Témata
Reklama

Kompresory s frekvenčním měničem – trend nové doby

03. 09. 2008

V provozech se stále více uplatňují kompresory s různými způsoby řízení a s možností změny výkonnosti. I když pořizovací náklady jsou zde výrazně vyšší, mohou se při správném nadimenzování celé kompresorové stanice poměrně rychle vrátit a následně může být celý provoz s těmito kompresory výrazně ekonomicky výhodnější. Zkusme se nyní podívat na několik jednoduchých argumentů a výhod pro kompresory s frekvenčními měniči.

Asynchronní motor je jistě ten nejjednodušší, výkonný a přitom levný elektrický motor. To je také důvodem pro jeho široké využití, zejména v průmyslu. Je proto důležité využívat jeho hlavních výhod i v případech, kdy je zapotřebí měnit rychlost otáček. Způsob, jak toho dosáhnout, je zcela evidentní - přizpůsobit motor variabilní frekvenci s využitím měniče (invertoru). Využitím funkcí měniče je možné:

a) uvést do chodu motor s určitým předem daným zrychlením;

b) předdefinovat motoru jeho rychlost;

c) průběžně měnit rychlost motoru;

d) brzdit motor předem daným zpomalením.

Tradiční stroje bohužel nejsou schopny snadno se přizpůsobovat požadavkům moderní průmyslové výroby, zejména tehdy, kdy je zapotřebí reagovat na změny ve výkonu, spotřebě vzduchu apod., které souvisejí se změnami objemu výroby a sortimentu výrobků. Významný je přitom i dopad na životní prostředí a snaha o úsporu energie. Naopak v případě využití kompresoru s proměnnými otáčkami (proměnnou výkonností) můžeme získat celou řadu výhod, které jsou důvodem, proč investovat právě do tohoto moderního stroje.

Tlak

Kompresor s měničem je schopen regulovat množství spotřebované vstupní energie tím, že mění neustále rychlost motoru v závislosti na požadovaném množství vyrobeného vzduchu. Tímto způsobem je možné jak snížit maximální tlak při značné úspoře energie, tak následně udržet prakticky neměnný tlak při současném kvalitativním zlepšení dodávek stlačeného vzduchu uživateli.

Tím, že tento typ kompresoru je schopen dodávat konstantní tlak s přesností ±0,1 bar, není nutné stlačování na vyšší tlak jako u standardních kompresorů. Tento systém navíc umožňuje instalovat výrazně menší tlakovou nádobu, protože kompresor sám udržuje požadovaný tlak. Tak mohou být výrazně sníženy investiční náklady.

Shrnutí vlastností šroubového kompresoru s konvenčním pohonem: 

  • kolísavost tlaku je vysoká, daná střídáním fází tlakování - volnoběh;
  • je nezbytná tlaková nádoba jako rezerva vzduchu.

Šroubový kompresor s frekvenčním měničem:

  • kolísavost je nízká, tlak je udržován na prakticky stabilní úrovni, max. vychýlení je 0,1 bar;
  • maximální tlak je nižší, výrazná úspora elektrické energie;
  • není potřebná tlaková nádoba se zásobou vzduchu, popř. může být výrazně menší.
Reklama
Reklama
Reklama
Variabilita tlaku (při 250 m3.h-1)
Spotřeba energie při spuštění
Úspora energie

Spuštění motoru

Spotřeba energie při zapnutí asynchronního motoru je mnohem vyšší než jeho celková průměrná spotřeba (až 8-10x). Ihned po spuštění motoru je však také faktor potence nízký. Z tohoto důvodu při zapnutí motoru, zvláště pokud jde o stroj se střední nebo vyšší výkonností, dochází k velkým rázům v síti, na kterou je stroj napojen. Proto je nutné použít takový způsob spouštění stroje, aby byla snížena prvotní spotřeba energie a zároveň posílena výkonnost kompresoru a dosažený příkon.

Spuštění motoru metodou hvězda/trojúhelník přináší výhodu až trojnásobného snížení prvotní spotřeby energie nezbytné pro rozběh motoru. Motor, který byl spuštěn metodou hvězda, je však pro provoz třeba přepnut na trojúhelník. Samozřejmě i v tomto případě může nastat situace, že velká spotřeba energie může způsobit jak významné poruchy elektrické sítě a následné elektromagnetické narušení prostředí, tak i dynamický stres pracujících částí motoru.

Spuštění pomocí měniče umožní uvést do chodu motor s určitým předem daným zrychlením nebo zpomalením. To znamená, že nárůst spotřeby proudu je postupný a tedy nižší, příkon při nastartování způsobuje jen minimální požadavek na ty mechanické části, které jsou v pohybu. Narušení elektrické sítě je prakticky nulové. Tento systém začíná pracovat jen s minimální frekvencí, která se však zvyšuje postupným zrychlováním až do bodu, kdy dosáhne předem určené hodnoty.

Vlastnosti spouštění motoru hvězda/trojúhelník:

  • v okamžiku přechodu z hvězdy na trojúhelník absorbuje značné množství energie;
  • zvýšené nároky na instalaci elektrické sítě a jištění;
  • počet spuštění motoru je v určitém časovém intervalu omezený.

Vlastnosti spouštění motoru s měničem:

  • spotřeba energie při spuštění je konstantní, rázy v elektrické síti jsou tedy nulové;
  • předem určená charakteristika zrychlení a zpomalení;
  • minimální tlak na mechanické části a tedy i menší opotřebování;
  • počet spustění motoru je neomezený v určitém časovém intervalu, není třeba čekání ani ochlazování mezi jednotlivými spuštěními motoru.

Úspora energie

V případě kompresoru s měničem může být rychlost kompresoru zvyšována nebo snižována v závislosti na tom, kolik stlačeného vzduchu skutečně potřebujeme vyrobit. Tak je tedy možné zmenšit maximální tlak, současně uspořit energii, zachovat stabilní a optimální chod stroje a zlepšit tak kvalitu v dodávkách stlačeného vzduchu.

Kolísání tlaku je velmi nízké, asi  ±0,1 bar, a právě to umožní snížit celkovou spotřebu energie. Stačí jen uvážit, že při kolísání o 0,5 bar se zvýší spotřeba energie zhruba o 3 %. Tradiční kompresor musí překročit požadovanou hranici tlaku (asi o 1-1,5 bar), aby byl schopen vyrobit předpokládané množství stlačeného vzduchu. Tomu odpovídá prakticky nadbytečná spotřeba energie o 6 až 9 %.

Tajemství úspěchu je v tom, že zatímco tradiční kompresory vyrábějí potřebné množství vzduchu využitím systému stlačování/volnoběh, kompresory s měničem přizpůsobují svoje otáčky jen skutečné potřebě stlačeného vzduchu. Je patrné, že ve fázi volnoběhu dochází k plýtvání energií. Nestlačujeme vzduch, ale spotřebováváme část energie na pohon stroje.

Spotřeba tradičního pohonu při 200 m3.h-1

Kompresory řady KDV

Společnost Schneider Bohemia, spol. s r. o., má ve svém programu novou řadu šroubových kompresorů s frekvenčním měničem označených KDV s výkony 15 a 77 kW. Kompresory KDV jsou dodávány s max. výkonem tlaku 7/9/12 bar. Aniž by bylo nutné měnit ozubená kola nebo řemeny, je stroj schopen vyrábět nastavený stabilní tlak po 24 hodin denně. Další 2% úspory energie je dosaženo přímým spojením elektrického motoru a šroubovice bez ozubených kol, přes elastickou spojku (od 25 kW). Kompresory KDV mají díky frekvenčnímu měniči plynulý rozběh, který zamezuje nárazovým výkyvům spotřeby či výpadkům energie a minimalizuje opotřebení mechanických částí kompresoru.

Kompresory KDV přinášejí úsporu i při údržbě, jelikož nejsou zapotřebí klínové řemeny (od 25 kW) a chod motoru (kompresoru) je přímo úměrný spotřebě stlačeného vzduchu, což přináší snížení otáček, téměř nulové vibrace atd. Součástní kompresoru je i cyklonový odlučovač s elektronickým odpouštěčem kondenzátu. Tyto výhody prodlužují životnost kompresoru a snižují náklady na jeho údržbu.

Kompresory mají centrální elektronické ovládání. K samozřejmé výbavě patří automatický restart po výpadku energie, různé alarmy a hlášení možných závad a mnoho dalšího. Všechny elektrické komponenty včetně motoru s měničem jsou uzpůsobeny správné funkci při teplotě okolí do 50 °C. Tato hranice umožňuje tedy poměrně velkou toleranci teplot prostředí vzhledem ke standardním podmínkám a zvyšuje důvěryhodnost a výnosnost kompresoru.

Jaromír Procházka                                                                                            

www.schneider-bohemia.cz

i.prochazkova@schneider-bohemia.cz

Chybějící tabulku naleznete v tištěné verzi časopisu.

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 80913
Datum: 03. 09. 2008
Rubrika: Trendy / MSV 2008
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Související články
Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit