Témata
Reklama

Komplexní strojní výroba má budoucnost

Obchodní oddělení chrlí jeden dodací termín za druhým, ale zakázky není na čem dělat a kooperace je přeplněná… V takové situaci zbývá jediné řešení – najít dodavatele, který disponuje širokou škálou technologií.

Výroba komplexních výrobků klade nároky na dostupnost nejrůznějších technologií. Ne všechny se však vyplatí mít pod vlastní střechou, jindy mohou být výrobní kapacity naplněny a termíny by se tak neúnosně prodlužovaly, anebo prostě chybí dostatek zaměstnanců. V takových případech je třeba se poohlédnout po kooperaci. Není však jedno, který subdodavatel ani kolik jich bude pro firmu pracovat. Proč? Z důvodu velké vázanosti nákladů na logistiku a lidský čas i nemožnosti dohledat případnou odpovědnost za nekvalitu v celém dodavatelském řetězci.

Reklama
Reklama
Reklama

Je třeba započítat všechny náklady

Logistika a čekání mezi jednotlivými dodavateli jsou v dnešním rychlém světě bez možnosti nalezení dalších zaměstnanců velmi nákladnou záležitostí, která vytváří úzké místo v celém dodavatelském procesu. Cestou je nalezení dodavatele s co nejširším rozsahem technologií. Ne každý může svědomitě nabídnout šíři technologií, kterou potřebuje konkrétní zákazník, ale lze konstatovat, že takoví dodavatelé na trhu existují. Jejich konkrétní technologické zaměření nabývá na důležitosti v případě, že zákazník požaduje vyšší složitost výroby a montáže. Mohlo by se zdát, že takový komplexní dodavatel bude dražší, protože musí mít vysoké fixní náklady, ale opak je pravdou. Je třeba počítat správně všechny náklady, nejen za výrobu, ale i za dopravu, časové prodlevy při čekání a řešení případných kvalitativních neshod. Logistický a tím pádem i finanční dopad ukazuje jednoduché schéma na této straně. Zákazník však těží i z jednoznačnosti kontaktních osob, kdy není třeba být v neustálém střehu, kde se jeho výrobek právě nachází a komu má volat.

Pracoviště povrchových úprav
Pohled do obrobnyPracoviště povrchových úprav

Dostupné technologie

Jednou z firem, která umí nabídnout komplexní řešení od klasického a CNC obrábění přes broušení, pájení, elektronové svařování, laserové popisování, žíhání, montáž a povrchové úpravy, je společnost DI industrial, spol. s r. o. Jedná se o „old fashion company“, která může nabídnout velmi širokou škálu technologií a která vychází z historických tradic firmy Tesla Brno. Společnost se mimo jiné zabývá kusovou a malosériovou výrobou pro zákazníky patřící ke světové špičce v oblasti mikroskopie a kryogenních aplikací.

Příklady zakázkových výrobků

Co říci závěrem? Komplexnost výroby pod jednou střechou umožňuje dosáhnout kratšího termínu dodání, nižší ceny a jasné odpovědnosti za případnou nekvalitu.

DI industrial

pavel.sedlacek@diindustrial.com

www.diindustrial.com

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 181111
Datum: 14. 11. 2018
Rubrika: Výroba / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Ochrana rukou v odvětví obnovitelných energií

Bezpečnost a ochrana zdraví hraje důležitou roli i při ekologických zakázkách, neboť trh obnovitelných energií obnáší mnoho rizikových situací v oblasti výroby potřebých zařízení, což se týká obzvláště rukou. Při dynamickém preventivním přístupu je však možné tato rizika podstatně snížit.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Související články
Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ocelové město a CO2

Co Jules Verne nemohl tušit… Nebo mohl? Zlého profesora nechává umřít na zadušení kysličníkem uhličitým…

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

VaVaI a průmysl: Aby know-how zůstalo ve firmě

Ryze česká společnost Lavat se sídlem v Chotuticích vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 % z celkového obratu. Na zkušenosti s propojením vědy a výzkumu s oblastí průmyslu, tak aby bylo prospěšné oběma stranám, jsme se zeptali Ing. Tomáše Chaloupky, technického ředitele a vedoucího zdejšího výzkumně vývojového oddělení.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Stroje v pohybu: Velký ocelový krtek

Tentokrát se za pohyblivými stroji vypravíme pod zem. Představíme vám stroje, které dokážou účinně, rychle, bezpečně a bez použití trhacích prací prorazit tunel a zároveň postavit jeho ostění. Jde o plnoprofilové razicí stroje, označované zkratkou TBM (Tunnel Boring Machines). Česky se tento způsob ražby nazývá „technologie mechanizovaného tunelování“.

Stroje v pohybu – Pražská mobilní zvonohra

Tentokrát vám představíme stroj veskrze zvláštní a jedinečný. Vlastně jde o hudební nástroj. Je to však takový nástroj, jehož schopnost hýbat se je jen velmi obtížně představitelná, i když má v názvu slovo „mobilní“. Je to totiž zvonohra, jejíž hlavní součástí je soubor 57 zvonů. Jen samy zvony váží dohromady bezmála pět tun, hmotnost celého nástroje je 12 000 kg. Takový kolos byste čekali spíš v mohutných zdech chrámové věže než na korbě nákladního automobilu.

Abeceda komunikace
(nejenom) pro strojaře,
Část 4. Přijímací pohovor bez stresu

Člověk je tvor společenský a komunikace je jeho stěžejní dovednost. Komunikujeme proto, aby se něco stalo. Aby se naplnil náš záměr. Ať už chceme někoho pobavit, poučit, informovat, nebo přimět ke spolupráci, potřebujeme, aby nám rozuměl. Cílem úspěšné komunikace je dosáhnout určitého efektu. Aby se tak stalo, musíme použít správný obsah, formu, ale i správné načasování. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi často daná právě (ne)schopností komunikovat. Ve spolupráci s odbornicí na strategickou komunikaci Mirkou Čejkovou pro vás připravujeme seriál, který, jak věříme, bude inspirací pro zlepšení vašich komunikačních dovedností.

Stroje v pohybu – Slovenská strela po 85 letech jako nová

Letos na jaře se do podnikového muzea kopřivnické společnosti Tatra Trucks slavnostně vrátil opravený železniční motorový vůz M 290.002 „Slovenská strela“, který je od roku 2010 národní kulturní památkou. Tento čtyřnápravový vůz je zajímavý nejen tím, že dlouho držel rychlostní rekord při přepravě cestujících na pravidelné lince mezi Prahou a Bratislavou, ale také unikátním řešením pohonu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit