit pro každou aplikaci.

Nový soustruh bude představen v Brně

Již na dubnových zákaznických dnech potvrdil management strojírenského podniku Kovosvit MAS, že letošní hlavní novinkou v produkci firmy bude zcela nový soustruh. Stroj představí společnost ze Sezimova Ústí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Novinkou hodlá navázat na úspěšný soustružnický program, který firmu proslavil již brzy po jejím založení v roce 1939.

Vlastnosti vřeten CNC soustruhů - 1. část

Vřeteno soustruhu a jeho pohon tvoří jeden ze základních agregátů stroje. Od jeho výkonu se odvíjí výkonnost celého stroje. Pohon vřetena musí zajistit dostatečný krouticí moment nutný k vyvození řezné síly na nástroji. Současně musí být při obrábění k dispozici otáčkový rozsah odpovídající obráběnému materiálu obrobku, použitému nástroji a technologii. Toto jsou jen základní vlastnosti očekávané od každého vřetena, pokud jde o řezný proces.

Související články
Výhody tangenciálního uložení

Nástroje řady WNT SOGX poskytují cenově výhodné a procesně bezpečné soustružení na dlouhotočných automatech. Uživatelé tak mohou profitovat z inovačního potenciálu společnosti Ceratizit Česká republika.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vysoká funkčnost na kompaktním prostoru

Nový ohraňovací lis Bystronic Xpert 80 je po všech stránkách výjimečný stroj. Co tedy nabízí? Zvýšený výkon pro univerzální ohýbání dílů, prodlouženou délku ohybu pro složité jednotlivé díly i velké série a lepší dynamiku rychlých ohybových sekvencí.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit