Témata
Reklama

Nová řada odkrytovaných kompresorů

16. 07. 2002

Oblast použití šroubových kompresorů se stále rozšiřuje, a to i směrem k menším výkonům. Tento trend potvrzuje i nová řada odkrytovaných šroubových kompresorů řady F1-C, které uvedla na trh počátkem roku 2002 společnost Schneider Bohemia, spol. s r. o.

Odkrytované kompresory jsou v současné době dodávány s elektromotory o výkonu 4 - 7,5 kW, což odpovídá výkonnosti kompresorů 450 - 950 l.min-1. Jelikož kompresory jsou v normální variantě odkrytované, má obsluha perfektní přehled o stavu soustrojí či o nutnosti údržby, a zároveň jsou v případě servisních prací všechny části bez problémů přístupné. To výrazně snižuje nutný čas pro údržbu.
Reklama
Reklama
Reklama

Koncepce kompresorů

Přestože jsou kompresory odkrytované, je dosaženo velmi nízké hlučnosti 64 dB(A), případně u 5,5kW verze 69 dB(A) a u 7,5kW verze 70 dB(A). Ke všem variantám lze dodat přídavný kryt, který sníží hlučnost o další 3 - 4 dB(A). Díky nízké hlučnosti mohou být kompresory umístěny přímo v provozu. Výhodou je další snížení nákladů na instalaci.
Pro odkrytované kompresory byl vyvinut nový šroubový blok, který zaručuje prokazatelně vyšší výkonnost i při nižších otáčkách. Otáčky šroubovice jsou totiž pouze 1450 min-1, resp. 2900 min-1. Mimo nízké hlučnosti je tak zajištěno i nižší opotřebení a namáhání dílů. Důležitá je rovněž nižší spotřeba oleje, a tím snížení jeho množství ve stlačeném vzduchu. Šroubový blok je na jedné hřídeli s motorem, čímž odpadají ztráty v převodu, jakož i výměna a napínání klínových řemenů. Kompresory jsou standardně vybaveny přepínáním hvězda - trojúhelník. Elektronická kontrola směru otáček zabraňuje možnosti spuštění kompresoru při špatném směru, čímž je zabráněno možným škodám.

Řízení

Všechny kompresory jsou vybaveny elektronickým řízením provozu s mikroprocesorem, které mimo jiné automaticky upravuje dobu volnoběhu (například na 10 sepnutí za hodinu). Výrazně se tak prodlužuje životnost a snižuje opotřebení kompresoru.
Panel obsluhy s digitálním ukazatelem poskytuje v každém okamžiku přehled o provozním stavu kompresoru. Případná porucha je přehledně zobrazena přímo na displeji řídicího panelu. Zobrazuje se zde také aktuální tlak, teplota oleje a ukazatel lhůty údržby. Elektronické řízení je vybaveno také blokováním provozu v případě hrozícího poškození, například při překročení teploty oleje, provozní teploty kompresoru, při nesprávném směru otáček apod.

Příslušenství

Kompresory jsou vybaveny deskovým chladičem se značnou kapacitou, který zajišťuje optimální provozní teplotu kompresoru a současně co nejnižší teplotu stlačeného vzduchu.
Tím je výrazně ovlivněna kondenzace a celková kvalita stlačeného vzduchu. Stejně tak je důležité, aby mazací okruh dosáhl optimální provozní teploty, což zajišťuje termostatický spínač s ventilátorem. Díky tomu jsou optimální provozní podmínky zajištěny i u méně vytížených kompresorů, čímž byl odstraněn jeden z hlavních problémů většiny šroubových kompresorů.
Celková koncepce kompresoru je přizpůsobena tomu, aby jednotlivé stavební díly podléhající pravidelné údržbě (např. vložka vzduchového filtru, olejový filtr, odlučovací filtr) byly dobře přístupné.
Vzdušník a sušička
Verze jsou dodávány buď samostatně, nebo na vzdušníku 300 l. Všechny varianty jsou kompletně vybaveny a přezkoušeny. Tím je umožněna jednoduchá instalace a uvedení do provozu.
Kompresory se vzdušníkem jsou k dispozici s vestavěnou sušičkou stlačeného vzduchu (DK). Tato kondenzační sušička je vybavena zařízením ESA pro automatickou úsporu energie v závislosti na zátěži. Standardním vybavením je klasický ukazatel teploty a automatický odvaděč kondenzátu. I v těchto sušičkách jsou použity, jak je u sušiček Schneider Bohemia obvyklé, nerezové výměníky.
Je zřejmé, že díky minimální prostorové náročnosti, vysokému provoznímu standardu a vybavení a vysoké výkonnosti se jedná o kompresor, který si jistě najde své místo na trhu.
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 20731
Datum: 16. 07. 2002
Rubrika: Trendy / Kompresory
Autor:
Firmy
Související články
Inteligentní řízení kompresorů přináší úsporu energie

Novinkou na českém trhu, kterou představila společnost Veskom, je inteligentní nadřazené řízení až dvanácti kompresorů Gardner Denver Connect 12. Mezi jeho výhody patří optimalizace tlaku ve vzduchové soustavě, flexibilita spínání kompresorů, zobrazování aktuálního stavu stanice a kompresorů, vyšší bezpečnost provozu a úspora energie.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Související články
Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Prediktivní údržba se vždy vyplatí

Náklady spojené s provozem a údržbou zařízení mnohdy několikrát převyšují jeho hodnotu. V souvislosti s digitalizací v průmyslu a internetem věcí (Internet of Things – IoT) vzniká potřeba nových obchodních modelů, z nichž mnohé ještě neznáme, zatímco jiné už dostávají konkrétní podobu. Mezi ně patří prediktivní údržba.

Ochrana provozních měřidel tlaku před mechanickým namáháním

Při měření tlaku v potrubních systémech a v nádobách se setkáváme s nepříznivými mechanickými vlivy, které mají původ v měřeném procesu. Jedná se o tlakové rázy, pulzace, otřesy či vibrace, a někdy také o přetížení nad rámec měřicího rozsahu přístroje. Pulzace tlaku v potrubí zpravidla pochází od čerpadel, případně od rotujících míchadel v nádobách. Tlakové rázy jsou způsobovány setrvačností sloupce kapaliny pohybující se v potrubí; na jejich vzniku se podílí i činnost ventilů a škrticích orgánů. Destruktivní účinky mohou mít i bubliny par a plynů v tekutině proudící přes ventily. Otřesy a vibrace jsou způsobovány zpravidla rotujícími částmi strojů, prouděním tekutin, pulzacemi a tlakovými rázy v potrubí. Tento článek si klade za cíl shrnout způsoby, jak lze tlakoměry před uvedenými vlivy ochránit.

Továrna budoucnosti otevřena v Německu

Technologický podnik, který otevřela společnost Festo v německém Scharnhausenu, je názornou ukázkou automatizace budoucnosti. Továrna, kde automatizační společnost vyrábí ventily, ventilové terminály a elektroniku, je charakterizována úspornými a energeticky efektivními procesy, výrobky nejvyšší kvality, výslovným zaměřením na zákazníka i udržitelnou a zelenou výrobou.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit