Témata
Reklama

Nové vysokotlaké příslušenství

12. 06. 2002

Vývoj vysokotlakých vodních agregátů zaznamenává v posledních letech silný rozvoj. Kromě snahy o stálé zvyšování provozních tlaků a průtočných množství používaných pro mechanizované i automatizované manipulátory, dochází také k rozvoji použití horkých vysokotlakých paprsků.

Snahou je v první řadě zvyšování bezpečnosti provádění čisticích prací a zvyšování ekologičnosti čisticího procesu. Firma Woma uvedla na trh několik zajímavých novinek, které se snaží právě o zlepšení bezpečnosti těchto procesů a o ochranu zdraví pracovníků provádějících čisticí práce.
Reklama
Reklama
Reklama

Nové stříkací pistole

První z novinek je řada stříkacích pistolí s mechanickým, pneumatickým anebo elektrickým ovládáním pracovního tlaku. Těleso pistole je vyrobeno z tvrzeného, nárazuvzdorného plastu, spoušť je zapouzdřena pryžovou manžetou. Funkční díly podrobené vysokému tlaku, např. hlavně pistolí o průměru 14 mm, jsou vyrobeny z houževnatých vysokopevnostních nerezových materiálů. Těsnění dosedacích ploch jsou provedena bez dalších prvků - "kov na kov". Stavitelnou a lehce aretovatelnou rukojeť pro druhou ruku si pracovník může snadno přizpůsobit nastavením do optimální polohy. Spouštěcí mechanismus pistole lze ovládat minimální silou díky velmi jednoduché automatické pojistce, kterou lze při práci jednoduše ovládat. V uzavřené poloze slouží pojistka k bezpečnostní aretaci spouště. Celková váha se proti váze původních pistolí snížila o více než polovinu.
Pistole jsou rozděleny do dvou základních skupin podle maximálního pracovního tlaku - na pistole do max. 1500 barů označené HP 1500 a na pistole do max. 3000 barů - HP 3000 (HP 2500). Řada HP 1500 se dodává standardně jako ventilová, ovládaná mechanicky, elektricky (24 V nebo Exi) nebo pneumaticky. Řada HP 3000 se dodává bezventilová ovládaná elektricky (také volba 24 V nebo Exi) nebo pneumaticky. Pro každý typ pistole je možno zvolit potřebný rozměr připojovacího závitu pro připojení vysokotlakých hadic, jejichž standardní dodávaná délka je 0,75, 1, 2, 3, 4, 5 a 6 m. Také koncovky pro připojení trysek umožňují vybrat rozměr z nabídky pro širokou škálu trysek a různých rotačních nástavců.
Elektrické a pneumatické ovládání pracovního tlaku umožňuje plynule seřídit rychlost jeho nárůstu, čímž zcela odstraňuje počáteční zpětný ráz po spuštění. Pistole jsou konstruovány pro studený i horký (98 °C) vysokotlaký paprsek. Popsané řady pistolí jsou přínosem pro bezpečnost práce při čištění vnějších ploch a povrchů.

Čištění trubkových výměníků

Jednoduché zařízení Prevent Master se skládá ze čtvercového rámu, který se připevní na přírubu výměníku a souřadnicově vedené zaváděcí hlavy. Hlava slouží k navedení hadičky s čisticí tryskou do čištěné trubky výměníku a zároveň při vytahování zamezuje nechtěnému vypadnutí trysky z trubky. Tlaková hadice je při zasouvání do potrubí vedena speciálně tvarovanými a pro daný průměr kalibrovanými čelistmi. Čelisti umožňují volný pohyb a vedení hadice, ale zamezí průchodu koncovky s tryskou k pracovníkovi. Po vyčištění první trubky se vodicí hlavice snadno manuálně přesune k další trubce. Posun hadice s tryskou provádí pracovník.
FlexLanzMaster je zařízení v základě shodné s popsaným PreventMasterem, liší se pouze provedením zaváděcí hlavice. Ta nemá jen pasivní funkci, ale je vybavena čtyřmi páry tvarových vodicích kol, která zasouvají a vytahují tlakovou hadici s čisticí tryskou do čištěné trubky a ven. Rychlost posuvu hadice je stavitelná v rozsahu 0 - 8 m.min-1, odlišně pro každý směr. Pohon a ovládání je dálkové, pracovník není v dosahu proudu čisticí vody a nečistot. Rychlost pohybu trysky je rovnoměrná. Práce s tímto zařízením přináší kromě zvýšené bezpečnosti i značné zkvalitnění a zrychlení čisticích prací. Na vodicí hlavici obou zařízení lze napojit odsávací zařízení pro zamezení úniku uvolněných látek a aerosolů do ovzduší, což zejména v provozech chemické výroby umožňuje dodržovat základní hygienické předpisy o kontaminaci prostředí.
Poloautomatický manipulátor LanzMaster slouží také k čištění vnitřních stěn trubek výměníků vysokotlakým paprskem. Ocelové kopí o maximální délce 7 m se zasouvá do jednotlivých trubek. Rychlost jeho posuvu lze regulovat v rozmezí 0,5 - 6 m.min-1. Současně je možno kopím s tryskou rotovat kolem podélné osy rychlostí 50 - 250 ot.min-1. Horizontální a vertikální posun kopí je v rozmezí ± 750 mm. LanzMaster je konstruován pro maximální tlak 2500 barů a průtok max. 40 l.min-1. Veškeré funkce se řídí z ovládacího panelu. Zařízení je možno snadno demontovat na komponenty a přemísťovat pomocí zabudovaných rolen. Mezi hlavní přednosti patří vysoký stupeň bezpečnosti práce při čištění velmi tvrdých inkrustů, které byly dříve často nečistitelné. Plynulá regulace všech pracovních pohybů i rotace zajišťuje velmi efektivní a rychlé čištění.
Další novinkou je sendvičový ochranný oblek, který odolává přímému působení vysokotlakého paprsku do 2700 barů a zvyšuje výrazně bezpečnost pracovníků. Je navržen z tvarovaných krytů vyrobených z vrstvených kompozitových materiálů.

Výkonné a nezávadné odstraňování nátěrů

Ruční rotační nástroj s odsáváním pro ekologické odstraňování kontaminace, barev a velmi tvrdých nánosů z vodorovných i svislých ploch má označení Eco Top Rotating Cleaner. Pro práce na svislých plochách se 12kilogramový nástroj zavěšuje na zařízení zvané balancer, zajišťující zvolenou vertikální polohu nástroje. Nástroj o šířce 180 mm, pracovním tlaku 2500 barů je při 20 l.min-1 schopen odstranit 1 m2 dvousložkového nátěru za cca 1 minutu!
Lizard 2500-1-PN je dálkově ovládaný manipulátor pro poloautomatické odstraňování nátěrů a dekontaminaci ploch na svislých a šikmých plochách. Ještěrka, což je název zařízení v překladu, je rotační nástroj s pracovní šířkou 380 mm a rychlostí pojezdu do 5 m.min-1. Je nesen vzduchem poháněným vozíkem, k čištěnému povrchu je přitisknut tlakem odsávacího zařízení. Vozík je směrově ovládán změnou rychlosti pohonu levého a pravého páru kol. Maximální výkon je 1,9 m2.min-1. Lizard 2500 je konstruován pro maximální provozní tlak 2500 barů a průtočné množství 20, resp. 40 l.min-1. Tak jako u předchozího ručního nástroje je veškerý uvolněný materiál i s kontaminovanou pracovní vodou odsáván. Na rovných plochách nedochází k žádnému úniku materiálu, vody ani aerosolů.
Všechny nové nástroje jsou uzpůsobeny pro práci se studeným i horkým (98 (C) vysokotlakým vodním paprskem. Vhodnost použití jednotlivých nástrojů, dosažení maximální efektivnosti a ekonomičnosti provozu i vhodné dimenzování vysokotlakých agregátů je vhodné konzultovat s odborníky, např. z firmy Woma Praha.
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 20623
Datum: 12. 06. 2002
Rubrika: Trendy / Čerpadla a armatury
Autor:
Firmy
Související články
Jednoduché regulátory průtoku REG

Součástí téměř každého provozu jsou potrubní systémy zajišťující dodávku vody nebo jiného kapalného média ke koncovým strojům, spotřebičům či spotřebitelům.

Spojky pro jednoduchou instalaci tlakového potrubí

Jak rychle a jednoduše spojit tlakové polyetylenové potrubí i v náročných podmínkách a bez přístupu k energiím? S řešením přichází švýcarská firma Straub. Tradiční výrobce potrubních spojek, kterého v České republice zastupuje firma Hennlich, představil novou řadu řešení spojování trubek – Straub-Plast-Pro.

Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

Související články
Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Filtrace kapalin odstředivou silou

Firma technology-support, s. r. o., výhradní zástupce renomovaného výrobce vysokotlakých chladicích systémů ChipBlaster, nyní nabízí pod obchodním názvem CentraBlast filtrační čerpadla na bázi odstředivky.

Rotační těsnicí hlavy pro tlaková potrubí

Rotační těsnicí hlavy jsou armatury určené ke spojování tlakových potrubí s rotujícími tlakovými systémy pro chlazení nebo ohřev válců pomocí natlakovaného média.

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Indukční průtokoměry MIM: další vývoj

S indukčním průtokoměrem model MIM jsme vás seznámili již v minulosti. Jedná se o jedinečný přístroj ve své kategorii. Jak se lidově říká, tento přístroj nabízí „za málo peněz hodně muziky“.

Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

České dodávky pro jádro pokračují i letos

Když byl v únoru 2017 zahájen komerční provoz 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktory VVER-1200 generace III+, šlo v malé míře i o zásluhu českých firem, které do této elektrárny dodaly zboží v hodnotě přesahující 1,4 miliardy korun. Dodávky pro tento typ reaktorů pokračují také v roce 2018.

Evropské trubky i kabely míří vzhůru

Na rozdíl od globálních trendů evropské závody na výrobu ocelových trubek svou produkci zvyšují. Ani optické kabely nezůstávají pozadu. Díky vybudování sítí s optickými kabely bude výkonnost širokopásmových sítí narůstat.

Realizace energeticky úsporných hydro pohonů

Integrací čerpadel a pohonů s variabilním počtem otáček, známých též jako servočerpadla, usnadňuje společnost Siemens ve spolupráci s českou pobočkou firmy Hydac realizaci energeticky výhodnějších, úspornějších a tišších hydraulických systémů pro široké pole aplikací. Jádrem konceptu je měnič kmitočtu, který zajišťuje, aby hydraulická energie byla produkována jen tehdy, když je jí zapotřebí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit