Témata
Reklama

Nová generace gravírovacích frézek

Pražská firma COMAC, spol. s r. o., výrobce gravírovacích frézek Comagrav, uvedla v březnu 2002 na trh již třetí generaci strojů vlastní konstrukce. Inovace se týká oblíbené řady menších modelů a byla zaměřena především na zvýšení tuhosti celé konstrukce, čímž byl v podstatě odstraněn rozdíl oproti zahraničním, mnohem nákladnějším strojům.

Frézky Comagrav řady K1/K2

Na první pohled je viditelný rozdíl v ose Y, kde bylo lineární vedení nově umístěno na bočních stranách pracovního stolu. Došlo také ke změně základního konstrukčního materiálu větším využitím hliníkových slitin. Nové modely nesou typové označení K1, resp. K2 a nahrazují populární řadu 370/770, jejíž výroba byla ukončena. Zdvih osy Z (65 mm) zůstal zachován, byla však provedena konstrukční úprava, která umožňuje osazovat stroje i poměrně těžkými vřeteny o výkonu 550 wattů. Tato profesionální třífázová vřetena disponují maximálními otáčkami 18 000 nebo 24 000 min-1 a umožňují plynulou regulaci otáček. Provedenou modernizací se zvýšila i užitná hodnota řady K1/K2 rozšířením spektra aplikací.
Nová řada strojů K1/K2 je vybavena posuvovými šrouby s PTFE povlakem, který je zárukou dlouhé životnosti a zejména velmi nízkého koeficientu tření. Povlakování zlepšuje kluzné a tlumicí vlastnosti povrchu šroubů a současně slouží jako sekundární ochrana při poruše primárního mazání.
Reklama
Reklama
Reklama

Řídicí program

Řídicí program CFP zpracovává soubory ve formátu HPGL, DXF a G-kód, což znamená, že frézky Comagrav jsou kompatibilní s většinou CAM systémů na trhu. U souborů HPGL/DXF se prostřednictvím klávesnice řídicího počítače frézky nastavují řezné rychlosti a hloubky. Řídicí program CFP "hledí dopředu", tzn. kontroluje dráhu nástroje pro velký počet segmentů dopředu a optimalizuje rychlost posuvu. Řídicí program také podporuje kompenzování mechanických "nedostatků", jako jsou vůle ve vedeních, spojkách apod. Součástí 3D verze programu CFP je funkce Teach-In, jejímž prostřednictvím dostává uživatel nástroj k programování G-kódu pomocí stroje - programuje se ve třech osách přímo pohybem frézky v jejím pracovním prostoru. Řídicí program CFP podporuje síťové propojení pro přístup uživatele z řídicího počítače stroje k pracovní stanici určené pro přípravu souborů.
Reklama
Vydání #5
Kód článku: 20506
Datum: 16. 05. 2002
Rubrika: Trendy / Zpracování dřeva
Autor:
Firmy
Související články
Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Inženýrská akademie ČR - Pár slov o mediální realitě

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat technický rozvoj, výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých technicých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti či názory mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvlášť zajímavé.

Další ročník veletrhu Wood-Tec ve znamení novinek

Ve dnech 20.–23. října se na brněnském výstavišti po dvou letech opět uskuteční již 14. ročník mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl – Wood-Tec.

Související články
Zima se blíží!

Jestli jste milovníci zimních radovánek, tak si zajisté po loňském zklamání přejete, aby letos napadaly celé závěje sněhu, a vy jste mohli zase vytáhnout ze sklepů lyže a oddávat se potěšení z jízdy a kochat se výhledy do zasněžené krajiny. V hromady sněhu doufají pochopitelně i výrobci lyží, jak nám potvrdil generální ředitel výrobního podniku lyží Sporten Ján Hudák v září na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě. Po představení novinek pro rok 2014–15 nám otevřeli dveře i do výrobních hal podniku a seznámili nás s technologiemi výroby lyží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit