Témata
Reklama

Letecký servis z Mošnova cílí na nové zákazníky

Letos na podzim získala česká opravna letadel v Mošnově licenci na servis tzv. wide-body (širokotrupých) letadel Airbus A330. Udělením této licence se jí otevírají dveře k novým zákazníkům především na Blízkém a Středním východě. Až do této doby prováděla Job Air Technic údržbu narrow-body (úzkotrupých) letadel Boeing 737 a Airbus A320. Díky své výhodné poloze uprostřed Evropy má zakázky zajištěné. Přesto ji na cestě v dalšímu rozvoji brzdí některé překážky.

„V květnu 2017 jsme plánovali zahájit výstavbu dalšího hangáru, který by umožnil navýšit jak kapacitu oprav, tak počet zaměstnanců. Bohužel jsme se zastavili na negativním stanovisku krajských hasičů, kteří nám nevydali potřebné stanovisko. Dalším problémem je evergreen českého průmyslu – nedostatek kvalifikovaného personálu,“ říká pro MM Průmyslové spektrum generální ředitel Job Air Technic Daniel Barč.

Reklama
Reklama
Reklama
Daniel Barč (44), generální ředitel Job Air TechnicAbsolvent právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Do Job Air Technic nastoupil v roce 2007, zodpovídal za právní záležitosti a projekty. V roce 2011 se stal ředitelem společnosti.Před vstupem skupiny Czechoslovak Group do firmy byl několik let spolu s Danielem Hurtou spoluvlastníkem Job Air Technic.

MM: Téměř před rokem a půl došlo k záchraně a restrukturalizaci společnosti Job Air Technic. Čeho se konkrétně restrukturalizace týkala a k čemu přispěla?

D. Barč:
V podniku samotném se nestalo prakticky vůbec nic. Restrukturalizace spíše navazuje na předcházející insolvenční řízení, které bylo zahájeno v roce 2014. To znamená, že způsob úpadku byl řešen formou reorganizace. Firma se vyhnula konkurzu vstupem strategického partnera, který převzal stoprocentní podíl ve společnosti a pomohl uhradit závazky společnosti vůči věřitelům. Tak je ve stručnosti popsán způsob, jak se stala skupina Czechoslovak Group hlavním akcionářem firmy Job Air Technic. De facto se jednalo o kapitálový vstup, který pomohl ukončit insolvenční řízení.

Z hlediska obchodní strategie a dalších procesů nedošlo k žádné zásadní změně. Management společnosti si s novým akcionářem odsouhlasil strategii dalšího rozvoje, která kontinuálně navazuje na předcházející vývoj. V podstatě jdeme směrem k rozšíření našich oprávnění k velkým letadlům, jako je Airbus A330, a dále chceme celý projekt opravárenského centra letadel završit výstavbou nového hangáru spolu s technickým zázemím, které není v současné době dostačující.

MM: V současné době provádíte údržbu a servis letadel Boeing 737 a Airbus A320?

D. Barč: Provádíme celou škálu technických činností, která je s údržbou letadel spojena. Obecně lze říci, že servis letadel se dělí na dvě části. První částí je traťová údržba. Jedná se o běžnou provozní údržbu, která se dělá při průletech letadla, kdy mechanici letadlo zkontrolují a odstraní jednodušší závady. Druhou částí je těžká údržba, kdy letadlo jde do hangáru, kde probíhá údržba minimálně jeden týden. Týmy mechaniků rozeberou a odstraní již známé závady a provedou povinnou údržbu. Celou činnost bych přirovnal k povinným servisním prohlídkám osobních vozidel. Job Air Technic nyní nedělá traťovou údržbu, i když v minulosti jsme měli stanice údržby v rámci celé Evropy. V roce 2011 jsme přijali strategické rozhodnutí a rozhodli se tuto oblast opustit a věnovat se našemu hlavnímu byznysu – a tím je těžká údržba.

K servisu boeingů a airbusů jsme logicky dospěli postupným vývojem. Firma vznikla v roce 1993. Začínali jsme s údržbou letadel L 410 vyráběných v Kunovicích. Dále to byl SAAB 340, což je rovněž turbovrtulové letadlo. Pak následovalo další turbovrtulové letadlo SAAB 2000. Po celou dobu existence firmy se držíme přibližně konstrukčně stejných typů letadel a pomalu rosteme. Proto i dalším krokem byly Boeing a Airbus. Pokud se podíváte na skladbu letecké flotily, která nyní operuje v rámci Evropy, uděláte si jednoduchý přehled, kolik a jakých typů letadel je ve vzduchu. Z větší části se jedná o téměř šest tisíc letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320, takže směr k servisu a údržbě těchto typů byl vcelku zřejmý.

MM: Předpokládám, že licenci na servis těchto letadel není jednoduché získat? Jaká je k ní cesta?

D. Barč: Jedna věc je oprávnění získat a druhá věc je oprávnění si udržet. Proces získání certifikátu je v podstatě stejný jako u jakéhokoliv typu letadla. Je jedno, jestli chcete opravovat malé turbovrtulové letadlo L 410, nebo nejnovější typ kompozitního letadla Airbus A350. Licenci uděluje Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA), potažmo Úřad civilního letectví ČR (ÚCL), který ji v ČR zastupuje. My jsme povinni prokázat naše schopnosti ve třech hlavních oblastech. Za prvé, musíme mít v pořádku procesní dokumentaci – jak manuály, tak i proces kontroly kvality. Za druhé, musíme mít odpovídající vybavení. To znamená hangár a příslušné přístroje a nástroje, které jsou nezbytné k servisu daného typu letadla. Za třetí musíme mít personál, který má potřebnou certifikaci k danému typu letadla. Tedy musíme mít dostatek leteckých mechaniků, kteří vlastní průkaz leteckého mechanika s typovou zkouškou na konkrétní typ letadla. Letecký mechanik s oprávněním musí projít výcvikem, který je poměrně složitý a zdlouhavý. Například jen pro získání průkazu leteckého mechanika se vyžaduje praxe v délce tří let. ÚCL následně v rámci auditu pečlivě zkoumá, zda máte dostatečný počet příslušných certifikovaných zaměstnanců a zda splňujete i další podmínky pro údržbu daných typů letadel. Teprve po úspěšném absolvování auditu ÚCL můžete obdržet příslušnou licenci.

MM: Musí se certifikace na servis takových letadel obnovovat nebo ji dostáváte na časově omezenou dobu?

D. Barč: Udělené oprávnění není časové omezeno. Každý rok, maximálně každé dva roky, probíhá tzv. reaudit, kdy ÚCL kontroluje, zda máme vše v pořádku, zda splňujeme podmínky pro všechny typy letadel, které máme ve svém oprávnění. Opětovně tedy sleduje, zda máme zaměstnance, kteří mají příslušnou typovou zkoušku, zda máme technické vybavení a zda máme v pořádku příslušnou dokumentaci. Dále musíme mít i smlouvu s příslušným výrobcem letadla, která nám umožňuje přístup k dokumentaci. Tyto smlouvy jsou poměrně obsáhlé a znamenají mimo jiné i povinnost neumožnit přístup k datům o letadlech třetím osobám. Je to poměrně restriktivní. Každá osoba, která vstupuje do tohoto systému, má své vlastní oprávnění. My musíme doložit, že osoby jsou řádně proškoleny, mají danou certifikaci a umějí se v daném prostředí „pohybovat“. A aby těch auditů nebylo málo, tak i jednotliví zákazníci u nás provádějí svůj audit. V letectví existuje pravidlo, že kdokoliv k vám pošle letadlo na údržbu, tak jeho oddělení kvality u vás provede audit a ověřuje vaši způsobilost. Pokud svojí cestou zjistí jakékoliv zásadní pochybení, tak automaticky tyto závady reportují ÚCL. Jakmile by zjistili nějaký zásadní problém, tak můžeme také přijít o oprávnění k údržbě letadel.

MM: Specializujete se na nějaké typy oprav? V čem jste dobří a jaké služby zákazníci nejvíce poptávají?

D. Barč: Není to tak, že bychom se specializovali na určitý typ nebo technický rozsah údržby. Děláme z osmdesáti procent letecké revize nejvyššího typu. Realizujeme opravy, které se týkají samotného letadla, jeho nosných částí, trupu atd. Dále ověřujeme vnitřní komponenty, jako jsou například avionika, interiér, motory apod. V průběhu údržby ověřujeme prakticky vše. Pokud je případná zjištěná závada řešitelná v rámci rozsahu našeho oprávnění, tak ji opravíme. Pokud je to nad rámec našeho oprávnění, tak dochází k demontáži a posíláme daný komponent k opravě specializovaným servisům.

Servis, který provádíme, je většinou spojen s předáním letadla provozovatelem zpět vlastníkovi, což bývá zpravidla leasingová společnost. Většina dopravců má totiž svůj letecký park pronajatý. Po nějakém čase ho dopravce obvykle vrací zpět leasingové společnosti a ta ho následně pronajme někomu jinému. Tento proces je většinou velmi náročný na logistiku a údržbu, která je trochu jiná než obvyklá provozní údržba, kdy každý provozovatel chce, aby se jeho letadlo dostalo co nejrychleji do vzduchu a minimalizoval se čas letadla na zemi.

V okamžiku, kdy leasingové společnosti vracejí stroj dopravci, tak mají ve smlouvě přesně sjednané podmínky, kde je stanoveno, v jakém technickém stavu musejí letadlo vrátit. V těchto případech pak musíte jít i do nejmenších detailů, např. je třeba opravit i drobná poškození interiéru, byť jsou to jen kosmetické opravy, které nesouvisí s letovou způsobilostí. A to je ten typ revizí, který tvoří 80 procent našeho portfolia.

MM: V rámci certifikace musíte mít silné logistické zázemí. Kdo jsou vaši subdodavatelé? S kterými českými firmami spolupracujete a co hlavně poptáváte? Mám šanci jako středně velká česká strojírenská firma dodávat vám nějaké komponenty?

D. Barč: V letectví můžete nakupovat náhradní díly i přípravky k údržbě letadel jen od schválených výrobců a dodavatelů. Takže mezi naše nejvýznamnější dodavatele náhradních dílů, a také přípravků pro údržbu letadel, patří přímo výrobci letadel Airbus a Boeing. Vedle nich pak můžete náhradní díly a spotřební materiál nakupovat i od řady dalších dodavatelů. Vždy však platí, že ke každému dílu musíte mít dodanou i dokumentaci prokazující jeho původ a technický stav. A navíc každého dodavatele musí naše oddělení kvality také auditovat. Mezi nejčastěji nakupované položky patří zejména spotřební materiál, jako jsou nýty, těsnění a šrouby. Z hlediska leteckých dílů se pak nejčastěji mění antény, vnější panely a nosníky v trupu letadla. Pokud se tedy bude chtít česká firma stát dodavatelem komponentů v letectví, tak se nejdříve musí dostat na seznam dodavatelů daných komponentů, tedy musí být schválená výrobcem letadel. Potom se může stát naším dodavatelem.

MM: Poskytujete mimo servis těchto letadel ještě další služby?

D. Barč: Provádíme výcvik leteckých mechaniků, který se člení na dvě části. První část je obecná a je završena získáním průkazu leteckého mechanika. To je základní výcvik. Druhou částí je získání typového oprávnění pro údržbu například letadel Airbus 320 nebo Boeing 737. Předpokladem pro získání průkazu leteckého mechanika je mimo úspěšné složení předepsaných zkoušek z teorie i tříletá praxe v údržbové organizaci. Uchazeč o získání průkazu leteckého mechanika má svůj „studijní“ průkaz, kde se mu zapisuje praxe, včetně zkoušek z jednotlivých modulů – od teoretických, jako je matematika, fyzika, až po praktické odpovídající jednotlivým částem, resp. systémům letadla, jako je například avionika nebo hydraulika. Letecký mechanik pak může absolvovat i typový výcvik, který nabízíme i komerčně. Může si ho u nás udělat kdokoliv. Rovněž i typová zkouška je rozdělena na dvě části. Teoretická část trvá přibližně měsíc a půl a praktická od tří týdnů do tří měsíců. Zde záleží na tom, zda uchazeč již nějakou typovou zkoušku na podobný typ letadla již v minulosti vykonal, nebo zda jde o jeho první. O typový výcvik je velký zájem. Oslovují nás zejména firmy, které provádějí traťovou údržbu a potřebují kvalifikovaný personál.

MM: Kolik je na světě, potažmo v Evropě, obdobných servisních středisek? Konkurujete si vzájemně?

D. Barč: Opraven v rámci Evropy i světa jsou desítky. V současné době je poptávka po opravách a servisech vyšší než nabídka. Směrodatné je umístění daných údržbových center. U typů letadel, která v současnosti opravujeme, nemá smysl létat do údržbových center vzdálených více než tři letové hodiny. Jakmile se dostanete nad tři hodiny, pak náklady s tím spojené, včetně navazující logistiky, nedávají provozovatelům smysl. Případná nižší cena údržby ve vzdálenějším údržbovém centru se po započtení těchto souvisejících výdajů již dostává na stejnou či vyšší částku v porovnání s bližším údržbovým centrem.

MM: V současné době disponujete jedním obřím hangárem. Jaké má kapacity? Co se v něm aktuálně nachází?

D. Barč: Hangár má rozměry 146 x 80 metrů a celkem jsme schopni do hangáru umístit 12 letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Záměrně říkám umístit, ne provádět servis. Reálně se údržba provádí na šesti letadlech, protože kolem letadla potřebujete dostatečný prostor pro umístění montážních plošin a také pro uložení demontovaných dílů a sedaček. Naše současná plná kapacita je tedy šest letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Pokud budeme v budoucnu opravovat větší letadla, jako je například Airbus A330, tak jsme schopni v hangáru umístit pouze dvě taková letadla. Co se týká aktuální naplněnosti, tak v současné době máme kapacity naprosto vyprodané, přičemž na uvolnění kapacity čeká před hangárem dalších 11 letadel.

Hangár leteckých opraváren v Mošnově má rozměry 146 x 80 metrů a jeho kapacita na servis je šest letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Pokud bude Job Air Technic opravovat větší letadla, jako je například Airbus A330, tak do hangáru umístí pouze dvě taková.

MM: S příchodem nového majitele jste avizovali počátek výstavby nového hangáru v květnu 2017. V jaké je to fázi?

D. Barč: Naším původním plánem bylo zahájit výstavbu v květnu letošního roku. Bohužel jsme se při vyřizování stavebního povolení zastavili na nesouhlasném stanovisku krajských hasičů. Celý projekt výstavby hangáru je tedy pozastaven. Problém je v tom, že v projektové dokumentaci jsou plánovány prostory pro dvě letadla. Při vzniku požáru jednoho letadla mělo podle našeho projektu probíhat hašení pěnou jen v jedné polovině hangáru tak, aby se touto pěnou nepoškodila avionika letadla, které požárem není zasaženo. Názor hasičů je však zjednodušeně řečeno takový, že chtějí hasit celý hangár najednou bez rozdílu, zda je zasaženo požárem jedno, nebo obě letadla. Pevně doufám, že dojde po vzájemné diskuzi s hasiči k dohodě a brzy získáme i stavební povolení na výstavbu hangáru. V současné době máme povolení k výstavbě technického zázemí, kde jsou zejména sklady, kompozitní a interiérová dílna.

Co se týká aktuální naplněnosti, v současné době má Job Air Technic kapacity naprosto vyprodané. Na uvolnění kapacity čeká před hangárem dalších 11 letadel.

MM: Kdo jsou primárně vaši zákazníci? Na jaké destinace míříte?

D. Barč: Jak jsem již zmínil, naší hlavní náplní je v současné době servis Boeingů 737 a Airbusů A320. Takže naši zákazníci jsou v doletové vzdálenosti tři hodiny z Ostravy, což znamená v podstatě celou Evropu. Na Blízký a Střední východ míříme se servisem Airbusu A330, u kterého delší přelet není až tak rozhodující položkou. Rovněž i rozsah, tedy počet normohodin je u tohoto typu daleko větší než u narrow-body letadel. V porovnání s Airbusem A320, kde typickou údržbu provádíme přibližně za 14 dní, tak u Airbusu A330 je to měsíc. Takže se dá říci, že množství normohodin, které musíte odpracovat při této údržbě, je úměrné velikosti tohoto letadla. Pak se rozdíly spojené s náklady na přelet a hodinovou sazbou výrazně kompenzují. Mimo naše stávající evropské zákazníky, pro které opravujeme letadla Boeing 737 a Airbus A320, oslovujeme i potenciální zákazníky z oblasti Středního a Blízkého východu. Zde vidíme velký potenciál.

MM: Jak se taková zakázka získává? Udržujete kontakty s leteckými společnostmi a nabízíte jim služby přímo nebo přes prostředníka, nebo vás doporučuje přímo výrobce?

D. Barč: Je to celý komplex okolností, jak zakázku získat. Jednak spolupracujeme s leasingovými společnostmi, což je jedna část objemového portfolia. Dále se účastníme různých tendrů, které vypisují jednotliví provozovatelé. Jsme s nimi v neustálém kontaktu. Pokud mají nějaké další nebo specifické požadavky, řešíme je mimo rámec výběrového řízení. Máme-li kapacitu, tak rádi vyhovíme. My neděláme běžnou údržbu, jak jsem říkal na úvod rozhovoru. Na nás se zejména obracejí přepravci nebo provozovatelé, kteří požadují servis většího nebo komplexnějšího rozsahu, což se obvykle vztahuje k okamžiku vrácení letadla leasingové společnosti nebo naopak předání letadla ze strany leasingové společnosti novému provozovateli.

MM: V roce 2016 jste se vyjádřil, že usilujete o získání oprávnění pro servis letounů Airbus A330 a očekáváte, že jej získáte ve druhém čtvrtletí 2017. Stalo se tak?

D. Barč:
Certifikaci na servis letounů Airbus A330 jsme získali letos v říjnu. Část podmínek byla splněna již v lednu, jelikož jsme ukončili výcvik našich zaměstnanců. Dodací lhůta příslušného technického vybavení je však často delší než šest měsíců, takže jsme oprávnění získali až na podzim. Co se týká oprav, tak teoreticky jsme schopni začít se servisem těchto letounů ihned. Prakticky však až od března příštího roku, jelikož údržbové a prostorové kapacity máme v současné době zcela naplněné. Přesto některé druhy činností spojené s dlouhodobým parkováním těchto letadel, jako například motorové zkoušky nebo kontrolu elektroniky, jsme schopni provádět i venku na ploše. V současné době právě jednáme o zajištění dlouhodobého parkování pro tento typ letadla, kdy předpokládáme jeho uskladnění do konce března příštího roku, a poté bude uvolněn do běžného provozu.

MM: Jak jste na tom s personálem? Obecně se má za to, že leteckých mechaniků a podobných profesí je málo? Jaká je situace u vás? Máte svá řešení?

D. Barč
: Situace není dobrá. Stejně jako ostatní firmy se potýkáme s nedostatkem odborných technických profesí. Snažíme se motivovat mladou generaci. V současné době intenzivně spolupracujeme se základními školami v okolí Mošnova. Zveme je na exkurze a ukazujeme, že práce u letadel je zajímavá. Dokonce máme exkurze i z mateřských škol.

Dalším krokem je spolupráce s učilišti v ČR. V současné době jsou na území naší republiky pouze tři specializovaná letecká učiliště – v Odoleně Vodě, v Praze a v Kunovicích. Další je na Slovensku v Trenčíně. Nedávno tento obor znovu otevřela i Vítkovická střední škola v Ostravě. Komunikujme se všemi. Studentům nabízíme odbornou praxi a následně zaměstnání. Za tímto účelem máme v hangáru vyčleněné jedno letadlo L 410. U nás mají studenti možnost udělat si základní i typový výcvik. V rámci praxe pak mohou spolu s našimi zaměstnanci pracovat na letadlech, která servisujeme.

Zároveň jsme navázali spolupráci s Moskevskou univerzitou civilního letectví a Polskou technickou univerzitou, abychom získávali studenty na praxi a následně z řad absolventů doplňovali naše stavy zaměstnanců. Dokonce spolupracujeme i s indickými odborníky, kdy jsme zaměstnali již jednoho indického mechanika a jednáme o dalších. Díváme se po celém světě. Vůbec se nebráníme dalším zahraničním pracovníkům. Získat pracovní povolení pro zaměstnance mimo EU je však velmi zdlouhavý proces. V tomto smyslu bych apeloval na vládu, aby tyto procedury výrazně urychlila. Pokud si najdete zaměstnance a slíbíte mu podpis smlouvy, tak pro něj začíná kolečko žádostí o pracovní povolení, které obvykle trvá půl roku. Nedivím se, že někteří to vzdávají dříve, než se vydání pracovního povolení dočkají.

Náš plán je každoročně navýšit počet o 50 zaměstnanců. Dnes jich máme 300 a finální stav plánujeme na 650 zaměstnanců. Samozřejmě to souvisí s dostavbou nového hangáru. V leteckém oboru je proces začleňování nových pracovníků velice zdlouhavý a náročný. Přibližně po třech letech může letecký mechanik provádět práci samostatně a stává se tak plnohodnotným kvalifikovaným zaměstnancem.

Každá servisní letecká společnost musí mít personál, který má potřebnou certifikaci k danému typu letadla. „Musíte mít dostatek leteckých mechaniků, kteří vlastní průkaz leteckého mechanika s typovou zkouškou na konkrétní typ letadla. Letecký mechanik s oprávněním musí projít výcvikem, který je poměrně složitý a zdlouhavý. Například jen pro získání průkazu leteckého mechanika se vyžaduje praxe v délce tří let,“ dodává generální ředitel Job Air Technic Daniel Barč.

MM: Byl rok 2017 pro Job Air úspěšný? Co se podařilo, co by mohlo být lepší?

D. Barč: Rok 2017 byl pro nás úspěšný. Podařilo se mnoho pozitivního. Získali jsme oprávnění na údržbu letadel Airbus A330, což je velký úspěch. Získali jsme 70 nových zaměstnanců, se kterými jsme v letních měsících realizovali odborná školení. Personál se již bez problémů zapracovává. Máme plnohodnotné zaměstnance a daří se nám držet rozumnou efektivitu provozu. Z hlediska akvizic jsme získali nové zákazníky, což jen potvrzuje, že kvalita našich služeb je na dobré úrovni. Bohužel se nepodařilo zahájit stavbu nového hangáru, ale pevně věřím, že nejpozději v květnu příštího roku začneme realizovat i tento projekt. Každopádně se budeme snažit dokončit stavbu nového technického zázemí do konce června 2018 tak, abychom od podzimu 2018 mohli toto rozšířené technické zázemí plnohodnotně využívat.

MM: Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Dvacet let ve výrobě ocelových konstrukcí

Moravská firma Motor Lučina je předním exportérem ocelových konstrukcí ve střední Evropě. Svůj úspěch majitelé postavili na zkušenostech z krize. „Rok 2010 byl pro nás nejhorší v historii firmy. V době celosvětové krize, kdy jsme bojovali o zachování firmy, jsme zjistili, že nás okrádá náš vlastní generální ředitel. Ztráty byly ohromné. Dnes, po letech, nám to paradoxně několik desítek milionů zase přineslo, jelikož jsme se poučili. Pro firmu není nic horšího, než když se ji dvacet let daří. Dokud nepoznáte dno, tak se od něho nemůžete odrazit,“ říká jeden z majitelů společnosti Motor Lučina Tomáš Polach, který se s redakcí MM Průmyslového spektra podělil o své zkušenosti s podnikáním.

Související články
České letecké firmy mají ve světě dobré renomé

„Objem české letecké výroby roste a míří hlavně do zahraničí. Především v oblasti produkce ultralightů a leteckého výcviku je naše republika opravdovou velmocí. Počátky tradice pilotního, leteckého i vrtulníkového výcviku se datují již do roku 1948. České letecké školy jsou velice vyhledávané pro své kvalitní pilotní výcviky, které poskytují za bezkonkurenční ceny,“ potvrzuje Alice Undusová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Český podnikatel pod tíhou bruselské legislativy

Podporuje Evropská unie svoji evropskou ekonomiku, potažmo národní ekonomiky jednotlivých zemí, nebo je to moloch, který je brzdou dalšího rozvoje? Jaký je aktuální stav a co můžeme ještě od bruselské legislativy očekávat? Na názor jsme se zeptali prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR RNDr. Jiřího Hynka.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

O budoucnost českého průmyslu strach nemám říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Při příležitosti konání MSV v Brně oslovila redakce MM Průmyslového spektra výraznou osobnost českého byznysu – prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka.Povídali jsme si s ním o tom, žese našemu průmyslu mimořádně daří, jaká jsou největší rizika pro další růst tuzemské ekonomiky, jak vnímá státní podporu v oblasti podnikání a proč fandí Evropské unii, přestože si myslí, že je to byrokratický moloch.

Slasti a strasti rodinného podnikání

Strojírenská rodinná firma Komfi je předním světovým výrobcem polygrafických strojů. Téměř před 25 lety ji v třípokojovém panelákovém bytě založil konstruktér Ing. Karel Matějček. V současné době firma vyváží své stroje do celého světa a byla vyhlášena Rodinnou firmou roku 2015.

Těžká váha z Plzně v první třetině zápasu

Historie strojírenské výroby na Plzeňsku se datuje do poloviny 18. století, kdy byly položeny základy společnosti Škoda. Výroba prvních unikátních obráběcích strojů pro vlastní potřebu byla zahájena v roce 1911. Po první světové válce se pak začaly obráběcí stroje vyrábět pro tuzemské zákazníky i do zahraničí. V novodobé historii prošla firma celou řadou změn ve vlastnické struktuře, které bezesporu ovlivnily její současnou podobu. Škoda Machine Tool patří k lídrům trhu v oblasti výroby horizontek a horizontálních vyvrtávaček, aktuálně prochází významnými změnami k udržení si této pozice.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit