Témata
Reklama

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

10. 06. 2020

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Excelon Plus je zařízení nejnovější generace pro úpravu vzduchu vyvinuté společnosti IMI Norgren. Nabízí výjimečné výkonnostní parametry, je kompaktní a lehké, vhodné pro všechny průmyslové aplikace. Jeho konstrukce byla navržena s důrazem na bezpečnost. Nabízí vestavěné vložky zabezpečené proti nepovolané manipulaci a unikátní mechanismus dvojitého zámku na nádobkách. Systém Quikclamp s vestavěnými držáky umožňuje instalaci a demontáž jednotek bez přerušení potrubního spoje. Jednotky Excelon Plus jsou dodávány ve dvou velikostních řadách (1/4" – řada 82 a 1/2" – řada 84) a podle provedení jsou určeny pro maximální vstupní tlak 10 až 20 bar.

Reklama
Reklama
Reklama
Příklad provedení jednotky Excelon Plus pro úpravu vzduchu. (Zdroj: IMI Norgren)

Filtrace

K dispozici jsou jednak univerzální filtry pro odstranění vody a částic, dále koalescenční filtry pro odstranění olejového aerosolu a filtry s aktivním uhlíkem pro odstranění olejových par.

Univerzální filtr pro všeobecné použití Excelon Plus umožňuje odstraňování částic velikosti 5 μm nebo 40 μm, s úrovněmi extrakce vody přes 98 % (řada 84), resp. přes 95 % (řada 82). Údržba těchto jednotek je rychlá a snadná, protože filtrační patrona zůstává po vyjmutí uvnitř nádobky. Patrona se jednoduše odepne, čímž umožní čistou a účinnou likvidaci a náhradu za novou patronu. Tento nový systém údržby filtru také znamená, že volné místo pod jednotkou potřebné pro údržbu je maximálně 25 mm, což zmenšuje obklopující prostor potřebný na libovolném stroji.

Univerzální filtry jsou k dispozici s lehkými polykarbonátovými nádobkami s ochrannými kryty zajišťujícími viditelnost v nádobce, nebo s celokovovými nádobkami s hladinoměry pro náročnější aplikace. Všechny nádobky jsou vybaveny bezpečnostním dvojitým zámkem, který zabraňuje demontáži nádobky, pokud je jednotka natlakována. Zásluhou tohoto dvojitého zámku je Excelon Plus nejbezpečnějším filtrem na trhu. Filtry jsou nabízeny buď se čtvrtotáčkovým manuálním vypouštěním nebo páčkou pro nové mžikové automatické vypouštění plovákového typu, které minimalizuje zbytečnou ztrátu vzduchu během této operace.

Koalescenční filtr Excelon Plus odstraňuje olej až do úrovně 0,01 mg.m-3, což znamená odstranění částic o velikosti 0,01 mikronu. Filtry mají vestavěné měřidlo poklesu tlaku, které indikuje, kdy je třeba provést servis. Koalescenční filtry jsou nabízeny se stejnými volbami nádobek a vypouštění jako univerzální filtry a rovněž obsahují dvojitý bezpečnostní zámek.

Uhlíkový filtr Excelon Plus zajišťuje, že budou odstraněny všechny stopy olejových par (zápach) z dodávky stlačeného vzduchu (0,003 mg.m-3 zbývajícího oleje). Uhlíkové filtry jsou k dispozici s chráněnými polykarbonátovými a celokovovými nádobkami a disponují možností vyjmutí patrony umístěné v nádobce a dvojitým bezpečnostním zámkem. Tyto filtry neobsahují vypouštění, protože kontaminace způsobená parami je zadržena v uhlíkové vložce.

Pokud se všechny tyto filtry použijí společně, potom koalescenční filtry a filtry s aktivním uhlíkem zajistí, že lze jakýkoli systém stlačeného vzduchu použít pro většinu velmi kritických aplikací průmyslové automatizace, a dodávat čistotu vzduchu do třídy 0 podle ISO 8573-1.

Regulace

Univerzální regulátory Excelon Plus s primárním tlakem do 20 bar nabízejí výstupní tlakové rozsahy 4 bar, 10 bar a 17 bar. Dodávají se s vestavěným manometrem, který se nachází uvnitř hlavního tělesa regulátoru, což významně snižuje riziko poškození manometru. Proti neoprávněné manipulaci lze ovládání regulátoru snadno uzamknout visacím zámkem. K dispozici je rovněž univerzální filtr – regulátor (tzv. jednotka B) –, který sdružuje všechny vlastnosti univerzálních filtrů a regulátorů.

Mazání

Maznice Excelon Plus Micro-fog obsahuje generátor mikromlhy, který vytváří velmi jemné olejové částice (menší než 2 µm), jež jsou následně rozptýleny ve vzduchovém potrubí a mohou urazit velmi velké vzdálenosti a promazat velmi složité vzduchové cesty. Umožňují velmi jemnou regulaci, která zajistí, že systémy nejsou nadměrně promazávány.

Naopak maznice Excelon Plus pro mazání olejovou mlhou vytváří poměrně hrubou mlhu (kolem 100 µm). Tato maznice se obvykle používá v aplikacích s náročnými pohony v blízkosti oblasti, která vyžaduje mazání.

Příslušenství

Modulární systém Quikclamp obsahuje také například blokový snímač tlaku, který umožňuje použití odbočky pro signalizaci jiných částí pneumatického obvodu. Tento blok lze použít pro osazení přídavným portem pro dálkové snímání nebo pro přímou montáž elektronického tlakového spínače. Sortiment příslušenství obsahuje rovněž blok přepínání portů, který se hojně využívá v oblasti průmyslové automatizace.

Standardní kombinované jednotky je možné dodat předem smontované a připravené k instalaci, případně si je zákazník může sám nakonfigurovat podle svých požadavků prostřednictvím on-line konfigurátoru.

Interaktivní brožura: https://cloud.3dissue.com/203069/203326/238858/z9350BR-ExcelonPlusfullrange-INTERACTIVE-CZ/index.html

Norgren Czech Republic

www.norgren.com

Reklama
Vydání #6&7,8
Kód článku: 200631
Datum: 10. 06. 2020
Rubrika: Trendy / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Související články
Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

Olejové vývěvy pro chemické aplikace

Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Inteligentní řízení kompresorů přináší úsporu energie

Novinkou na českém trhu, kterou představila společnost Veskom, je inteligentní nadřazené řízení až dvanácti kompresorů Gardner Denver Connect 12. Mezi jeho výhody patří optimalizace tlaku ve vzduchové soustavě, flexibilita spínání kompresorů, zobrazování aktuálního stavu stanice a kompresorů, vyšší bezpečnost provozu a úspora energie.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit