Témata
Reklama

MSV v roce dvojích kulatin

Mezinárodní strojírenský veletrh, nejvýznamnější průmyslová událost ve střední Evropě, je opět přede dveřmi. Redakce MM Průmyslového spektra se proto setkala s Jiřím Kulišem, generálním ředitelem Veletrhů Brno.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

MM: MSV je tradiční „stálicí“ mezi světovými veletrhy z hlediska úspěšnosti, zájmu i vysoké kvality. Čím to je způsobeno?

J. Kuliš: Je to dáno tím, že česká ekonomika je založena na zpracovatelském průmyslu. Na tradici strojírenství a dalších průmyslových oborů. Veletrh začal jako všeobecný a vyprofiloval se do odborného veletrhu průmyslových technologií. Mám pocit, že označení „strojírenský“ již není zcela správné. Je to průmyslový veletrh. Ale MSV je značkou s tradicí, kterou není radno měnit. V rámci MSV potkáte všechny důležité lidi a firmy z oblasti průmyslu na jednom místě. Dobrá zpráva je, že veletrh je již od dubna vyprodán. Nyní řešíme pozdní přihlášky a čekací listinu. To je pro nás paradoxně příjemná i nepříjemná situace současně.

MM: Do stávajících prostor se nevejdete. Jak to budete řešit?

J. Kuliš: Odprodali jsme méně vyhovující pavilon D pro potřeby technicko-naučného VIDA centra, a ten nám nyní chybí. Proto připravujeme projekt nového pavilonu D, který bude propojen s ikonickým, ale méně vyhovujícím pavilonem C, který projde revitalizací. Získáme tak nově 6 000 m2 kvalitní výstavní plochy.

Reklama
Reklama
Reklama
„Digitalizaci nelze brát na lehkou váhu. Pokud se české subdodavatelské firmy nepřizpůsobí, vypadnou z kola ven! Já hledám vítacího robota, který by na zahájení MSV vítal hosty místo mne,“ říká Jiří Kuliš.

MM: Převažují české firmy, nebo zahraniční? A jak je to s účastí Evropy oproti vzdálenějším destinacím?

J. Kuliš: Letos je opět výborná zahraniční účast – tradičně z Německa, Itálie, Rakouska a ze zámoří především z Číny. Číňané se přihlašují opožděně a nyní obtížně řešíme, kam je umístit. Polovina vystavovatelských firem je ryze zahraničních. A když k tomu připočteme „české“ globální firmy jako Siemens, Bosch, ABB se sídlem v Česku, tak je to snad 70 %.

MM: A letošní partnerská země MSV?

J. Kuliš: Ke stému výročí vzniku česko-slovenské státnosti – ke „storočnici“, jak říkají Slováci – pochopitelně Slovensko. Veletrh tedy bude v česko-slovenských barvách. Ostatně Slovensko patří vždy mezi nejvýznamněji zastoupené země s téměř 100 vystavovateli i 20 tisíci návštěvníky. Veletrh je prostě česko-slovenský, což ukazuje na silnou provázanost našich ekonomik. Nedovedu si vůbec představit, že by v letošním „osmičkovém“ roce byla partnerskou zemí jiná země. V nadsázce říkám, že je dobře, že jsme se rozdělili, neboť nám Slovensko zvyšuje zahraniční návštěvnost.

MM: Letošní ročník bude také jubilejní, již 60. Chystáte k němu nějaké změny oproti předchozím ročníkům?

J. Kuliš: Po asi 15 letech jsme se rozhodli změnit vizuální styl veletrhu a vypsali jsme grafickou soutěž. Nový vizuál je moderní a zároveň navazuje na tradici původní čisté grafiky. Ale pozor, nemá jít o jakési retro. Nový vizuál je použitelný v tištěných médiích i v internetovém prostředí, kde můžeme ozubené kolečko i roztočit. Logo MSV zůstává stejné.

Veletrh začal jako všeobecný a vyprofiloval se do odborného veletrhu průmyslových technologií.

MM: A nějaké speciální akce?

J. Kuliš: Určitě. Chystáme výstavu „STOries – československé průmyslové legendy“, která připomene vybraných 100 příběhů, legend česko-slovenského strojírenství. Správně by to měla být historie spojená s budoucností určité značky. Výstava zabere zhruba 1 000 metrů plochy v pavilonu A1, který se včetně oficiální účasti Slovenska oblékne do česko-slovenských barev. Samozřejmě nebudou chybět značky Tatra, Škoda, Zetor. Chceme připomenout úspěšné oceněné exponáty MSV a firmy, které se zúčastnily každoročně všech veletrhů. Těch je asi 12, včetně známých značek jako Šmeral, ŽDAS, Škoda, Vítkovice. Součástí bude i premiéra virtuální výstavy Českých center „Czech Innovations“. Akci chystáme ve vlastní režii. Je za tím dost práce a máme materiál na pěknou publikaci.

MM: Na co dalšího se letos mohou návštěvníci těšit? Které obory a v rámci nich trendy a témata považujete pro letošek za stěžejní?

J. Kuliš: Již tradičním highlightem MSV je výstava 3D tisku, který jistě předznamenává budoucnost průmyslu, stejně jako digitalizace, chcete-li Průmysl 4.0. Na letošním průmyslovém veletrhu v Hannoveru mne skutečně překvapila rozsáhlá účast telekomunikačních a internetových firem, včetně Amazonu či Googlu. Představte si – největší internetová firma světa a má expozici na veletrhu a „tváří v tvář“ představuje svoje řešení pro digitální průmysl! To je dobré! Digitalizaci nelze brát na lehkou váhu. Pokud se české subdodavatelské firmy nepřizpůsobí, vypadnou z kola ven! Čas umělé inteligence přichází a já hledám vítacího robota, který by na zahájení MSV vítal hosty místo mne. Asi by to bylo vtipné.

MM: Jaká vidíte ohrožení pro MSV a českou ekonomiku?

J. Kuliš: Jak se daří ekonomice, tak se daří MSV. Pokles účasti je vždy dán šetřením v době recese, nikoliv konkurencí internetu. Obávám se, že česká otevřená ekonomika je velmi zranitelná. Je závislá na exportu, a když se ochladí poptávka v zahraničí, ekonomika to silně pocítí. Náš průmysl je spíše subdodavatelský, s mnohem nižšími maržemi, než které tvoří zahraniční finalisté. A navíc česká ekonomika není moc česká. Kolik zůstalo skutečně tuzemských značek úspěšných v zahraničí? Skoro žádné. Brano, Brisk, Linet jsou spíše výjimky. Takže do zahraničí odplouvají zisky místo toho, aby byly investovány v Česku. Vláda to řeší, ale nevyřeší. Znovu říkám, ohrožením MSV není internet, ale vývoj globální a tuzemské ekonomiky.

MSV v číslech

  • více než 1 600 vystavovatelů a
  • 80 000 návštěvníků
  • 50 % zahraničních vystavovatelů
  • 10 % zahraničních návštěvníků
  • 98 % vystavovatelů naváže kontakty s potenciálními zákazníky
  • 79 % návštěvníků rozhoduje nebo spolurozhoduje o investicích a nákupech
  • 1/3 z nich patří k vrcholovému managementu

Hana Janišová

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Autodesk University 2014

Na konci loňského roku se ve městě Las Vegas uskutečnil již dvacátý druhý ročník konference Autodek University. Co říci na úvod? Snad jen, že během konference firma Autodesk představila řadu nových produktů a služeb a to i v oblastech, ve kterých softwarové firmy běžně nepůsobí. Zastavíme se pouze u dvou přednášek, které korelují s obsahem časopisu MM Průmyslové spektrum. Zbylých více než 600 hodin ponechme bez zájmu.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Jak se dělá veletrh: Vnímat přání vystavovatelů

Ve dvou předchozích dílech našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme hovořili se dvěma řediteli MSV v Brně. Tentokrát jsme oslovili třetího – Lukáše Helana, obchodního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

Jak se dělá veletrh: Tradice i novinky

Je s podivem, že ačkoli Karel Čapek ve své knížce „Jak se co dělá“ zmínil mnohé zajímavé oblasti lidského konání, veletrh nikoli. Kdyby to byl udělal, určitě bychom dnes museli napsat něco jiného, tento mistr pera by jej určitě popsal zcela dokonale. Protože se však Karel Čapek nad otázkou „Jak se dělá veletrh?“ nezamýšlel, uděláme to ve třech dílech našeho seriálu rozhovorů my. V prvním díle se můžete dočíst, jak to vidí Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Veletrh a mladí lidé? Samozřejmě ano!

Zahájení 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu je již otázkou pouhých několika dní. Abychom se z úst nejpovolanějších dozvěděli, co můžeme na této prestižní akci letos očekávat a na co se můžeme těšit, oslovili jsme Ing. Tomáše Moravce, nového generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

MSV: Inovace napříč obory

Úctyhodný, již 64. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu se uskuteční letos ve dnech 10.–13. října na brněnském výstavišti. Desítky tisíc návštěvníků se seznámí s průmyslovými technologiemi a inovacemi, které představí vystavovatelé z celého světa. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy Transport a logistika a také Envitech.

Trendy pro MSV:
Nové směry rozvoje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další, již 63. ročník, a s ním i řada novinek a zajímavostí. V termínu 4.–7. října 2022 se však v Brně sejdou nejen na slovo vzatí profíci z oblasti strojírenství. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy IMT, Plastex, FOND-EX, Welding a Profintech.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit