Témata
Reklama

Neparametrický CAD pro strojní navrhování

02. 09. 2002

TurboCAD Professional je neparametrický, neasociativní modelář s možností programování, postavený na modelovacím jádru ACIS. Je vhodný pro tvorbu 2D a 3D modelů a umožňuje tvorbu výkresové dokumentace a vizualizaci 3D modelů.

TurboCAD Professional firmy IMSI, jehož výhradním distributorem pro ČR a SR je firma Špinar-software, se na českém trhu s CAD systémy vyskytuje již několik let. Jako každý program je i TurboCAD neustále vylepšován. Poslední aktuální verzí je TurboCAD Professional v8. Pro stávající uživatele i pro budoucí zájemce je nová verze k dispozici jako třicetidenní zkušební nebo jako verze plná. Zkušební verze nemá žádná omezení, kromě snad jediného. Je nutné se při prvním spuštění zaregistrovat, což vyžaduje připojení k internetu, ale to by ve většině případů neměl být problém.
Reklama
Reklama
Reklama

Charakteristika programu

TurboCAD Professional je neparametrický, neasociativní modelář s možností programování, vhodný pro tvorbu dvoj- nebo trojrozměrných modelů s možností tvorby výkresové dokumentace a vizualizace 3D modelů. Program využívá modelovací jádro ACIS.
Celá instalace je umístěna na jednom CD. Kromě instalačního je k dispozici ještě další CD, který obsahuje českou nápovědu. S programem je dodáván kompletní uživatelský manuál, což je kniha, která je jak manuálem, tak učebnicí. V úvodní části je totiž několik příkladů, které začínajícího uživatele vedou krok za krokem při vzorovém modelování.
Plná instalace vyžaduje přibližně 135 MB místa na disku. V případě, že se uživatel rozhodne pro instalaci uživatelskou, je možné potřebné místo zredukovat. Pro ilustraci, které komponenty jsou instalovány, je zde uveden stručný výpis:
  • ACIS 3D Modeler
  • 3D Tools
  • Open GL Rendering
  • Material Files
  • File Converter
  • C++ Support
  • SDK Development Tools (VBA 6.0 components and Samples??????
    Tento částečný výpis naznačuje možnosti programu. Pravděpodobně většina uživatelů nevyužije, alespoň ze začátku, možnosti programování, na druhou stranu si většina zkusí možnosti vizualizace (rendering) a jistě využije možnosti načtení různých formátů dat (File Converter).

    Grafické prostředí

    Při spuštění TurboCAD je uživatel nejprve dotázán, jakým způsobem zahájí práci. Kromě voleb pro vytvoření nového souboru nebo otevření existujícího lze využít i šablon. Šablona umožňuje vytvoření libovolného množství předdefinovaných souborů. Na prvním obrázku je vidět grafické prostředí, které je však uživatelsky upraveno. Při prvním spuštění jsou okolo kreslicí plochy "jen" tři nástrojové panely. Na první pohled to není nástrojů moc. Většina panelů je však vypnutých - celkem jich je 51. K tomu je ještě nutné připočítat možnost vytvoření vlastních panelů. Největší část grafického prostředí vyplňuje samozřejmě kreslicí plocha, která má standardní vzhled odpovídající běžným zvyklostem. Pod kreslicí plochou se nacházejí záložky, umožňující přepínání práce na modelu (2D nebo 3D model) nebo na výkresu (promítnutí pohledu na model). Podobnost práce se záložkami odpovídá způsobu práce například s tabulkovým procesorem, včetně způsobu práce se záložkami (listy). V pravé části grafického prostředí je oblast označená Palettes. Jedná se o rychlý přístup k nastavení barev, definici bloků a materiálů, k odkazům na internetu nebo například ke kalkulačce.

    Ovládání programu

    Pro ovládání programu je kromě myši bohatě využívána klávesnice. Jedná se o předdefinované klávesy, klávesové zkratky, ale také o funkční klávesy. Myš, nejlépe třítlačítková, je kromě běžných činností vhodná pro nastavení 3D pohledu. Pokud je myš navíc opatřena kolečkem, je k dispozici i rychlý přístup k funkcím Zoom In a Zoom Out, tedy k přiblížení či oddálení pohledu.
    Při tvorbě výkresu v prostředí programu TurboCAD Professional je možné postupovat třemi způsoby:
  • nakreslit přímo výkres ve výkresovém prostoru;
  • nakreslit rovinný model v měřítku 1 : 1 a z něho vytvořit výkresovou dokumentaci;
  • vytvořit 3D model, ze kterého se vygenerují výkresy, popřípadě scény. Scéna následně poslouží pro vizualizaci modelu.
  • První dva způsoby práce jsou sice v praxi také potřebné, ale pro tvorbu jen výkresové dokumentace je potom lépe využít TurboCAD Standard, který je podstatně levnější. TurboCAD Professional je určen zejména pro modelování.

    Tvorba modelu

    Základem modelu je většinou skica (2D obrys), ze kterého se modelovacími nástroji vytvoří objekt. TurboCAD obsahuje i předdefinované objekty - primitiva, například krychli, válec, nebo méně běžné objekty Prisma a Polygonal Prisma. Pro vytvoření skici se používají nástroje, které slouží pro tvorbu 2D modelů. K dispozici je dostatečný počet způsobů pro vytvoření kružnic nebo oblouků. Přímkové objekty jsou kromě úseček zastoupeny několika typy kreslení dvojitých čar nebo multičar (několika paralelních čar).
    Napojování nebo umísťování entit a objektů se uskutečňuje pomocí úchopových nástrojů. Úchop může být jak trvalý, tak dočasný. Dočasný úchop se spustí pomocí klávesové zkratky, například koncový bod se jmenuje Vertext, stačí tedy stisknout klávesu V. Nalezení místa úchopu je zobrazeno grafickou značkou a automaticky dojde k napojení v tomto místě.
    Jednotlivé objekty je možné umísťovat do hladin - Layers. Každé hladině se uživatelsky nadefinují atributy - vlastnosti pomocí dialogového panelu. Vlastnosti hladin jsou například barva, typ čáry, viditelnost, popřípadě uzamčení hladiny.
    Trojrozměrný model se skládá z prvků (Features), které mohou mít v prostoru libovolnou polohu. Je tedy potřeba mít nástroje, pomocí nichž lze změnit směr a umístění skicovací roviny. V TurboCAD se této rovině říká WorkPlane a nástrojů pro změnu polohy této roviny je také dostatek. O tom, v jakém směru je orientována skicovací rovina, informují ikony souřadnicových systémů - uživatelského (user CS) a globálního (world CS). Uživatelsky vytvořené souřadnicové systémy lze ukládat. Po umístění skicovací roviny a nakreslení profilu budoucího tělesa se použijí modelovací nástroje (primitiva). Méně běžnou, ale dobrou možností je využití panelu Properties, ve kterém lze definovat, zda nový objekt bude plošný, nebo objemový, do jaké vzdálenosti bude profil vytažen a jaké má mít materiálové vlastnosti. Trojrozměrný model vytvořený libovolným způsobem se většinou neskládá z jediného prvku, například válce, ale obsahuje prvků několik. Prvky se vzájemně připojují pomocí množinových operací (Boolean). Například trubka se vytvoří tak, že od jednoho válce odečte druhý. Boolean operace jsou použitelné nejen na 3D prvky, ale je s nimi možné upravovat i 2D entity (například odečíst od obdélníka kružnici). Vznikne tak nový objekt, který se chová jako jeden celek. To je velice důležité pro modelování, protože modelovací operace vyžadují spojení jednotlivých entit do jednoho celku.

    Vizualizace

    Pro lepší orientaci při tvorbě nebo pro konečnou prezentaci modelu se uživatel může rozhodnout, zda z modelu vytvoří výkresovou dokumentaci, nebo zda provede vizualizaci (nebo obojí). Vizualizace je v TurboCAD velice silným nástrojem. Již při samotné tvorbě 3D modelu jsou využívány všechny typy zobrazení. K dispozici je potlačení skrytých hran, rendering, který respektuje pouze barvu modelu nebo rendering využívající materiálových vlastností modelu. Aby bylo možné využít všech vlastností vysoké úrovně zobrazení, je potřeba vytvořit scénu. Minimálně je vhodné doplnit všem objektům materiálové vlastnosti a model osvětlit. Pro světlení scény je k dispozici šest typů světel a každé nové světlo je reprezentováno ikonou v modelovém prostoru.
    Možnosti přiřazení materiálů jednotlivým součástem musí každého uživatele více než překvapit. Samotný program obsahuje velké množství předdefinovaných materiálů a k tomu lze vytvářet materiály vlastní. Volba materiálu spočívá ve výběru kategorie. Kategorie obsahují hrubé dělení materiálu - například na kovy, plastické hmoty, dřevo a další. Po výběru kategorie se provede jemnější dělení materiálu, například v případě kategorie Metal jsou dostupné materiály od mědi přes bronz až například po chrom. Vybraný materiál je možné dále upravovat pomocí přehledného dialogového panelu.

    Výkresová dokumentace

    Aby bylo možné z 3D modelu vytvořit výkres, je nutné provést několik kroků. K těmto krokům patří například předdefinování pohledů pro promítání a určení velikosti papíru. Z jednoho modelu je možné vytvořit několik různých výkresů. Vždy se jen přidá další list papíru. Základním prvkem výkresového prostoru jsou výřezy - Viewports. Výřez je v podstatě okno, kterým se díváme na model, a směr pohledu z okna je předem definován v pojmenovaném pohledu. Po definování pohledů se přistoupí k doplnění informací, které vytvářejí technický výkres. Kótování představuje v systémech CAD téměř vždy nějaký problém. Základním krokem, který předchází kótování, je správně nastavit styl kótování. V tomto ohledu nabízí TurboCAD poměrně detailní nastavení. Nastavení umožňuje předdefinovat vzhled a velikost šipek, typ a velikost písma a umístění textu vzhledem ke směru kótovací čáry. Dále je možné nastavit přesahy a odsazení vynášecích čar a také barvy těchto čar. Pro vlastní kótování modelu lze využít různé způsoby vložení - pravoúhlé, šikmé, úhlové, staničení, od základny nebo například odkaz.
    Vše, co bylo popsáno o tvorbě výkresu, platí i pro kreslení dvojrozměrných modelů. Použijí se stejné kreslicí nástroje, stejné nástroje pro kótování a doplnění informací.

    Práce s daty

    Modely a výkresy lze pro snadnější přenositelnost ukládat nejen ve vnitřním formátu TurboCAD, ale i ve formátech výměnných. Tato data je samozřejmě možné také načíst. Běžně dostupné výměnné formáty jsou: DXF, PLT, EPS, IGS (IGES Drawing), SAT (ACIS), VRL (VRML Worlds). K dispozici jsou i některé vnitřní formáty dat, které se pro některé firmy staly standardem pro výměnu dat: DGN (Microstation), DWG (produkty firmy Autodesk), DWF (formát Autodesku pro sdílení dat prostřednictvím internetu), kompatibilita s produkty Microsoft Office.
    Pro uložení vizualizací je možné sejmout obrazovku, tedy obsah kreslicí plochy, a uložit ji ve formátu JPG. Naopak lze do TurboCAD bez problémů vložit i rastrový obrázek. Každý výkres je možné umístit přímo z TurboCAD na internet pomocí nástrojů Publish to HTML, nebo lze výkresový soubor automaticky připojit k odesílané elektronické poště.
    TurboCAD Professional je nástroj, který lze využít při návrhu nebo zpětné dokumentaci v různých průmyslových odvětvích a v dané cenové kategorii poskytuje nadprůměrné vlastnosti. Přestože je ponejvíce prezentován v oblasti architektury, je vhodný také pro oblast strojírenství. Práce s programem je pro začátečníka poměrně snadná, v případě uživatele, který přechází z jiného neparametrického modeláře, je přechod bezproblémový.
    Reklama
    Vydání #9
    Kód článku: 20954
    Datum: 02. 09. 2002
    Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

    Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

    Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

    Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

    Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

    O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

    Související články
    Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

    NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Setkávání

    Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

    Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

    Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

    Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

    CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

    Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

    Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

    Od správy nástrojů po simulaci NC programů

    V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

    Softwarové řešení pro přípravu NC programů

    Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

    CAM pro CMM

    V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

    Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

    V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

    Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

    Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

    Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

    Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit