Témata
Reklama

Maskovací přípravky pro povrchové úpravy

Krytí částí polotovarů i hotových výrobků před povrchovou úpravou se stává standardní technologickou operací v mnoha strojírenských podnicích. Maskovací přípravky představují moderní alternativu k tradičním výrobním postupům, kdy se díly po aplikaci povrchové úpravy podrobují "očištění" míst, která musí zůstat bez barvy či pokovení.

Očištění od nátěru či pokovení zahrnuje zejména mechanické operace, které s sebou vedle nákladů na kvalifikovanou pracovní sílu nesou i riziko, že se finalizovaný výrobek poškodí. Volbou vhodného maskovacího materiálu pro zakrytí míst, kde je barva, pokovení nebo lak nežádoucí, lze dosáhnout zvýšení produktivity při současné úspoře nákladů. V tomto krátkém článku uvádíme stručný přehled nabízených materiálů a typů aplikací, pro něž jsou vhodné maskovací přípravky Shercon, dodávané firmou M. A. G. galvanochemie, a. s.
Reklama
Reklama
Reklama

Krytky a zátky

Jádrem sortimentu jsou krytky a zátky ze silikonové pryže Ultrabake. Tento materiál je pro svoji teplotní odolnost 315 °C, mechanické vlastnosti a vysokou odolnost proti oxidaci vhodný především pro použití v práškových lakovnách. Výrobce zaručuje pro práškové lakování při 315 °C minimální životnost 12 cyklů. Při vypalovacích teplotách v rozmezí 200 - 220 °C je životnost v průměru 50 cyklů. Na maskovacím materiálu neulpívá prášková barva. Ultrabake je materiál s obecným použitím. Mezi dalšími aplikacemi je možno uvést například galvanické pokovování, chemické niklování, anodizování, chromování a chemické leštění.
Zátky z chloroprenové pryže Neopren mají dobrou odolnost vůči abrazivům a chemickým látkám. Jsou vhodné pro krytí otvorů při tryskání a galvanizování, kde nejsou vysoké nároky na teplotní odolnost. Nelze je kvůli teplotní odolnosti 177 °C používat v práškových lakovnách. Z uvedeného materiálu se dodávají pouze zátky. Další aplikace: anodizování, otryskávání, chemické leštění, chemické niklování; nehodí se však pro použití v chromovacích lázních.
Krytky z PVC tvoří cenovou alternativu k silikonové pryži. Jsou vhodné především pro jednoduché procesy (s max. teplotou 177 °C) a k zakrývání pro přepravní účely.

Maskovací pásky

V sortimentu Shercon jsou také dva druhy maskovacích pásek určených pro práškové lakování. Pásky jsou vyrobeny z polyesteru, na němž je naneseno silikonové lepidlo, které po stržení pásky nezanechává na krytém předmětu adhezivní zbytky. Odpadá tak nutnost mechanického dočišťování po povrchové úpravě. Pásky se dodávají ve dvou variantách s teplotní odolností 204 °C a 220 °C.
Typickou aplikací je například krytí místa pro zemnící těsnění u rozváděčových skříní před práškovou barvou. Polyesterové pásky lze dodat též na nelepivé fólii mylar. Tento produkt je vhodný pro výrobu vlastních tvarů na řezacím plotru. K dispozici je velký výběr kruhových výseků, z nichž vybrané typy lze dodat se středicími kroužky. Maskovací pásky jsou standardně k dispozici v šířkách 5 ÷ 50 mm po 5 mm, dále 80, 100 a 150 mm. Návin na roli je 33 m pro šíři 5 mm, pro ostatní pásky je návin 66 m.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 10932
Datum: 05. 09. 2001
Rubrika: Výroba / Povrchové úpravy
Autor:
Firmy
Související články
Perfektní povrchová úprava

Ten, kdo vytváří povlaky, může dosáhnout bezvadných výsledků pouze důkladnou předpřípravou povlakovaného povrchu. Také za tímto účelem investovala firma Bot Oberflächentechnik z Kulmbachu do nového zařízení – a dosáhla tak nakonec fascinujících výsledků.

Kompaktní řešení Zapoj a spusť

Surffinisher je inovační metoda inline omílání vysoce kvalitních, geometricky složitých součástí během výrobního cyklu , která otevírá nové možnosti pro automatizované, vysoce přesné obrábění definovaných ploch jednotlivých součástí. Kompaktní omílací systém Zapoj a spusť lze snadno integrovat do výrobních linek.

Automatické selektivní nebo celoplošné obrábění

Ať se jedná o odhrotování, broušení, hlazení, zaoblování nebo leštění, dnes musejí být na kvalitu plněny velmi vysoké požadavky. Konkurenční tlak pak současně vyžaduje minimalizaci nákladů na zpracování. Tyto požadavky lze splnit inovativní technologií surf-finishing společnosti Rösler. K manipulaci s obrobky během bezdotykového, plně automatického procesu omílání jsou používány roboty. To umožňuje nejen celoplošně, nýbrž i selektivně, spolehlivě a efektivně obrábět geometricky složité součásti. Tato revoluční inovace v omílání byla poprvé prezentována na veletrhu AMB 13. až 17. září ve Stuttgartu.

Související články
Tryskací zařízení pro zvýšení životnosti radlic

Stroje pro úpravu půdy jsou extrémně zatěžovány. Pro zvýšení doby životnosti rychle opotřebitelných náhradních dílů, např. radlic, používá firma Andersen Steel pro jejich čištění zařízení se shot peeningem od firmy Rösler.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kompozitní povlaky jako možná náhrada za povlaky na bázi CrIV

Tento příspěvek se týká oblasti povrchových úprav, zejména elektrolyticky vyloučených kovových povlaků, a to způsobu vytvoření kompozitní povrchové úpravy na bázi niklu s vysokou odolností proti opotřebení. Výsledkem provedeného výzkumu je technologický postup závěsového pokovení pro nový kompozitní povlak NiP-XLS, který by mohl nahradit povlaky na bázi CrIV.

Předúprava oceli nízkoteplotním plazmatem pro zvýšení pevnosti lepeného spoje

V příspěvku jsou shrnuty výsledky výzkumu vlivu plazmochemické předúpravy vzorků oceli DC01 na výslednou pevnost lepeného spoje. Pro předúpravu povrchu vzorků oceli byla použita RF štěrbinová tryska generující plazma. Jako pracovní plyn byl použit argon a argon v kombinacích s dusíkem nebo kyslíkem. Vliv plazmové předúpravy na povrch oceli byl vyhodnocen pomocí měření kontaktních úhlů a výpočtu volné povrchové energie. Po slepení vzorků oceli pomocí běžně užívaného lepidla Weicon Flex 310M HT200 byly testovány výsledné vlastnosti lepeného spoje pomocí standardních mechanických odtrhových testů podle ČSN EN 1465.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Ako zvýšiť kvalitu povrchových úprav

Dokonale čistý a odmastený povrch dielov je základnou črtou pre všetky povrchové úpravy, ktorý má veľký vplyv na výslednú kvalitu produktu. Predovšetkým rôzne spôsoby nanášania kovov si vyžadujú starostlivú prípravu povrchu, aby sa zabránilo vzniku škvŕn, ktoré vznikajú v dôsledku povrchovej kontaminácie počas tvárnenia kovov.

Komplexní způsob kontroly procesu odmaštění

Článek pojednává o možnostech komplexní kontroly procesu odmaštění v průmyslových aplikacích, tj. především o možnostech kontroly stavu povrchu výrobků před procesem odmaštění a po něm a o kontrole stavu odmašťovacích kapalin pomocí UV-VIS spektroskopie.

Šetrné a účinné čištění těžko dostupných míst

Klasické postupy čištění ve vodě se dostávají na hranice svých možností, když jde například o kapilární struktury nebo komplexní geometrie. Za takové situace se nově na scénu dostávají tzv. CNP technologie (Cyclic Nucleation Process). Tato technologie pracuje na principu cyklické nukleace (tvorby krystalových zárodků z přesycených roztoků).

Zvýšení výkonu u tribo stříkání

Stříkání práškových barev systémem tribo je založeno na fyzikálních principech, které do značné míry určují výsledné parametry stříkacího zařízení. Výrobce stříkacích pistolí je postaven před úkol navrhnout optimální konstrukci, která bude poskytovat nejlepší možný výstup, jakým je dostatečně nabitý prášek, který vystupuje v požadovaném množství a s použitelnou rychlostí z ústí nabíjecí trubice. Jak název napovídá, nabíjení prášku tribo je založeno na principu tření.

Stříkání a lakování - trendy jsou nepochybné

Nutnost zvyšovat technicko-ekonomickou úroveň firmy je na denním pořádku. Inovace zvyšují podnikovou konkurenceschopnost, kterou lze spatřovat zejména ve flexibilitě, tvorbě přidané hodnoty, efektivnosti a kvalitě. Také v oboru povrchových úprav je trendem automatizace a robotizace.

Vývoj epoxidových barev na konstrukce

Trendem dnešní doby je snižování nákladů na nátěrové systémy na konstrukce. Tyto systémy jsou ve většině případů složeny ze základní nátěrové hmoty (NH) epoxidového typu a vrchního polyuretanového emailu. V rámci úspory nákladů byla vyvinuta NH, která plní funkci obou těchto nátěrových hmot, to znamená, že má antikorozní vlastnosti, splňuje funkci vrchní NH a je možné ji aplikovat pouze v jedné vrstvě.

Plazmová předúprava povrchu - povrchová energie versus adheze

V oblasti úprav povrchů materiálů je obecně přijímáno, že povrchová energie je jedno z rozhodujících kritérií pro adhezi nátěrových hmot, barev, lepidel nebo speciálních povlaků. Čím vyšší je povrchová energie, tím lepší by měla být přilnavost. Na základě získaných výsledků z oblasti předúpravy povrchu plazmatem nebo ionizací však nebyla prokázána přímá korelace mezi volnou povrchovou energií materiálů povrchově upravených různými technologiemi a výslednou adhezí nátěrové hmoty nebo lepidla.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit