Témata
Reklama

Nové verze osvědčených PLC

Na loňském mezinárodním veletrhu v Hannoveru představila firma Mitsubishi Electric veřejnosti novou generaci kompaktních, resp. kompaktně modulárních PLC s označením FX1S/FX1N.Tyto řady navazují na úspěšné starší verze FX0S/FX0N, přičemž byly zachovány stejné rozměry a úplná softwarová i hardwarová kompatibilita. Uživatelé tedy mají možnost rozšířit novými moduly své stávající vybavení.

U nové řady se podařilo výrazně zlepšit všechny základní parametry. Doba zpracování logické instrukce se zkrátila z 1,6 na 0,55 µs, čímž se zvýšila rychlost zpracování programu. Zvýšila se velikost programové paměti - z 800 na 2000 kroků u modelu FX1S a z 2000 na 8000 kroků u modelu FX1N. Byl rozšířen soubor instrukcí, počet vnitřních proměnných a možnosti komunikace. Podstatné zvýšení rychlosti vstupu (ze 7 kHz na 60 kHz) a výstupu (z 2 kHz na 100 kHz) spolu se softwarovou podporou umožňuje snadné ovládání dvou nezávislých os bez nutnosti použití dalšího hardwaru, např. polohovacích modulů. Další vylepšení spočívá v možnosti doplnění PLC o zabudovaný displej, umožňující monitorování vnitřních proměnných, jejich nastavování a editaci. Touto vlastností doposud disponovaly pouze tzv. mikrokontroléry, jejichž technické možnosti jsou však nesrovnatelně nižší než možnosti těchto PLC. Do jednotky byl také zabudován PID regulátor, bylo dosaženo rozšíření souboru instrukcí z 57 na 114 a potěší jistě i skutečnost, že nové jednotky jsou v prodeji za stejné ceny jako starší verze. Dodávají se ve čtyřech velikostech s různým počtem vstupů a výstupů a dvanácti modifikacích s různými druhy napájení a typem výstupu (relé nebo tranzistor).
Reklama
Reklama
Reklama

Polohování "bez hardwaru"

Šest rychlých přerušovacích a čítačových vstupů a dva pulzní výstupy umožňují spolu s řadou nových integrovaných funkcí, jako jsou rozběhové/doběhové rampy, čtení absolutní polohy atd., snadné ovládání až dvou krokových motorů nebo servomotorů přímo ze základní jednotky. Tím lze realizovat aplikace v oblasti polohování a řízení pohybu (Motion control) bez použití dalších přídavných modulů.

Komunikace a kompatibilita

Díky řadě "on board" modulů a komunikačních rozhraní je možné propojení více automatů mezi sebou nebo připojení zařízení třetích firem na PLC systém. S použitím adaptérů BD rozhraní lze snadno vytvořit síť až 8 automatů, připojit libovolné zařízení jiných výrobců, operátorský terminál, PC s vizualizačním softwarem apod. Řadu FX1N rozšířenou o speciální komunikační moduly je navíc možno připojit do sítí Melsec a I/O link nebo otevřených sítí Profibus/DP, DeviceNET, CC-link a ASi. Díky plné softwarové i "svorkové" kompatibilitě s řadami FX0S/FX0N, lze během několika minut provést upgrade technologie nebo výrobku osazených těmito staršími systémy. Zákazníci pracující s různými typy automatů řady FX jistě také přivítají záměny všech rozšiřujících a speciálních modulů mezi systémy.
Prodejem a distribucí programovatelných logických automatů Mitsubishi se u nás zabývá společnost Autocont Control Systems.
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 20329
Datum: 13. 03. 2002
Rubrika: Trendy / Automatizace
Autor:
Firmy
Související články
Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Související články
Továrna budoucnosti otevřena v Německu

Technologický podnik, který otevřela společnost Festo v německém Scharnhausenu, je názornou ukázkou automatizace budoucnosti. Továrna, kde automatizační společnost vyrábí ventily, ventilové terminály a elektroniku, je charakterizována úspornými a energeticky efektivními procesy, výrobky nejvyšší kvality, výslovným zaměřením na zákazníka i udržitelnou a zelenou výrobou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Appky pronikly do světa pneumatiky

Ač se to na první pohled zdá těžko uvěřitelné, od letošního jara je možné pořídit k pneumatickému systému aplikace podobně jako pro mobilní telefon, pomocí těchto aplikací pneumatický systém řídit a prostřednictvím různých aplikací mu také přiřadit různé funkc

Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit