Témata
Reklama

Komponenty pro průmyslové řídicí a výpočetní systémy

Široké spektrum průmyslové řídicí techniky, sahající od senzorů a senzorových systémů přes průmyslové sběrnice a průmyslové komunikace obecně až po hardware pro průmyslové výpočetní, řídicí a dispečerské systémy na bázi specializovaných PC, dodává na trh firma FCC Průmyslové systémy, s. r. o.

Průmyslová výpočetní technika na bázi PC zažívá prudký rozvoj. Poté, co padly zásadní cenové bariéry oddělující kancelářské a průmyslové počítače, začaly padat i bariéry v mysli projektantů. Dalším významným impulzem byl rozvoj telekomunikačních a internetových služeb. Například pro výstavbu serverového centra se stovkami počítačů není prakticky možné jiné řešení než řady stojanů s 19" rámy a v nich počítače se zvýšenou spolehlivostí. K nim patří např. průmyslové a telekomunikační servery Advantech IPC-601. Přidejme strmý nárůst množství uchovávaných dat a dojdeme ke specializovaným šasi, která umožňují integrovat vysokokapacitní disková pole RAID.
Reklama
Reklama
Reklama

Průmyslový minitower

Ne všude se hodí instalovat klasické průmyslové šasi. Průmyslový minitower IPC-6908 spojuje design kancelářského PC s vlastnostmi průmyslového počítače. Je ideální pro instalaci v místnostech dispečinků, kde se v kancelářském prostředí instaluje zařízení, u kterého je vyžadována odolnost, spolehlivost a rychlý a snadný servis. Má zdvojenou ventilační jednotku, možnost instalace zdvojeného záložního napájecího zdroje a monitorování vnitřní teploty ve skříni.

Miniaturní PC

Miniaturní PC se stále více uplatňují v aplikacích, pro které se dříve vyvíjel speciální hardware na bázi jednočipových mikroprocesorů. Důvodem jsou nejen nižší náklady na samotný hardware, ale hlavně snadný vývoj softwaru, pro který lze použít nepřeberné množství vývojových prostředků určených pro osobní počítače. Další přednosti spočívají ve zvýšeném výpočetním výkonu nebo možnosti zapojení do datové sítě. Řada počítačů Advantech MBPC-200 o rozměrech 120 x 114 x 40 mm je určena právě pro toto využití. Snadno je můžeme využít jako gateway nebo router sítě internet. Další zajímavou aplikací jsou kontroléry průmyslových sítí (Profibus, Modbus..), komunikující s nadřazenými systémy prostřednictvím TCP/IP. Tímto způsobem lze snadno integrovat průmyslové sběrnice do vnitřního intranetu podniku, nebo je i zpřístupnit internetovým službám.

Lokální řídicí systémy

Soft PLC, lokální řídicí systémy na bázi PC, jsou v centru pozornosti. Jsou odpovědí na zvýšené nároky na programovatelné automaty, po kterých se dnes požaduje podstatně více než sloužit jako náhrada reléové logiky. Řídicí systémy s jádrem PC mají podstatně vyšší paměťovou kapacitu i možnosti programování. ADAM-5510 firmy Advantech Co. je modulární řídicí systém typu Soft-PLC, umožňující zpracovávat analogové i digitální vstupy a výstupy, ukládat data, řídit se reálným časem i komunikovat po sběrnici. Vývojový softwarový systém Paradym umožňuje pracovat s nástroji, na které je uživatel zvyklý ze světa programovatelných automatů. Do programu lze však vkládat části vytvořené ve vyšších programovacích jazycích.

Distribuované systémy a průmyslové sběrnice

Distribuované systémy a průmyslové sběrnice jsou aktuálními hesly v oblasti řídicí techniky. Decentralizace začíná dosahovat až k samotným čidlům a akčním členům. I jednotlivá čidla, jako jsou snímače tlaku nebo teploty, se dnes připojují přímo na průmyslovou sběrnici. Pro dvoustavová čidla nebo akční členy je využíván celosvětově standardizovaný systém AS-I (Actuator-Sensor-Interface). Po dvojvodičové sběrnici, kterou je zároveň rozváděno i napájení, umožňuje komunikovat s čidly, spínači, ventily, indikátory.
Firma Pepperl+Fuchs nabízí všechny základní řady čidel indukčních, optických a ultrazvukových, a to i s integrovaným AS-I čipem. Je možné získat i připojovací moduly pro běžná čidla a akční členy, AS-I řídicí jednotky, opakovače a programovací přístroje.
Při neustále narůstajícím počtu různých protokolů činí stále větší obtíže integrovat hladiny systémů vertikálně. Pepperl+Fuchs nabízí jako jediný výrobce gatewaye z AS-I do všech používaných průmyslových sběrnic - Profibus, Modbus, Interbus, DeviceNet, CAN. K dispozici je i software pro snadnou instalaci a oživení.
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 10321
Datum: 05. 03. 2001
Rubrika: Trendy / Automatizace
Autor:
Firmy
Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

Související články
Roboty řeší nedostatek zaměstnanců v průmyslu

Od svého uvedení na trh v roce 2010 dodala společnost KUKA více než 100 000 robotů řady KR Quantec. Důvodem zájmu o ně je jejich vysoká spolehlivost a univerzálnost s širokým spektrem aplikací.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenská firma sází na kolaborativní aplikaci

FT-Produktion, švédská strojírenská firma se zákazníky z automobilového, stavebního a nábytkářského průmyslu, zvýšila svou produktivitu díky robotickému řešení obsahujícímu dva uchopovače RG2 od společnosti OnRobot. Kolaborativní aplikace pomohla výrobci zvýšit produktivitu, zkrátit dodací lhůty a přijímat objednávky o mnohem větších objemech.

Demystifikace kolaborativních průmyslových robotů

Mezinárodní federace robotiky (IFR, International Federation of Robotics) zveřejnila v prosinci 2018 zprávu nazvanou Demystifikace kolaborativních průmyslových robotů (Demystifying Collaborative Industrial Robots), která se snaží nalézt odpověď na otázku současné a budoucí úlohy kolaborativní robotiky. Níže uvádíme překlad podstatné části zprávy, kterou nám poskytl jeden ze členů IFR - společnost FANUC.

Automatická obsluha mezioperačního skladu

Důvodem pro nasazení automatu v obsluze skladu polotovarů v jičínském závodě Continental Automotive Czech Republic je speciální klima. Brzdové komponenty z plastů musejí po určitou dobu schnout a dozrávat za přísných teplotních, a hlavně vlhkostních podmínek, které nejsou vhodné pro delší pobyt člověka.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Zerobot - efektivní způsob automatizace

V minulém příspěvku (www.mmspektrum.com/180112) jsme popsali tzv. nulový bod upínání (Zero point systém). Ukazuje se, že při dnešních trendech, kdy automatizace a zejména pak robotizace opět zažívají velkou renesanci, je výhodné spojit Zero point systém a robot. O trendech takového spojení pojednává tento příspěvek.

Budoucnost patří spolupráci člověka s robotem

Automatizaci si lze z dnešní výroby jen stěží odmyslet. V mnoha případech jsou její jednotlivé stupně zaváděny plynule. Průmyslové roboty postupně přebírají různé nové úkoly a spolupracují stále těsněji s člověkem. Spolupráce člověk–robot (Human-Robot-Collaboration – HRC) se tak stává nedílnou součástí automatizace.

Monitoring výroby přinesl vyšší produktivitu

Společnost Kopos Kolín patří mezi tradiční české elektroinstalační podniky působící řadu desetiletí na českém trhu. Firma se před časem rozhodla implementovat do výroby systém Plantyst, který spojuje monitorování technologií a jednoduchý shop floor management do jednoho nástroje. Výsledkem byl výrazný nárůst produktivity a přesné informace o stavu výroby.

Vše je uvnitř!

Pokud potřebujete elektrický pohon a uvažujete o tom, zda máte dostatečné kapacity a čas na řešení své aplikace, je na místě uvažovat o elektrickém pohonu EMCA od firmy Festo.

Novinky ve vývoji řídicího systému SandRA

Společnost ZAT každoročně představuje novinky ve vývoji českého řídicího systému SandRA. Nač se zaměří letos? „V roce 2016 jsme se věnovali vývoji a posílení vizualizace a komunikace, letos cílíme na kybernetickou bezpečnost a rozvoj aplikací a služeb směrem k Průmyslu 4.0,“ říká Pavel Kulík, ředitel útvaru Technický rozvoj společnosti ZAT a.s.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit