Témata
Reklama

Nenahraditelné zdroje pohonu

Český výrobce elektromotorů, firma Regulace - Automatizace Bor (RAB) má ve své nabídce paletu stjenosměrných motorů sahající od malých synchronních a krokových motorů, přes převodové motory až k HSM servomotorům

Synchronní motory reverzační

Pod zkratkou SMR se skrývají jednofázové reverzační motory s trvale připojeným kondenzátorem. Jsou vyráběny v pěti základních typech, které se liší rozměry a hodnotami synchronního krouticího momentu (v rozsahu od 0,0098 Nm u motoru SMR 300-100 až po 0,12 Nm u typu SMR 300-1200). Příkon jednotlivých typů motorů se pohybuje od 2 do 22 VA. Synchronní motory SMR jsou vhodné pro pohon přístrojů a zařízení, kde jsou požadovány synchronní otáčky při obou smyslech otáčení, zejména pro zařízení měřící a regulační techniky, jako servopohony pro ovládání ventilů a klapek, signalizačních tabulí, laboratorních přístrojů, reklamních zařízení apod. Ke zvláštním vlastnostem těchto motorů patří možnost elektrické reverzace za chodu, trvalý reverzační provoz, velmi krátká doba rozběhu a prakticky nulová údržba. Motory jsou dodávány pro všechna používaná napětí od 12 do 230 V AC a frekvence 50 i 60 Hz.Ve spojení s elektronickým měničem napětí může pracovat motor SMR jako reverzní pohon s konstantními otáčkami, napájený stejnosměrným napětím. Ve výrobním programu je i jednocívkový motor se stálým smyslem otáčení SMZ 375/R.

Krokové motory

Tyto pohonné jednotky jsou vývojově odvozeny ze synchronních motorů SMR. V provozu se obvykle používají jako převodníky elektrických vstupních impulzů na nespojitý otáčivý pohyb, odstupňovaný po krocích. Krokové motory jsou konstrukčně řešeny jako čtyřfázové. Počet kroků na jednu otáčku je dán počtem pólů a způsobem řízení. K řízení krokových motorů je určen rozdělovač impulzů, který převádí a výkonově zesiluje vstupní impulzy na výstupní kód potřebný pro napájení jednotlivých řídicích vinutí krokového motoru. Podle nastavení rozdělovače impulzů mohou motory pracovat v čtyřtaktním režimu (40 kroků na 1 otáčku, úhel kroku 9°) nebo osmitaktním (80 kroků na 1 otáčku, úhel kroku 4,5°). Krokové motory jsou vyráběny ve třech základních typech - SMR 300-100 RI, SMR 300-300 RI a SMR 300-600 RI. Vlastnosti jsou vesměs shodné jako u synchronních motorů.
Reklama
Reklama
Reklama

Převodové motory

Převodové motory jsou tvořeny kompletem, který se skládá ze synchronního motoru SMR a převodovky s čelními ozubenými koly speciálně konstruované pro jednotlivé typy a se stálým převodem do pomala. Sortiment dodávaných převodových motorů je široký, v nabídce je 11 základních typů převodových motorů, z nichž každý se dále dělí na podskupiny podle napájecího napětí a zejména podle doby jedné otáčky výstupní hřídele převodovky o 360°. Vyráběny jsou převodové motory s dobou otáčky 0,5 sekundy až 48 hodin.

Stejnosměrné servomotory

Řada HSM je díky svým dynamickým vlastnostem vhodná pro náročné a rychlé inkrementální nebo spojité pohony. Servomotory mohou být trvale provozovány ve start-stop režimu v obou smyslech točení. Reverzace se dosáhne změnou polarity napájecího napětí. Otáčky a moment lze řídit velikostí napájecího napětí nebo impulzy. Rotor stejnosměrných servomotorů HSM je konstruován bez feromagnetických otáčivých částí. Vyznačuje se malou hmotností a tím velmi malým momentem setrvačnosti. Nepohyblivé rotorové jho je pevně spojeno s předním štítem servomotoru. Servomotor je buzen permanentními magnety s vysokým koeficientem BHmax., což umožňuje dosáhnout optimálního sycení ve vzduchové mezeře a tím i velkého záběrového momentu. Stejnosměrné servomotory HSM jsou vyráběny ve třech velikostech - HSM 60, HSM 150 a HSM 300, kde označení udává výkon ve wattech.
Charakteristickými vlastnosti jsou zejména:
  • vynikající dynamické parametry dané velmi krátkou elektromechanickou a elektrickou časovou konstantou;
  • značná linearita momentových charakteristik a stálost momentů;
  • velký záběrový moment vzhledem k jmenovitému, značná přetížitelnost a vysoká hodnota úhlového zrychlení;
  • velký rozsah plynulého řízení otáček a momentů.
  • Reklama
    Vydání #3
    Kód článku: 20323
    Datum: 13. 03. 2002
    Rubrika: Trendy / Pohony
    Autor:
    Firmy
    Související články
    EtherCAT pro centrální řízení pohybů

    Při centrálním řízení pohybů se musí v každém cyklu po sběrnici přenášet požadovaná hodnota na připojené pohony. Vlastnosti použitého sběrnicového systému jsou proto rozhodující pro dosažitelnou přesnost a dynamiku koordinovaných pohybů. EtherCAT zde proti konvenčním datovým sběrnicím nebo jiným sběrnicím Ethernet pro průmyslové využití nabízí jasné výhody.

    Existuje optimální pohon pro dopravní techniku?

    Pohony připojené přímo na síť nebo s měkkým rozběhem patří dodnes v dopravní technice k nejčastěji používaným řešením. Jsou ale optimálně přizpůsobeny pro provoz v moderním dopravním zařízení?

    Svět mobility se mění

    Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

    Související články
    Elektricky a bez softwaru? Jde to!

    Software je fenomén současné techniky. Elektrické pohony nejsou výjimkou, ale jedním z nových směrů v jejich vývoji je stále jednodušší použití a z toho vyplývající menší náklady. Pomocí elektrických pohonů tak můžete řešit mnohem více úkolů, a to i těch jednoduchých.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Harmonizace ve svařování

    Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

    Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

    Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

    Velmi rychlá dvojčata

    SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

    Když jde o prostor…

    Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

    Nové komponenty pro stavbu strojů

    Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

    Pomocník pro plánování výroby

    Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

    Soutěž pro středoškoláky

    Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

    Opřít se o silného partnera

    V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

    Chytré stroje přivádějí továrny k životu

    Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

    Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

    Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit