Témata
Reklama

Názorové fórum odborníků

Jednou z odpovědí na požadavky zvyšování produktivity a přesnosti obrábění jsou multifunkční obráběcí stroje. Jedná se o technicky náročná řešení, která mají své přednosti, ale i nedostatky. Co si myslíte o slučování více výrobních technologií do jednoho zařízení? Je to podle vás již zcela zvládnutá disciplína? V čem vidíte její omezení a jaké by mohlo být jejich řešení?

Tento článek je součástí seriálu:
Názorové fórum odborníků
Díly
Gabriela Jedličková

V redakci MM Průmyslového spektra pracuje od roku 2006, nejprve na pozici redaktorky webového zpravodajství a tajemnice redakce, poté manažerky inzerce a od roku 2019 na pozici obchodní ředitelky a zástupkyně šéfredaktora. Vystudovala bakalářský stupeň na Fakultě ekonomické ZČU v Chebu, obor Ekonomika terciární sféry.

Jiří Macháček, jednatel, Stroje JMK

Dnes je možné na obráběcích strojích kombinovat nejen operace frézování, soustružení či broušení, ale i například obrábění laserem či 3D měření. Díky problému s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil je stále více výrobců, kteří se tímto směrem zaměřují, a je to jeden z důležitých trendů současnosti. Naši dodavatelé nabízejí technologie pro výrobu extrémně přesných dílců nebo výrobky s vysokým optickým leskem frézováním či broušením, kde je kombinace různých technologií nutností a přináší velkou úsporu vedlejších časů i minimalizaci nepřesností při manipulaci s obrobky. Tento systém je podmíněn úzkou spoluprací výrobců strojů a softwaru pro řízení i programování, kteří jsou dle našich zkušeností na tento úkol připraveni a zvládají to velmi dobře.

Reklama
Reklama
Reklama

Ondřej Svoboda, jednatel, Misan

Multifunkční obráběcí stroje jsou v průmyslové výrobě nasazeny již několik desetiletí (vždyť i soustruh s poháněnými nástroji je multifunkční stroj) a našly si svoje uplatnění. Zúžíme-li okruh na soustružnicko-frézovací stroje s pěti a více řízenými osami, potom účelné nasazení těchto strojů vidím v malo- až středněsériové výrobě dílců složitějších tvarů obsahující jak rotačně symetrické, tak prizmatické geometrické prvky, případně prvky obecných tvarů. Z konstrukčního hlediska jde o složité stroje, kde je vždy několik strojních os poskládáno na sobě. Důsledkem je omezená mechanická tuhost a obecně vyšší citlivost z hlediska geometrické přesnosti na pečlivé seřízení stroje. Rozumné řešení této problematiky nevidím, neboť se vždy bude jednat o mnohaosé stroje a pokusy s nekonvenčními kinematickými strukturami (například paralelní kinematiky) skončily v minulosti výrazným neúspěchem. Další omezení představuje složitost programování těchto strojů odehrávající se dnes převážně v prostředí externích CAM softwarů. Správné sladění nastavení CAM softwaru s konkrétním strojem je často kamenem úrazu. Zde bych apeloval na výrobce strojů, aby se více věnovali vývoji a nasazení vlastních programovacích prostředků se zaručenou funkčností. Každopádně doporučuji uvažovat o nasazení multifunkčního obráběcího stroje pouze tehdy, pokud je k dispozici odborně erudovaný a zkušený personál.

Miroslav Chmelka, jednatel, MRM-Machinery

Rozvoj multifunkčního obrábění je trendem již několik let a významní výrobci mají multifunkční stroje už ve svém portfoliu. Výhodou je zvýšení přesnosti a produktivity, kdy není potřeba obrobek upínat na více strojů, čímž se zkrátí vedlejší časy procesu obrábění. De facto jedním strojem se nahradí 2 až 3 stroje a tím se ušetří pořizovací investice, místo v hale, stavební úpravy, spotřeba energií i počet operátorů. Je to vhodné zejména pro větší obrobky při kusové výrobě. Námi zastupovaní výrobci obráběcích strojů mají multifukční stroje na velmi vysoké technické úrovni. To stejné si dovolím tvrdit i o evropské a japonské konkurenci. Omezení přináší především vyšší technická náročnost požadavků na operátora proti klasickým strojům. Řešení vidím v doškolení šikovných operátorů a v nástupu mladé generace.

Jan Hruška, manažer marketingu, Kovosvit MAS

Kovosvit MAS má multifunkční stroje ve své nabídce už zhruba deset let. Jde o pětiosá vertikální obráběcí centra produktové řady MCU a multifunkční soustružnicko-frézovací centra Multicut. Tyto stroje dělají Kovosvitu dobré jméno, daří se nám je dodávat na vyspělé trhy do zahraničí. Uplatňují se například v leteckém průmyslu, kde je velký tlak na přesnost obrábění, a naše reference dokazují, že tuto oblast máme v Kovosvitu dobře zvládnutou. Jediným omezením je vyšší pořizovací cena stroje, která je však vzhledem k technickému řešení daná a je na zákazníkovi a charakteru jeho výroby, jestli ji akceptuje. Na druhé straně získávají zákazníci s multifunkčními stroji od Kovosvitu nadstandardní nonstop servisní služby. Omezení představují těžko obrobitelné dílce (např. s vnitřními kanálky). K vyřešení těchto problémů jsme v Kovosvitu vyvinuli patentovanou technologii WeldPrint, kombinující 3D tisk s obráběním.

Pavel Němeček, obchodní zástupce, Maschinenfabrik Berthold Hermle

Multifunkční obrábění přináší velkou řadu výhod. Jsou jimi přesnost, možnost obrobit kompletní díl na jedno upnutí, rychlost výroby dílů a také zkrácení nevýrobních časů stroje. Výroba složitých dílů je na multifunkčních strojích možná bez použití mnoha přípravků nutných v případě běžných obráběcích strojů. Většinu dílů lze na těchto strojích obrábět snadněji. Stále se ještě setkáváme s názorem některých firem, které považují tyto stroje za velmi složité a náročné na programování a domnívají se, že jejich funkce ne zcela využijí. Opak je však pravdou. Pětiosé obrábění není totiž pouze souvislé obrábění dílů, používané např. při výrobě kompresorových jednotek. Nejpoužívanější metodou je indexované obrábění, které umožňuje obrábět díl ze všech stran a pod jakýmkoliv úhlem na jedno nebo maximálně na dvě upnutí.

Vlastimil Hlavatý, technický ředitel, Škoda Machine Tool

Naše firma se zabývá vývojem, výrobou a prodejem těžkých obráběcích strojů. Během nabídkového řízení se stále častěji setkáváme s požadavky na komplexní řešení opracování obrobku včetně návrhu technologické studie. Požadavky zákazníků nás donutily vyvinout těžký multifunkční stroj určený převážně pro rotační obrobky. Hlavní výhodou tohoto stroje je komplexní opracování včetně měřicích operací při jednom upnutí obrobku, zkrácení vedlejších časů, zvýšení výrobní produktivity a kvality konečného produktu. Dalším přínosem je nižší počet obráběcích strojů pro různé technologické operace. Samozřejmě využití multifunkčního stroje klade vysoké nároky na celkovou technologickou přípravu výroby včetně vyšších odborných nároků na obsluhu.

Gabriela Jedličková

Reklama
Vydání #6&7,8
Kód článku: 200601
Datum: 10. 06. 2020
Rubrika: Redakce / Názory
Firmy
Stroje JMK

Kroměřížská firma vznikla v roce 2008 na základě předchozích zkušeností majitele firmy v oblasti prodeje strojů a brzy se etablovala na trhu s nabídkou prodeje strojů i kompletních technologií se zaměřením na dodávku projektů na klíč.
Firma na českém trhu zastupuje řadu německých výrobců strojů, přičemž se specializuje na dvě hlavní oblasti. V oblasti broušení je jejím hlavním partnerem společnost Ulmer Werkzeugschleiftechnik, která vyrábí brusky značky Reinecker. Dále firma dodává přesné brusky na plocho od společností Elb-Schliff Werkzeugmaschinen, Lapmaster Wolters a dalších, polotovary z tvrdokovu od firmy PCG a brusné kotouče od firmy Dr. Müller Diamantmetall. Druhou hlavní oblastí působení jsou stroje na výrobu forem a nástrojů. V tomto oboru společnost Stroje JMK zastupuje například výrobce vysokorychlostních frézek Röders a výrobce strojů na elektroerozivní hloubení Zimmer + Kreim.

Firma klade důraz na budování trvalých a pevných vztahů založených na kvalitní komunikaci mezi dodavatelem a konečným zákazníkem, na technické podpoře před dodáním stroje, ale i na kvalitním poprodejním servisu a poradenství.

Číst dál
Misan

Dodavatel obráběcích center Okuma, Brother a Okamoto. Před sedmi lety do svého portfolia společnost přibrala také stroje pro výrobu kovových dílů aditivní technologií od společnosti GE (LPBF (Concept Laser), EBM (Arcam) a Binder Jet).

Číst dál
MRM Machinery

Společnost MRM Machinery má výhradní zastoupení několika předních zahraničních výrobců CNC kovoobráběcích strojů pro třískové obrábění pro Českou republiku a Slovensko. Zastupuje společnosti Gurutzpe, Hedelius, MTE, Pama, Unising a Vision Wide.

Svým zákazníkům poskytuje kompletní podporu a služby od výběru vhodného obráběcího stroje po jeho instalaci, a kvalitní záruční a pozáruční servis.

Číst dál
Kovosvit MAS

Vývoj, výroba a prodej kovoobráběcích strojů pro technologie soustružení, frézování a vrtání. Výroba a prodej odlitků ze šedé litiny.

Číst dál
Hermle Česká republika

Oficiálním názvem Maschinenfabrik Berthold Hermle je německý výrobce přesných, výkonných pětiosých obráběcích center. Více než 70 let sází Hermle na vynikající výsledky ve frézování. Těchto výsledků dosahují: vlastní architekturou, vlastní strukturou, vlastní prací, vlastním myšlením, vlastním vývojem, vlastní konstrukcí, vlastní montáží, vlastním servisem... Každé zlepšení, změna či optimalizace přináší lepší výsledek, který je přesnější a rychleji k dispozici.

Číst dál
ŠMT

Akciová společnost ŠMT je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců strojů určených k obrábění kovových, nekovových a kompozitních materiálů všech geometrických tvarů a rozměrů v mnoha průmyslových odvětvích. Mezi hlavní aktivity společnosti patří výroba horizontálních vyvrtávaček, horizontálních soustruhů a jejich příslušenství a také provádění generálních oprav strojů i další související servisní činnosti.

Historie výroby obráběcích strojů sahá až do roku 1911. Rok od roku se pak zvyšuje jejich výroba i podíl exportu a obráběcí stroje ŠMT nejrůznějších typů a provedení se stávají symbolem vysoké technické úrovně, spolehlivosti a dokonalého provedení.

Obrábění může mít mnoho podob a stejně rozmanitá je i společnost ŠMT. Kromě mateřské společnosti do ní patří dceřiná společnost v Čínské lidové republice a od února 2018 i v Ruské federaci. Každá z nich má své zaměření. Určitá míra individuality je pro nás důležitým prostředkem k tomu, abychom byli pro své zákazníky vždy tou nejlepší volbou.

Číst dál
Související články
Připraveni na 24 palců

Aby mohli ve firmě Ronal Group nepřetržitě frézovat složité formy pro litá kola, investovali do šesti tříosých obráběcích center a robotického systému od společnosti Hermle. Požadavky byly vysoké: Zařízení by mělo zkrátit prostoje a doby dokončování, vytvořit dokonalé povrchy a být kompatibilní s frézovacími programy předchozích strojů.

Efektivní výroba kvalitních forem

Společnost Wiegelmann ze Severního Porýní-Vestfálska je odborníkem na výrobu hliníkových a ocelových forem a na vstřikování plastů. Výrobce forem dbá na termíny a dokonalost, i když díly mají složitou geometrii. Při obrábění tento výrobce spoléhá na obráběcí centra značky Hermle. Nedávno si firma pořídila nový stroj C 42 U s integrovaným automatickým manipulačním systémem HS flex, a tím zvýšila flexibilitu a všestrannost svého strojového parku.

Obrábíme 16 hodin denně

Pro rychlejší a flexibilnější výrobu tvářecích nástrojů na zpracování trubek investovala firma Schmidt und Remmert do pětiosého obráběcího centra Hermle typu C 400 U s automatickým manipulačním systémem.

Související články
Zkušenosti získávané více než sto let

První den letošního mezinárodního strojírenského veletrhu si zvolila pro setkání se svými zákazníky společnost Škoda Machine Tools (ŠMT), tradiční výrobce těžkých horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů, těžkých soustruhů, otočných stolů, speciálního příslušenství a mnoha dalších produktů. Společenská akce proběhla v moderní přednáškové budově, umístěné v rozlehlé zahradě u funkcionalistické brněnské vily Stiassni. Tu mohli hosté obdivovat během společné prohlídky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Spjato s regionem, otevřeno pro celý svět

Aktuálním tématem současné doby jsou diskuze o lokálních ekonomikách, jejich vlivu na inovační potenciál, vytváření firemní kultury a rozvoj podnikatelského prostředí. Jejím velkým zastáncem a propagátorem je profesor Milan Zelený. Učíme se od Baťů a jejich metody bychom měli s potřebnou modifikací upravovat pro naši dobu. Nedávno jsem měl možnost navštívit německého výrobce obráběcích strojů, společnost Hermle, která mojí optikou pohledu splňuje znaky lokální výroby s globální působností. Na každém kroku to bylo znát.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Spolehlivé odstranění otřepů po pálení

Pardubická Obchodní společnost TVK se specializuje na zakázkovou výrobu přesných tvarových výpalků z plechu laserem, plazmou a autogenem. Díly po plynovém pálení standardně dodávají očištěné. Před necelými dvěma roky byl na odstraňování strusky a otřepů po pálení pořízen stroj Lissmac. "Stroj šetří čas, ale hlavně ruce pracovníků," říká jednatel společnosti TVK Pavel Tužil.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit