Témata
Reklama

Lineární versus kluzné vedení

CNC vertikální obráběcí centra lze v základním provedení dělit na dva typy dle konstrukce vedení v osách X, Y, Z. Jedná se o kluzné a lineární vedení. Tradiční výrobce obráběcích strojů YCM nabízí obě varianty pro různé typy aplikací.

Otázka vhodnosti a výběru stroje s daným typem vedení se řeší velmi často. Občas se vyskytne názor, že např. lineární vedení je lepší než kluzné vedení. Společnost Vason prodává stroje s oběma typy vedení, výrobce YCM jich vyrábí několik typů v jednotlivých řadách frézovacích center. Tématem tohoto článku je nalezení odpovědi na otázku, kdy se rozhodnout pro kluzné, nebo lineární vedení z pohledu zákazníka.

Reklama
Reklama
Reklama
Kluzné vedení

Kluzné vedení

Princip kluzného vedení je po dlouhá léta neměnný a stálý. Kalená široká lišta, nejlépe z jednoho kusu odlitku základny, proti kalené liště suport s vnitřní lepenou kluznou hmotou Turcite. Mazacími drážkami, které jsou vyfrézovány v liště Turcite, je dopravován mazací olej, který se vrací zpět do oběhu stroje ztrátovým mazáním. Lišta je zkušeným a vyškoleným technikem zaškrabána na vysokou rozměrovou a povrchovou přesnost. Kluzná lišta by měla být co nejširší a vzdálenost mezi lištami co největší kvůli nejvyššímu možnému dovolenému zatížení v osách a na pracovním stole.

YCM MV106A - stroj s kluzným vedením

Kluzné vedení dovoluje vyšší únosnost, vyšší radiální i axiální zatížení. Nevýhodou je menší rychlost pojezdů a způsob řízení interpolace, která není tak plynulá jako u lineárního vedení s valivými bloky.

YCM vyrábí řady vertikálních center MV a TV s kluzným vedením, kuželem vřetena ISO 40/50, výkonnými motory a vestavěnými převodovkami dovolujícími krouticí moment až 700 Nm. Portálová centra řady DCV jsou také vybavena kluzným vedením v ose Z pro silové obrábění s max. úběrem na třísku při jednom záběru. Stroje s robustním kluzným vedením ocení uživatel zejména při obrábění odlitků či výkovků a při zakázkové a malosériové výrobě.

Lineární vedení

Lineární vedení    

Ve svém principu se lineární vedení skládá z lišty a valivých bloků s tělísky, které umožňují plynulý posuv v jednotlivých osách X, Y, Z. V současné době je trendem užití valivých bloků s jehlovými tělísky, které dovolují vícekontaktní dotyk se stykovými plochami pro max. dovolené zatížení. Rychloposuvy se většinou pohybují od 36 m.min-1 do 50 m.min-1 u vertikálních center YCM. Lineární vedení rovněž umožňuje zvýšit zrychlení a brzdění až na hodnoty 1G, jako je tomu u vysokorychlostních center řady NSV z portfolia strojů YCM, a řeznou rychlost na 20 m.min-1 pro HSC frézování.

YCM NSV102A - stroj s lineárním vedením

Kruhová a šroubová interpolace ve spojení s dokonalým řídicím systémem poskytuje plynulé kontinuální frézování forem, kapes, tenkostěnných profilů apod. Výhodami lineárního vedení je tedy vysoká dynamika, rychlost pojezdů, plynulé frézování, vysoké zrychlení a brzdění, což je oceněno zejména při hromadné a sériové výrobě zkracováním vedlejších neefektivních časů. Nevýhodou je menší dovolené zatížení. Ideální využití stroje je zejména pro obrábění lehkých slitin materiálů, lehkých kovů, železa, tvrdých materiálů HRC63 apod.

Informace o výrobě

Při návrhu vhodného frézovacího stroje je snahou získat vždy co nejvíce informací o výrobě včetně výkresové dokumentace obrobku. Pak se teprve může říci, zda je vhodné kluzné, nebo lineární vedení.     

Další podstatnou vlastností pro celkovou správnou dynamiku a kinematiku stroje je konstrukce základny, stojanu, vřeteníku a uložení kuličkových šroubů. Celolitinové odlitky ze speciální litiny Meehanite jsou odlévány přímo u výrobce YCM ve vlastní slévárně včetně indukčního kalení vodicích ploch, konstrukce je standardně navržena pomocí FEM analýzy (metoda konečných prvků). U větších strojů s pojezdy nad 1 400 mm v ose X již většinou osu Y tvoří 4 lišty masivního lineárního nebo kluzného vedení s vestavěnými šnekovými dopravníky pro účinnější odvod třísek.

Vysoká opakovatelná přesnost

YCM obráběcí stroje nabízejí vynikající špičkové vlastnosti, vysokou opakovatelnou přesnost a přesnost polohování, vynikající dynamické a užitné vlastnosti pro optimalizovanou návratnost investice.

Klientovi se nabízí řešení optimalizované na konkrétní výrobu z více než 90 modelů CNC obráběcích strojů výrobce YCM. Zákazník má tedy možnost výběru ze dvou typů vedení při nákupu stroje YCM pro nejvhodnější podmínky obrábění.

Speciálně k tomuto tématu jsou firmou Vason přichystány tzv. Tematické podzimní dny, které proběhnou v září. Načasování a zvolený termín není náhodný, jelikož se následně firma zúčastní veletrhu EMO 2011 v Hannoveru a MSV 2011 v Brně. V showroomu firmy se budou prezentovat ukázky frézování a vrtání na vertikálních centrech s kluzným a lineárním vedením.

Ing. Milan Křiva

Ing. Petr Stuchlík

petr.stuchlik@vason.cz

Vason CZ 

EMO: hala 27, stánek E68

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 110934
Datum: 08. 09. 2011
Rubrika: Trendy / EMO/MSV 2011
Autor:
Firmy
Související články
Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Automatizace výroby s minimálními personálními nároky

Ať už s možností frézování, nebo soustružení, 4osého, nebo 5osého obrábění, s výměnou palety, či bez ní, s kruhovým zásobníkem palet, věžovými upínacími přípravky pro vícenásobné upínání obrobků, automatizací a progresivním ovládacím panelem, univerzální 5osá obráběcí centra lze flexibilně přizpůsobit a rozšířit pro každou aplikaci.

Související články
Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Aditivní výroba unikátních řezných nástrojů

Aditivní technologie jsou jedním z nosných pilířů Průmyslu 4.0. Od roku 2014, kdy v ČR 3D tisk kovů odstartoval „ve velkém“, byla o této problematice napsána celá řada publikací, díky nimž je tato technologie považována za poměrně známou. Jedním z průkopníků 3D tisku v ČR je firma Innomia, která přinášela informace o technologii DMLS do povědomí českého průmyslu již několik let před tímto zmiňovaných boomem.

Zerobot - efektivní způsob automatizace

V minulém příspěvku (www.mmspektrum.com/180112) jsme popsali tzv. nulový bod upínání (Zero point systém). Ukazuje se, že při dnešních trendech, kdy automatizace a zejména pak robotizace opět zažívají velkou renesanci, je výhodné spojit Zero point systém a robot. O trendech takového spojení pojednává tento příspěvek.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Automatická optimalizace posuvů a pohonů obráběcích strojů

Před více než rokem uvedla společnost Siemens do prodeje nový, podstatně funkčně vylepšený software 4.7 pro NC řídicí systémy Sinumerik 840D sl a 828D. Na nové funkce softwaru, které výrazně vylepšují vlastnosti řídicího systému Sinumerik v oblasti programování a obsluhy, jsme se soustředili v článku ve vydání č. 1,2/2017 (viz. www.mmspekturm.com/170148). V tomto příspěvku se budeme věnovat detailněji výrazné změně softwaru 4.7 v oblasti seřizování a optimalizace posuvů a hlavních pohonů.

Termostabilní koncept obráběcích strojů - 1. část

Termostabilní koncept obráběcích strojů firmy Okuma je systém regulace či chcete-li potlačování dilatací stroje způsobených změnami teploty jeho struktury. I když změny teploty je možné omezit vhodnou konstrukcí stroje, nelze jim zcela zabránit. Stroj pracuje v určitém prostředí, které obecně nemá konstantní teplotu.

Aditivní výroba a 3D tisk

K zajištění budoucí vedoucí úlohy Evropy v aditivní výrobě, která představuje nedílnou součást konceptu Industry 4.0, je nezbytná společná evropská strategie – takový je názor Evropského výboru pro spolupráci mezi výrobci obráběcích a tvářecích strojů Cecimo. Jednou z priorit je vytváření evropské strategie aditivní výroby (AM), která by měla podporovat plynulý, dlouhodobý a konzistentní rozvoj této technologie v Evropě.

Profesionální přístup k broušení

V současnosti jsou kladeny ze strany zákazníků stále vyšší nároky na co nejvyšší přesnost při broušení, která je spolu s výslednou drsností nejvýznamnějším požadavkem uživatelů. Samozřejmě této kombinace je třeba dosáhnout v nejkratším možném čase. Tyto hlavní parametry jsou zahrnuty do koncepce brousicích strojů české společnosti Fermat Machine Tool a jsou dosahovány i mj. využitím řady speciálního příslušenství a nových technologických standardů.

Spolupráce firem a univerzit přináší konkrétní výsledky

Inovace v technickém vývoji výrobních strojů a technologií jsou nezpochybnitelnou povinností pro každou firmu, která chce dlouhodobě působit na současném vysoce konkurenčním trhu. Na výrobní stroje a technologie se klade stále šest základních požadavků: přesnost a jakost povrchu vyráběných dílců, produktivita a hospodárnost výroby, spolehlivost strojů a minimální dopad na životní prostředí. Prostředky pro naplnění těchto požadavků jsou různé. V MM Průmyslovém spektru 6/2016 (www.mmspektrum.com/160643) byl představen projekt Centrum kompetence Strojírenská výrobní technika, v rámci kterého spolupracují ve výzkumu a vývoji firmy a univerzity. Článek byl zaměřen především na ukázky zlepšování uvedených hlavních užitných vlastností výrobních strojů a technologií konstrukčními modifikacemi strojů. V tomto článku představíme některé dosažené výsledky v oblasti technologií a provozu strojů.

Črta o horizontce, část II.

V minulém vydání MM Průmyslového spektra jsme začali pojednání o historii, současnosti a perspektivách vývoje jedinečného stroje, kterým bezesporu horizontka je, a v tomto vydání jej ukončíme. Čtenáři, kteří předchozí díl v listopadovém vydání nečetli, mají možnost dohledat ho na internetu na adrese www.mmspektrum.com/151122.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit