Témata
Reklama

Normy řady ISO 9000 – přínos, nebo hrozba?

18. 12. 2007

Nepochopení skutečných cílů a základních myšlenek systému norem řady ISO 9000 má katastrofální následky. Zavedené systémy jsou zbytečně složité a v průběhu auditu vedou ke lžím a podvodům.

Od počátku 90. let minulého století v rámci procesu harmonizace československých státních norem s normami všeobecně uznávanými v zemích EU do naší republiky postupně pronikají normy na řízení jakosti. Jedná se o normy řady ISO 9000. Příchod zahraničních investorů a strategických partnerů do našich firem radikálně mění dosud zaběhlé přístupy a zavedení systému řízení kvality je přímo vyžadováno a důsledně kontrolováno.

V současnosti roste množství firem, ať malých nebo velkých, které systém řízení kvality dle norem ISO mají zavedený nebo ho zavádějí, případně o podobném kroku do budoucna uvažují. Málokdo však dané problematice skutečně dobře rozumí. Většinou se slepě přijme to, co mají zavedeno firmy s podobně zaměřeným výrobním programem v zemích bývalé západní Evropy. Každá firma má však tento systém vytvořený přesně na míru, navíc vyzkoušený mnoha lety. Prosté kopírování s sebou tak mnohdy nepřináší žádný pozitivní efekt. Obvykle to vede k dosažení pravého opaku. Naprosto zbytečně mnohonásobně naroste množství různých dokumentů. Jejich udržování v aktuálním stavu pouze spotřebovává tolik drahocenný čas zaměstnanců a neúměrně je zdržuje.

Základní myšlenka norem řady ISO 9000

Základní myšlenka obsažená v normách řady ISO 9000 je však jiná.

1) Cílem je „otevřít oči“ zaměstnancům firem a ukázat jim, kde by bylo možné cokoli vylepšit, protože právě to má vliv na růst kvality. Tady spočívá logika věci a pravý význam norem řady ISO 9000.

2) Praktická realizace není ničím ani nijak omezena. Panuje zde naprostá svoboda. Vše musí sloužit danému účelu. Nikde není striktně přikázáno, jakým způsobem toho lze dosáhnout. Text přímo uvedený v těchto normách má posloužit pouze jako dobrý návod pro začátek.

Reklama
Reklama
Reklama
Ošizená práce se vždycky nakonec někde projeví.

Ignorace a nepochopení

Ignorace a nepochopení těchto principů má katastrofální následky. Vytvoří se pouze množství dokumentů, jejichž praktický význam je značně diskutabilní. Ve skutečnosti tyto dokumenty ani neodpovídají realitě ve firmě. Datum kontrolního auditu je dopředu známo. Firma má dost času na to, aby se důkladně připravila. Nejedná se však o přípravu v dobrém slova smyslu. Staví se dokonalá Potěmkinova vesnice:

  • staré a dlouho neplatné dokumenty se najednou hromadně aktualizují;
  • zaměstnanci firmy se důkladně proškolí a naučí se scénář, jak se mají chovat a jak auditorovi odpovídat na jeho otázky;
  • všechny předměty, které by mohly vést k podezření, že zavedený systém nefunguje, musí zmizet. Jednoduše se schovají, aby nebyly vidět. Tragikomické je, že po odchodu auditora někdy mají dokonce i sami zaměstnanci problémy s jejich opětovným nalezením!
  • při samotném kontrolním auditu se auditorovi dovolí jít pouze do míst ve firmě, která vyhovují. V praxi to znamená, že za žádných okolností nesmí opustit kancelář vedoucího.

Auditorovi se tak přímo do očí bezostyšně lže. Protože navíc není specialista v daném oboru, jeho otázky jsou čistě v obecné rovině. Nepřímo je nucen uvěřit všemu, čím ho kdo oklame a nemá možnost si podávané informace nijak ověřit. Certifikát dle normy ISO 9000 firma sice získá, ale za jakou cenu? Je to fraška. Skutečný význam je překroucen.

Konec vážnosti ISO 9000 v Čechách?

Bude-li zavádění norem řady ISO 9000 v řadě společností probíhat i nadále tímto způsobem, celý systém se postupně zprofanuje a nikdo ho nebude brát vážně. Zbudou jen úsměvné historky z průběhu auditu o tom, jak se podařilo auditora opít rohlíkem. Jestliže se pak nějaká firma bude prokazovat certifikátem dle norem řady ISO 9000, lidé ji budou podvědomě vnímat tak, jakoby mlčky o sobě vydávala svědectví, že „tady jsme se už také naučili dobře lhát“.

Článek vznikl na základě mnohaletých bohatých zkušeností s přípravami na audity dle norem ISO.

Ing. Jiří Skalský

jiri.skalsky@yahoo.com

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 71236
Datum: 18. 12. 2007
Rubrika: Servis / Názory
Autor:
Firmy
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Promluvy Štefana Kassaye: Sváteční gratulace ve znamení umělé inteligence

O průmyslových revolucích se toho již mnoho napsalo. Na toto téma jsme vyslechli na půdě Intercedu přednášku profesora Klause Mainzera, prezidenta Evropské akademie věd a umění, při příležitosti podepsání memoranda s vytyčením nosných bodů o šíření vědy a vzdělávání.

Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Medializace není propagace

Ohniska nepokojů ve světě, nečekané politické zvraty, dokonce přeměny státních útvarů, nejenže mají dopady na podnikatelské prostředí, ale vyžadují zásadní změny i uvnitř podniků. Situace ovlivňuje navazování nových obchodně-ekonomických vztahů, a tím i přehodnocování stávajících a připravovaných kapacit podniku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Období ekonomické nestability

Budoucnost nedokážeme dokonale předvídat, ale získanými zkušenostmi jsme schopni rozpoznávat akceptovatelné, a naopak pro budoucnost nežádoucí, a orientovat se na jejich rozhraní. Můžeme přinášet nové podněty, můžeme se poučit ze světového bohatství, nových objevů, vynálezů a jejich aplikací pro lepší budoucnost. To samé predikuje možnosti zapojovat se do projektů mezinárodního vzdělávacího systému, který v různých profesionálních seskupeních představují prominentní lektoři, vědci a odborníci z praxe.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Promluvy Štefana Kassaye: Moudrost života

Podstata názoru uvedeného v tomto titulku se v různých souvislostech a za rozličných okolností opakuje od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Pro mnoho z nás je to nejen téma konverzací na způsob „aby řeč nestála“, ale je to i náplň naší práce.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Promluvy Štefana Kassaye: Potřeba znalostí

Znám mnoho lidí, kteří vystudovali několik univerzit, včetně zahraničních. Po absolutoriu získali vysokoškolské diplomy s příslušnými akademickými tituly, v řadě případů následně i vědeckými hodnostmi. Při setkáních v kampusech či jiných místech akt vzájemné výměny vizitek často promění smysl samotného setkání.

Príhovor Štefana Kassaya: O rok o krok vpred?

Ešte stále prichádzajú do môjho počítača desiatky novoročných želaní, mnohé v tradičnom rúchu, na Novoročnej pohľadnici, s peknými, majstrovsky zvládnutými grafikami. Omeškané novoročné želania človeka vedú k zamysleniu. Sú z úprimného srdca, alebo sú odosielateľom naprogramované v pamäti počítačov? Dnes sa už všetko automatizuje.

Príhovor Štefana Kassaya: Spoveď každodenná

Prezident vzdělávací instituce Intercedu, profesor Štefan Kassay, renomovaný podnikatel, vědec a diplomat připravuje pro čtenáře a posluchače strojírenského měsíčníku MM Průmyslové spektrum své prihovory, ve kterých se snaží upozorňovat na aspekty současného světa. Každý měsíc k vám promlouvá a nabízí vám svůj pohled na dané téma.

Príhovor Štefana Kassaya: Život sa neriadi podľa algoritmov

Pozdravy dobré ráno, pekný deň sa považujú za slušnosť a dobrú výchovu. Rovnako na pracovisku je prejavom spolupatričnosti aj úsmev, vzájomný stisk rúk a pochopenie nálad. Veľa prezrádza výraz tváre ako reflexia vnútorných pocitov a pripravenosti na plnenie plánovaných úloh. Vlastných a zosúladených s pracovnými povinnosťami podľa zosnovaného algoritmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit