Témata
Reklama

Lyžování na svahu haldy

02. 09. 2002

Měniče frekvence Lenze se starají o správné klima v centru alpského lyžování Bottrop.

Lyžování v plném létě? Sjíždět svah na snowboardu v Porúří? A přitom nejlepší sněhové podmínky 365 dní v roce? To všechno si užívají příznivci zimních sportů od začátku tohoto roku v německém Bottropu. Po půl roce stavby zde otevřelo své brány centrum alpského lyžování a jeho nová zimní sportovní hala se stala nejdelším sportovním zařízením na světě. Mezi dodavateli nechyběla ani firma Lenze GmbH, Co., KG, která pro ventilační zařízení dodala speciální měniče frekvence, přizpůsobené pro klimatizační techniku.
Reklama
Reklama
Reklama

Krytá sjezdovka

Zařízení pro zimní sporty bylo zřízeno společností alpincenter.com AG na obrovské haldě hlušiny a představuje jeden z projektů přinášející změny ve zdejší uhelné pánvi. Sjezdovka 640 metrů dlouhá a 30 metrů široká se vine jako had na 31 hektarech svahu haldy. Výškový rozdíl 80 metrů a sklon mezi dvěma a 24 procenty zajišťuje na sjezdovce tu pravou zábavu. Zařízení alpincenter.com AG vykazuje 17 000 čtverečních metrů plochy sjezdovky se sněhovou pokrývkou v průměru 30 centimetrů.
Podmínky pro zimní sporty zajišťují i při letních vnějších teplotách chladicí stroje s chladicím výkonem přibližně 1 000 000 kW. Odpadní teplo, které vzniká při chlazení, není využíváno pouze pro vytápění komplexu budov a pro ohřívání užitkové vody, ale také pro temperování půdy pod lyžařským centrem. Důvodem je chlad z podlahy haly pronikající do půdy, která by bez protiopatření zmrzla. Technické vybavení Lenze se používá v celém ventilačním systému lyžařské haly. Měniči frekvence s plynulou regulací otáček jsou vybaveny motory pro pohon ventilátoru.
Aby požitku z lyžování na 30 metrů široké sjezdovce nebránil žádný vlek, přesunuli plánovači cestu zpět na kopec až za výjezd z haly. Nahoru na haldu vede tunel, jímž prochází dopravní pás. Návštěvníci mohou jít tunelem také pěšky v jeho druhé úrovni. I zde je instalováno ventilační zařízení pro dosažení rovnoměrného rozložení teplot. Objemové toky vstupních a výstupních ventilátorů jsou regulovány podle teploty. Měniče frekvence Lenze z řady 8200 vector mění podle potřeby otáčky ventilátorů a tím zajišťují správné klima.

Horská chata

Po radovánkách na sněhu se dá zajít i do horské chaty. Také zde najdeme techniku Lenze. Měniče frekvence regulují vstupní a výstupní ventilátory klimatizačního zařízení. Otáčky vstupních ventilátorů jsou regulovány v závislosti na tlaku v kanálu, protože z tohoto klimatizačního zařízení je zásobováno pět jednotlivých zón s oddělenými regulátory objemového toku. Jestliže je například v některé zóně objemový tok seškrcen, vyrovná měnič frekvence vstupního ventilátoru zvýšený tlak v kanálu zmenšením otáček. Regulace DDC (Direct Digital Control) dodává měničům frekvence požadované hodnoty ve formě analogových signálů (v hodnotách 0 až 10 V). Otáčky ventilátorů jsou tím stále přizpůsobovány požadované potřebě. Měnič frekvence je schopen hlásit zpět na DDC momentální provozní stav a případné poruchy.
Dodávání a odvádění vzduchu pro zařízení provádí klimatizační zařízení, které je obsluhováno a hlídáno systémem technického vybavení budov GLT se sedmi řídicími jednotkami a celkem 600 datovými body. Protože klimatizační zařízení musí být navrženo pro nejnepříznivější případ, pracuje většinu času s částečným zatížením. Zde mohou měniče frekvence snížit náklady na energii v porovnání s neregulovaným provozem až o 50 %.

Měniče frekvence

Kromě hospodárné regulace otáček ventilátoru obsahují měniče frekvence ještě další zajímavé funkce pro technické vybavení budov. Přístroje vybavené integrovanými regulátory PID jsou schopny zpracovávat regulace tlaku nebo teploty zcela samostatně.
Využitím odmocňujícího vstupu je možné realizovat regulaci objemového toku pomocí cenově výhodného měření tlaku. Při tomto způsobu se kvadratický zpětnovazební signál dynamického tlaku převádí výpočtem odmocniny na lineární signál, úměrný otáčkám. Není proto třeba instalovat drahé měřiče objemového toku, neboť je lze nahradit cenově příznivějšími měřiči tlaku.
Při použití pohonu s klínovým řemenem může být měnič frekvence použit pro elektronické hlídání klínového řemene. Jestliže se řemen přetrhne, pozná měnič frekvence poruchu podle poklesu proudu pod nastavený práh a vydá hlášení pro GLT. Mohou proto odpadnout dosavadní metody jako měření tlakového rozdílu na škrticích clonách.
Jak již bylo zmíněno, umožňuje měnič frekvence provoz ventilátoru s částečným zatížením. Při menších otáčkách není menší pouze proud, ale dochází také ke zřetelnému snížení úrovně generovaného hluku. Možnost nastavení spínacích frekvencí až na 16 kHz, které lidský sluch již nevnímá, umožňuje téměř bezhlučný provoz.
Komunikační moduly s nejrůznějšími sběrnicovými protokoly jako LON umožňují jednoduché navázání na systém automatizace budovy. Klimatizační zařízení v lyžařském centru může být řízeno a také diagnostikováno pomocí dálkové údržby po lince ISDN.

§§§

Investicí akciové společnosti do projektu centra alpského lyžování nevzniklo jenom zařízení pro volný čas s kapacitou 1000 návštěvníků za hodinu, ale také podnik se 125 pracovními místy. Centrum využívají i evropské národní lyžařské týmy jako letní výcvikové středisko. Historie lyžování pod střechou na umělém sněhu není ostatně tak nová. Již v padesátých letech vytvořili Japonci na baseballovém stadionu v Tokiu velkou umělou sjezdovku. Sníh byl přitom dovážen železnicí z okolních kopců. Tento systém však fungoval jen několik týdnů v zimě a za pár let byl pro příliš vysoké náklady zastaven.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 20926
Datum: 02. 09. 2002
Rubrika: Trendy / MSV 2002
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Související články
Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit