Témata
Reklama

Management znalostí

02. 09. 2002

CATIA V5 (Dassault Systemes) je procesově orientovaný CAD/CAM/CAE/PLM systém. Jedním z klíčových průmyslových procesů uplatňovaných u počítačem podporovaných vývojových technologií je i management znalostí. Jedná se o nový trend implementovaný do CAx systémů, pro který se také používá anglický název Knowledgeware, případně Knowledge Management.

Co je management znalostí

Jedna z definic managementu znalostí zní, že jde o proces shromažďování, organizování, třídění a šíření důležitých vědecko-technických informací napříč organizací, a to tak, aby je mohl účelným způsobem využít ten, kdo je potřebuje. Těmito informacemi se rozumí procesy, technologie, reference, standardy, ověřené postupy a metody. Jiná definice říká, že je to proces pro vytěžení odborných znalostí z vědomí zaměstnanců organizace, aby mohly být v podniku snadněji a efektivněji sdíleny a využívány. Odborné znalosti získané při vývojových procesech jsou určitým významným intelektuálním kapitálem podniku, skrytým jměním, ze kterého podnik může těžit a profitovat. Pokud podnik opustí ty lidské zdroje, které drží důležité technické poznatky, znalosti odcházejí s nimi. Osvojení znalostí vyžaduje čas a zkušenost. Lidé mají stále méně času znalosti získat, a navíc je to velmi nákladné. Management znalostí si klade za cíl implementovat do systémové podoby co největší množství odborných znalostí tak, aby byly co nejméně závislými na nepříznivých vlivech a procesech probíhajících v lidských zdrojích. Negativně působí zejména fluktuace, ztráta paměti v čase, komunikační šum, informační blokáda apod.
Reklama
Reklama
Reklama

Funkcionality managementu znalostí

Management znalostí implementovaný v systému CATIA V5 je poměrně rozsáhlou problematikou a možnost stručně objasnit jeho principy v rozsahu tohoto článku naráží na řadu potíží, mimo jiné např. na neustálenou a někdy i neexistující českou terminologii. Nicméně pokusme se v následujících odstavcích alespoň velmi jednoduše popsat některé základní pojmy.
Management znalostí staví na parametrizaci, ale není pouze stanovením vztahů mezi parametry. Poskytuje kumulativní schopnosti výběru řešení na základě vyhodnocení a simulace variant, dále automatizaci procesů, tvorbu inteligentních modelů atd. na základě následujících funkcionalit:
  • směrnice (Rules) jsou definovány jako seznam akcí, které se provedou ve specifickém kontextu. Těmito akcemi mohou být informační panely, hodnota nebo vzorec pro určení parametru, případně sekvence příkazů (makro). Směrnice mohou být automatické nebo na příkaz;
  • kontroly (Checks) jsou definovány jako seznam vztahů (relací), které se vyhodnotí automaticky nebo na příkaz. Cílem je informovat uživatele v případě překročení některé mezní hodnoty, ale slouží i k ověření platnosti zvoleného řešení. Pokud kontrola označí, že uživatel provedl chybné rozhodnutí, může být provedena automatická korekce buď odesláním hlášení, zobrazením HTML souboru nebo odstraněním závady spuštěním korekčního programu;
  • chování (Behavior) umožňuje automatické kontextuální změny (start sekvence operací) při působení na mechanické tvarové detaily (Features) na 3D modelu. Díky "chování" se geometrie stává reaktivní a inteligentní, pokud se edituje pomocí funkcí "drag & drop";
  • zpráva (Report) může být vygenerována automaticky s cílem získat bilanci mezi ověřováním konstrukce a úspěšně splněnými parametry, tzn. že parametry jsou v souladu s kontrolami (Checks) použitými v daném dokumentu;
  • návrhová tabulka (Design Table) umožňuje vytvářet možné varianty konstrukce. Je jednoduchou syntetickou cestou jak definovat a znázornit korektní volby nebo standardy. Pokud chce např. uživatel použít určitou variantu součásti, označí konkrétní označení a návrhová tabulka automaticky provede změny konstrukce podle stanovených hodnot parametrů;
  • "co se stane, když" (What If) je simulace umožňující stanovit všechny následky změny hodnoty parametru. Pracuje jako simulátor aplikovaný při změnách konstrukce. Uživatel může předběžně vizualizovat možné následky svého záměru, aniž by došlo ke změnám konstrukce. Lze zjistit nejen to, zda daný záměr není chybný, ale také proč;
  • "jak na to" (How to) je schopnost systému definovat všechny možné řídicí parametry řešení, které ovlivňují daný parametr. Jinak řečeno je to rádce (Assistant), který uživateli navrhne všechny možné varianty hodnot, pomocí nichž lze získat stanovené konečné řešení konstrukce;
  • tvořící skript (Generative Script) umožňuje automaticky vytvořit konstrukci anebo informaci. Tento snadno zvládnutelný formát umožňuje popsat uživateli neprogramátorovi jeho záměr pomocí jednoduchého textového souboru.
  • Produkty

    Uvedené funkcionality jsou zahrnuty v řadě integrovaných produktů CATIA V5. Základní sada nástrojů managementu znalostí je obsažena již v infrastruktuře systému a je dostupná všem uživatelům. Další již specializované moduly jsou určeny pro specifické vývojové procesy. Tyto procesy a jim odpovídajícími produkty managementu znalostí CATIA V5 jsou uvedeny v tabulce. Různé produkty přitom nabízejí rozdílnou úroveň náročnosti použití a implementace znalostí podle cílové skupiny uživatelů, ať už se jedná o běžného uživatele (např. konstruktéra) přes experta až pro specialistu vývojáře.
    Základní cílem managementu znalostí je především uchovat, rozvíjet a umožnit efektivní použití cenného intelektuálního bohatství - podnikových znalostí. Přínosy jeho využití, které CATIA V5 nabízí, jsou tři a jsou zřejmé. Je to zkrácení inovačního cyklu, vzrůst kvality a užitné hodnoty produktu a redukce chyb a nákladů. Dodavatelem systému je společnost Technodat, CAE-systémy, s. r. o., Zlín.
    Umístění na MSV 2002: pavilon V, stánek 23
    Reklama
    Vydání #9
    Kód článku: 20915
    Datum: 02. 09. 2002
    Rubrika: Trendy / MSV 2002
    Autor:
    Firmy
    Související články
    900 000 nástrojových datových záznamů navíc

    Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

    Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

    Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

    Budoucnost české výroby

    Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

    Související články
    Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

    Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

    Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

    Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

    Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

    Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

    ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

    Pohodlné upínání magnetem

    Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

    Doplňkový katalog nástrojů

    Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

    Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

    Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

    Čištění upínacích kuželů nástrojů

    Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

    Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

    Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

    Strojírenské podniky v době pandemie

    Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

    Na cestě stát se globálním jazykem produkce

    V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit