Témata
Reklama

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

MM: V letošním roce jste se stal ředitelem celého MSV. To znamená, že máte příležitost uplatnit veškeré dosavadní zkušenosti...

M. Busios: Ano, problematiku veletrhu, vystavovatelů a jejich potřeb, tužeb, přání a stížností, znám opravdu podrobně. Za tu dobu jsem totiž s řadou z nich navázal i osobní přátelství, což mi v rámci současné pozice dává určitou výhodu. Prostě vím, o čem ten veletrh je.

MM: Jak na základě svých zkušeností vidíte pozici MSV v současné době?

M. Busios: Vnímám ji velmi pozitivně, aniž bych chtěl nějak nadsazovat. Mezinárodní strojírenský veletrh má mezi veletrhy střední a východní Evropy opravdu jedinečné postavení. Je to dáno i tím, že Česko je v rámci regionu průmyslová velmoc a veletrh je vždy odrazem stavu průmyslu v konkrétní zemi. Pokud se podíváme na Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, nenajdeme veletrh, který by se dal svým významem, velikostí, rozsahem nebo třeba náplní expozic či novinkami srovnat s naším MSV. Je to samozřejmě dáno i jeho 60letou tradicí, která je kontinuálně budována a přiživována. Myslím si tedy, že v rámci tohoto regionu konkurence neexistuje.

Reklama
Reklama
Reklama
„Letošní MSV je ve znamení digitalizace průmyslu – digitální továrny, což je vlastně další vlna Průmyslu 4.0,“ říká Michal Busios.


Samozřejmě v rámci celé Evropy je pozice dána velikostí dalších zemí. Nicméně pokud jednáme ohledně účasti zaoceánských firem, tak například v Číně či Indii přesně vědí, co MSV znamená, což je důkazem renomé našeho veletrhu. Proto také máme 50procentní účast zahraničních vystavovatelů – je to pro ně jedinečná možnost, jak proniknout na tuzemský trh.

MM: A myslíte, že účast na MSV může mít význam naopak i pro vstup firem na zahraniční trhy?

M. Busios: Určitě ano, protože v rámci MSV dochází k setkávání vystavovatelů s vystavovateli. Zahraniční vystavovatel se zde potká i s českými vystavovateli. Navíc také podporujeme různé incomingové mise. Míří sem delegace prakticky z celého světa a MSV je také věnována velká pozornost médií.

MM: Takže se dá říci, že kdo na MSV nebude, tak jako by neexistoval?

M. Busios: Ano, přesně tuto myšlenku se snažíme vštípit úplně všem.

MM: Jak to pro letošní ročník vidíte s tématy a v návaznosti na ně se složením vystavovatelů?

M. Busios: Snažíme se reagovat na aktuální trendy v oboru, reagujeme na podněty, které získáváme od klíčových zákazníků, od oborových společností a asociací, a také z největších zahraničních veletrhů. Proto je letošní veletrh ve znamení digitalizace průmyslu – digitální továrny. Což je vlastně další vlna Průmyslu 4.0. Expozice firem, které se zabývají digitalizací, jsou v různých halách, ale v hale A1 vytváříme speciální ucelený projekt „Digitální továrna 2.0“. Jeho podstatou je, že návštěvník bude „digitální stezkou“ procházet různými částmi digitální továrny, bude mít možnost v reálu poznat blockchain nebo umělou inteligenci a další součásti digitalizace výroby. Cílem je mimo jiné oslovit firmy, které tuto problematiku neznají nebo si zatím netroufají se do digitalizace pustit. Osobně se totiž domnívám, že kdo již velmi brzy nezachytí vlnu digitalizace, která všechno velmi zrychlí, může za pár let stát opodál.

MM: V minulosti se tématem digitalizace zabýval specializovaný veletrh Invex, ten už neexistuje a strojírenský veletrh jej tedy do jisté míry supluje...

M. Busios: My jsme Invex v podstatě rozpustili do všech oborových veletrhů. Důvodem bylo, že firmy, které dělají software k obráběcím strojům – třeba CadCam – logicky chtějí být u obráběcích strojů. Firmy, které jsou producenty softwaru pro modelování kuchyní, chtějí být u nábytkářského veletrhu. Nikdo neměl zájem o jeden ucelený IT veletrh, všichni chtěli své IT technologie prezentovat u oboru, ke kterému jsou určeny. A právě informační technologie jsou letos i jedním z hlavních mediálních témat veletrhu.

MM: Oproti minulým letům nemá letošní MSV partnerskou zemi. Jaký je důvod?

M. Busios: Vloni, ke 100. výročí založení naší republiky, bylo partnerskou zemí Slovensko, předtím Čína, Indie, Rakousko a Německo. Letos říkáme s nadsázkou, že partnerskou zemí je Česká republika. Důvodem je, že s příchodem nového ministra průmyslu – Karla Havlíčka – přichází Inovační strategie ČR 2019–2030. Proto se letos veškeré státní instituce, které se na veletrhu prezentovaly samostatně (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, CzechInvest, CzechTrade a další, celkem 13 subjektů), spojily do jedné společné „České národní expozice The Country For The Future”. V hale Z bude dominantní expozicí a v rámci ní bude představena právě ona národní strategie.

Mezinárodní strojírenský veletrh má mezi veletrhy střední a východní Evropy jedinečné postavení. Míří sem delegace prakticky z celého světa.

MM: Budou tomuto záměru odpovídat i doprovodné akce?

M. Busios: Ano, jistě, ale určitě ne všechny. Bez ohledu na téma Czech Republic – Country For The Future proběhne řada dalších doprovodných akcí (nejen) na téma digitalizace průmyslu. V rámci projektu „Digitální továrna 2.0“ proběhne ve středu speciální konference, kde budou opravdu velmi zajímaví speakeři. Navíc bude probíhat více interaktivně, než bývá zvykem.

Organizátoři veletrhu reagují na aktuální trendy v oboru i na podněty od klíčových zákazníků či oborových společností a asociací.


Jinak hlavní gró veletrhu zůstává ve své tradiční formě – obráběcí stroje v hale P, plasty v hale G1, tvářecí stroje v hale B – tyto tradiční dominanty veletrhu se nemění. Strojaři jsou spíše konzervativní lidé, takže nějaké extrémní změny by pravděpodobně neuvítali.

Návštěvník MSV si bude moci udělat skutečný obraz světa, který nás čeká v dalších letech.

MM: Ale jistě letos budou, kromě digitalizace, i další tematické novinky?

M. Busios: Přesně tak. Dalším tématem, které budeme akcentovat, je cirkulární ekonomika a obecně nakládání se zdroji, protože to je také téma, které nás v budoucnosti dostihne. Našimi partnery jsou Institut cirkulární ekonomiky a Česká asociaci oběhového hospodářství a oslovili jsme řadu firem, které se k tomu hlásí. Proběhne odborná konference a některé další aktivity.

V rámci MSV dochází též k setkávání vystavovatelů s vystavovateli.

MM: Když si představíte, že byste měl významného návštěvníka, který by vám řekl, že má na návštěvu veletrhu 20 minut a chce, abyste ho zavedl do té expozice, kterou považujete za absolutně nejzajímavější – kam byste jej zavedl?

M. Busios: Určitě nechci preferovat jednu firmu, protože zajímavé a přínosné expozice budou mít všichni vystavovatelé a také všichni najdou „své“ návštěvníky. Ale určitě bych takového člověka zavedl do Digitální továrny v pavilonu A1, kde kromě jiných exponátů uvidí i Škoda Vision iV, tedy auto budoucnosti této značky. A okolo něj budou další technologická řešení, z nichž si bude možné udělat skutečný obraz světa, který nás čeká v dalších letech.

MSV 2019 v předpokládaných číslech

  • více než 1 600 vystavovatelů a
  • 80 000 návštěvníků
  • 50 % zahraničních vystavovatelů
  • 10 % zahraničních návštěvníků
  • 97 % vystavovatelů naváže kontakty s potenciálními zákazníky
  • 79 % návštěvníků rozhoduje nebo spolurozhoduje o investicích a nákupech (1/3 z nich patří k vrcholovému managementu)

Hana Janišová

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 190936
Datum: 11. 09. 2019
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit