Témata
Reklama

Normálie pro výrobu nástrojů a forem

Jedním z oborů, který v uplynulých letech zaznamenal nebývalý rozvoj, je výroba nástrojů a forem. Růst objemu zakázek pro tuzemské a zahraniční odběratele je provázen zvýšenými požadavky na kvalitu a zkrácení dodacích lhůt. Použití normálií představuje moderní a výhodné řešení.

Firma Penta trading, s. r. o., je výhradním zástupcem firmy Steinel Normalien v České a Slovenské republice. Normálie Steinel jsou standardizované, vysoce přesné konstrukční prvky podle norem ISO, DIN, VDI a Steinel. Slouží ke konstrukci střižných a razicích nástrojů, přípravků a strojů. Nabídka normálií je nově rozšířena o systémové a plynové pružiny italské firmy Bordignon. Z novinek stojí za zmínku boční tahač Jollycam a CD-ROM katalog Worldcat pro konstruktéry, který umožňuje spolupráci se všemi používanými CAD systémy.
Reklama
Reklama
Reklama

Normálie pro nástroje, přípravky a stroje

V produkci firmy Steinel Normalien jsou zastoupeny například sloupkové stojánky z oceli, hliníku a šedé litiny v normovaných velikostech s broušenými funkčními plochami. Vedení mohou být kluzná z tvrzené oceli s kluznou plochou plátovanou bronzem nebo s pevnými mazacími vložkami, kuličková nebo válečková. K dispozici jsou též přesné sloupkové stojánky pro postupové a sdružené nástroje.
Další skupinou normálií jsou vodicí prvky. Jde o vodicí prvky pro nástroje, přístroje a stroje, vodicí sloupky, dále o vodicí pouzdra pro rychlou výměnu vyráběná z tvrzené oceli plátovaná bronzem, celobronzová vodicí pouzdra s pevnými mazacími vložkami, kulovitá vodicí pouzdra, kulovité klece pro radiální a axiální pohyb a o vodicí desky s pevnými mazacími vložkami.
Střižné prvky tvoří další skupinu výrobků. Najdeme v ní například razníky s kuželovou a s válcovou hlavou v normovaných velikostech podle norem ISO a DIN, které jsou vyráběny do zásoby pro možnost okamžité dodávky. V sortimentu jsou dále zastoupeny střižné razníky Vanadis/CPM a HSS s povrchovou úpravou nitridu titanu, tvarové střižné razníky podle dodaných výkresů, vyhazovací kolíky, střižná pouzdra, vodicí pouzdra, vrtací pouzdra, upínací pouzdra pro střižné razníky, upínací desky pro střižné razníky pro rychlou výměnu a plastové stírače.
Pružinové prvky zahrnují šroubové pružiny s kulatým, čtvercovým a plochým průřezem drátu, talířové pružiny, gumové pružiny, plastové pružiny, tlakové elementy, plastové desky a tyče například pro tváření kovů, systémové pružiny, systémové pružinové jednotky a plynové tlakové pružiny.
Mezi výrobky firmy Steinel Normalien najdeme také strojní díly, jako jednotku stlačeného vzduchu s dvojručním bezpečnostním ovládáním pro střižné, děrovací, ohýbací, obrubovací a montážní práce a odstraňování ostřin. Tato jednotka se montuje jako jednotlivý stojánek s kruhovou nebo pravoúhlou pracovní plochou anebo kompletně na pracovním stole. Dalšími výrobky jsou ruční pákové lisy s tlačnou silou od 2500 do 16 000 N při nepatrném vynaložení síly na ruční páku. Tyto lisy jsou vhodné pro jednoduché práce a zhotovování vzorků.

Spotřební materiál pro elektroerozivní stroje

Penta trading, s. r. o., je také jedním z největších evropských dodavatelů spotřebního materiálu pro elektroerozivní stroje. K dispozici jsou mosazné řezací dráty Penta Cut nebo Hitachi a povlakované dráty Super Penta Cut či Cobracut pro všechny typy elektroerozivních řezaček, filtry pro všechny typy elektroerozivních strojů, vrtací trubičky z mědi, mosazi a wolframu, a grafit pro výrobu elektrod. Grafit o různé hustotě, tvrdosti a rozměru zrna materiálu slouží pro dokončování, střední opracování a hrubování materiálu. Spotřební materiál zahrnuje rovněž deionizační pryskyřici, která svým složením kationtů a aniontů napomáhá k dobrým výsledkům řezu drátových řezaček, antikorozní směs, což je nehořlavá a neionizující přísada zabraňující vzniku koroze na obrobku a čisticí kapalinu, která slouží k odstraňování nečistot z obrobků a usazenin ve vaně řezačky. Do této skupiny výrobků patří ještě dielektrikum, které se používá k erozivnímu hloubení a je určeno pro obrábění na čisto. Snižuje tvorbu zkratů a opotřebení elektrod, lze je dobře filtrovat a na opracovaných dílech zanechává ochranu proti korozi.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 10927
Datum: 05. 09. 2001
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Okénko do historie

Na Vinohradech v Praze v historickém areálu rodiny Fričů sídlí malá nástrojařská dílna Nástrojárna NADO. Řemeslné dílny byly v tomto areálu od nepaměti, zejména se jednalo o výrobu hodinových strojků jako součástí měřicích přístrojů. Návštěva Nástrojárny NADO je spíše takovým okénkem do historie, ale přeci jen se v ní najde něco nového. Na jen několik let staré drátové řezačce Fanuc Robocut tam vyrábějí velmi přesné lisovací a tvářecí nástroje, dílenské přípravky a formy na vstřikování termoplastů.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit